Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/582c25f11eea8fa0c08b4603/80
Foto: Facebook

Sedlar: Prvi film o Ani Frank na arapskom jeziku

Sedlar u korežiji sa sinom Dominikom, poznatu priču o nepobjedivom duhu djevojke koja je godinama vodila dnevnik skrivajući se od nacista, prije nego što je završila u logoru, prenosi uz pomoć osam palestinskih djevojčica koje se pripremaju za audiciju nikad postavljene kazališne predstave o Ani Frank

Dokumentarni film "Anne Frank Then and Now" hrvatskog redatelja Jakova Sedlara premijerno je prikazan u Los Angelesu, gdje je na programu kina Leammle Town Center cijelog ovog tjedna, na četiri projekcije dnevno.

To je prvi film o Ani Frank i njezinoj tragičnoj sudbini na arapskom jeziku, čime se nastoji tamošnjem stanovništvu, osobito mladima, prikazati Holokaust o kojemu nemaju gotovo nikakvih spoznaja.

Sedlar u korežiji sa sinom Dominikom, poznatu priču o nepobjedivom duhu djevojke koja je godinama vodila dnevnik skrivajući se od nacista, prije nego što je završila u logoru, prenosi uz pomoć osam palestinskih djevojčica koje se pripremaju za audiciju nikad postavljene kazališne predstave o Ani Frank.

Film je sniman 2014. i 2015. u Jaffi, Ramalli, Gazi i na Kosovu, a već je prikazan u Iranu i Gazi, no na tajnoj projekciji. "Zbog javne projekcije tamo bismo imali stvarnih problema, i mi i oni koji bi film gledali", rekao je Jakov Sedlar za Hinu.

Po njegovim riječima, ni samo snimanje nije prošlo bez poteškoća. "Tijekom snimanja 2014. našli smo se usred rata u Gazi, no sve je sretno završilo", kaže Sedlar o trenutku kada je filmska ekipa trebala tražiti zaklon tijekom izraelskih zračnih napada.

Nakon Irana i Gaze, gdje je prikazan kao jedini dokumentarac ikad snimljen o Ani Frank, film je imao premijeru u New Yorku, gdje je također igrao sedam dana.

"Producenti, The Ollendorff Center i As Film, prijavili su film za Oscara u konkurenciji dugometražnoga dokumentarca, a prema pravilima, ukoliko želi biti u konkurenciji,  film mora igrati tjedan dana u New Yorku i Los Angelesu, i to četiri puta dnevno", objašnjava Sedlar.

Los Angeles Times u svojoj kritici ističe kako se tim filmom prenosi važna poruka o tome koliko su riječi koje je Ana Frank zapisala kao tinejdžerica podjednako aktualne danas kao i u vrijeme kada ih je zapisala.

"U filmu vidimo te staložene i zamišljene djevojke kako se izmjenjuju u interpretaciji dirljivih dijelova iz dnevnika i iz suvremene muslimanske perspektive progovaraju o temama poput ljubavi, religije i rata", napominje se.

Ocjenjuje se i kako posjet filmskog producenta Branka Lustiga koncentracijskom logoru Bergen-Belsen, gdje je bio zatočen kao i Anna Frank, "zaokružuje taj kratki, ali provokativni rad".

Da postoji interes za film pokazuje prepuna dvorana na losangeleskoj premijeri, ali i veliki broj pretraživanja na internetu,  dok će se u Zagrebu, najavio je Sedlar, prikazati na svečanoj projekciju 27. siječnja, na Dan holokausta.

Osim palestinske djece u filmu nastupaju Raida Adon, istaknuta palestinska glumica i dvoje najpoznatijih glumaca s Kosova, Mensur Safciu i Gresa Pallaska.

hr Wed Nov 16 2016 11:58:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a15c43ab9e03e2f0a8b45a1/80
Foto: Pixabay

Jednorog smoothie kojeg se nećete moći zasititi

Prilikom posjeta Amsterdamu, blogerica Leda Bosnić u jednom je kafiću primijetila ružičasti smoothie dekoriran u obliku jednoroga. Inspirirana time, odlučila je napraviti svoju verziju ukusnog napitka.

Veseli ružičasti smoothie dekoriran u obliku jednoroga osim što je simpatičnog izgleda, izrazito je zdrav s obzirom na sastojke. U nastavku vam donosimo recept.

Potrebni sastojci:

• 150-200 ml jogurta

• dvije šake bobičastog voća (jagoda ili malina)

• jedna do dvije banane

• žlica lanenih sjemenki

• žlica datuljina slada

Za dekoraciju jednoroga:

• 1 kornet za sladoled

• kockica bijele čokolade

• 1 žlica lanenih ili chia sjemenki

• 1 banana

• žlica granola ili muslija


Priprema:

1. U blender ili aparat za smoothie stavite jogurt, bobičasto voće, lanene sjemenke, datuljin slad te miješajte dok ne povežete sve sastojke u gušći napitak.

2. Izlijte smjesu u jednobojnu, duboku zdjelicu
i napunite je skoro do vrha.

3. Uzmite granolu ili musle i napravite trokut
, a u njegovu sredinu stavite kornet koji je potrebno prethodno umočiti u prethodno napravljenu smjesu.

4. Izrežite dva kolutića banane i stavite ih u gornje krajeve trokuta.
Oni će tvoriti uši jednoroga. Na njih možete posuti naribanu bijelu čokoladu, kokos ili listiće badema.

5. Oči jednoroga iscrtajte
lanenim ili chia sjemenkama.

Savjet plus:

Za dodatni efekt pored korneta možete staviti i pokoji pravi cvjetić.

Ostale neodoljive recepte možete pogledati na blogu Ledaboss, Lede Bosnić, piše zadovoljna.hr

Dobar tek!

hr Thu Apr 19 2018 15:47:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ad867602af47f4e878b4624/80

Siniša iz Života na vagi nastavio mršavjeti i nakon showa, pogledajte kako danas izgleda

Prošlogodišnji natjecatelj popularne emisije Život na vagi Siniša Pšak, koji je u show ušao sa 191,3 kilograma, a iz njega izašao sa 120,5, danas, nakon skoro šest mjeseci, otkriva koliko mu se život promijenio nakon sudjelovanja u emisiji.

- Meni vam je super, ja sam se ponovno rodio! Zadnjih deset godina nisam imao života, a sad živim punim plućima - otkrio je Siniša koji danas ima 108 kilograma i ne namjerava stati na toj brojci, piše index.hr.

- I dalje idem na treninge, jedem zdravo, pridržavam se svih savjeta, jednostavno mi ide", sa smiješkom priča Siniša koji je osim zdravlja dobio i posao. Simpatični Varaždinac tako radi u metalurgiji, a kaže da je zadovoljan i svojim privatnim životom. "Nikad nisam imao više društva, ma sve mi ide! - zaključio je Siniša kojem je show Život na vagi vratio osmijeh na lice, ali i ono najbitnije - zdravlje.




hr Thu Apr 19 2018 11:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ad865a62af47f78888b45bf/80

Nijemci predviđaju debakl Franki na Eurosongu

Njemačka televizija ARD sinoć je putem svog streama emitirala drugu epizodu specijalnog eurovizijskog showa Song Check 2018. u kojoj je na red došlo i ocjenjivanje pjesme Crazy, kojom će Franka Batelić predstavljati Hrvatsku na Eurosongu.

U emisiji dvoje voditelja, ali i korisnici društvenih mreža koji su pratili stream, ocjenjivali su pjesme iz druge polovice prvog polufinala, te izravne finaliste Ujedinjeno Kraljevstvo i Španjolsku. Hrvatska se na toj listi našla tek na pretposljednjem mjestu, piše index.hr.

Pribroje li se tome predviđanja iz prve epizode, Hrvatska bi u polufinalu bila na 16. mjestu, što nije nimalo ohrabrujuće, ali je barem bolje od predviđanja Islanđana koji su Crazy prozvali najgorom pjesmom prve polufinalne večeri.

Voditeljski dvojac, koji se osvrnuo i na optužbe za plagijat, nije imao previše lijepih riječi za pjesmu, a ni komentari u video prilogu streama nisu bili naklonjeni hrvatskoj predstavnici. "Walking Dead dolazi na Eurosong, za mene nula bodova", "Volio bih da je Crazy malo više luda", "Kao 50 nijansi sive, samo što nije seksi", samo su neki od komentara koje možete pogledati u snimci ovdje.



hr Thu Apr 19 2018 11:47:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ad860f52af47f217f8b47f0/80
Foto: Gulliver/Thinkstock

Pripremite jaje kao nikada dosad i oduševite se

Mekana da se tope u ustima, a izgledom podsjećaju na oblak. Umjesto da ih samo stavite na tavu, ove bjelanjke izmiksane u snijeg peći ćete u pećnici.
Mekana da se tope u ustima, a izgledom podsjećaju na oblak... I jaje na oko. Ovo je zapravo recept za jaje na oko, ali umjesto da ih samo stavite na tavu, ove bjelanjke izmiksane u snijeg peći ćete u pećnici, pa ovo jaje zapravo postaje jaje na oblaku, piše punkufer.hr.

Sastojci:

4 jaja
parmezan
mladi luk
sol
papar

Priprema:

1. Odvojite bjelanjke od žumanjaka i pritom svaki od žumanjaka stavite u posebnu posudu, a bjelanjke, u koje ste dodali sol, izmiksajte u snijeg. Dodajte parmezan i mladi luk narezan na kolutiće. 


2. Na pleh stavite papir za pečenje, a smjesu bjelanjaka podijeljenu na četiri dijela stavite na pleh i u svakom dijelu napravite udubinu u sredini. 

3. Stavite peći 3 minute na 220 stupnjeva. Izvadite van i u udubljenu sredinu bjelanjka dodajte žumanjke pa pecite još 3 do 5 minuta. Dobar tek!
hr Thu Apr 19 2018 11:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .