Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e3ae37729111c2c298b45ce/80

Turistički siječanj u Splitu iznad svih očekivanja

Amerikanci usred zime u Splitu ostaju 7 dana

Ako se po jutru dan poznaje, onda je pred Splitom još jedna odlična turistička godina. U srcu zime tijekom siječnja Split je tako posjetilo 10.254 turista, odnosno 20 posto više nego lanjskog prvog mjeseca u godini, a broj noćenja od 27.792 koliko je ostvareno u siječnju veći je za 14 posto od lanjske godine. Kada se zna da su podjednaki rast od po 14 posto ostvarili strani i domaći gosti, jasno je da je Split postao zanimljiv turistima iz svijeta i Hrvatske tijekom cijele godine.

Uz goste iz susjedne BiH kojih je u Splitu u siječnju bilo  najviše (2.727), na samo vrhu po posjećenosti Splita i u siječnju su građani iz SAD-a kojih je stiglo 311 u siječnju i koji su imali 2.163 noćenja u gradu, što je za 18 posto više nego lani. Isto tako, važno je istaknuti da su se gosti iz SAD-a u Splitu tijekom siječnja zadržavali u prosjeku 7 dana, baš kao i Nijemci koji su imali 1.327 noćenja i tako za 18 posto povećali svoje lanjske rezultate iz siječnja u Splitu. Da je trend dužeg zadržavanja u gradu zimi sve prisutniji u Splitu, pokazuju i podaci po kojima su Slovenci koji su sa 1004 noćenja imali rast od čak 74 posto i zadržavali su se u Splitu gotovo šest dana.

Ipak, najveći rast dolazaka u siječnju u Split ostvarila su azijska turistička tržišta kojima očigledno u planovima dolazaka u Split ništa nije poremetio aktualni corona virus. Tako je u siječnju u Splitu bilo 358 Kineza što je tri puta više nego lanjske godine u ovo vrijeme, a brojni su bili i turisti sa Tajlanda (122 gosta) kojih je također bilo tri puta više u Splitu nego lani. 

U velikom rastu dolazaka zimi u Split prate ih i gosti iz Japana kojih je ovog siječnja bilo dvostruko više nego lani (231 gost), te Hong Konga kojih je 66 posjetilo Split u siječnju, dok ih je lani u tom mjesecu u Splitu bilo samo 14. Za 76 posto narastao je i broj gostiju iz Tajvana, Južnoafričke Republike, ali i Švedske odakle je tijekom siječnja stiglo gotovo jednako gostiju kao i lani (pedesetak), ali su za razliku od lani kada su ostajali samo 3 dana, ovog siječnja noćili po šest dana u Splitu i tako povećali broj svojih noćenja za 24 posto.

Split je tijekom siječnja ukupno posjetio 6.247 strani gost i 4.007 domaćih, a iz strukture turističkog prometa vidljivo je da promocija Splita kao zanimljivog turističkog grada i izvan ljetnih mjeseci dopire do svakog kutka svijeta. U to su se proteklih dana uvjerili turistički djelatnici Splita i TZ Splita koji su sudjelovali na turističkom sajmu New York Times Travel show. Tamo je još jednom potvrđeno zanimanje gostiju iz SAD-a za dolazak  i boravak u Splitu kao nezaobilaznom gradu Amerikanaca za vrijeme njihova posjeta Hrvatskoj, pa sve poslovne informacije agencija i organizatora putovanja iz SAD-a za Hrvatsku govore kako je realno očekivati da turisti iz SAD-a i u 2020. godini budu najbrojniji gosti Splita.

hr Wed Feb 05 2020 16:50:43 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5efa134edaf72d781a8b456f/80
Foto: Pixabay

Prijeti li bolnicama nestašica lijekova? Dugovi opet premašili četiri milijarde kuna

Po podacima prikupljenim od 36 veledrogerija članica udruženja pri HGK-u, ukupni dug bolnica 31. kolovoza iznosio je 4.014.532.953 kuna
Unatoč izvanrednoj uplati od 500 milijuna kuna sanacijskih sredstava u srpnju, dug bolnica ponovno je premašio četiri milijarde kuna.

Po podacima prikupljenim od 36 veledrogerija članica udruženja pri HGK-u, ukupni dug bolnica 31. kolovoza iznosio je 4.014.532.953 kuna. Evidentno je da dug raste mjesečno za više od 220 milijuna kuna, piše RTL.

Trenutna situacija teža nego u srpnju s obzirom da je HZZO u zadnja dva mjeseca značajno smanjio mjesečne uplate prema ljekarnama. 

Time je u potpunosti izgubljen pozitivni efekt sanacijske uplate iz srpnja, a veledrogerije su ponovo dovedene na rub likvidonosnog sloma.

Neke od veledrogerija već ostaju bez dijela asortimana uslijed nemogućnosti podmirenja obveza prema svojim dobavljačima pa je redovna opskrba lijekovima, medicinskim proizvodima i opremom ponovo dovedena u pitanje.hr Fri Sep 25 2020 16:41:57 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2fb104daf72dd55f8b457c/80

Air Serbia ukida dvije linije prema Hrvatskoj: Više neće letjeti prema Splitu i Dubrovniku

Srbijanski nacionalni avioprijevoznik objavio je svoj red letenja za listopad ove godine. S prometovanjem prestaju dvije linije - prema Dubrovniku i Splitu.

Air Serbia ovog je ljeta prometovala prema Splitu, Dubrovniku i Zagrebu. Zbog utjecaja pandemije ukinute su linije iz Beograda prema Puli, Rijeci i Zadru. Kompanija je, u normalnim okolnostima, prometovala prema jadranskim zračnim lukama do kraja ljetnog reda letenja, no ove godine se to ipak neće dogoditi. Air Serbia će do kraja rujna prestati prometovati prema Dubrovniku, a s početkom listopada ukinut će se i linija prema Splitu, piše Croatian Aviation.

Ova će kompanija danas sletjeti u Dubrovnik po posljednji put ove sezone. Na zadnjem letu najavljen je zrakoplov tipa B737-300 (kapacitet od 144 sjedala). Time će Air Serbia zaključiti operacije na liniji Beograd - Dubrovnik za ovu ljetnu sezonu.

Na liniji Beograd - Split zadnji je let najavljen za nedjelju, 04. listopada, dostupan je i jedan let prije navedenog datuma, u petak, 02. listopada. Ova je linija u prošlogodišnjem ljetnom redu letenja prometovala kroz cijeli listopad, no zbog utjecaja pandemije odnosno smanjene potražnje kompanija ju je odlučila ukinuti ranije od planiranog.

Jedina linija Air Serbie koja ostaje u prometu u zimskom redu letenja prema Hrvatskoj jest linija između Beograda i Zagreba. Iako je na ovoj liniji bilo i po 10 letova tjedno, za listopad ove godine Air Serbia planira 3 tjedna leta, svakog ponedjeljka, petka i nedjelje u večernjim satima. Na liniji su najavljeni zrakoplovi tipa ATR72 kapaciteta 70 sjedala.

Air Serbia je vrlo često otkazivala određene polaske na linijama prema Hrvatskoj u ovogodišnjem ljetnom redu letenja pa tek preostaje za vidjeti hoće li se tri tjedna leta prema Zagrebu odvijati prema trenutnim najavama, piše Croatian Aviation.


hr Fri Sep 25 2020 09:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f69ccebdaf72db6a38b45a4/80

Ugostitelji Dalmacije u četvrtak zatvaraju lokale na 60 minuta u akciji „4 do 12“

Udruga ugostitelja Splitsko-dalmatinske županije inicirala je akciju u suradnji s Nacionalnom udrugom ugostitelja kao upozorenje odgovornim institucijama
Ugostitelji Dalmacije će u četvrtak 24. rujna s početkom u 11 sati i 56 minuta na sat vremena prestati posluživati goste u svojim ugostiteljskim objektima u sklopu akcije „4 do 12“. Akciji ugostitelja Splitsko-dalmatinske županije pridružit će se i ugostitelji iz Zadra, Šibenika, Dubrovnika i drugih gradova juga Hrvatske.

Kao i dva tjedna ranije u Istri i na Kvarneru, cilj akcije je upozoriti na težak položaj u kojem su se ugostitelji našli zbog pandemije koronavirusa te potaknuti na žurno djelovanje odgovornih institucija s ciljem očuvanja radnih mjesta i sprečavanja kolapsa gospodarstva, samo što se ovaj put sat pomiče za jednu minutu jer je za ugostitelje 5 do 12 već prošlo.

Ugostitelji traže porezno rasterećenje s razinom oporezivanja koja je realna i otvara put oporavku. Od odgovornih institucija traže obustavu naplate PDV-a do 1.3.2021., trajnu preferencijalnu stopu na hranu – što po Zakonu o hrani uključuje jelo, kavu, pivo, sokove, vodu i vino - od 13% ili 10%, pristup kreditnim linijama HAMAG BICRO-a za likvidnost te HBOR-a za investicije.

- Turistička sezona dala je neočekivano dobre rezultate, obzirom na očekivanu pustoš uzrokovanu pandemijom. Prednjačili smo u brojkama među mediteranskim zemljama zahvaljujući sinergiji malog čovjeka, poduzetnika i vladajućih institucija. Nažalost, ostvareno neće biti dovoljno za premostiti jaz nastao zbog karantene u proljeće, a za velik broj ugostitelja ni za dočekati iduću turističku sezonu“, kaže Jelena Tabak iz Udruženja ugostitelja Split.

Ugostitelji naglašavaju kako sada na naplatu dolaze i svi problemi nakupljeni tijekom prijašnjeg razdoblja prije pandemije. Poručuju kako su ih naslijeđeni problemi i novonastale zapreke u poslovanju natjerale na udruženo djelovanje i sve češće upozoravanje Vlade na propuste na terenu.

- Nikad u povijesti naše zemlje privatni sektor nije bio prisiljen prosvjedovati na način da obustavi stvaranje utrška, do danas. Naša je zadaća poručiti odgovornim institucijama da bez novih mjera neće biti moguće spasiti radna mjesta. Ne tražimo besplatan novac, nego pristup kreditnim linijama i niže poreze kako bismo mogli vratiti posuđeno. Sada su pristupi kreditnim linijama blokirani i primanja 60 tisuća ljudi su pod upitnikom. Oni su naš najvažniji resurs, i ako ih izgubimo, šteta će biti nepopravljiva“, rekla je Jelena Tabak.

Anketom na uzorku od gotovo 500 ugostitelja iz svih krajeva Hrvatske ustanovljeno je kako gotovo 60% njih bilježi pad u poslovanju veći od 50%, a gotovo 40% se suočava sa činjenicom da u ovim uvjetima neće opstati do slijedeće sezone. Čak 80% poslodavaca će biti prisiljeno pribjeći otkazivanju ugovora djelatnicima.
hr Tue Sep 22 2020 12:09:14 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2fb104daf72dd55f8b457c/80

Ranije od planiranog: Austrijska aviokompanija ukida liniju prema Splitu

Austrijska nacionalna kompanija objavila je svoj red letenja za listopad. Kompanija će do sredine listopada prometovati prema tri hrvatske zračne luke: Zagrebu, Splitu i Dubrovniku.
Kako je za Croatian Aviation potvrđeno iz ove aviokompanije, zbog ograničenja u putovanju kompanija je ipak odlučila smanjiti broj tjednih letova prema Hrvatskoj te ranije završiti s prometovanjem prema Splitu.

Podsjećamo, Austrian Airlines je ove ljetne sezone pokrenuo liniju Beč - Zadar koja je bila u prometu do sredine rujna. Pandemiji unatoč, u kompaniji su zadovoljni rezultatima ove linije i planiraju nastaviti prometovati na istoj i u ljetnoj sezoni 2021. godine.

Brojne promjene

Linija Beč - Split u ljetnom redu letenja prometovala je 6 puta tjedno, svakog dana osim utorka. Iako je Austrian planirao prometovati na ovoj liniji kroz cijeli listopad, zbog restrikcija i niske potražnje zadnji let bit će ranije nego što je to bilo planirano - 10. listopada. Od 01. do 10. listopada linija Beč - Split bit će u prometu tri puta tjedno, utorkom, četvrtkom i subotom u popodnevnim satima.

Linija Beč - Dubrovnik također je prometovala 6 puta tjedno u ovoj ljetnoj sezoni. Ista će biti u prometu do samog kraja ljetnog reda letenja - 23. listopada.

- od 02. do 05. listopada najavljena su četiri leta tjedno, ponedjeljkom, petkom, subotom i nedjeljom,
- od 11. do 18. listopada najavljena su dva leta tjedno, petkom i nedjeljom,
- od 19. do 23. listopada najavljena su dva leta tjedno, ponedjeljkom i nedjeljom.

Austrian najavljuje promjene i na liniji Beč - Zagreb. Iako je ova linija trebala prometovati 6 puta tjedno u rujnu, kompanija je zbog slabe potražnje vrlo često otkazivala određene polaske. Iz tog je razloga došlo do redukcije u broju tjednih letova na liniji pa će Austrian povezivati Beč i Zagreb četiri puta tjedno u listopadu, svakog ponedjeljka, srijede, petka i nedjelje. Letovi su najavljeni u popodnevnim satima.

Austrian je u ljetnom redu letenja prethodnih godina prometovao prema Splitu i Dubrovniku svakodnevno, koristeći često svoje najveće zrakoplove iz Airbus obitelji (A321), dok je na liniji Beč - Zagreb prometovao i do 3 puta dnevno. Jedina linija koja bi u ovogodišnjem zimskom redu letenja trebala biti u prometu jest upravo Beč - Zagreb, no broj tjednih letova još uvijek nije siguran pa ćemo plan aviokompanije za ovu liniju u zimskim mjesecima objaviti sredinom listopada.
hr Tue Sep 22 2020 09:01:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis

Pročitajte još . . .