Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b1ccfd32af47f9b278b4573/80
Foto: Pixabay

Istina o voću koju je važno znati, naročito u ljetnim mjesecima

Jabuka na dan, doktor iz kuće van. A što s dvije jabuke? Sigurno su zdravije od čokoladice. Ali četiri jabuke dnevno?

Može li previše voća biti nezdravo?

Itekako može, odgovara njemački liječnik Carsten Lekutat. Voće sadrži fruktozu, zato i jest tako ukusno i slatko.

Fruktoza je na koncu konca ipak šećer, sa svim problemima koji iz previše šećera proizlaze, kaže. Jedna jabuka dnevno čini vas zdravima, a tri često rezultiraju masnom jetrom, objašnjava. Kada jetra postane masna, većina pretpostavlja da je to zbog alkohola. Ustvari, kaže Lekutat, u 20 do 30 posto slučajeva to nema veze s alkoholom, nego je posljedica previše fruktoze.

Bio bih sretan kada bi mnogo mojih pacijenata jelo više voća jer ga općenito ljudi jedu premalo. No vrijedi razmisliti koju vrstu voća jedemo i koju količinu jer nije sve voće jednako bogato šećerom, poručuje Lekutat.

Banane, jabuke, šljive imaju mnogo više šećera od naranča ili šumskog voća, objašnjava nutricionistica Antje Gahl. Ona preporučuje pet porcija voća i povrća na dan. Povrće pritom ima prioritet. Primjerice, dva komada voća, tri povrća. Nije nevažno ni kako se voće konzumira. Ove informacije svakako su korisne, naročito u ljetnim mjesecima kada konzumiramo više voća.

Svježe voće bolje je od procesuiranog, napominje Lekutat te dodaje da je u voćnom soku voće visoke koncentracije i brže dospijeva u krvotok, zbog čega njemački  liječnik nije pobornik narančina soka ujutro. Mnogi stručnjaci nisu oduševljeni ni smoothiejima.

Kad pogledate sve sastojke, vjerojatno ne biste pojeli toliku količinu voća u jednom obroku. Ali u tekućem obliku to se dogodi vrlo brzo, kaže Gahl. Znači li to da treba odustati od narančina soka ili smoothieja za doručak? Odgovor je – ne. Drugim riječima, konzumaciju voća treba prilagoditi životnom stilu. Tko želi započeti dan sokom od naranče, mora i vježbati da potroši uneseni šećer, piše zadovoljna.hr

hr Wed Jul 31 2019 22:12:52 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5aee8e692af47fc1b28b4590/80
Foto: Ilustracija Pixabay

Tri namirnice koje postaju otrovne, ako ih pogrešno pripremimo

Koštice trešanja, višanja, marelica i jabuka sadrže tvari koje se u kontaktu s probavnim enzimima pretvaraju u otrovni cijanid...

Bazga je izrazito ljekovita biljka koja se još u drevnoj Grčkoj i Egiptu koristila za liječenje brojnih tegoba i bolesti – od upala do probavnih tegoba. 

Danas se pripravci od bazge koriste za jačanje imuniteta i pomoć prilikom liječenja gripe i prehlade. Iako su svi dijelovi bazge ljekoviti, za pripravke se koriste najčešće bobice i cvjetovi. Omiljena je i u tanjuru; koristi se za pripremu sirupa, sokova i marmelada, a cvjetovi se pohaju.

Pohani cvjetovi bazge prava su poslastica, a poslužiti ih možete sa sladoledom i medom. No odlučite li se na pripremu bazge, imajte na umu da se mora prokuhati ili skuhati na pari. Sirova bazga sadrži toksine koji izazivaju probavne tegobe, povraćanje, bolove i probleme s disanjem.

Oprezno s košticama

Koštice trešanja, višanja, marelica i jabuka sadrže tvari koje se u kontaktu s probavnim enzimima pretvaraju u otrovni cijanid. Otrov će se ispustiti u organizam, ako se koštice usitne prije nego što ih progutamo. Stoga prilikom pripreme smoothieja ili salata koštice valja izvaditi.

Od jedne koštice neće vam biti ništa, ali veće količine mogu izazvati probleme. Rizik od trovanja cijanidom iz koštica raste, ako ih jedu djeca ili osobe sitnije građe s manje kilograma. 

Riba pauk

Zbog čvrstog i finog mesa, mnogima jedna od omiljenih riba na tanjuru već imenom sugerira da se radi o neobičnoj namirnici. Riba pauk može ozlijediti neoprezne ribolovce i kuhare bodljama na leđnoj peraji. Nakon uboda javlja se snažna bol, oteklina, povišena temperatura, slabost i vrtoglavica. Kako je otrov termolabilan, nakon uboda treba staviti ubodeno mjesto u što topliju vodu na najmanje pola sata te potražiti liječničku pomoć. Možete i lagano i oprezno proći preko rane vatrom iz upaljača, ako u blizini nemate tople vode. - piše Pun kufer

hr Sun Aug 25 2019 21:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba77235cb557abfbb8b45aa/80
Foto: Ilustracija

Dupin oduševio oca i sina koji su plovili morem: "Ajme, vidi ga! Što je lip!"

Otac i sin svjedočili su prekrasnom prizoru
Tijekom plovidbe morem, u blizini marine Kaštela, u Kaštelanskom zaljevu, otac i sin svjedočili su prekrasnom prizoru. 

Naime, ugledali su nekoliko dupina, međutim, jedan se odvojio te se približio brodu i plivao neko vrijeme uz njih. Ovaj događaj dječaka je doslovo oborio s nogu. 

- Ajme, vidi ga! Što je lip! - s oduševljenjem govori dječak na snimci. 


hr Sun Aug 25 2019 21:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d62aaf829111c8f5c8b459d/80

Zatvaraju se 70. Dubrovačke igre: Slavljeničko festivalsko ljeto donijelo 80 programa u 47 dana!

Na zadnji dan obljetničkih Igara održana je konferencija za medije u atriju palače Sponza

Dubrovačke ljetne igre u svojoj su jubilarnoj sedamdesetoj sezoni okupile gotovo 2.000 umjetnika iz cijelog svijeta koji su u 47 festivalskih dana od 10. srpnja do 25. kolovoza na 20 scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika, pred približno 60.000 domaćih i inozemnih posjetitelja izveli 80 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih, filmskih, likovnih i drugih programa. 

Tim je povodom na zadnji dan obljetničkih Igara održana konferencija za medije u atriju palače Sponza na kojoj su govorili ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, intendantica Igara Dora Ruždjak Podolski, ravnateljica Ivana Medo Bogdanović, glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić te direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld povodom programa „Dubrovačke ljetne igre u Zagrebu“. Nakon konferencije za medije uslijedila je i dodjela Nagrade Orlando Hrvatske radiotelevizije.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek govoreći o Igrama naglasila je kako je ovo izdanje pokazalo točno onaj smjer koji je Ministarstvo željelo ostvariti dajući mandat intendantici Dori Ruždjak Podolski, održavajući tako bogat kulturni kapital koji Igre nose s potrebom da se osmisli europski relevantan i suvremen kulturni festival koji će publici ponuditi najbolje od hrvatske i svjetske umjetnosti. Istaknuvši kako su Dubrovačke ljetne igre produkcijski najkompleksniji festival u Hrvatskoj, ministrica je čestitala vodstvu na sjajnim obljetničkim Igrama te zaželjela uspjeh u pripremi sljedećih, a tim povodom najavila je i promjenu trajanja mandata intendanta s dvije na četiri godine.

Gradonačelnik Mato Franković izjavio je kako su ciljevi da Igre budu dubrovačke, hrvatske i međunarodne postignuti te da je program bio izvanredan. Spomenuo je i da je Grad udvostručio izdvajanje za festival u želji da Igre rastu i da napreduju, a zahvalivši se na kraju ravnateljici i intendantici na sjajno odrađenom poslu, zaključio je kako će Grad uvijek biti uz Ljetne igre.

Dodjela Nagrada Orlando

U atriju palače Sponza održala se i dodjela Nagrada Orlando Hrvatske radiotelevizije za najbolja umjetnička ostvarenja u programu 70. Igara. Ovogodišnji laureati su glazbenici Luka Šulić i Aljoša Jurinić za koncert održan u atriju Kneževa dvora 22. kolovoza, dramska umjetnica Doris Šarić Kukuljica za ulogu Mare u predstavi Geranium Iva Vojnovića dok je Grand prix Orlando za osobit i naročit umjetnički doprinos u ostvarenju cjelokupnog programa Dubrovačkih ljetnih igara u jednoj festivalskoj godini ili više festivalskih sezona dodijeljen Milki Podrug Kokotović.

 

hr Sun Aug 25 2019 17:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d626bd229111c785b8b45d8/80

Čokoladna torta bez brašna: Recept stvoren za početnike u kuhinji

Volite li čokoladne slastice svakako morate isprobati čokoladnu tortu bez brašna.

Ovaj recept ne traži posebne vještine, te čak nema iščekivanja dizanja biskvita, što znači kako nema šanse da vam ova čokoladna rapsodija ne bude omiljen recept.

SASTOJCI ZA ČOKOLADNU TORTU:

- 15 dkg maslaca
- 20 dkg šećera u prahu
- 10 jaja
- 20 dkg čokolade s najmanje 40 posto kakaa
- 15dkg mljevenih oraha (prema želji)
- 3 žlice kakaa
- krušne mrvice za posipavanje

PRIPREMA ČOKOLADNE TORTE:

1. Otopite maslac. U veću posudu za miksanje stavite šećer. Odvajajte žutanjke od bjelanjaka pa žutanjke ubacujte u šećer, a bjelanjke u drugu veću posudu u kojoj ćete kasnije napraviti snijeg.

2. Otopite čokoladu na laganoj vatri. Žutanjke sa šećerom miksajte 5 minuta pa potom malo po malo unutra dodajte otopljen maslac. Pazite na to da maslac bude mlak, nikako vruć.

3. Istucite čvrst snijeg od bjelanjaka. U smjesu žutanjaka, šećera i maslaca ubacite otopljenu mlaku čokoladu i kao. Kada ste je povezali sa smjesom, ubacite u posudu par velikih žlica snijega kako biste je malo razrijedili pa potom u nju umiješajte i orahe. Zatim kompletnu smjesu ubacite u posudu sa snijegom kako biste ga lakše povezali s tako velikom količinom tučenih bjelanjaka. Miješajte lagano dok sve ne povežete u glatku i svilenkastu smjesu.

4. Upalite pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih. Namažite kalup za tortu s malo maslaca i temeljito ga posipajte s krušnim mrvicama. Ulijte smjesu u kalup i stavite u zagrijanu pećnicu. Tortu pecite između 40 do 55 minuta. Prvih 30 minuta ne otvarajte pećnicu kako se torta ne bi spustila. Tek kada primijetite da se na vrhu stvorila čvrsta korica i da se torta malo odvaja od rubova kalupa, otvorite pećnicu i čačkalicom je ubodite po sredini. Ako je čačkalica nakon toga suha, torta je pečena, piše zadovoljna.hr

hr Sun Aug 25 2019 13:07:12 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .