Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/593a82a8b9e03e5a298b4575/80

Radite li i vi ove pogreške s kremama za sunčanje?

Svi s velikim nestrpljenjem čekate trenutak kad ćete se prepustiti morskim radostima i bezbrižno uživati u moru i suncu. Ipak, nemojte zaboraviti kako se nerijetko bezbrižno ljetovanje može pretvoriti u pravu noćnu moru zbog posljedica neadekvatnog sunčanja

Treba još jednom naglasiti kako krema za sunčanje ne bi trebala biti jedina obrana od sunčevog zračenja – morate joj pridodati šešir, sunčane naočale i primjerenu odjeću, a sunce izbjegavajte u vrijeme kad je najopasnije. Evo o čemu morate voditi računa prilikom nanošenja kreme za sunčanje kako ne biste završili s neugodnom boli i crvenilom kože, piše tportal.

Jedno je istraživanje provedeno 2015. godine pokazalo je kako su danas vrlo popularne varijante krema za sunčanje u spreju, manje učinkovite od klasičnih varijanti u kremama. Studija je pokazala da ljudi koji koriste takve proizvode za sunčanje, ne uspiju nanijeti sredstvo na cijelo tijelo.  

Nepravilno nanošenje kreme

Kremu za sunčanje treba nanijeti najmanje 30 minuta prije izlaganja suncu. Tako se krema u potpunosti upije u kožu i počinje pravilno djelovati. Mnogi kremu za sunčanje nanose samo ujutro, međutim, ako ste cijeli dan na suncu, krema vas štiti najviše dva sata nakon nanošenja. Kremu treba nanositi svakih sat vremena. Svakako pričekajte prije nego što se smočite, jer koži treba neko vrijeme da je upije. Kupanje i znojenje također utječu na smanjenje učinkovitosti zaštitnog faktora iz kreme. Mnogi griješe i prilikom nanošenja kreme, zato nemojte škrtariti prilikom nanošenja.

Zaboravljate nanijeti kremu na sva područja

Mnogi prilikom nanošenja kreme zaboravljaju na osjetljiva mjesta poput usana koje treba zaštiti nekoliko puta dnevno s balzamom s UV faktorom (nikako s preparatom za ostatak tijela), a nemojte zaboraviti ni na nožne prste, pazuh, stražnji dio vrata ispod kose, uši, kapke i unutarnje dijelove nadlaktice. Mnogi nisu svjesni da i ti mali dijelovi tijela vrlo lako mogu izgorjeti!

Rok trajanja kreme 

Ostalo vam je prošlogodišnje kreme i žao vam je baciti je pa ste je odlučili iskoristiti i ove godine? Ne, nemojte to raditi. Kreme imaju svoju rok trajanja, a zaštita više neće biti učinkovita jer aktivni sastojci krema za sunčanje nestaju tijekom vremena.

Puder sa zaštitnim faktorom umjesto kreme

Ne, to nikad nemojte raditi. Puder sa zaštitnim faktorom neće vam pružiti potrebnu zaštitu. Radije dobro nanesite kremu sa zaštitnim faktorom za lice.

Kremu za sunčanje koristite i za lice 

Preparati za zaštitu tijela i lica se razlikuju jer je koža lica osjetljivija. Osim toga, teška tekstura kreme za sunčanje može uzrokovati pojavu akni.

Zaštitite oči

Sunčane naočale su vrlo bitne jer štite oči od UV zračenja. Zato pripazite imaju li vaše sunčane naočale dovoljnu UV zaštitu, budući da naočale na tržištu nemaju UV filter.

Kad je oblačno ne koristite kremu s UV faktorom

Ovo je jedna od vrlo čestih zabluda! Ako ne možete vidjeti ili osjetiti toplinu ne znači da štetne sunčeve zrake ne napadaju vašu kožu. Iako je UV zračenje nevidljivo, prodire kroz maglu i oblake, pa vrlo lako možete zaraditi opekline.

Jačina faktora

Naravno da su preparati za sunčanje s nižim zaštitnim faktorom također korisni za zaštitu od sunca. No u većini slučajeva nisu dovoljni. Trebali biste koristiti barem SPF 30, čak i ako je vaša koža malo tamnija, piše tportal.

Facebook komentari

hr Fri Jun 09 2017 13:17:50 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59ea02beb9e03eeb868b46a5/80

Educiranje i usavršavanje profesije: Kako je bilo našim frizerima na najpoznatijem sajmu u Londonu?

Poznata je ona izreka: Za ljepotu se trpi. A da bi uljepšao nekoga za to se moraš neprestano educirati i usavršavati.

Većina vas sigurno nije znala da postoji događaj koji okuplja frizere iz cijelog svijeta kako bi što bolje savladali i naučili nove tehnike i trendove koji su danas popularni u frizerskom svijetu. Najpoznatiji i najprestižniji takav događaj, održava se u Londonu, a radi se o Salon Internationalu. Već dugi niz godina, Salon International je jedna od najpopularnijih frizerskih događaja za sve frizere iz Hrvatske i svijeta. Na taj način  frizeri stječu nova znanja i prijateljstva. Bogati edukacijski programi održavaju se na nekoliko sajamskih pozornica, sudjeluje preko 400 brendova, a očekivani broj posjetitelja  je oko 38.000 ljudi.

Salon International simbol je za inovaciju, inspiraciju i utjecaj profesionalne frizerske industrije. Od naših poznatih splitskih frizerskih salona sudjelovali su: Studio KEKO, ALBA ROSA i Ivan DUDA zajedno sa svojim timovima. Ovo im je već četvrta godina otkako posjećuju sajam te je postalo tradicionalno putovanje među njima.

 Naši Splićani jako su zadovoljni sajmom i svake godine s radošću se vraćaju u London jer spajaju ugodno s korisnim. Ove godine održan je i ACT hair event, na kojem je nastupila poznata hrvatska ZGAT akademija, a događaj je posvećen frizerskom umijeću s naglaskom na humanitarni karakter. Sav prikupljeni novac donirao se organizacijama namijenjim za liječenje artritisa. Nastupili su naši poznati frizeri: Mario Mesarić i Ivana Špicer koji su i ove godine oduševili publiku u Londonu,a njihove splitske kolege s radošću i oduševljenjem su ih podržali.

-  Na Salon International dolazimo već godinama, a dojam je svake godine sve bolji. London je jednostavno polazna točka estetike kakvu nastojimo slijediti i kakvu ljudi u Hrvatskoj drže do mode od glave do pete razumiju.

Vidjeti na djelu vodeće stiliste za kosu, poglavito Sasson i Toni&Guy iznimno je inspirativno za frizere. Na štandovima se svaki put događa nešto novo i zanimljivo. Glavni cilj puta bio je seminar akademije Sasson na kojem su predstavljene Sassonove kolekcije za jesen/zimu 2017.

Edukacija je za svakoga od nas važna. Kako u privatnom tako i u poslovnom svijetu. Neprestano je važno raditi na sebi i usavršavati se, a to pokazuju i naši frizerski timovi koji prvenstveno misle i žele što bolje raditi vlastiti posao. Ipak, u pitanju je ljepota, a tu se ne dozvoljava puno propusta. Ako niste zadovoljni svojom frizurom ili želite neku promjenu, možda vam baš netko od njih može učiniti vašu frizuru ljepšom! 

Facebook komentari

hr Fri Oct 20 2017 16:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5898ff84b473983a218b4599/80

Strani jezici uistinu idu bolje poslije čašice

Popijte jednu na brzinu i strani će vam jezik teći prirodnije, dokazali su znanstvenici.

"Naša je studija pokazala da konzumacija alkohola može imati koristan učinak na izgovor stranog jezika u osoba koje su ga nedavno naučile", rekla je znanstvenica s liverpulskog sveučilišta Inge Kersbergen. 

U studiji je sudjelovalo 50 osoba kojima je njemački materinski jezik, a studiraju nizozemski na nizozemskom sveučilištu. Svi ispitanici nedavno su naučili govoriti, čitati i pisati na tom jeziku. 

Dio sudionika prije razgovora na nizozemskom konzumirao je malo alkohola. Količina je ovisila o tjelesnoj težini, ali u prosjeku se radilo ili o 0,5 dcl žestokog pića ili o jednom pivu. 

Svi studenti su potom razgovarali s istraživačima pet minuta, a snimke su kasnije preslušavali izvorni govornici nizozemskog koji nisu znali koji su sudionici 'malo popili', a koji ne. 

Ustanovilo se da su oni koji su dobili 'alkoholno ohrabrenje' mahom dobili i bolje ocjene, naročito za izgovor. 

Što se dogodilo? Poznato je da alkohol ima štetan učinak na izvršne moždane funkcije, uključujući pamćenje i koncentraciju, a one su važne za izražavanje na stranom jeziku. 

Istodobno, piće jača samopouzdanje, uklanja kočnice i smanjuje socijalnu tjeskobu, što pridonosi lakšem izražavanju kada je posrijedi strani jezik, osobito ako ste ga tek naučili. 

"Vjerojatno se radi o tome da akohol smanjuje tjeskobu, ali potrebno je provesti dodatna istraživanja kako bi se točno utvrdili mehanizmi djelovanja", rekla je Jessica Werthmann s mastriškog sveučilišta. 

"Važno je naglasiti da su ispitanici konzumirali malu količinu alkohola i da povećanje količine ne znači nužno bolje izražavanje", upozorio je njezin kolega s istog fakulteta Fritz Renner. 

Drugim riječima, pretjerate li s alkoholom nitko vas neće ništa razumjeti. 

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of Psychopharmacology.

Facebook komentari

hr Fri Oct 20 2017 14:42:12 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5414b60f1899421c3700000c/80

British Library: Izložba o Harryju Potteru spaja čarobnjaštvo s poviješću

Izložbom o povijesti čarobnjaštva, koja se otvara danas u londonskoj Britanskoj knjižnici obilježit će se 20. godišnjica od izlaska prve knjige Joan K. Rowling o dječaku čarobnjaku "Harry Potter i kamen mudrosti".

Među izloženim predmetima izložbe "Harry Potter- povijest čarobnjaštva" naći će se razni predmeti povezani sa slavnim književnim djelom, poput prvoga spisateljičina crteža škole čarobnjaštva u Hogwartsu i njezinom rukom ispisanih naziva učitelja i njihovih školskih predmeta.

Tema izložbe su čarobnjaštvo i priroda vjerovanja, a posjetiteljima će otkriti da su mnoge stvari za koje su ljubitelji knjiga mislili da su izmišljene utemeljene na činjenicama ili na folkloru. 

"Izložba proučava povijest, mitologiju i folklor koji stoje iza priča o Potteru", rekao je glavni kustos izložbe Julian Harrison. 

Ovdje će se moći vidjeti rijetke knjige i rukopisi iz cijeloga svijeta, a bit će izloženi i kotlovi, metle, kristalne kugle te uputstva za napitke koje daju uvid u nadahnuće J.K. Rowling za knjige o mladom čarobnjaku. Posjetitelji će moći vidjeti i alkemičarske svitke iz 1500. godine te kineske proročanske zapise na kostima iz 12. stoljeća. 

Zainteresirane će na izložbu bez sumnje privući sve što ima veze s Harryjem Potterom kao njezinom glavnom smernicom.

Organizatori s ponosom ističu da je dosad već prodano 30.000 ulaznica, a izložba će se moći pogledati do 28. veljače 2018.

Facebook komentari

hr Fri Oct 20 2017 12:30:01 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/568ce385323d6109008b45f3/80
Foto: Hina

Tarantino znao za Weinsteinovu prljavu rabotu, no nije ništa rekao

Filmski redatelj Quentin Tarantino izjavio je da je znao kako se prema ženama odnosi njegov blizak suradnik i producent Harvey Weinstein te da mu je sada žao što na seksualna uznemiravanja i napade nije reagirao te što tada nije ništa otkrio.

Tarantino je jedan od najbližih suradnika Harveyja Weinsteina s kojim je surađivao na brojnim filmovima. Javnost je pretpostavljala da slavni redatelj zna kako se producent odnosi prema ženama.

Sad je Tarantino to potvrdio, priznavši da mu je žao što nije ništa učinio da spriječi daljnje Weinsteinovo zlostavljanje žena. Potvrdio je i da je znao da priče o Weinsteinu nisu glasine niti priče iz druge ruke. 

"Znao sam dovoljno... i mogao sam učiniti više", rekao je Tarantino u intervjuu za New York Times, iznoseći neke konkretne slučajeve. "Da sam napravio ono što sam trebao napraviti, ne bih s njim surađivao", rekao je Tarantino za New York Times, dodavši i da je za Weinsteinovo nedolično ponašanje čuo puno ranije. 

Prve navode o seksualnom uznemiravanju i Weinsteinovim napadima ovaj su mjesec objavili New York Times i New Yorker, a nakon toga su se brojne glumice javno osmjelile o tomu progovoriti.

Među žrtvama Weinsteinova spolnog uznemiravanja je i Tarantinova bivša djevojka Mira Sorvino koja mu se na to požalila, no redatelj tvrdi kako tada nije vjerovao da bi njegov prijatelj to činio tako otvoreno. 

"Ja sam te priče marginalizirao. Da sada kažem bilo što, zvučalo bi kao puki izgovor", rekao je Tarantino.

On i Weinstein suradnju su započeli 1992. kad je ovaj drugi u distribuciju pustio film "Reservoir Dogs". Nastavili su suradnju na "Paklenom šundu", "Kill Bill", "Inglorious Bastards" i "The Hateful Eight", a nedavno je Weinstein za dobrog prijatelja Tarantina organizirao zaruke.

Facebook komentari

hr Fri Oct 20 2017 12:28:01 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .