Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bbcd9f3cb557a44af8b5140/80

Najavljena 1. zajednička konferencija foruma jadransko-jonskih komora, gradova i sveučilišta

Navedene tri mreže predstavljaju 127 tijela i institucija iz osam zemlja jadransko-jonskog područja (Italija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Grčka i Srbija)

- Konferencija koju danas predstavljamo okuplja različite mreže i područja civilnog društva – gospodarstvo, javnu upravu i obrazovanje, iz osam zemalja jadransko-jonske regije. Dijelimo neke korijene, po mnogim pokazateljima se razlikujemo, ali je sigurno da jedni bez drugih ne možemo i da jedni druge trebamo za daljnji razvoj. Zato ćemo na predstojećoj konferenciji pokušati dati odgovore na pitanja od najvećeg zajedničkog interesa, poput mobilnosti stanovništva, boljeg povezivanja regije, plavog gospodarstva, održivog turizma ali i brojna druga. - rekla je potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze, predsjednica HGK Županijske komore Split te predsjednica Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora Mirjana Čagaljna današnjoj konferenciji za medije u HGK Županijskoj komori Split, kojom je najavljena 1. zajednička konferencija foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora, gradova i sveučilišta koja će se od 16. do 18. listopada održati u Splitu.

Navedene tri mreže, Forum gospodarskih komora, Forum gradova te mreža sveučilišta – UniAdrion, predstavljaju 127 tijela i institucija iz osam zemlja jadransko-jonskog područja (Italija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Grčka i Srbija) te su, uz podršku i koordinaciju Stalnog tajništva Jadransko-jonske inicijative, identificirana kao ključni dionici Strategije Europske unije za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR). Prva zajednička konferencija korak je naprijed u njihovom dosadašnjem radu, s ciljem jačeg povezivanja, učinkovitije provedba Strategije te u konačnici prosperiteta regije.

Glavni organizatori konferencije su Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora i Hrvatska gospodarska komora, odnosno Županijska komora Split, u suradnji s Gradom Splitom.

- Ova regionalna konferencija koju su gospodarske komore potaknule na čelu s potpredsjednicom Čagalj događa se u pravom trenutku i predstavlja pravi put i okvir za razgovor i rješavanje najvažnijih problema regije. Naime, suradnja na razini komora, gradova i sveučilišta o mnogim konkretnim pitanjima može dati okvir i alat za njihovo rješavanje na političkoj razini. Predstojeća konferencija dovest će u Split važne sudionike iz zemalja regije te pozicionirati drugi grad u državi na mjesto koje zaslužuje i na kojem ga želimo vidjeti, kao motor  razvoja i magnet za privlačenje svih relevantnih čimbenika od značaja za razvoj ove regije sjajnog potencijala. - rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Središnji događaj konferencije, pod nazivom ''Korijeni i putevi: prošlost, sadašnjost i budućnost za jadransko-jonsku regiju'', je u srijedu, 17. listopada, kada će se u jutarnjim satima, održati dva panela: Ljudi u pokretu i Regija u pokretu, koji će se baviti suvremenim oblicima mobilnosti (poslovne, turističke, studentske, sportske i dr.) te različitim mogućnostima povezivanja regije.

U popodnevnim satima održat će se sedam okruglih stolova, posvećenih temama od zajedničkog interesa za regiju: Plavi rast, Povezivanje regije, Kvaliteta okoliša i poljoprivreda, Održivi turizam, Poduzetništvo žena, Društveni izazovi i Ekonomske analize. Očekuje se sudjelovanje 500-tinjak sudionika iz osam zemalja regije, renomiranih stručnjaka, predstavnika nadležnih ministarstava, zastupnika u Europskom parlamentu, predstavnika gospodarskih komora, gradova i sveučilišta te predstavnika tvrtki – gospodarstvenika.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, pet hrvatskih ministarstava (Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture), te uz podršku AI-NURECC inicijative i Europske komisije.


hr Tue Oct 09 2018 18:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce4557b29111cce948b4669/80

Veliki HDZ-ov skup u Splitu: “HDZ je najsnažniji kada ide sam, kada je pun samopuzdanja, kada je snažan i pobjeđuje!“

Premijer je danas boravio u Splitsko-dalmatinskoj županiji s ministrima Damirom Krstičevićem, Lovro Kuščevićem, Milanom Kujundžićem te Davorom Božinovićem.
U 19 sati na splitskom Peristilu započeo je predizborni skup. Okupljenima su se obratili Andro Krstulović Opara, ministar obrane i potporedsjednik Vlade Damir Krstičević,... a na samom kraju je pred okupljene stao predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Ovo su izbori u koje idemo samostalno poštujući sve partnere. Ali HDZ je najsnažniji kada ide sam, kada je pun samopuzdanja, kada je snažan i pobjeđuje! Je li tako?! - zaneseno je govorio Plenković. Spomenuo je Franju Tuđmana, Domovinski rat i branitelje.

- Za raziku od onih koji vam se nude, a koji nisu malim prstom mrdnuli, HDZ je predvodio Hrvatsku u svim strateškim ciljevima', dodao je. 'Naš program utjelovljuje sve ono što radi hrvatska Vlada, Hrvatski sabor, naši župani i gradonačelnici', poručio je Plenković.


- Postoje političke snage koje su prije godinu i pol dana otkrile u riječniku riječ suverenizam. Nema većih suverenista od članova HDZ-a', jasan je. 'Nude vam se i oni koji bi razmontirali europski projekt. Misle da će im netkpo drugi graditi Pelješki most, graditi ceste i željeznice... Gradit će samo oni kandidati koji znaju što je Europa. Ne vjerujte demagozima, izolacionistima...', poručio je i govor zaključio Tuđmanovim riječima: 'Živjela nam jedina i vječna Hrvatska!'.

HDZ je došao podržati i Željko Kerum, a za tportal je rekao kako su mu svjetonazorski bliski.

Državni vrh prošetao se i po Rivi te podržao akciju “Kupujmo hrvatsko“.

Sve okupljene zabavlja grupa Dalmatino.hr Tue May 21 2019 21:47:24 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce448b629111c4e988b456c/80

Akcija “Kupujmo hrvatsko” okupila brojne domaće proizvođače, stranci s oduševljenjem razgledavali štandove

Akcija traje i sutra od 9 do 19 sati
Večeras je na splitskoj Rivi započela akcija “Kupujmo hrvatsko” koju Hrvatska gospodarska komora održava već 22 godine. Cilj akcije je promocija domaćih proizvođača i njihovih brandova.

Tako ste danas šetajući Rivom mogli pronaći doslovno sve - od kišobrana do parfema.

Turista kojih već ima podosta po gradu, s oduševljenjem su promatrali štandove i raspitivali se o domaćim proizvodima. 

Svoje proizvode u sklopu akcije Kupujmo hrvatsko u Splitu ponudilo je 128 izlagača, a sutra ih također možete pronaći od 9 do 19 na Rivi.


hr Tue May 21 2019 20:57:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce4146429111c69948b4625/80

Lijepa avantura oldtimer kluba Mercedes-Benza završila prometnom nezgodom

Ljubitelji njemačke marke ovaj vikend su mogli guštati u prizorima starih modela iz Stuttgarta, ali na žalost članovima oldtimer kluba iz Stuttgarta dogodila se nezgoda

Bio je to vikend iz bajke za Imotski. Nijemci su održali obećanje i svojim prekrasnim i vrijednim eksponatima iz povijesti Mercedes-Benza stigli u mjesto gdje je ova marka tretirana kao božanstvo. 

Nije to bilo samo obično druženje, dobili smo i potvrdu izgradnje spomenika u čast Mercedes-Benza, a to se posebno svidjelo ljudima iz oldtimer kluba sa sjedištem u Stuttgartu. 

No, kako to obično biva, jer vrag nikad ne spava, Nijemci su doživjeli na svojem povratku manju nezgodu. Oštećeno je nekoliko klasičnih primjeraka u lančanom sudaru. 

Sreća u nesreći, najskuplji eksponat - 300 SL nije bio sudionik ove nezgode, piše autoportal.hr


hr Tue May 21 2019 17:09:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce40e5029111c41978b4587/80
Foto: Facebook

Protiv “njonjizma i anemične politike: Pogledajte kako je Miro Bulj dočekao premijera u Zagvozdu

Miro Bulj danas se zaputio u Zagvoz dočekati premijera i na teatralan način podsjetiti stanovnike Dalmatinske zagore, ali i državni vrh na nerealizirane Vladine projekte.
Tom prigodom položio je i kamen temeljac za izgradnju čvora Zagvozd-Imotski ističući kako će ga besplatno položiti te “s koliko su vozila i pratnje došli, mogli su napraviti pola autoputa“.

- Više novca će za rotacije i ta vozila potrošiti ministri nego koliko su uložili u Dalmatinsku zagoru zadnje dvije godine. Laži i obećanja su davali, zato polažem ovaj kamen Obećanko u čast tih lažnih obećanja - izgradnja čvora Zagvozd-Imotski, spoj Imotskoga.“

Miro Bulj istaknuo je kako zbog nebrige Imotska krajina svakim danom propada, upozorio je na katastrofalnu demografsku sliku ističući kako se ne ulaže ni u vrtiće ni u škole. Podsjetio je i na to da je pristupna cesta trebala biti izgrađena kad i autocesta te da je Imotski izoliran.

Davao sam i amandman na prijedlog državnog proračuna u nadi da će usvojiti i realizirati ono što su davno obećali, ali nisu ga usvojili, tj. niti jedan saborski zastupnik HDZ-a iz ovog kraja, iz Dalmacije, nije dignuo ruku za.“

Premijera i delegaciju dočekao je s majicom “Čoban, a ne stranačka ovca“ te s motikom u rukama. Za kraj je poručio stanovnicima tog kraja da se probude i na izborima za EU da se usprotive “njonjizmu i anemičnoj politici“.
hr Tue May 21 2019 16:43:21 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .