Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5f09a6eddaf72dfc2e8b45f5/80

HGK: Nikada nije bilo važnije osigurati plasman domaćeg proizvoda

U Splitu održani sastanci lokalnih proizvođača, trgovaca i turizma 'Od mora i polja do police i stola'

Od mora i polja do police i stola, naziv je međusektorskog B2B sastanka strukovnih grupacija HGK – Županijske komore Split koji je jučer održan u splitskoj Komori. Na sastanku je sudjelovalo 30-ak predstavnika vodećih tvrtki Splitsko-dalmatinske županije iz prehrambeno-prerađivačke industrije te strukovnih grupacija ŽK Split iz sektora trgovine hranom i pićima, hotelijerstva, ugostiteljstva i putničkih agencija, s ciljem umrežavanja i intenzivnije komunikacije svih sudionika u lancu opskrbe hranom i pićima na domaćem tržištu.

„Poslovanje u uvjetima pandemije te izostanak turističke potrošnje potaknuli su jače okretanje domaćim proizvođačima hrane i pića te smo ovim skupom željeli intenzivirati suradnju i putem direktnih razgovora čvršće povezati tri sektora uključena u proizvodnju i plasman domaće hrane i pića – proizvođače, trgovce te turističke djelatnike'', rekao je predsjednik HGK - Županijske komore Split Joze Tomaš. Tomaš je također naglasio da je jačanje domaće proizvodnje i podizanje svijesti o sigurnosti i kvaliteti hrvatskih proizvoda, jedna od temeljnih i najprepoznatljivijih aktivnosti HGK, koju godinama provodi putem brojnih akcija od koji su Kupujmo hrvatsko i projekt označavanja znakovima Izvorno hrvatsko i Hrvatska kvaliteta među najpoznatijima.

Predsjednik Strukovne grupacije prehrambeno-prerađivačke industrije ŽK Split Paško Šuto istaknuo je da je potrebno jačati lokalne proizvođače na način da ih se poveže s lokalnim potrošačima, kao i da domaći trgovački lanci, hoteli i ugostitelji prepoznaju kvalitetu i prednosti domaćih proizvoda i plasiraju ih u što većoj mjeri.

Dario Mamić iz Tommyja je naveo da trgovački lanac Tommy surađuje s gotovo svim značajnim domaćim proizvođačima te da to namjerava raditi i dalje. „U ukupnom asortimanu zastupljenost domaćih proizvoda je preko 70%, a u nekim kategorijama, poput svježih proizvoda, voća i povrća ona je stopostotna. Naša je strateška orijentacija stimulacija domaće proizvodnje i poticanje domaćeg gospodarstva, pri čemu također očekujemo da domaća proizvodnja bude bolje organizirana, konkurentna i da ponudi kvalitetan proizvod u dovoljnim količinama'', rekao je Mamić.

Mesna industrija Braća Pivac u Slavoniji ima u kooperaciji oko 150.000 svinja i oko 10.000 junadi te njihov svježi i finalni proizvod potječe dobrim dijelom od domaćih proizvođača. „Naš dalmatinski pršut ima preko 70 posto udjela domaće sirovine, od koje su najvećim dijelom i ostali naši delikatesni proizvodi te nam je želja da ih osim kroz naše maloprodajne lance u većoj mjeri ponudimo u našim hotelima i restoranima, čijim smo se potrebama spremni prilagoditi'', rekla je Elena Perković-Paloš iz Grupacije Pivac.

Koliko je ova inicijativa važna i za turistički sektor posvjedočio je i predsjednik Strukovne grupacije putničkih agencija Dragan Kostadinović, budući da moderni turizam općenito teži lokalnom i izvornom pa tako i po pitanju hrane, kao i predstavnica splitskog Radisson Blu hotela Katarina Banić.  

Predstavnicima turističkog sektora i trgovcima hranom i pićima svoju su ponudu na skupu predstavile pršutane, proizvođači mesa i prerađevina, predstavnici ribarstva, marikulture i ribljih prerađevina, pekari i proizvođači mliječnih proizvoda, maslinova ulja, proizvoda od voća i povrća te proizvođači vina i jakih alkoholnih pića.

Današnji sastanak treći je B2B skup koji je posljednjih mjeseci organizirala ŽK Split s ciljem jačeg povezivanja kompatibilnih gospodarskih sektora. Ova pozitivna inicijativa, koju su pozdravili predstavnici proizvođača, trgovaca i turističkog sektora, svakako će se nastaviti i ubuduće, uzimajući u obzir specifičnosti malih i velikih proizvođača, kao i razliku između kanala prodaje, odnosno trgovina i sustava HoReCa. 


hr Sat Jul 11 2020 13:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f3021d3daf72d35628b4568/80
Foto: N1/Screenshot

Državni vrh u Sinju komentirao poruke iz Srbije, Plenković najavio odlazak u Varivode

Na prijemu uoči Alke državni vrh komentirao je poruke koje dolaze iz susjedne Srbije zbog proslave Oluje u Kninu.

Komentirajući kritike srpskih dužnosnika na odlazak Borisa Miloševića u Knin, predsjednik Zoran Milanović kazao je da nije pratio komentare iz Srbije.

- Žao mi je ako su to rekli, nisam pratio što su govorili. To je naša stvar u Hrvatskoj. Ako im nije po volji, žao mi je, mislim da smo dali sve od sebe i više od toga."

- Ovo je naša zemlja i bit će onakva kako se mi dogovorimo. A dogovaramo se dosta dobro. Vlada vodi unutaranju i vanjsku politiku, Vlada je važnija, predsjednik je tu da pomogne", rekao je Milanović komentirajući i odnos s premijerom: "Naš odnos je korektan. Mi smo bili različite političke opcije, pitanje je koliko različite, a s Vladom imam područja u kojima moramo surađivati. Bit će to ok, ja se nadam."

Andrej Plenković: Izgledno je da bih krajem rujna otišao u Varivode

Komentirajući novu Vladu rekao je: "Formirali smo parlamentarnu većinu u kojem su predstavnici srpske manjine sastavni dio te većine. Mislim da je dobro i normalno da je potpredsjednik Vlade iz reda SDSS-a došao na obilježavanje Oluje. Poslane poruke su primjerene početku nove faze, prije svega odnosa hrvatskog naroda i srpske manjine u Hrvatskoj. Šaljemo signal o uključivom društvu koje zna što je to pomirba. Na tom tragu dobro je da g. Pupovac kao čelnik SDSS-a ode u Škabrnju. Sve su to geste i iskazivanje pijeteta prema žrtvama koje to nedvojbeno zaslužuju."

Dodao je da sve što rade, rade radi hrvatskog društva i da će inzistirati na dijalogu sa Srbijom, prvenstveno što se tiče zaštite prava Hrvata kao manjine u Srbiji i da budu adekvatno zastupljeni na raznima izvršne vlasti, sukladno bilateralnom sporazumu, piše N1.

- Odabrali smo parlamentarnu većinu s ljudima s kojima smo već surađivali, koja će biti homogena, podržavati Vladu, a to podrazumijeva i nakon 25 godina od kraja rata nove korake i geste koje zrcale Hrvatsku kao samosvjesnu državu koja je riješila sve strateške ciljeve i svojim političkim potezima može biti primjer ostalima", istaknuo je Plenković.

Rekao sam da ću obaviti određene geste, iskazati poštovanje prema žrtvama u Domovinskom ratu. To je već puno puta napravio Tomo Medved u brojnim mjestima gdje su stradali Hrvati. Ove godine on će biti u Gruborima, a izgledno je da bih ja krajem rujna otišao u Varivode."

"Hrvatska pokazuje žilavost, poruke s druge strane nisu na toj razini"

Gordan Jandroković je u Sinju komentirao najavu predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca da će otići na komemoraciju hrvatskim žrtvama u Škabrnji:

Drago mi je da je to najavio. Možda se trebalo dogoditi i ranije, ali s obzirom na bol, brojne ubijene, radi se o ispravnom i dugoročno korisnom koraku za sve."

Ne smatra da Srbija svojim oštrim porukama otežava proces pomirenja: "Ne mogu ga ugroziti. Ako bude odgovornosti i pameti, Hrvatska će ići naprijed. Hrvatska pokazuje žilavost i otpornost, a poruke s druge strane nisu na toj razini, no mi smo neovisna država, gradimo svoje društvo, treba nastaviti u ovom smjeru."


hr Sun Aug 09 2020 18:19:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed529b56f2ab8fc4e8b45b3/80
Foto: HRZ/Marinko Karačić

Tri požara kod Šibenika: U gašenju sudjeluju i zračne snage

Sedam protupožarnih aviona sudjeluje u gašenju požara na lokaciji Vrpolje-Vrsno, Žaborić te na području Primoštena

Četiri Canadaira CL-415 i tri Airtractora AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena su u akciju gašenja požarišta Vrpolje-Vrsno, Žaborić te na području Primoštena.  

Sukladno prioritetima i stanju na požarištima zračne će snage preusmjeravati snage i djelovanja.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (15. lipnja) do zaključno 8. kolovoza 2020. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 22 požara (11 u Šibensko-kninskoj, šest u Splitsko-dalmatinskoj, tri u Zadarskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj i Ličko-senjskoj županiji).

Sveukupno su zračne protupožarne snage u akcijama gašenja požara ostvarile više od 140 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 4400 tona vode.

Uz gašenje požara provedeno je i 17 protupožarnih izviđanja sa protupožarnim avionima u županijama priobalja, dok je u izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara tim besposadnih zrakoplovnih sustava "Orbiter 3B" bio angažiran osam puta.


hr Sun Aug 09 2020 17:07:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2ff688daf72d79618b4586/80
Foto: Unsplash

Dubrovački gradonačelnik očekuje od Stožera izmjenu odredbe o uplovljavanju kruzera

Ograničavajući faktor uplovljavanju većih brodova na kružnim putovanjima u Dubrovnik jest uredba prema kojoj u ovom trenutku u hrvatske luke ne mogu uplovljavati brodovi s više od 200 putnika.

Nakon što je MSC, jedna od najvećih svjetskih kompanija za kružna putovanja i tržišni lider na području Europe, najavila početak putovanja svojih brodova, predstavnici kompanije na upit Grada Dubrovnika iskazali su zainteresiranost za uključenje Dubrovnika u itinerer putovanja njihovih brodova.

Međutim, ograničavajući faktor uplovljavanju većih brodova na kružnim putovanjima u Dubrovnik jest uredba prema kojoj u ovom trenutku u hrvatske luke ne mogu uplovljavati brodovi s više od 200 putnika.  

Stoga je gradonačelnik Mato Franković kontaktirao potpredsjednika Vlade, ujedno i čelnika Stožera civilne zaštite RH, Davora Božinovića te ministra Olega Butkovića. Sukladno uputstvima od strane potpredsjednika Vlade Božinovića, Gradonačelnik je Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije uputio dopis s detaljno objašnjenim procedurama koje je uvela tvrtka MSC,  kao i procedurama čija se implementacija očekuje od Lučke uprave Dubrovnik i Grada Dubrovnika.

-„U narednim danima očekujemo službeno očitovanje Zavoda prema Stožeru civilne zaštite i uvjereni smo da će se uz odobrene procedure dopustiti uplovljavanje brodova na kružnim putovanjima i u hrvatske luke, rekao je gradonačelnik Franković.

Propisane procedure predstavljaju izazov, kako za kompanije tako i za Lučke uprave i gradove u koje cruise kompanije uplovljavaju, međutim iste osiguravaju najveći nivo zdravstvene zaštite, a  mogućnost širenja zaraze COVID-19 virusom svodi se na minimum.

hr Sun Aug 09 2020 16:46:52 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2ff1c2daf72d0a608b458d/80
Foto: DalmacijaNews

Plenković i Jandroković došli u Sinj, sinjski gvardijan ponovno je imao znakovitu poruku

Predsjednik Zoran Milanović nije bio u crkvi, ostatak društva čeka u Alkarskim dvorima.
Politika i Alka usko su povezane, činjenica je to koju svake godine potvrdi dolazak cijelog državnog vrha u Sinj, na sami dan održavanja viteškog nadmetanja. Predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Sabora svoj su posjet Sinju počeli u Svetištu Gospe Sinjske gdje ih je, puno drugačije nego prošle godine, dočekao gvardijan fra Ante Čovo. 

U pratnji sinjske gradonačelnice Kristine Križanac i župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana te nekolicinom ministara i drugih osoba iz javnog života pomolili su se pred likom Gospe Sinjske.

- Ajde, klekni tamo i moli se. Ajmo, ala!, rekao je Čovo Plenkoviću prošle godine, pobrao je simpatije, a nakon svega je cijelu zanimljivu okolnost morao objašnjavati čak i sam premijer. Kazao je kako su on i fra Ante dugogodišnji prijatelji.

I ove je godine sinjski gvardijan bio znakovit. Pozvao je goste da se poklone pred Gospom i kazao:
- Gospe Sinjska, čuvaj nas.

Nakon što mu je nešto odgovorio, ministru Tomi Medvedu, fra Ante Čovo je rekao.
- Ne bude li njega, vi će se raspršit', vjerojatno aludirajući na premijera Plenkovića.

Predsjednik Zoran Milanović nije bio u crkvi, ostatak društva čeka u Alkarskim dvorima.
hr Sun Aug 09 2020 14:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .