Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b5ca4f0cb557a3e4a8b4648/80

Jeste li znali ovih 9 stvari o kukuruzu?

Bez obzira voljeli ga više na klipu ili u zrnu, kuhanog, pečenog ili kao najpopularniju grickalicu, kokice, njegova sezona počinje.

Od mladih do starih, teško ćete naći osobu koja ne voli uživati u ovom slasnom plodu prirode. Oko njega je sve zabavno - od čišćenja kada si radimo brkove, do musavog lica od uha do uha kada zagrizemo u klip. No, kako ne bi sve ostalo samo na ukusnoj grickalici donosimo vam njegovu priču.

1. Kukuruz su konzumirali i drevni narodi južne Amerike

Podrijetlo ove žitarice je južni Meksiko, a na Stari kontinent ga je prenio Kolumbo. Popularnost kukuruza je ubrzano rasla pa se tako proširio i u Francusku, Italiju, Balkan i Tursku. Danas ga se najviše proizvodi u Sjedinjenim Američkim Državama.

2. Veoma je isplativa biljka

Od stabljike, preko oklaska, zrna i lišća - svi njegovi dijelovi su iskoristivi u nekoj od grana industrije.

3. Jedete ga, mažete se s njim, nosite ga...

Zbog svoje velike iskoristivosti sastavni je dio preko 1000 različitih proizvoda. Koriste ga prehrambena, farmaceutska, kozmetička, tekstilna i kemijska industrija.

4. Ne možete od svakog kukuruza dobiti kokice

Postoji mnogo vrsta kukuruza, ali da biste uživali u kinu potrebno je odabrati posebnu sortu prikladnog imena kokičar. Najpogodniji je za puckanje jer u sebi sadrži malenu količinu vode, koja, kada se zagrije i pretvori u paru natjera zrno na eksploziju.

5. Kokice nisu uvijek zdraveDa, kao i u svemu i s kokicama treba biti umjeren. Pogotovo s onima u kinu. Naime, one često sadrže velike količine maslaca i soli pa nisu najbolji odabir ako pokušavate paziti na prehranu. Radije ih ispecite sami, a posipati ih možete s nekim drugim začinom, primjerice čilijem.

6. Što zapravo grickate

Kao i kod ostalih žitarica, kukuruz obiluje ugljikohidratima i vlaknima, sadrži vitamin B, malo vitamina C i puno minerala.

7. Naučite odabrati najbolji

Zrelom i pravom kukuruzu zrna moraju biti punašna i gusta, a kraj na kojem je bio pričvršćen za biljku, sočan je i jarke boje.

8. Skladištite kukuruz ispravno

Kao prvo, kukuruz ne smije stajati na toplom mjestu. Najbolje ga je držati u hladnjaku jer se šećer u njemu, na višim temperaturama, brzo pretvara u škrob. Skuhajte ga brzo - najviše za dva do tri dana jer već tada lagano gubi na okusu.

9. Ako ga kuhate, ne solite vodu

Navodno sol iz vode pri kuhanju kukuruz čini tvrđim, a nitko ne želi ostaviti zub na klipu, piše ordinacija.hr


hr Sat Jul 28 2018 20:04:24 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b76f1b3cb557a27688b4a10/80

Korida u Imotskom: pobjedu odnio bik Peronja

Bik je u vlasništvu braće Kokan koji već dugo sudjeluju u koridama
U Imotskom, točnije u Dolića Dragi, u nedjelju se održala korida pred 5 000 ljubitelja borbi bikova. Titulu najboljeg odnio je bik Peronja koji je obranio prošlogodišnju titulu, a pobjedio je Risonju koji je u vlasništvu Filipa Radanovića iz Kladnjica.

Bik Peronja star je pet godina, a braća Kokan posebno ga hrane i treniraju. Glavni koordinator treniranja je Marin sa svojim prijateljima Ivanom Zebićem, Nikolom Balićem i Trpimirom Maretićem.

Tradicija obitelj Kokan traje preko 20 godina, a s vremenom je to prešlo u ljubav. Njihov Peronja trenutno je najbolji i najjači bik u Hrvatskoj u srednjoj kategoriji od 900 kilograma. Pobjedio je u mnogim koridama pa su tako braća Kokan dobila poziv iz susjedne BiH da dogodine u travnju njihov Peronja odmjeri snage s najjačim bikom susjedne države.
hr Fri Aug 17 2018 17:57:55 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b76d573cb557a234f8b4fbe/80

Napadaj panike ili srčani udar? Simptomi su slični, znajte prepoznati razliku

Iako zvuči nevjerojatno da bi se ova dva stanja mogla preklapati, simptomi su im nevjerojatno slični

Simptomi napada panike i srčanog udara mogu biti veoma slični te je nekada čak teško reći koja je razlika među njima. 

Svake godine, od dva do tri posto osoba u SAD-u  proživljava panične poremećaje koji se očituju napadajima panike, tj. spontanim, naglim i neočekivanim napadajima intenzivnog straha ili užasa. 

Simptomi paničnog napada uključuju oštru bol u prsima, trnce u rukama, ubrzano kucanje srca, znojenje, tresavicu i kratak dah. 

Također, svake godine oko 735 000 ljudi u SAD-u doživi srčani udar, a simptomi udara su nevjerojatno slični napadu panike - bol u prsima, znojenje, povračanje, mučnina te kratak dah. Iako se simptomi ova dva zdravstvena stanja preklapaju, poznavanje razlike među njima može biti od životne važnosti.

No, shvaćanje razlike može biti otežano, pogotovo ako osoba nije proživjela simptome ni jednog napada. Faktori koji čine razliku su karakteristike boli i samo trajanje. Kod napadaja panike, bol u prsima je većinom oštra i stvara osjećaj probadanja, a lokalizirana je na središnjem dijelu prsa. Kod srčanog udara, bol karakterizira osjećaj pritiska i stiskanja.

Što se trajanja tiče, panični napadaji traju oko 20 do 30 minuta dok kod srčanog udara, simptomi traju dulje i kako vrijeme otječe postaju sve gori, piše zivotistil.hr

hr Fri Aug 17 2018 16:02:40 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0ab36e2af47f3a008b46f8/80

Što je to emocionalna inteligencija?

U današnje vrijeme emocionalno inteligencija je ključ kojim otvaramo gotovo sva vrata. O čemu se radi i možete li za sebe reći da ste emocionalno inteligentni?

Što je emocionalna inteligencija?

Emocionalna inteligencija se temelji na sposobnosti pojedinca da pravilno prepozna svoje osjećaje, može ih kontrolirati, u stanju je prepoznati osjećaje drugih i nema poteškoća u održavanju zdravih odnosa s drugim osobama.

Tko su osobe s visokom emocionalnom inteligencijom? 

Osobe koje krasi visoka razina emocionalne inteligencije u pravilu su pojedinci koji samouvjereno upravljaju svojim emocijama, spremni su otvoreno razgovarati o njima i argumentirano ih obrazlažu. Kao rezultat navedenog pokraj sebe možete očekivati osobu koja nikada ne dopušta da emocije upravljaju odnosom (strah, ljutnja, bijes, krivnja).

Osobe s niskom emocionalnim inteligencijom

Osobe s niskom emocionalnom inteligencijom vrlo rijetko ili gotovo nikada ne govore niti ne analiziraju svoje osjećaje. Izbjegavaju prihvaćanje odgovornosti za krive postupke, preplavljeni su osjećajem krivnje, nesigurne su, pesimistične i sklone odgovornost prebaciti na druge.

Ako ste mišljenja da imate nisku razinu emocionalne inteligencije možda je pravo vrijeme da tijekom ljetnih mjeseci više vremena posvetite svojim emocijama. Razumijevanje vlastitih emocija je temelj za ispravno upravljanje emocijama. Ne zaboravite, vaše emocije su vaši robovi a vi ste vlastodršci, ne dopustite da se uloge zamijene jer u protivnom problemi su neizbježni u privatnom i profesionalnom okružju.

Svi mi želimo skladne i harmonične odnose koje ne možemo realizirati ako smo deficitni na području koje se veže uz emocionalnu inteligenciju., piše Ordinacija


hr Fri Aug 17 2018 12:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b7685e1cb557a4f6a8b4907/80
Foto: PIXABAY

Posao iz snova: Traži se osoba da putuje svijetom i pije gin

AKO STE ljubitelj gina, imamo dobru vijest za vas - postoji posao koji od vas traži samo da putujete svijetom i pijete gin.

Proizvođač gina Bombay Sapphire te ugostiteljska tvrtka Inception Group traže globalnog ambasadora čiji bi zadatak bio putovati svijetom 80 dana i piti gin. Posao je osmišljen u svrhu promocije novog bara u Londonu, Mr Fogg’s Society of Exploration, inspiriranog romanom Julesa Verna Put oko svijeta u 80 dana. Iako je riječ o promociji londonskog puba, nigdje nije naglašeno da kandidat mora biti iz Velike Britanije, tako da...

Sretnik koji bude odabran od kolovoza do studenog posjetit će Mumbai, Hong Kong, San Francisco, New York i Lisabon. 

Putovanje će morati zabilježiti fotografijama i tekstovima koji će se objavljivati na društvenim mrežama. Putem će morati prikupljati i razne biljke i začine koje ga oduševe kako bi pri povratku u londonski bar mogao napraviti vlastiti koktel pod nazivom Around The World., piše Index

Natječaj ne navodi direktno kolika je plaća pa se čini da će ambasadoru biti podmireni svi troškovi, no da redovitu plaću ipak neće primati. 

Prijaviti se možete ovdje do 27. kolovoza. 

 

hr Fri Aug 17 2018 10:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .