Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b5ca4f0cb557a3e4a8b4648/80

Jeste li znali ovih 9 stvari o kukuruzu?

Bez obzira voljeli ga više na klipu ili u zrnu, kuhanog, pečenog ili kao najpopularniju grickalicu, kokice, njegova sezona počinje.

Od mladih do starih, teško ćete naći osobu koja ne voli uživati u ovom slasnom plodu prirode. Oko njega je sve zabavno - od čišćenja kada si radimo brkove, do musavog lica od uha do uha kada zagrizemo u klip. No, kako ne bi sve ostalo samo na ukusnoj grickalici donosimo vam njegovu priču.

1. Kukuruz su konzumirali i drevni narodi južne Amerike

Podrijetlo ove žitarice je južni Meksiko, a na Stari kontinent ga je prenio Kolumbo. Popularnost kukuruza je ubrzano rasla pa se tako proširio i u Francusku, Italiju, Balkan i Tursku. Danas ga se najviše proizvodi u Sjedinjenim Američkim Državama.

2. Veoma je isplativa biljka

Od stabljike, preko oklaska, zrna i lišća - svi njegovi dijelovi su iskoristivi u nekoj od grana industrije.

3. Jedete ga, mažete se s njim, nosite ga...

Zbog svoje velike iskoristivosti sastavni je dio preko 1000 različitih proizvoda. Koriste ga prehrambena, farmaceutska, kozmetička, tekstilna i kemijska industrija.

4. Ne možete od svakog kukuruza dobiti kokice

Postoji mnogo vrsta kukuruza, ali da biste uživali u kinu potrebno je odabrati posebnu sortu prikladnog imena kokičar. Najpogodniji je za puckanje jer u sebi sadrži malenu količinu vode, koja, kada se zagrije i pretvori u paru natjera zrno na eksploziju.

5. Kokice nisu uvijek zdraveDa, kao i u svemu i s kokicama treba biti umjeren. Pogotovo s onima u kinu. Naime, one često sadrže velike količine maslaca i soli pa nisu najbolji odabir ako pokušavate paziti na prehranu. Radije ih ispecite sami, a posipati ih možete s nekim drugim začinom, primjerice čilijem.

6. Što zapravo grickate

Kao i kod ostalih žitarica, kukuruz obiluje ugljikohidratima i vlaknima, sadrži vitamin B, malo vitamina C i puno minerala.

7. Naučite odabrati najbolji

Zrelom i pravom kukuruzu zrna moraju biti punašna i gusta, a kraj na kojem je bio pričvršćen za biljku, sočan je i jarke boje.

8. Skladištite kukuruz ispravno

Kao prvo, kukuruz ne smije stajati na toplom mjestu. Najbolje ga je držati u hladnjaku jer se šećer u njemu, na višim temperaturama, brzo pretvara u škrob. Skuhajte ga brzo - najviše za dva do tri dana jer već tada lagano gubi na okusu.

9. Ako ga kuhate, ne solite vodu

Navodno sol iz vode pri kuhanju kukuruz čini tvrđim, a nitko ne želi ostaviti zub na klipu, piše ordinacija.hr


hr Sat Jul 28 2018 20:04:24 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c40f2270e493841808b45ba/80

Željni ste dobre spize? Restoran Rus pravo je mjesto za vas!

Ovog vikenda počastite se domaćim specijalitetima
Počastite se ovog vikenda u restoranu Rus u Žrnovnici. Nude se domaći specijaliteti po povoljnim cijenama. Tako je na meniju divljač s njokama za 50 kuna, te mesna plata za 100 kuna. 

Restoran Rus, smješten uz Rijeku Žrnovnicu, mjesto je koje možete rezervirati i za domjenke, obiteljske svečanost, poput krštenja i svadbi. Također možete dogovoriti i catering! Dobra spiza je zagarantirana!

Rezervirajte svoje mjesto na broj  091 472 0080! Osoblje restorana Rus vas čeka!
hr Fri Jan 18 2019 07:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5524d1b6d92d8638058b45ef/80

Žao nam je, ali stvar koju najviše koristite tijekom treninga je leglo bakterija

Ne perete je dovoljno često ni dovoljno detaljno.

Pogađate? Riječ je o bočici iz koje svako malo tijekom treninga popijete gutljaj vode. U toj istoj bočici često nosite zdrave napitke, smoothieje, čajeve i slično. No, čini se da je baš i ne održavate onako kako bi bilo poželjno. Barem tako tvrdi istraživanje provedeno 2018. godine u Brazilu.

Rezultati ovog istraživanja sugeriraju kako se na bočicama s vodom, osobito onima koje nosite u teretanu, može nalaziti puno više bakterija nego što mislite.

Uspoređeno je 30 čistih nekorištenih boca s 30 identičnih, ali korištenih i koje pripadaju sportašima. Pokazalo se kako je 83 posto korištenih boca kontaminirano, odnosno zagađeno. 

Najčešće pronađena bakterija je Zlatni stafilokok. On se najčešće nalazi u predvorju nosa, pazusima i preponama. U slučaju oštećenja kože ili sluznice, stafilokoki dospijevaju u tkivo i ondje mogu izazvati lokalnu infekciju.

Kako je istraživanje pokazalo, najčešći način prenošenja bakterija je dodirivanjem bočice prljavim rukama, a ne ispijanjem sadržaja iz nje. No, koliko god strašno zvučalo, istraživači naglašavaju da nema mjesta panici jer ove bakterije najčešće ipak neće uzrokovati probleme pošto im je ljudska koža prirodno stanište.

Ipak, koliko bi često trebali oprati svoju bočicu?

Kako su istraživači rekli za Runner's World, u idealnom slučaju trebalo bi je prati nakon apsolutno svakog korištenja, čak i ako se u njoj nalazila "samo" voda. Također, naglasili su kako je uvijek puno bolja opcija odabrati čelične, metalne ili staklene boce, a izbjegavati plastične. Naime, upravo se na plastičnim bocama lakše zadržavaju bakterije.

hr Thu Jan 17 2019 20:19:38 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/54f9f122b07835ba108b4850/80
Foto: Ilustracija Screenshot YouTube

Ispijanje gin tonica može ubrzati vaš metabolizam, otkrilo je istraživanje

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Food & Nature, omiljeno piće mnogih, gin tonic, čini čuda za struk.

Istraživanje provedeno na latvijskom Sveučilištu Sigulda kaže da gin ubrzava metabolizam i pomaže tijelu brže sagorjeti kalorije, piše Index.

Grupa znanstvenika je za potrebe istraživanja rasporedila miševe u dvije skupine. Jedna je konzumirala gin, a druga vodu, pa im je mjeren potencijal sagorijevanja kalorija. Rezultat kaže: “Kod miševa koji su dobili gin uočeno je 17-postotno povećanje bazalnog metabolizma, dok kod miševa koji su pili vodu nije uočena promjena.”

“Ovo je dokaz da gin može imati učinak na mršavljenje”, kaže autorica studije, profesorica Thisa Lye.

Istraživanje sugerira da gin uzrokuje efekt takozvanog “naknadnog izgaranja” zbog kojeg tijelo sagorijeva kalorije i do sat vremena nakon konzumacije, odnosno dok jetra obrađuje alkohol, pa je krajnji rezultat ubrzanje metabolizma.

Ipak, autori kažu da je potrebno provesti još istraživanja kako bi se potkrijepila ova tvrdnja.

hr Thu Jan 17 2019 20:19:28 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5592314de69f4e07008b5c5b/80
Foto: Screenshot YouTube

Čak 40 posto žena misle da su prerano izgubile nevinost

Prva seksualna iskustva mogu utjecati na kasniji seksualni život te ne treba žuriti sa stupanjem u spolne odnose, savjetuju stručnjaci
Istraživanje koje je nedavno provedeno u Velikoj Britaniji na više od 3000 ispitanika pokazalo je da čak 40 posto žena i 26 posto muškaraca vjeruje da su prerano izgubili nevinost, piše Život i stil.

U istraživanju su sudjelovale osobe u dobi od 18 do 24 godine, a rezultati su pokazali da ih je većina svoje prvo seksualno iskustvo imala prije 18. rođendana.

Na pitanje zbog čega su se požurili stupiti u seksualne odnose, glavni je odgovor bio taj da su osjećali pritisak okoline. To je osjećalo 20 posto žena i 10 posto muškaraca. Danas bi učinili drukčije i pričekali dok zaista ne budu spremni.

"Svaka mlada osoba je drugačija. Neki 15-godišnjaci su spremniji stupiti u seksualne odnose od 18-godišnjaka", objasnila je voditeljica studije i profesorica reproduktivnog zdravlja Kaye Wellings. 

Wellings dodaje kako rezultati ovog istraživanja ukazuju na potrebu boljeg seksualnog odgoja u školama koji bi se među ostalim trebao sastojati u učenu komunikacije s partnerom i osvještavanju vlastitog dostojanstva. 

hr Thu Jan 17 2019 20:19:15 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .