Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/57bd9e2d0234c3e92e8b4792/80
Foto: Mario Todorić / CROPIX

U Splitu u ponedjeljak počinje 4. Festival svjetske književnosti

Kao i svake godine, festival svojim programom nastoji predstaviti neke od najvažnijih glasova suvremene svjetske i domaće književne scene. Ove godine, program se osim u Zagrebu (4.-11. rujna), odvija i u Splitu, gdje će domaćin Frakturinim gostima od 5. do 14. rujna biti Gradska knjižnica Marka Marulića

Četvrti Festival svjetske književnosti (FSK) nakladničke kuće Frakture ove će godine u Zagrebu i Splitu ugostiti 60-ak autora iz 15 europskih i zemalja svijeta, s posebnim fokusom na talijanske autore i književnost, a otvorit će ga 4. rujna gostovanje jednog od najvažnijih suvremenih svjetskih pisaca, velikana talijanske književnosti Claudija Magrisa.

"Ove je godine naša zemlja u fokusu Italija, iz koje nam dolazi čitav niz važnih autora, a program otvara možda najvažniji živući suvremeni talijanski autor, Magris", kazao je u srijedu na konferenciji za medije u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu glavni urednik Frakture i programski direktor festivala Seid Serdarević.

Kao i svake godine, festival svojim programom nastoji predstaviti neke od najvažnijih glasova suvremene svjetske i domaće književne scene. Ove godine, program se osim u Zagrebu (4.-11. rujna), odvija i u Splitu, gdje će domaćin Frakturinim gostima od 5. do 14. rujna biti Gradska knjižnica Marka Marulića.

"Na taj način će način i splitska publika imati priliku doživjeti barem dio onoga što može doživjeti zagrebačka publika", napomenuo je Serdarević.

Ovogodišnjih 50-ak FSK-ovih programa ugostit će 60-ak autora, a najavit će ga, već tradicionalno, nekoliko dana prije početka književnoga dijela festivala, u četvrtak 1. rujna, izložba likovnih djela nastalih prema motivima književnih djela festivalskih autora. Izložba će ove godine biti postavljena u Talijanskome institutu za kulturu u Zagrebu.

Član programskog odbora Festivala Tomislav Buntak istaknuo je kako izložba okuplja 24 autora, "koji čine šaroliko društvo, od najmlađe generacije do akademika", među kojima su Fedor Fischer, Antonija Balić, Igor Čabraja, Zlatko Vrkljan, Tanja Dabo, Daniel Kovač, Josip Zanki, Ivan Fijolić i drugi.

Napomenuo je kako je u četiri godine održavanja izložbe uočeno "odmicanje od ilustracije na klasičan način, te je došlo do nove revalorizacije crteža i ilustracije". "Pokazuje se da autori na posebno dobar način reagiraju kad spajaju tematski moment – književno djelo – sa svojom interpretacijom unutar crteža", ocijenio je Buntak.

Organizatori ove godine kao prethodnicu književnom dijelu programa najavljuju i "pravu multimedijalnu poslasticu": Nakon što je gostovala samo u Parizu, Bukureštu i Beogradu, a prije odlaska na Frankfurtski sajam knjiga 2017., Zagrepčani i gosti Festivala moći će u subotu 3. rujna u Medijateci Francuskog instituta posjetiti digitalnu kabinu "L.I.R. (Livre In Room)", gdje će moći osjetiti kako je to kada hologram čita iz omiljene knjige.

Projekt je ostvaren u suradnji s Francuskim institutom, čiji je ravnatelj Luc Levy napomenuo kako je riječ o "impresivnoj instalaciji francuskog umjetnika Jorisa Mathieua, koja poziva gledatelja da na nekoliko trenutaka pobjegne od stvarnosti uranjajući u snove pisaca".

"Posjetitelj bira knjigu, skenira bar kod te se pojavljuje hologram u liku glumca koji tijekom pet minuta čita ulomak iz odabrane knjige. Svaka knjiga je pretočena u slike, glas i glazbu a u ponudi je više od 30 naslova po izboru četiri francuska pisca", napomenuo je Levy, istaknuvši kako će predstavljanju kabine posjetiteljima FSK-a u subotu 3. rujna nazočiti i sam autor.

Kabina će se u Medijateci nalaziti do 2. listopada, do kada će se održavati čitav niz događanja, čitanja i susreta.

Preko razgovora o književnosti do rasprave o religijama 

U sklopu središnjeg festivalskog programa tribina Razotkrivanje, Magris će u zagrebačkom Kinu Europi predstaviti svoj najnoviji roman "Obustaviti postupak" u hrvatskome prijevodu Ljiljane Avirović.

Uz središnje tribine "Razotkrivanje", okrugle stolove, program "Pisac i njegov čitatelj" i program književnih matineja za srednjoškolce, Festival nastavlja s prošle godine uvedenim programima posvećenima stripu, kao i s filmskim programom prema književnim djelima gostiju Festivala, te ove godine uvodi i jedan novi program – "Dvostruki portret", na kojem će uz jednoga gosta iz inozemstva u dijalogu biti i jedan domaći autor.

Od talijanskih je gostiju Serdarević izdvojio i dobitnika najuglednije talijanske nagrade Strega Antonija Pennacchija, zatim najvećeg poznavatelja djela i opusa Umberta Eca profesora Uga Volija, mladu zvijezdu talijanske književnosti Paola Cognettija, najčitanijeg suvremenog stripaša Michelea Recha, poznatijeg pod nadimkom Zerocalcare, te Magrisova sugrađanina, velikog pisca i filmskog umjetnika Tršćanina Giorgija Pressburgera.

Kao posebnu poslasticu organizatori najavljuju istaknutog glumca, pjesnika i glazbenika Radu Šerbedžiju, koji će na festivalu predstaviti svoju pjesničku zbirku "Stranac: izabrane pjesme" (VBZ), te zapise "Do posljednjeg daha" (Profil, 2004.). Šerbedžijino će gostovanje na Razotkrivanju u nedjelju 11. rujna zatvoriti zagrebački dio festivalskog programa.

Tu je i program okruglih stolova, koji ove godine u ponedjeljak 5. rujna otvara tema "Što je nama Srednja Europa danas?", koji će voditi Zdravko Zima, a u razgovoru o tome kako na pitanje Srednje Europe danas gledaju intelektualci i pisci sudjelovat će Austrijanac Karl-Markus Gauß, istaknuti tršćanski pisac i filmski umjetnik Giorgio Pressburger i Dragan Velikić.

Jedan će se okrugli stol održavati na temu "Porculansko nebo: Holokaust u književnosti", a iz programa se izdvaja i tribina "Sveto pismo, sveti trag", na koju su organizatori na razgovor o tome što danas znače velike civilizacijske knjige, pozvali vodeće stručnjake teologe iz četiriju velikih monoteističkih religija – profesora na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu Enesa Karića, vladiku Srpske pravoslavne crkve Grigorija, teologa i dominikanca Franu Prcelu, te izraelsku povjesničarku i književnicu Faniu Oz-Salzberger.

Od Francuske, preko Rusije do Izraela

Iz Francuske na FSK dolazi jedna od najvećih zvijezda suvremene svjetske književnosti, autorica jednog najvećih hitova posljednjeg desetljeća "Otmjenost ježa" Muriel Barbery; strip-umjetnik Christian Durieux, te dobitnica Nagrade Europske Unije za književnost Laurence Plazenet. Iz Njemačke stiže Adriana Altaras, iz Austrije Karl-Markus Gauß, a iz susjedstva Dragan Velikić, Goran Vojnović i Dušan Šarotar.

Festival će ugostiti i dva mađarska autora, Petera Gardosa i Viktora Horvatha; iz Irske dolazi i jedan od najvažnijih irskih esejista druge polovine dvadesetog stoljeća Hubert Butler, a tu su još i gosti iz Belgije, Finske, Bugarske, Rusije, Češke, Izraela.

U suradnji s Hrvatskim društvom pisaca (HDP) i Hrvatskim PEN-om, Festival će u organizaciji glavnog tajnika Hrvatskog PEN-a Tomice Bajsića ugostiti i dvije večeri poezije na kojima će gostovati izraelski pjesnici Shachar-Mario Mordechai i Tehila Hakimi, a 8. rujna pridružit će se svjetskom čitanju poezije pod nazivom "Demokracija bez populizma".

U sklopu programa "Sharing the Wor(l)d", FSK će u suradnji sa slovenskim festivalom Vilenica i irskim festivalom Cuirt ugostiti dvoje autora na rezidenciji, Vesnu Lemaić iz Slovenije i Roba Doylea iz Irske.

Festival će se održavati u Zagrebu u Kinu Europi, Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Talijanskom institutu za kulturu i Medijateci Francuskog instituta, te u Knjižnici Marka Marulića u Splitu.

Podupiru ga Grad Zagreb, Ministarstvo kulture RH, Program Europske unije Kreativna Europa 2014.–2020.,Traduki, Odsjek za talijanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Splitu, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Talijanski institut za kulturu u Zagrebu, Francuski institut u Hrvatskoj, Goethe-Institut u Hrvatskoj, Austrijski kulturni forum Zagreb, veleposlanstva Finske, Češke i Slovenije, te Institut Balassi – Mađarski institut u Zagrebu, kao i niz tvrtki i medija.

Kako bi omogućila praćenje festivalskih programa i onoj publici koja nije u mogućnosti nazočiti nekom od događanja u Zagrebu i Splitu, Fraktura je u suradnji s 24 sata i Expressom dogovorila live-streamanje dijela programa.

hr Wed Aug 24 2016 14:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e0623ef29111ca3458b4586/80
Foto: HL

600 sretnika još uvijek nije podignulo svoje dobitke od tisuću kuna: Jeste li među njima?

Glavni dobitak, onaj od milijun kuna, osvojen je u Dubrovniku, a ostalih 600 dobitaka po 1.000 kn ostvareno je širom Hrvatske i putem interneta.

Moj prvi milijun je još jedna igra Hrvatske Lutrije kroz koju su igrači pokazali koliko su spremni sudjelovati u igrama humanitarnog karaktera. Dio prihoda od brojčane lutrije, odnosno 220.000 kuna, Hrvatska Lutrija je izdvojila u korist Klinike za onkologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb, a ova suradnja ima višestruke efekte

-  Osim trenutne pomoći pacijentima, pridonijet će podizanju nivoa usluga i obrazovanja u KBC Zagreb.

Glavni dobitak, onaj od milijun kuna, osvojen je u Dubrovniku, a ostalih 600 dobitaka po 1.000 kn ostvareno je širom Hrvatske i putem interneta.

Pozivamo sve igrače da dobro provjere svoje potvrde, jer 26 sretnih brojeva koji donose dobitak od 1.000 kuna, još uvijek nije podignuto.

Podsjećamo kako se isplata dobitaka ostvarenih u igri Moj prvi milijun obavlja zaključno do 25. veljače 2020. g. Sretne brojeve koji donose ovaj sjajan iznos možete provjeriti na prodajnim mjestima Hrvatske Lutrije i na internetskim stranicama 
hr Fri Feb 21 2020 11:58:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4f94c429111cab488b458f/80

Zašto nobelovci podržavaju GMO? Saznajte na forumu

Je li GMO prijetnja čovječanstvu ili rješenje problema 800 milijuna gladnih diljem svijeta?

Prošlo je već pet desetljeća od početaka genetskog inženjeringa, a pobornici kao i kritičari ovog fenomena su i dalje mnogobrojni i glasni. Bez obzira na to, genetski inženjering je doživio strelovit razvoj. Je li GMO prijetnja čovječanstvu ili rješenje problema 800 milijuna gladnih diljem svijeta?


Na Forumu će sudjelovati Sir Richard J. RobertsPhD, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu, te priznati hrvatski znanstvenici i stručnjaci: prof. dr. sc. Janoš Terzić (Medicinski fakultet u Splitu), prof. dr. sc. Valerije Vrček (Farmaceutsko-biokemijski fakultet u Zagrebu), doc. dr. sc. Nenad Malenica (Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu) i prof. dr. sc. Anđelko Domazet (Katoličko-bogoslovni fakultet u Splitu). 

U domeni pravne regulative i strategije EU prema GMO-u raspravi će doprinijet zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan video obraćanjem sudionicima.

Saznajte više o ovoj zanimljivoj temi od dobitnika Nobelove nagrade za medicinu i drugih priznatih stručnjaka.

Ulaz je slobodan.

hr Fri Feb 21 2020 09:28:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4f76aa29111cbf478b45b4/80
Foto: Roko Pavlinušić, D.N.

Split se poklonio glazbenoj legendi: Mate Bulić napravio neviđeni spektakl u Spaladium Areni

Mini hrvatska turneja započela je na najbolji mogući način, a nekoliko je puta pjevač ponavljao kako naziv turneje nije slučajan jer je 'na sve ponosan'
Split je položio na ispitu, a Mate je ponovno oduševio. U tek nekoliko riječi lako se opiše neviđeni spektakl kakav se u četvrtak odvijao u Spaladium Areni. Tri sata pjesme, zabave i neopisive energije između legendardnog Mate Bulića i publike koja je dupkom ispunila objekt u Splitu.
O brojkama je govoriti teško, ali jasno je kako su se ponovili razmjeri od prije 20 godina kada je Split disao zajedno s Matom na Starom placu.

Mini hrvatska turneja započela je na najbolji mogući način, a nekoliko je puta pjevač ponavljao kako naziv turneje nije slučajan jer je 'na sve ponosan'.Nije trebalo mnogo čekati da svaku pjesmu vjerna publika pjeva bez stajanja s Matom, u jednom dahu, koji je do usijanja emocija stigao kada je cijela Arena skandirala njegovo ime, a njegove kolege na pozornici spremili tortu za rođendan koji će proslaviti u petak.

Velika glazbena priča iz 'grada pod Marjanom' novu je dimenziju dobila i s brojnim gostima, posebice Markom Perkovićem Thompsonom koji je splitsku atmosferu, u najmanju ruku, zapalio. I pjesma s Franom Peharom ponovljena je u dva navrata jer Mate Bulić bio je, uistinu, 'ponosan na sve'. Sve generacije koje su stigle iz cijele Dalmacije, ali i susjedne Bosne i Hercegovine.

Matu je pratio Tarapana band i prijatelji iz klape Pasika, a nastupali su i članovi KUD-a Linđo iz Neuma te KUD-a Brotnjo iz Čitluka.

Split je tako odao počast jednoj velikoj karijeri. Čovjeku koji je skromno počeo iz Blatnice, a sudbina je htjela da svojim glazbenim notama uveseljava i staro i mlado, priča o konobarima koji znaju sve navike, djevojkama koje se trebaju udati ili vijavicama koje pušu.
Čovjeku koji sve vraća domu, a kamena i krša se uvijek sjeća.
Čovjeku koji ispred svega ima epitet dobrog oca i djeca te čovjeku koji je svojim notama postao jedan i jedini. Nek tako bude još dugo godina.


hr Fri Feb 21 2020 07:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4e799229111cbe478b457c/80

Novo glazbeno ime koje ruši pjevačke granice: Teo Grčić svojim 'Tragovima' ostavlja dubok trag

Ne zamara se slavom već mu je u cilju predstaviti se publici kvalitetno tako da prepoznaju njegove pjesme
Mladi Sinjanin Teo Grčić nove je ime na domaćoj glazbenoj sceni, a publici se predstavio pjesmom 'Tragovi'. Njegova glazbena priča utkana je od mladih dana kada bi Teo provodio sate i sate slušajući radio i pjevajući, ali znajući da će glazba biti njegov životni odabir.

Za svoje godine slušao je ozbiljniju glazbu nego njegovi vršnjaci te se nije htio eksponirati jer nije smatrao da svojom osobnošću i životnim iskustvom ne može postići efekt kakav bi želio. Prijelomni trenutak u životu dogodio se prije tri godine kada je zapravo i sve počelo.


Tada je Teo na koncertu Sergeja Ćetkovića u prepunom Lisinskom slučajno nastupio. Popularni pjevač dao mu je mikrofon da otpjeva refren jedne od najdražih njegovih pjesama, a nakon što je pustio glas, svi su ostali oduševljeni. 
- Reakcija publike je bila nevjerojatna, ogroman pljesak, nešto što me toliko napunilo energijom i dalo mi vjetra u leđa i rekao sam sebi 'to je to', više nema čekanja.

Teo ima velike želje i strasti koje pokušava živjeti. Glavna inspiracija mu je glazba i tekstovi koje piše. Nove pjesme u procesu su aranžiranja, a prva od njih nosi naziv 'Tragovi'. Iza njegovog tima krije se ekipa velikih stručnjaka i ljudi.
- Marko Tomasović, naš cijenjeni kompozitor, Uršula Tolj, koja je pisala tekst, naša poznata voditeljica, urednica i spisateljica, Leo Škaro, isto tako jedno dobro poznato i kvalitetno ime, koje stoji iza aranžmana. I Vatroslav Divić koji je u potpunosti kreirao i isproducirao spot. Posebna zahvala Valentini Violić, Magdaleni Duplančić, Barbari Pervan, Mariji Širić i Sari Šimić, predivnim curama koje su uljepšale spot do maksimuma.Ne zamara se slavom već mu je u cilju predstaviti se publici kvalitetno tako da prepoznaju njegove pjesme. Za početak, samo želi uživati u glazbi na koju je iznimno ponosan. 

Teo ima samo jednu poruku za sve mlade, a to je da je potrebno neprestano raditi na sebi, popravljati se i ulagati te se ne obazirati na zle jezike.
- Poslušajte dobronamjerno i konstruktivnu kritiku, ne žurite ni sa čim i živite svoj život jer ga jedino vi možete ispričati kako treba, zaključuje Teo.
hr Thu Feb 20 2020 13:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .