Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/57bd9e2d0234c3e92e8b4792/80
Foto: Mario Todorić / CROPIX

U Splitu u ponedjeljak počinje 4. Festival svjetske književnosti

Kao i svake godine, festival svojim programom nastoji predstaviti neke od najvažnijih glasova suvremene svjetske i domaće književne scene. Ove godine, program se osim u Zagrebu (4.-11. rujna), odvija i u Splitu, gdje će domaćin Frakturinim gostima od 5. do 14. rujna biti Gradska knjižnica Marka Marulića

Četvrti Festival svjetske književnosti (FSK) nakladničke kuće Frakture ove će godine u Zagrebu i Splitu ugostiti 60-ak autora iz 15 europskih i zemalja svijeta, s posebnim fokusom na talijanske autore i književnost, a otvorit će ga 4. rujna gostovanje jednog od najvažnijih suvremenih svjetskih pisaca, velikana talijanske književnosti Claudija Magrisa.

"Ove je godine naša zemlja u fokusu Italija, iz koje nam dolazi čitav niz važnih autora, a program otvara možda najvažniji živući suvremeni talijanski autor, Magris", kazao je u srijedu na konferenciji za medije u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu glavni urednik Frakture i programski direktor festivala Seid Serdarević.

Kao i svake godine, festival svojim programom nastoji predstaviti neke od najvažnijih glasova suvremene svjetske i domaće književne scene. Ove godine, program se osim u Zagrebu (4.-11. rujna), odvija i u Splitu, gdje će domaćin Frakturinim gostima od 5. do 14. rujna biti Gradska knjižnica Marka Marulića.

"Na taj način će način i splitska publika imati priliku doživjeti barem dio onoga što može doživjeti zagrebačka publika", napomenuo je Serdarević.

Ovogodišnjih 50-ak FSK-ovih programa ugostit će 60-ak autora, a najavit će ga, već tradicionalno, nekoliko dana prije početka književnoga dijela festivala, u četvrtak 1. rujna, izložba likovnih djela nastalih prema motivima književnih djela festivalskih autora. Izložba će ove godine biti postavljena u Talijanskome institutu za kulturu u Zagrebu.

Član programskog odbora Festivala Tomislav Buntak istaknuo je kako izložba okuplja 24 autora, "koji čine šaroliko društvo, od najmlađe generacije do akademika", među kojima su Fedor Fischer, Antonija Balić, Igor Čabraja, Zlatko Vrkljan, Tanja Dabo, Daniel Kovač, Josip Zanki, Ivan Fijolić i drugi.

Napomenuo je kako je u četiri godine održavanja izložbe uočeno "odmicanje od ilustracije na klasičan način, te je došlo do nove revalorizacije crteža i ilustracije". "Pokazuje se da autori na posebno dobar način reagiraju kad spajaju tematski moment – književno djelo – sa svojom interpretacijom unutar crteža", ocijenio je Buntak.

Organizatori ove godine kao prethodnicu književnom dijelu programa najavljuju i "pravu multimedijalnu poslasticu": Nakon što je gostovala samo u Parizu, Bukureštu i Beogradu, a prije odlaska na Frankfurtski sajam knjiga 2017., Zagrepčani i gosti Festivala moći će u subotu 3. rujna u Medijateci Francuskog instituta posjetiti digitalnu kabinu "L.I.R. (Livre In Room)", gdje će moći osjetiti kako je to kada hologram čita iz omiljene knjige.

Projekt je ostvaren u suradnji s Francuskim institutom, čiji je ravnatelj Luc Levy napomenuo kako je riječ o "impresivnoj instalaciji francuskog umjetnika Jorisa Mathieua, koja poziva gledatelja da na nekoliko trenutaka pobjegne od stvarnosti uranjajući u snove pisaca".

"Posjetitelj bira knjigu, skenira bar kod te se pojavljuje hologram u liku glumca koji tijekom pet minuta čita ulomak iz odabrane knjige. Svaka knjiga je pretočena u slike, glas i glazbu a u ponudi je više od 30 naslova po izboru četiri francuska pisca", napomenuo je Levy, istaknuvši kako će predstavljanju kabine posjetiteljima FSK-a u subotu 3. rujna nazočiti i sam autor.

Kabina će se u Medijateci nalaziti do 2. listopada, do kada će se održavati čitav niz događanja, čitanja i susreta.

Preko razgovora o književnosti do rasprave o religijama 

U sklopu središnjeg festivalskog programa tribina Razotkrivanje, Magris će u zagrebačkom Kinu Europi predstaviti svoj najnoviji roman "Obustaviti postupak" u hrvatskome prijevodu Ljiljane Avirović.

Uz središnje tribine "Razotkrivanje", okrugle stolove, program "Pisac i njegov čitatelj" i program književnih matineja za srednjoškolce, Festival nastavlja s prošle godine uvedenim programima posvećenima stripu, kao i s filmskim programom prema književnim djelima gostiju Festivala, te ove godine uvodi i jedan novi program – "Dvostruki portret", na kojem će uz jednoga gosta iz inozemstva u dijalogu biti i jedan domaći autor.

Od talijanskih je gostiju Serdarević izdvojio i dobitnika najuglednije talijanske nagrade Strega Antonija Pennacchija, zatim najvećeg poznavatelja djela i opusa Umberta Eca profesora Uga Volija, mladu zvijezdu talijanske književnosti Paola Cognettija, najčitanijeg suvremenog stripaša Michelea Recha, poznatijeg pod nadimkom Zerocalcare, te Magrisova sugrađanina, velikog pisca i filmskog umjetnika Tršćanina Giorgija Pressburgera.

Kao posebnu poslasticu organizatori najavljuju istaknutog glumca, pjesnika i glazbenika Radu Šerbedžiju, koji će na festivalu predstaviti svoju pjesničku zbirku "Stranac: izabrane pjesme" (VBZ), te zapise "Do posljednjeg daha" (Profil, 2004.). Šerbedžijino će gostovanje na Razotkrivanju u nedjelju 11. rujna zatvoriti zagrebački dio festivalskog programa.

Tu je i program okruglih stolova, koji ove godine u ponedjeljak 5. rujna otvara tema "Što je nama Srednja Europa danas?", koji će voditi Zdravko Zima, a u razgovoru o tome kako na pitanje Srednje Europe danas gledaju intelektualci i pisci sudjelovat će Austrijanac Karl-Markus Gauß, istaknuti tršćanski pisac i filmski umjetnik Giorgio Pressburger i Dragan Velikić.

Jedan će se okrugli stol održavati na temu "Porculansko nebo: Holokaust u književnosti", a iz programa se izdvaja i tribina "Sveto pismo, sveti trag", na koju su organizatori na razgovor o tome što danas znače velike civilizacijske knjige, pozvali vodeće stručnjake teologe iz četiriju velikih monoteističkih religija – profesora na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu Enesa Karića, vladiku Srpske pravoslavne crkve Grigorija, teologa i dominikanca Franu Prcelu, te izraelsku povjesničarku i književnicu Faniu Oz-Salzberger.

Od Francuske, preko Rusije do Izraela

Iz Francuske na FSK dolazi jedna od najvećih zvijezda suvremene svjetske književnosti, autorica jednog najvećih hitova posljednjeg desetljeća "Otmjenost ježa" Muriel Barbery; strip-umjetnik Christian Durieux, te dobitnica Nagrade Europske Unije za književnost Laurence Plazenet. Iz Njemačke stiže Adriana Altaras, iz Austrije Karl-Markus Gauß, a iz susjedstva Dragan Velikić, Goran Vojnović i Dušan Šarotar.

Festival će ugostiti i dva mađarska autora, Petera Gardosa i Viktora Horvatha; iz Irske dolazi i jedan od najvažnijih irskih esejista druge polovine dvadesetog stoljeća Hubert Butler, a tu su još i gosti iz Belgije, Finske, Bugarske, Rusije, Češke, Izraela.

U suradnji s Hrvatskim društvom pisaca (HDP) i Hrvatskim PEN-om, Festival će u organizaciji glavnog tajnika Hrvatskog PEN-a Tomice Bajsića ugostiti i dvije večeri poezije na kojima će gostovati izraelski pjesnici Shachar-Mario Mordechai i Tehila Hakimi, a 8. rujna pridružit će se svjetskom čitanju poezije pod nazivom "Demokracija bez populizma".

U sklopu programa "Sharing the Wor(l)d", FSK će u suradnji sa slovenskim festivalom Vilenica i irskim festivalom Cuirt ugostiti dvoje autora na rezidenciji, Vesnu Lemaić iz Slovenije i Roba Doylea iz Irske.

Festival će se održavati u Zagrebu u Kinu Europi, Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Talijanskom institutu za kulturu i Medijateci Francuskog instituta, te u Knjižnici Marka Marulića u Splitu.

Podupiru ga Grad Zagreb, Ministarstvo kulture RH, Program Europske unije Kreativna Europa 2014.–2020.,Traduki, Odsjek za talijanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Splitu, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Talijanski institut za kulturu u Zagrebu, Francuski institut u Hrvatskoj, Goethe-Institut u Hrvatskoj, Austrijski kulturni forum Zagreb, veleposlanstva Finske, Češke i Slovenije, te Institut Balassi – Mađarski institut u Zagrebu, kao i niz tvrtki i medija.

Kako bi omogućila praćenje festivalskih programa i onoj publici koja nije u mogućnosti nazočiti nekom od događanja u Zagrebu i Splitu, Fraktura je u suradnji s 24 sata i Expressom dogovorila live-streamanje dijela programa.

hr Wed Aug 24 2016 14:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c46cae40e4938c8868b457c/80
Foto: Getty

Evo što učiniti ako netko kihne ili kašlje u vašoj blizini

Covid-19 primarno se prenosi s osobe na osobu putem respiratornih kapljica koje se izlučuju iz tijela kihanjem ili kašljanjem

Fredrick Sherman, profesor na Medicinskom fakultetu Mount Sinai savjetuje kako se ponašati kada netko u vašoj blizi kihne ili se zakašlje.

- Odmah izdahnite kako biste izbjegli udisanje kapljica ili aerosola. Stisnite usne kako bi izdisaj dulje trajao. Okrenite glavu u potpunosti od osobe i počnite hodati”, savjetuje Sherman.

Ova metoda ne štiti vas u potpunosti od zaraze koronavirusom, ali može smanjiti količinu virusa kojoj ste izloženi ako je osoba koja u vašoj blizini kihne ili se zakašlje zarazna.

Vjerojatnije je da ćete se razboljeti ako udahnete veće doze virusa, piše Huff Post. Vrijeme u kojem ste izloženi zaraženim česticama također je važno u smislu prijenosa. Što su duže virusne čestice oko vas, virus ima više vremena da uđe u vaš sustav.

Uz to, postoje još neke stvari na koje trebate obratiti pažnju kako bi se rizik od zaraze smanjio. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da je mogućnost zaraze veća u zatvorenom nego na otvorenom prostoru, prvenstveno zbog manje ventilacije i težeg održavanja fizičke distance.

Zaštitna maska

Osim toga, bitno je i ispravno nositi zaštitnu masku koja se do sada smatra najučinkovitijom zaštitom od virusa.

Albert Ko, predsjedavajući odjela za epidemiologiju mikrobnih bolesti na Yale School of Public Health, rekao je da bi ljudi također trebali prihvatiti da će maske za lice “biti dio našeg života unedogled”. Neki stručnjaci čak kažu da bi uporaba maski za lice mogla potrajati i do 2021. godine, čak i ako tada budemo imali cjepivo protiv koronavirusa.

“Možemo se usredotočiti na poboljšanje njihove učinkovitosti i učiniti ih manje dosadnima za nošenje”, rekao je Ko, dodajući da pri tome ne misli samo na dizajn maske, piše N1.

hr Fri Sep 25 2020 21:47:42 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f6e3c54daf72df7a78b4569/80

Mladi iz „Hrvatskog nadzemlja“ u Splitu službeno otvorili novu sezonu svoga djelovanja

U srijedu, 23. rujna 2020., zajednica mladih vjernika okupljena u Hrvatskom nadzemlju službeno je otvorila novu, ujedno i 11. sezonu svoga djelovanja u gradu Splitu.
Naime, Hrvatsko Nadzemlje projekt je Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije koji su osmislili i pokrenuli sami mladi u ožujku 2010. godine želeći upotrijebiti sve svoje talente da bi na kreativan način širili Radosnu vijest.

Namijenjen je prvenstveno studentima i mladim radnicima, ali otvoren je i starijim srednjoškolcima te svima koji se osjećaju mladi. Sam naziv daje naslutiti razlog nastanka projekta koji želi biti reakcija na sve one negativnosti u našemu društvu o kojima svakodnevno slušamo.

Nadzemlje je tako reakcija na ono što jednim imenom možemo nazvati hrvatskim podzemljem te nastoji mladima na kreativan način ponuditi nešto pozitivno, podsjetiti ih na ljepotu dobra, poštenja i pravde, potaknuti ih da živeći te vrijednosti u svom životu mijenjaju naše društvo, a sve u duhu tradicionalnih vrijednosti Katoličke Crkve.

“Nadzemljaši“ su poznati po svojim mjesečnim susretima koji se održavaju svake treće srijede u mjesecu u velikoj dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa u Splitu. Nove sezonu otvorili su tradicionalnom svetom Misom i duhovnom obnovom u kapelici bl. Ivana Merza na studentskom Kampusu. Misu je predslavio duhovnik Hrvatskog nadzemlja
don Tomislav Bašić uz koncelebraciju povjerenika Ureda za pastoral mladih SMN i duhovnika studenata Sveučilišta u Splitu dr. don Mihaela Provića.

Voditeljica Nadzemlja je rekla da se nalazimo u godini koja je specifična. Očekuje da će se mladi u ovoj godini još više približiti Gospodinu, ali i jedni drugima. Uz to je naglasila da će unatoč svemu, Hrvatsko nadzemlje nastaviti obrađivati kvalitetne i ključne teme.

„Ove godine smo primili čak 12 novih članova. Na naš tradicionalni motivacijski razgovor došlo je jako puno potencijalnih članova i nije nam bilo lako odabrati ona prave koji su prema odluci odbora HN-a na kraju primljeni u našu zajednicu“, rekla je Jurčević.

Kazala je da život svakog kršćanina mora biti plod Euharistijskoga stola i živoga Isusa Krista kojeg primamo u komadiću kruha.

„Mi smo ovu 11. sezonu Nadzemlja odlučili započeti baš tako, sa svetom Ispovjedni i Misom. Nakon svete Mise imali smo zajedničko upoznavanje s novim članovima te s povjerenikom i duhovnikom. Bilo nam je zaista lijepo i ugodno, zapravo, ovo je jedan pravi početak nove sezone koja je pred nama“, zaključila je voditeljica ove vrijedne zajednice mladih.

Novi duhovnik Hrvatskog nadzemlja don Tomislav Bašić u prispodobi je kazao da Isus svoje učenike šalje u svijet. Tako i on, svoje članove pokušava kroz Božju riječ zauvijek ostaviti na pravom putu vjere i ljubavi.

„Isus šalje svoje učenike u svijet, tako sam i svojim članovima pokušao objasniti tu Božju riječ kroz Evanđelje, jer su upravo oni ti učenici koji su živi svjedoci svoga Gospodina. Upravo će oni svojim djelima pokazati svijetu kako se treba odnositi i ponašati prema svome Bogu“, rekao je Bašić.

Kazao je da je tjedna ispovijed, svakodnevna pričest i duhovno razmatranje bitno i važno te da mladima uvijek ukazuje koliko je taj segment ključan u životu i vjeri.

„Oni rade vrijedan i odgovoran posao kroz koji evangeliziraju mlade ljude. Svjedoci smo da je danas jako teško okupiti mlade na jedno mjesto, a oni to svaki mjesec uspijevaju u velikom broju, mislim da to dovoljno govori o kvaliteti njihovih susreta“, naglasio je te je nadodao da je ovaj projekt Pastorala mladih SMN duboko dopro u brojna srca mladih.

„Ja kao duhovnik imam zadaću ove mlade stalno održavati na jednom mjestu u jednoj skupini te im ukazivati na pravi put vjere. Također tu sam im u svakom trenutku, ako im je potrebna bilo kakva pomoć u duhovnom smislu. U ovom teškom vremenu epidemije vrlo nam je važno zadržati svoju vjeru, sada je najbitnije biti pravi i ponizni kršćanin. Teško vrijeme je pred nama, ali uz Gospodina svaku nedaću ćemo zasigurno pobijediti“, zaključio je.

Duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu don Mihael Mišo Prović rekao je da je prošle akademske godine zbog pandemije korona virusa “Nadzemlje“ propustilo proslaviti 10. obljetnicu postojanja.

„To ćemo upriličiti u jednom od sljedećih susreta u ovoj godini. Nakon promišljanja, kako organizirati susrete zajednice te što s novom sezonom, odlučili smo da ćemo nastaviti susrete uz sve opasnosti pandemije i uz sve epidemiološke upute stožera za održavanje susreta za mlade“, najavio je Prović.

Nada se da će nadolazeći susreti u Nadbiskupskom sjemeništu pomoći mladima da bolje upoznaju sebe, svoje bližnje, te pronađu razloge zašto biti katolik u današnjem vremenu. Osim toga kratko se osvrnuo i na novog duhovnika HN.

„Don Tomislav je mlad svećenik, radišan, ima bogato iskustvo u radu s mladima u župnom pastoralu, a bio je i odgojitelj u sjemeništu. To iskustvo mnogo će pomoći mladima u našoj zajednici“, kazao je.

Na kraju je mladima poručio da se ne boje trenutnih izazova koje im život donosi, već da im se odupru, suprotstave svojom marljivošću, talentiranošću i radom.

„Uz dobre prijatelje, druženja u raznim zajednicama poput Hrvatskog nadzemlja, aktivnostima u raznim udrugama preko sportskih, glazbenih i drugih kreativnih aktivnosti vrijeme mladosti, iako izazovno, može biti sretno, ugodno, radosno, lijepo osmišljeno i blagoslovljeno proživljeno. Svima želim blagoslovljen početak nove akademske godine, a Hrvatskom nadzemlju blagoslovljenu 11. sezonu djelovanja“, podvukao je studentski kapelan i predstojnik Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije dr. don Mihael Prović.

hr Fri Sep 25 2020 20:55:50 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f6dd630daf72d6ca78b4572/80

Glazbene legende Dvornik, Dragojević i Bebić na novim prigodnim markama

Nominalna vrijednost marke jednaka je za svaki motiv i iznosi deset kuna.

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 28. rujna nove prigodne poštanske marke iz serije "Hrvatska glazba" s motivima koji prikazuju reprodukcije najpoznatijih izdanja gramofonskih ploča glazbenih legendi: Dine Dvornika, Olivera Dragojevića i Tome Bebića.

Autori prigodnih poštanskih maraka su Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, dizajneri iz Zagreba, izvijestili su u petak iz Hrvatske pošte.

Nominalna vrijednost marke jednaka je za svaki motiv i iznosi deset kuna.

Marke su otisnute u nakladi od 100.000 primjeraka po motivu od čega je 1000 arčića u pripadajućim numeriranim etuijima. Prigodne marke otisnute su u arčićima s četiri samoljepljive marke, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Okrugli arčići imitiraju gramofonsku ploču.

hr Fri Sep 25 2020 13:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f6da602daf72d27a58b46bc/80

NP Plitvička jezera slavi rođendan i tim povodom ima jeftine ulaznice

Ovo je idealna prilika da posjetite naš najveći, najstariji i najposjećeniji nacionalni park.

NP Plitvička jezera slavi 41. rođendan, a tim povodom uključili su se u promotivnu akciju 'Tjedan odmora vrijedan' u kojem od 16.10. do 25.10.2020. sudjeluju s povoljnijim cijenama ulaznica i određenim menijima u restoranima Jezero, Poljana i Korana.

Odrasli po promotivnoj cijeni za ulaznicu će izdvojiti 50 kuna, studenti 30, a dječja ulaznica košta 20 kuna.

Ponudu provjerite OVDJE.


Plitvička jezera najstariji su i najveći nacionalni park Republike Hrvatske. Svojom iznimnom prirodnom ljepotom ovo je područje oduvijek privlačilo zaljubljenike u prirodu, pa je već 8. travnja 1949. godine proglašeno prvim nacionalnim parkom u Hrvatskoj. Proces osedravanja, kojim se formiraju sedrene barijere i stvaraju jezera, predstavlja jedinstvenu univerzalnu vrijednost zbog koje su Plitvička jezera dobila međunarodno priznanje 26. listopada 1979. godine, upisom na UNESCO-ov Popis svjetske baštine. 

hr Fri Sep 25 2020 10:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .