Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5755163c1e353e150f8b45d2/80

Počinju ispiti državne mature

Provedba ispita državne mature u školskoj godini 2016./2017. počinje u utorak, 6. lipnja, ispitima iz psihologije i informatike, a u ljetnom roku ispitima će pristupiti više od 31 tisuće učenika hrvatskih gimnazija i srednjih škola te gotovo 5600 kandidata izvan redovnoga sustava obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

Ispite će polagati 12.933 učenika gimnazija i 18.169 učenika srednjih strukovnih škola te 5599 kandidata izvan redovnoga sustava obrazovanja u Republici Hrvatskoj, podatci su Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanja obrazovanja (NCVVO) koji je, kako ističu u tome centru, nastavio raditi na poboljšanjima metrijskih karakteristika ispita, ispitnih materijala i ispitnih procedura kako bi što kvalitetnije i objektivnije vrednovao učenička postignuća.

U utorak, 6. lipnja ispiti iz psihologije počinju u 9 sati ujutro, a ispiti iz informatike u 14 sati. Državna matura nastavlja se u srijedu, 7. lipnja ispitima iz kemije i sociologije, a 8. lipnja polažu se politika i gospodarstvo u jutarnjem, a logika u poslijepodnevnom terminu. Zadnji dan prije vikenda - u petak, 9. lipnja, pišu se ispiti iz biologije i francuskoga na A i B razini.

Učenici će ispite pisati u svojim školama, a kandidati u ispitnim centrima u Osijeku, Rijeci, Slavonskome Brodu, Splitu i Zagrebu. NCVVO je izvijestio da se raspored pisanja ispita s adresom ispitnoga centra objavljuje na mrežnoj stranici www.postani-student.hr pet dana uoči svakoga ispita i vidljiv je svim pristupnicima na poveznici Moj raspored.

Nakon slobodnoga vikenda, drugi tjedan u ljetnome roku ispita državne mature u ponedjeljak, 12. lipnja, 'otvaraju' u 9 sati ispiti iz likovne umjetnost, a u 14 sati 'nastavljaju' ispiti iz španjolsoga jezika na A i B razini.

U utorak, 13. lipnja, pišu se fizika i povijest, a u srijedu, 14. lipnja njemački jezik na A i B razini i filozofija. Nakon stanke u četvrtak, 15. lipnja, zbog blagdana Tijelova, u petak 16. lipnja polaže se engleski jezik na A i B razini.

Treći tjedan ljetnih ispitnih rokova državne mature počet će u ponedjeljak, 19. lipnja, pisanjem eseja iz hrvatskoga jezika na A i B razini. U utorak, 20. lipnja u 9 sati učenici će pisati test iz hrvatskoga jezika na A i B razini, a u 14 sati pisat će ispit iz etike.

U srijedu, 21. lipnja polažu se geografija i talijanski jezik A i B razini, a nakon stanke u četvrtak zbog praznika Dana antifašističke borbe, u petak se polažu geografija i vjeronauk. 

Četvrti i završni tjedan ljetnog roka državne mature počet će u ponedjeljak, 26. lipnja, u 9 sati ispitima iz matematike na A i B razini. U utorak, 27, lipnja, ispiti državne mature bit će nastavljeni pisanjem eseja iz materinskih jezika nacionalnih manjina te grčkoga jezika. 

Zadnji dan u ljetnom roku ispita državne mature - u srijedu, 28. lipnja učenici će pisati test iz materinskih jezika nacionalnih manjina - češkoga, mađarskoga, srpskoga i talijanskoga jezika, a u 14 sati počet će i zadnji ispit - iz latinskoga jezika na A i B razini.   

Rezultati ispita bit će objavljeni u srijedu 12. srpnja, rok za prigovore je petak, 14. srpnja. Konačni rezultati ispita državne mature u ljetnom roku u školskoj godini 2016./2017. bit će objavljeni u ponedjeljak, 17. srpnja, a svjedodžbe će biti podijeljene u četvrtak, 20. srpnja.

NCVVO podsjeća da pristupnici na ispit moraju doći najkasnije 30 minuta prije početka ispita, a sa sobom moraju ponijeti identifikacijski dokument s fotografijom (osobna iskaznica, putovnica) i dozvoljeni pribor za pisanje ispita, propisan predmetnim ispitnim katalozima.

hr Tue Jun 06 2017 08:25:49 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2951852af47fe43d8b465f/80
Foto: Screenshot

Facebook profil Alessandra Avenatija prepun negativnih komentara nakon ovrhe

“Umri u mukama”, “Monstrume”,...
Nakon što je Cesare danas odveden iz svoga doma na Pujankama i stigao u Italiju zajedno s ocem, na Facebook profilu Alessandra Avenatija pojavili su se negativni i uvredljivi komentari korisnika koji su nezadovoljnih što je Cesare prisilno napustio Hrvatsku.

Tako se na profilu mogu vidjeti komentari:

“Umri u mukama”, “Monstrume”, “smeče jedno, jesi sretan sada, Nije on životinja, on je fašistički monstrum”... 

Neki su postavljali i slike koje kruže internetom gdje se vidi kao Cesarea ugurava u auto.
hr Tue Jun 19 2018 20:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a01a43fb9e03e359f8b457c/80
Foto: Blog

AGROKOR: Nagodba prihvaćena, Todorić više nije vlasnik koncerna

Jednoglasnim prihvaćanjem nagodbe, pojedinačni vlasnik bit će ruski Sberbank (39,2 posto) te će se dobavljačima koncerna ostvariti stopa povrata 60 posto potraživanja, a ostalim vjerovnicima i financijskim institucijama do 20 posto
Fabris Peruško će prijedlog nagodbe dostaviti svim vjerovnicima objavom na e-oglasnoj ploči trgovačkog suda. 

Premijer Plenković izjavio je da prihvaćanje nagodbe  simbolizira opći interes hrvatske ekonomije i bolju budućnost kompanije. 

- To pokazuje da je cijeli okvir, koji su Vlada i parlamentara većina stvorili prošle godine u travnju zakonom o izvanrednoj upravi, omogućio da vjerovnici postignu dogovor u izrazito kompleksnom procesu restrukturiranja, koji je spriječio gospodarski i financijski kolaps zemlje. - izjavio je premijer.

Predsjednica Grabar Kitarović također je izrazila zadovoljstvo.

- Nakon što je izglasana nagodba o Agrokoru, želim izraziti svoje zadovoljstvo postignuto dogovorom Privremenog vjerovničkog vijeća. Drago mi je što su ovom nagodbom, kao i cijelim postupkom izvanredne uprave, spriječene moguće velike negativne posljedice na gospodaraku stabilnost Hrvatske.

Nakon što je donesena nagodba, koncern preuzimaju ruske, američke i domaće banke, a Ivica Todorić službe više nije vlasnik Agrokora. Trgovački sud još mora odobriti glasovanje vjerovnika o nagodbi. 

Ivica Todorić oglasio se na svom blogu:

“Zaključno, mogu reći da iz ove perspektive zvuči pomalo groteskno navod Vlade kako je jedan od glavnih razloga za otimanje Agrokora “očuvanje zapolenosti”, budući da se već sada broj zaposlenika smanjio za oko 5000!!”

Ovaj proces najviše liči na neprijateljsko preuzimanje i nažalost to i je, zaključio je Todorić.
hr Tue Jun 19 2018 19:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2937d32af47f8a368b485c/80
Foto: Grad Split

Igor Stanišić novi je predsjednik splitskog Gradskog vijeća

Nakon što je Jure Šundov podnio neopozivu ostavku, došlo je vrijeme za novo vodstvo
Na 12. sjednici splitskog Gradskog vijeća koju je sazvao potpredsjednik vijeća, Petar Škorić (HDZ) danas je izabran 30-godišnji Igor Stanišić (HGS).

18 vijećnika je glasalo za, pet vijećnika stranke Pametno bilo je protiv dok je osam HNS-ovaca i SDP-ovaca bilo suzdržano.
hr Tue Jun 19 2018 19:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b292fd52af47f673e8b464b/80
Foto: D.N.

Maleni Cesare stigao u Italiju, Nina Kuluz krenula za sinom

U autu je bila i psihologinja koja govori talijanski
Kako navodi portal Jutarnjeg lista, Cesare Avenati prešao je granicu i zajedno s ocem stigao u Italiju. 

Nakon dramatičnog jutra na Pujankama, dječak je prisilno odveden, a navode kako su cijelim putem imali policijsko osiguranje. 

Cesare se putem malo smirio, a u Italiji ga očekuje cijela obitelj s očeve strane.

U međuvremenu na Facebook grupu “Spasimo malog Cesarea” prijateljica Vanda Plazonić napisala je kako majka Nina satima pokušava stupiti u kontakt s djetetom, no otac joj odbija pozive i ne odgovara na poruke.

- Ali mama ide odmah za njim u Italiju. I teta. Dječak ima obitelj koja ga neće napustiti. Makar kampirali ispred kuće, kad tad će ih ugledati i znati da su tu za njega. - piše u objavi. 
hr Tue Jun 19 2018 18:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .