Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5eb5a3e16f2ab8261b8b456c/80
Foto: Pixabay

Splićanin umro, obitelj zgrožena: 'Zatekli smo ga golog, s krpom na ustima'

'Dakle, oni su njega polumrtva išli voziti u kardiostolici u bolnicu na Križine, gdje su smješteni bolesnici s covidom, no on je preminuo u kolima Hitne, s tim da me nitko o tome nije obavijestio', ispričala je za Index kći preminulog muškarca

Prije desetak dana u Splitu je preminuo Petar Ivanišević, kojemu je prije mjesec i pol dijagnosticiran tumor, a njegova obitelj ogorčena je načinom na koji se sve odvijalo, počevši od krivog liječenja pa sve do smrti. Njegova kći Dijana Ivanišević Hrgović ispričala je za Index kako je tatu u mrtvačnici zatekla golog, ubačenog u vreću i s krpom na ustima, a sve zbog sumnje na koronavirus, iako se ispostavilo da je negativan.

Taj dan kad joj je otac preminuo, navodi, nitko nije nazvao njenu majku da je obavijesti o tome, no zvali su je drugi dan i tražili njenog (op. a. tad već pokojnog) oca da mu kažu da je negativan na koronu.

"Tata se prije tri mjeseca žalio na bolove u kičmi. Ni jedna tableta mu nije pomagala. Otišli smo u bolnicu Križine napraviti CT kičme. Na nalazu je pisalo lumboishialgija. Počeo je s fizikalnom terapijom i bilo mu je sve gore. Potom smo otišli na Odjel za bol i ondje su mu propisali 10 dana akupunkture, da bi tata nakon toga završio u kolicima. Nismo znali što ćemo pa smo ga odveli na hitni neurološki pregled, gdje mu je doktor dijagnosticirao Parkinsovu bolest i dao tablete. Budući da mu je bilo sve gore, napravio je CT abdomena i onda su mu dijagnosticirali tumor na kičmi od 17 cm. Tad su krenula zračenja. Žalosno je da su svi onkološki bolesnici naručeni u isto vrijeme pa čekaju po 3 do 4 sata. Glavno je da sestre na vratima viču: 'Maknite se dva metra!' Otac je prošao zračenje i krenuo na kemoterapiju, pet dana nakon kemoterapije mu je bilo jako loše", započela je priču za Index njegova kći Dijana.

'Mama i ja smo skoro pale u nesvijest kad smo ugledale tatu tako bačenog u vreću'

Navodi kako su odmah nazvali Hitnu i oni su im rekli da mu izmjere temperaturu.

"Ja sam mu izmjerila i bila je 36. Kad je hitna došla, odmah su pitali ima li covid-19. Rekla sam da nema i da umire od raka. Onda su mu stavili toplomjer i rekli mi da ima 38. Već tad je tata bio skoro u komi. Dvojica iz Hitne su samo buljili u nalaze i ako je itko od njih bio doktor, mogao je vidjeti da je već bio u komi, a ne ga staviti u kardiostolicu i odvesti na Križine zbog covida. Dakle, oni su njega polumrtva išli voziti u kardiostolici u bolnicu na Križine, gdje su smješteni bolesnici s covidom, no on je preminuo u kolima Hitne, s tim da me nitko o tome nije obavijestio. Ja sam nakon sat vremena nazvala da vidim kako je i onda su mi rekli da je umro", ispričala nam je Dijana Ivanišević Hrgović.

Drugo jutro su ga, kaže, s Križina odveli na Lovrinac, na patologiju.

"Zbog sumnji na covid rekli su mi da neće uzeti od nas robu da ga obuku i da će ostati u robi u kojoj je došao. Potom su me drugi dan nazvali i javili da je, naravno, negativan na covid, što smo i mi znali i to smo im i rekli. Potom sam išla vidjeti tatu prije ukopa i zamalo nisam pala u nesvijest kad sam ga vidjela u najlonskoj vreći, gologa, samo u peleni, s krpom na ustima. Mama i ja smo skoro pale u nesvijest. Pitam se bi li oni tako ukopali svog oca, kao beštiju. Može ih biti sram, i bolnice i šugavu državu, a da ne govorim da se ne smije donijeti ni cvijet ni svijeća na grob, to je sramota", kazala je Indexu Dijana.

'Bar su mu mogli zatvoriti usta, a ne staviti krpu i golog ga ostaviti u vreći'

Navodi kako je u trenu dok su stavljali oca u kardiostolicu i smještali u kola Hitne već vidjela da umire.

"Vjerujem da je umro kad sam ga poljubila i kad su ga stavili u kombi. Kad sam došla kući, zvala sam bolnicu, a oni su rekli da je umro na putu i da su ga pokušali reanimirati, a moju majku nitko nije ni nazvao da joj kaže da je tata umro. Tek su drugi dan nazvali moju mamu i rekli joj je li Petar, moj otac, kod kuće, i da je negativan na koronu. A moj tata je već bio mrtav. Vjerujem, kad je došao u bolnicu i kad su vidjeli da je mrtav, da su mu napravili bris na covid, skinuli ga golog i bacili u vreću. Bar su mu mogli zatvoriti usta, a ne staviti krpu i golog ga ostaviti u vreći", ispričala je Indexu njegova kći Dijana.

Index je poslao upit KBC-u Split prije tjedan dana, no odgovor, pišu, nisu dobili. Potom su jučer razgovarali s ravnateljem KBC-a Split Julijem Meštrovićem koji im je rekao da nije dobio upit i da ga ponovno pošalju. I poslali su ga, kažu, ali odgovor do danas nisu dobili.

On je samo rekao da ne želi davati izjave, da nije čuo za taj slučaj i da mu je žao, ali da je bolnica u teškoj situaciji jer imaju dosta zaraženih pacijenata.

hr Fri May 08 2020 20:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5edbf6326f2ab8c75a8b4590/80
Foto: Screenshot

Hrvatske šume demantiraju snimku, tvrde da to nije Jakupčić: Najavili su i tužbu

Dnevnik Nove Tv objavio je ekskluzivnu snimku susreta Josipe Rimac i predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića.
Samo 4 dana prije privođenja, u ponedjeljak 25. svibnja, u 19:43, Krunoslav Jakupčić ušetao je u jedan zagrebački kafić. Nije odmah sjeo za stol, već je nervozno šetao oko stola dvije minute, popravljao košulju i gledao kroz prozor. Točno tri minute poslije, u kafić je ušetala Josipa Rimac

Indikativno, dvije osobe koje će četiri dana poslije biti privedene zbog korupcijske afere, u istom su kafiću, ali nadzorna kamera otkriva da su potom sjeli zajedno za isti stol. Pozdrav implicira da se nisu sreli prvi puta.“, navode.

Hrvatske šume oglasile su se priopćenjem, ali i najavile tužbu.

- Nova TV objavila je lažnu vijest da se g. Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, krajem svibnja susreo s gđom Josipom Rimac. Naime, osoba koja se susreće s Josipom Rimac na snimci objavljenoj u Dnevniku Nove TV 6. lipnja 2020. nije g. Krunoslav Jakupčić. Zadovoljštinu protiv širitelja ove lažne vijesti potražit ćemo na sudu", stoji u priopćenju Hrvatskih šuma.

hr Sat Jun 06 2020 22:02:15 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5eda9e586f2ab8f2588b458a/80
Foto: Facebook

Hloverkina turistička zajednica u minusu: Troškovi marketinga porasli za 542 posto

U izvješću koje je sastavljala sama direktorica piše da su se troškovi marketinga 'povećali za 542 posto'. U kategoriji 'ostali nespomenuti rashodi' krije se dva milijuna kuna
Na Poslovnoj Hrvatskoj vidljivo je da imaju minus od 300.000 kuna za 2017. godinu i minus od 240.000 kuna za 2018., no kako piše 24sata, Hloverka na to nije imala odgovora.

Poslovne knjige kažu da je, u godinama kad su nastajali ovi gubici, povećan broj zaposlenih, ali tek za dvoje ljudi, tako da to sigurno nije razlog. 

Osim toga, od Hloverkina dolaska 2017. godine, povećani su i prihodi Turističke zajednice sa 5,48 na 7,5 milijun kuna koliko iznose u 2019. godini. Istovremeno, dobit je pala, već u prvoj godini njena upravljanja i to za oko 250.000 kuna. 

Ali razmahala se s troškovima. 

Za skoro milijun kuna povećala je rashode u 2019. godini u odnosu na 2018. Odnosno, sa 6,585.831 na 7,500.615 kuna. Podaci su to iz financijskog izvještaja. 

Odakle toliki izdaci? Na što troše? Pročešljali smo stranicu TZ-a. 

Izgleda da su rashodi za službena putovanja porasli duplo - sa 65.000 na 122.400 kuna.  

Davalo se i za stručno usavršavanje radnika; 2018. godine samo 6000 kuna, a 2019. čak 30.000 kuna. Samo na reprezentaciju odlazi po 100.000 kuna godišnje. Kao razlog zašto je ta stavka porasla, u objašnjenjima piše "zbog velikog broja posjeta novinara".

Ostali rashodi iznose dva milijuna kuna. Ne piše o čemu se konkretno radi

Značajno povećanje bilježe naknade osobama koje nisu u radnom odnosu u Turističkoj zajednici - s 498.000 na 718.000. Samo u kategoriji "ostali nespomenuti rashodi" krije se dva milijuna kuna. Ne piše o čemu se konkretno radi. 

Hloverka je povećala i autorske honorare zabavljačima, iako se sama hvalila ukidanjem manifestacija poput ribarskih večeri. 2018. godine bili su 296.000 kuna, a sada su skoro 592.000 kuna. 

Oglašavanje je skočilo s 82.000 na 529.000 kuna. 

U izvješću koje je sastavljala sama direktorica, piše da su se troškovi marketinga "povećani za 542 posto zbog oglašavanja na društvenim mrežama, u tisku, na portalima." Izgleda da se Turistička zajednica Makarske reklamira Makaranima. 

Za službena putovanja, koja su nas možda i najviše ovdje zanimala, nisu navedeni detalji. Na kraju izvještaja potpisala se kao Direktorica Hloverka Novak Srzić, s velikim D.  

U dokumentaciji koju smo pregledali, ima još zanimljivih crtica - vidimo da je 2018. godine za člana nadzornog odbora Turističke zajednice od strane gradonačelnika Makarske Jure Brkana predložen Mate Jujnović, vlasnik tvrtke Promet Makarska, kao i splitskog i makarskog kolodvora. Iz financijskog izvješća vidimo da Turistička zajednica povećava troškove za oslikavanje autobusa. Definitivno voze u bolje sutra, piše 24sata.

hr Sat Jun 06 2020 21:41:55 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e69e4fd29111c2c758b45f1/80
Foto: Bojan Haron Markičević/Start

Beroš: U eventualni drugi val ušli bi puno pripremljeniji

Ministar zdravstva Vili Beroš govorio je o drugom valu koronavirusa, ali i o predstojećim parlamentarnim izborima.
Puno smo naučili o samom virusu, o načinima liječenja. U eventualni drugi val ušli bi puno pripremljeniji. Međutim, nije izvjesno hoće li virus mutirati. Navodim i dalje oprez i da treba promišljati o svakom koraku. Nastojat ćemo biti krajnje oprezni. Ako bi se dogodio sličan scenarij, dolazi u obzir da zatvaranje ne bi bilo u ovakvom obujmu. Uvijek je potrebno pratiti situaciju", poručio je Vili Beroš za RTL.

- Zdravstveni sustav nije bio u poptunosti zatvoren. Sve ono što se neophodno trebalo raditi, radilo se. Činjenica je da je određeni opseg usluga bio prolongiran. Zdravstveni sustav je zaostao u tranziciji. Ova kriza mi je uzela dosta vremena. Vjerujem da ovi naši rezultati će biti dobar temelj da nas građani nagrade za povjerenje", istaknuo je Beroš.

Nositelj ste HDZ-ove liste u 10. izbornoj jedinici. Na prošlim izborima nositelj liste bio je Damir Krstičević i ostvario jako dobar rezultat.

- Žao mi je što generala Krstičevića nema među nama, ali dat će nam potporu i bit će uz nas. Nije mi osobno važno koliko ću ja osvojiti glasova, nego da moja lista osvoji najviše glasova", poručio je Beroš.

Na istoj listi mna prošlim izborima bio je i Milan Kujundžić, bio je drugi po preferencijskim glasova. Bi li bila dobra poruka da opet bude na listi?

- Izabrat ćemo najbolje ljude, ljude koji će voditi našu politiku i odgovorno voditi Hrvatsku. Nastojat ćemo izabrati ljude koji će biti u stanu i dalje ovako voditi državu", jasno će.

Moguće je da se borite s Ružom Tomašić?

- Bit ćemo orjentirani na naš program. Ne bojim se da će mi oduzeti glasove. Ja sam Dalmatinac... Nadam se da će ljudi prepoznati sve", kazao je Beroš.

Domovinski pokret bi vam mogao uzeti određeni dio birača?

- To je realna mogućnost. No, moramo biti fokusirani na naš izborni program. Vrlo jasno artikulirati da smo sposobni voditi državu i osigurati sigurnost", jasno će ministar.

SDP, pogotovo njihova splitska organizacija vam spočitava Ivana Škaričića...

- Površno ga znam. Ne znam nikakve detaljne elemente u radu. Ono što se dogodilo je nešto što istražuje DORH. Slična događanja su se događala diljem Europe. Ja s njim njisam razgovarao, međutim zdravstvena inspekcija je ispitala elemente postupanja i nije bilo evidentirano poteškoća i problema u obavljanju zdravstvene zaštite", poručio je.

Na pitanje da li tu ne vidi ništa sporno, Beroš je rekao:

- S mog aspekta ne", poručio je ministar.

hr Sat Jun 06 2020 20:27:16 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e75bc2929111c62908b4572/80
Foto: Pixabay

Što građani misle o mjerama protiv korone i kako žele dočekati drugi val?

Rezultate ekskluzivnog istraživanja o mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite za RTL je od 2. do 5. lipnja na uzorku od 1300 ispitanika provela agencija Promocija plus.

Jesu li mjere bile pretjerane?

Da su mjere Nacionalnog stožera bile pretjerane ili uglavnom pretjerane ocjenjuje petina ispitanika, no gotovo 80 posto smatra ih dobro odmjerenima. Istodobno je zanemarivo malo ispitanika koji kažu da su mjere bile nedovoljne (1,1%). Gledano po biračkom tijelu, HDZ-ovih birači gotovo nemaju zamjerki (89,5% smatra da su bile dobro odmjerene).

Kod oporbenih stranaka i opcija glavna je kritika da su mjere bile pretjerane (među SDP-ovim biračima to je 29,3%, među biračima Domovinskog pokreta 20,9%) iako je i kod njih značajno više onih koji mjere ocjenjuju dobro odmjerenima (među SDP-ovim biračima 67,9%, među biračima Domovinskog pokreta 77,4%).

Odnos zaštite zdravlja i ekonomske štete

S tvrdnjom da je Stožer ostvario pravi odnos između zaštite zdravlja i smanjenja ekonomske štete uglavnom ili potpuno slaže se 62,1 posto ispitanika, a da to nikako ili uglavnom nije slučaj poručuje 30,7 posto ispitanika. Očekivano, gotovo 90 posto HDZ-ovih birača slaže se da je balans bio ispravan.

Među SDP-ovim biračima više je onih koji ne misle da je odnos zdravlja i ekonomije bio dobar (50%), no i među SDP-ovcima je 43 posto onih koji smatraju da jest.

Otvaranje granica

Da su hrvatske granica strancima i turistima otvorene primjereno dominantan je stav među ispitanicima - 65,1 posto. Da se granice otvaraju prebrzo poručuje gotovo četvrtina, a da je dinamika prespora i da se to trebalo i ranije učiniti poručuje manje od 9 posto ispitanika.

U svim regijama vidljiv je dominantan stav o primjerenosti otvaranja granica (između 66,7% i 70,9%), ali najmanje u Zagrebu i okolici (53,6%).

Povjerenje u Stožer

Da nema povjerenja u rad i mjere Stožera poručuje 11,1 posto ispitanika, četvrtina poručuje da ima dosta povjerenja dok je najviše onih koji tom tijelu daju povjerenje - takvih je 62 posto. Za tu su se opciju češće odlučili birači gotovo svih stranaka, pa i oni oporbeni (među biračima HDZ-a to je 89,2%, SDP-a 42,9%, a Domovinskog pokreta 60,9%).

Građani žele blažu verziju mjera

No unatoč tome znakoviti su podaci o očekivanjima ako dođe do drugog vala epidemije jer građani najčešće zazivaju blažu verziju; dakle omogućavanje normalnog života uz obvezne mjere zaštite starijih i rizičnih skupina. Tako misli više od 35 posto ispitanika.

Za kompletnu karantenu, slično kao u prvom valu epidemije je 26,9 posto, a sličan je postotak i onih koji smatraju da bi se trebale odrediti isključivo lokalne karantene ovisno o lokalnim brojkama zaraženih.

Malo je onih koji smatraju da bi se u drugom valu trebao osigurati normalan život bez mjera kao i onih koji tada ne bi aktivirali Nacionalni stožer.

hr Sat Jun 06 2020 20:23:17 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .