Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d66ed7629111cb65d8b4683/80

Zrak iz Lošinja osvaja svijet: Ivan Volarić zatočio ga je u bocu i zaludio Kineze

Ivan Volarić tvrdi da je uspio zrak, obogaćen kapima soli, minerala i eteričnih ulja, zatočiti u bočicu
Zagađenje zraka u našoj zemlji još uvijek nije problem, no određene zemlje svijeta s time se prilično muče. Prizori iz javnog prijevoza ili s ulica, gdje vidimo lica prekrivena zaštitnim maskama, zaista uznemiruju. Cijeli je niz pogibelji koji ljudima prijeti zbog udisanja onečišćenog zraka, pa su neke kompanije odlučile doskočiti tome. Jedna je naša - riječ je o obrtu Air Rio, koji je registrirao Airbreath - bočice napunjene lošinjskim zrakom. Prva su tvrtka u našoj zemlji, ali i u Europi, koja se tim poslom bavi. Ljudima na svojoj web stranici nude da kupe pakirani zrak, kojeg preko maske mogu udisati.

Vlasnik obrta Ivan Volarić kaže kako je zrak na otoku prve kategorije kakvoće, a posebnim ga čine i morska sol te ostali minerali iz Jadranskog mora, kao i raspršene kapljice eteričnih ulja ljekovitog mediteranskog bilja. Taj prirodni ljekoviti aerosol na bezbroj načina pozitivno djeluje na cijeli dišni sustav, ističe Volarić, koji je odlučio kako bi taj zrak mogao pakirati i prodavati onima koji moraju udisati nekvalitetan zrak. Neće to riješiti njihove probleme, ali može im barem nakratko olakšati muke, uvjeren je.

S poslom je počeo 2016. godine, kaže, i odlučio je da posao neće odmah staviti na sva zvona. Radit će malo po malo, korak po korak, pojašnjava. Ionako su mu glavna tržišta bila inozemna - ono Indije i Kine, gdje je zrak zagađen, pa njegove bočice nisu suvenir nego nešto što je ljudima potrebno u svakodnevnom životu. Ove godine poslao je prvu pošiljku za Indiju - deset tisuća bočica čistog lošinjskog zraka, a vjeruje kako će s izvozom nastaviti i dalje. Na kraju krajeva, orijentacija njegova malog obrta i jest inozemna.

- Lošinj je poznat po lječilišnom turizmu, a i po svojoj blagonaklonoj mikroklimi. Još 1892. godine je otok Zakonom proglašen klimatskim lječilištem, a u to doba su pripadnici carske kuće Habsburgovaca, među kojima su car Franjo Josip i carica Elizabeta, nadvojvoda Franjo Ferdinand i prijestolonasljednik Rudolf, kao i carski dvorjani i aristokracija te imućni pripadnici jačeg građanskog sloja, dolazili boraviti na Lošinj. Dakle, preko 125 godina tradicije, upravo zbog povoljne mikroklime i čistog zraka. Dan danas mnogi dolaze na Lošinj upravo zbog respiratornih i time povezanih problema. Tako da se s pravom Lošinj može smatrati lječilišnom oazom, a pogotovo to osjete ljudi s kontinenta koji ovdje dođu boraviti - ističe Volarić koji je počeo putovati u Aziju i izlagati na sajmovima.

- To je suvenir iz naše zemlje - djelić Hrvatske u limenci, koji se može udisati, a na kraju ostaje limenka kao suvenir. Za sad se može kupiti samo zrak, no uskoro planiram krenuti i s prodajom kisika, za rekreacijsku upotrebu - pojašnjava Volarić.

- U prodaji su tri veličine limenki: mala, u koju stane dvije litre, košta 40 kuna. Srednja, zapremnine pet litara, košta 80, dok najveća, a to znači sedam litara zraka, košta 95 kuna. Ta najveća omogućava 120 inhalacij - pojašnjava Ivan.

- Kad sam krenuo s poslom, imao sam ozbiljna ulaganja, no to se malo po malo počelo vraćati. Sretan sam što sam stvorio posao od zraka i ponosan sam što se to dobro razvija. Postoje neki koji prigovaraju mojoj ideji i misle da se zrak ne bi trebao naplaćivati, no ovdje nije riječ o tome da je itko primoran kupiti moj proizvod. Mislim da tržištu treba dati ono što ono traži, a očigledno je kako se danas, nažalost, zaista ozbiljno traži čist i svjež zrak, koji nije svima dostupan - ističe Volarić i dodaje kako je svjestan činjenica da bočica lošinjskog zraka ne može riješiti globalne probleme zagađenja, no da vjeruje kako je lijepo povremeno moći udahnuti čist zrak koji, između ostalog, ima podlogu u ljekovitim svojstvima, prenosi Jutarnji list.


hr Thu Aug 29 2019 07:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e53995429111ccd4d8b45f6/80
Foto: Pixabay

“5 filmskih minuta za klimatske promjene”: Dan planeta Zemlje 2020. bez učeničkog natjecanja, svi sudionici bit će nagrađeni

Učenici pod vodstvom učitelja/razrednika/nastavnika trebaju osmisliti kratki video, odnosno predstavu kojom će biti prezentirana tematika klimatskih promjena

Udruga Sunce Split i  ove godine organizira obilježavanje Dana planete Zemlje. Svi zainteresirani učenici i učenice osnovnih i srednjih škola sa šireg splitskog područja  mogu sudjelovati u grupnom projektu na temu klimatskih promjena. U razdoblju od 16. veljače do 6. travnja 2020. učenici pod vodstvom učitelja/razrednika/nastavnika trebaju osmisliti kratki video, odnosno predstavu kojom će biti prezentirana tematika klimatskih promjena. Sudjelovanje je podijeljeno u tri kategorije: učenici od 1. do 4. razreda, učenici od 5. do 8. razreda i srednjoškolci.

Učenici nižih razreda osnovnih škola tako imaju zadatak do 6. travnja osmisliti lutkarsku predstavu na temu klimatskih promjena. Sve lutke koje se koriste u predstavi moraju biti izrađene od recikliranih ili prirodnih materijala. Predstavnici Udruge Sunce Split posjetit će školu i snimiti lutkarsku predstavu, a ona će biti prikazana u sklopu Kratkog filma djece i mladih: "5 filmskih minuta za klimatske promjene" u Kinoteci Zlatna vrata.

Učenice i učenici viših razreda osnovnih škola te srednjoškolci do 6. travnja moraju osmisliti kratki video na temu klimatskih promjena, a svi zaprimljeni video uradci (napravljeni u skladu s kriterijima poziva) bit će prikazani sklopu Kratkog filma djece i mladih: "5 filmskih minuta za klimatske promjene" u Kinoteci Zlatna vrata.

Za razliku od prethodnih godina, obilježavanje Dana planeta Zemlje 2020., edukatorice Udruge Sunce Split odlučile su organizirati bez učeničkog natjecanja. Umjesto izbora i proglašenja pobjednika, svim sudionicima bit će uručene prigodne nagrade.  

hr Tue Feb 25 2020 13:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e54dfed29111c93518b4576/80
Foto: RTL

"Večera za pet" u Imotskom: Pred gledateljima je tjedan pun iznenađenja!

Gledateljima će se predstaviti natjecatelji iz Imotskog i okolice...

Ivan Šućur iz Imotskog, koji je ujedno i današnji domaćin, Gordana Lozo iz Poljica, Danijela Dragović iz Kamenmosta, Zlata Bušić iz Vinjana Donjih te Mijo Mlikota iz Zagvozda živopisni su kandidati imotskog tjedna koji će svojim kulinarskim umijećem pokušati osvojiti visoke bodove i tako zaraditi glavnu nagradu tjedna. 

Kroz tjedan gledatelji će moći vidjeti sve ljepote Imotske krajine, kao i ukusna tradicionalna jela tog kraja. Osim toga, u imotskom tjednu neće nedostajati  tradicionalne gange, pjesme, zabave, smijeha, ali i neugodnih iznenađenja. 

Dim u kuhinji i zagorena jela pomutit će planove nekih domaćina, no sve će na kraju završiti dobro...

hr Tue Feb 25 2020 09:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e542efe29111c60508b45bb/80
Foto: DUŠAN MITIĆ

Nakon Dičjeg krnjevala u Đardinu, za najmlađe održan Krnjeval vrtića u dvorani Gripe.

Najmanji su budućnost Splita i tema ovogodišnjeg Krnjevala. Pogledajte galeriju.
Nakon Dičjeg krnjevala u Đardinu, za najmlađu djecu vrtićkog uzrasta održan je Krnjeval vrtića u velikoj dvorani Gripe. Krnjeval vrtića održava se već nekoliko godina u dvorani zbog sigurnosti najmlađe djece i pokazao se kao pun pogodak.

Organizator ovogodišnjeg krnjevala izdvojio je i ove godine popriličan budžet da omogući prijevoz autobusima svim vrtićima koji su se prijavili.
Izuzetan trud pokazale su i odgajateljice izrađujući s djecom atraktivne maske i plešući uz njih tokom programa pa su zaslužili i da ih spomenemo: DV Višnjica, Žrnovnica, Bambini, Hugo, Smokvica, Pinocchio, Petar Pan, Iskrica, Grlica, Pluton, Popaj, Čarobni pianino, Tamarin, Rašeljka, Lavanda te dječji dom Maestral.

Osim vrtića pozvani su bili i roditelji sa djecom koja ne pohađaju vrtiće a tog su uzrasta da dođu u vlastitoj organizaciji, što je okupilo preko 500 maškarane djece na jednom mjestu, prizor koji su mnoga djeca po prvi puta doživili.

Kroz interaktivni show program Čarobnih animatora djeci i vrtićima su pokazane i nove animacije i pjesme na koje mogu raditi ostatak godina te im je poklonjen CD sa svim novim pjesmama animacije na hrvatskom.
Nakon zajedničkog Limba i slikanja s maskotama vrijeme je djeci brzo proteklo, za slatki kraj pobrinula se tvrtka Sana Delikatese sa motom “Uživaj zdravo” i podijelila djeci razne zdrave bezglutenske slastice Magic i čipseve od jabuke s raznim vrstama čokolade.
Do slijedeće godine djeca i tete u vrtićima imaju vremena i naučiti animacije sa CDa i smisliti nove zanimljive maske, a do tada uživajte u fotografijama koje će uskoro biti objavljene na službenoj stranici Splitskog krnjevala 
hr Mon Feb 24 2020 21:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e54087129111c60508b45a3/80
Foto: elladvornik/instagram

Ella Dvornik rodila kćerkicu: Ponovno izabrala neobično ime

Druga je to kćerkica Elle Dvornik i njezina supruga Charlesa Pearcea. Starija sestrica Lumi Wren također ima neobično ime, Balie Dee Dvornik-Pearce.
Ella Dvornik rodila je kćerkicu Lumi Wren Dvornik-Pearce 20. veljače, ali informaciju je s javnosti podijelila tek danas, četiri dana kasnije na svom Instagram profilu. Druga je to kćerkica Elle Dvornik i njezina supruga Charlesa Pearcea. Starija sestrica Lumi Wren također ima neobično ime, Balie Dee Dvornik-Pearce.

'Tata Charles Pearce nas je coprao i stigla sam vam na svijet 20.02.2020. u 18.17 čak pet tjedana ranije. Mama se htjela odmoriti pa me je držala u tajnosti, al' ja sam vam jako sretna što vam napokon mogu svima reći bok!'  
hr Mon Feb 24 2020 18:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .