Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a9ae4652af47f32208b45a0/80
Foto: Pixabay

Protiv nadutosti, prehlade i debljanja: 10 začina koje bismo trebali jesti svaki dan

Anis pomaže protiv štucanja, borovica liječi urinarne tegobe, a đumbir detoksicira i štiti od prehlade...

Začini i začinsko bilje mijenjaju okus jela, ali i odlikuju se ljekovitim djelovanjem. Začin koji "ubija" loše bakterije u hrani jest sečuanski papar ili kineski korijander, a sastavni je dio azijske kuhinje. Ima limunastu notu koja se dobro kombinira sa slanim i slatkim jelima.

Anis

Jedna od najstarijih poznatih začinskih biljaka od pradavnih se vremena koristi kao začin i lijek. Nakon teške hrane Rimljani su jeli slatkiše od anisa kako bi potaknuli probavu, a u Italiji se smatralo da ublažava padavicu. Budući da je antiseptik, oparak se pije protiv prehlade, kašlja i bronhijalnih tegoba. Koristi se i za zaustavljanje štucanja tako da se sjemenke popiju s vodom. Anis ima intenzivnu aromu pa ga treba dozirati umjerenokako ne bi zamaskirao okus ostalih namirnica. Odličan je dodatak pecivima, keksima, kolačima i slasticama – ali i umacima i juhama od ribe.

Borovica

Prema narodnim predajama diljem Europe borovica ima mistično djelovanje. Smatralo se da tko posiječe borovnicu traži nesreću, a da grančica na šeširu štiti od ozljeda. Borovica je omiljena u Skandinaviji, gdje ju kombiniraju s mesom, paštetama i ribljim jelima. Borovica ima antibakterijsko djelovanje i štiti od tegoba urinarnog trakta.

Đumbir

Od davnine se koristi u kineskom liječenju, a nekoć je na stolu imao jednak status kao sol i papar. Jedan je od temeljnih začina azijskih kuhinja. Mljeveni se korijen dodaje medenjacima, kolačima, keksima i sirupima, a nezobilazan je i u marinadama, juhama i ribljim jelima. Đumbir se koristi protiv želučanih tegoba, za detoksikaciju organizma te protiv prehlade.

Kadulja

Za začin se koristi svjež ili osušen list koji se usitnjava ili čitav ubacuje u jela. Najbolje se slaže s krepkim i masnijim jelima poput pečenja. Odlična je u nadjevima, umacima i marinadama, ali treba je oprezno dozirati kako ne bi dominirala jelom. Talijani je obožavaju i dodaju u popularna jela kao što su saltimbocca, osso bucco ili minestrone. Pomaže u probavljanju masne i slatke hrane, djeluje antiseptično i protugljivično.

Kardamom

Egipćani su ga žvakali kako bi očistili zube, a Rimljani su se njime mirisali. Kako bi bio što aromatičniji, najbolje je samljeti mahune netom prije pripreme jela jer mljeveni kardamom brzo gubi na kvaliteti. Dobro se slaže s rižom, piletinom i školjkama. Skandinavci ga dodaju pecivima, kolačima i tjestenini. Kardamom pomaže u smirivanjuželučanih grčeva, a koristi se i za brže mršavljenje.

Kim 

Svestrani začin dodaje se krumpiru, mesu, varivima od kelja, cikli, kupusu te umacima i juhama. Omiljen je začin za kruh i peciva, a daje finu aromu i slasticama s jabukama. Protiv nadutosti se priprema oparak koji potiče probavu. Pomaže i za poboljšanje apetitate osvježava dah.

Klinčić

Esencijalna ulja klinčića imaju snažna začinska, ali i ljekovita svojstva. Rabi se za ublažavanje zubobolje te umiruje želudac. Pupoljci klinčića beru se ručno, a zatim se suše na suncu. Najbolji su cijeli jer u prahu brzo gube svojstva. Budući da su tvrdi, teško ih je usitniti u mužaru, ali u mlincima za kavu ili sjemenke lako ih je pretvoriti u prah. Osim u slatkim jelima, ukusan je dodatak divljači. Luk naboden klinčićima daje finu aromu umacima i juhama.

Kopar

Popržene sjemenke kopra drevni Rimljani i Egipćani stavljali su na kožu kako bi rane brže zacijeljele, a danas se važan začin u narodnom ljekarstvu za poticanje apetita i probave te protiv nesanice. Bogat je mineralnim solima pa se koristi kao zamjena za sol, a preporučuje se i sportašima.

Korijandar

Začin koji se koristi u slatkim i slanim jelima blagotvorno djeluje na živčani sustav. Snažan je antiseptik, a koristi se i protiv želučanih te crijevnih tegoba. Azijci njime liječe bolesti zglobova i kostiju te kožne tegobe. Korijandar je omiljen sastojak začinske mješavine curry, a dodaje se narodnim jelima u kuhinjama diljem svijeta.

Kurkuma 

Kurkuma je omiljena na Dalekom i Bliskom istoku zbog svojeg blagog, pomalo toplog i zemljastog okusa, nalik na papar i đumbir s podtonovima ljutog i gorkog. Destilacijom se dobiva kurkumino ulje. Djeluje antiseptički, potiče probavu, a u narodnoj medicini pomaže protiv žutice i žučnih kamenaca. - piše PunKufer.

hr Wed Jan 30 2019 14:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d57d52529111c844e8b4598/80
Foto: Facebook

Vrsaljko ima dvojnika

Fotograija je pronašla svoj put do nogometaša
Po svemu sudeći Šime Vrsaljko ima dvojnika. Facebook je ekslodirao zbog slike muškarca koji sliči na popularnog nogometaša.

Fotografija je zapela za oko i nogometašu pa ju je podijelio na svom Instagram profilu i poručio: "Ako mi vidite brata blizanca recite mu da ga čekam kući. Brate, čuvaj mi se na toj bicikli."








hr Sat Aug 17 2019 12:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d57c39729111cc64c8b45f4/80
Foto: TZG Omiš

Marko Tolja sinoć raznježio Omišane

Omiš ima bogat glazbeni, sportski i gastro program..
Ove godine Gusarska bitka u Omišu održati će se čak tri dana i ponuditi posjetiteljima bogat program glazbenih, sportskih i gastro događanja za sve uzraste. Sinoć je na prvoj večeri, popularno nazvanoj " Večeri Evergreena" nastupio riječki pop, swing i jazz glazbenik Marko Tolja u pratnji izvrsnog Big Band Makarska.

Oduševljena publika uživala je u ovom koncertu prepunom dobre vibre i još boljih hitova.

Danas je na rasporedu Dječji gusarski dan s početkom u 18:30 sati, nakon kojeg će nastupiti Maja Šuput. Više informacija o programu događanja Gusarske bitke u Omišu možete pronaći na FB stranici Gusarska bitka
hr Sat Aug 17 2019 11:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d57c01729111c314e8b459f/80
Foto: Jasmin Schreiber/Unsplash

Perilica za suđe više ne čisti dobro? Isprobajte ova dva sastojka

Nekada se stvori kamenac koji stvara probleme, a nekada jednostavno treba ukloniti neugodne mirise i razne nakupine
Masne naslage i ostaci hrane glavni su problem perilice suđa, a iako se stalno ispire i to vodom visoke temperature, s vremenom ju je potrebno detaljno očistiti. To će najbolje napraviti soda bikarbona i alkoholni ocat.  

Upravo se ta dva sastojka koriste kod čišćenja većina stvari u kuhinji, a idealan su par zbog svoje pristupačnosti i jednostavnosti korištenja. Kada je perilica prljava ili puna kamenca, ona ni ne čisti dobro i zato bi je trebalo nekoliko puta godišnje počistiti. 

Prije svega, potrebno je izvaditi držače za čaše i posuđe iz perilice kako bi se i oni očistili. Stave se u toplu vodu u koju se ulije malo običnog sapuna i tako stoje neko vrijeme nakon čega se isperu.  

Što se tiče same perilice, potrebno je sodu bikarbonu posuti po unutrašnjosti, a malo više je treba staviti na dijelove s mrljama. Ovdje nastupa alkoholni ocat. Stavi se na krpu ili spužvu i istrlja se sva površina prethodno posipana sodom.  Ovo je odlična metoda jer će soda ukloniti neugodne mirise, vratiti sjaj perilici, a ocat je zadužen za samo čišćenje, kao i za uklanjanje kamenca. 

Završni korak je vraćanje izvađenih držača i ispiranje prazne perilice na brzom programu pranja, piše Večernji.hr
hr Sat Aug 17 2019 10:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d56eb2229111cc44c8b45d1/80
Foto: PIXABAY

Lava kolač - desert s kojim ne možete pogriješiti

Slobodni dani su stvoreni za slatke užitke poput ovog...
Lava cake je toliko poznat da vam ne moramo ni pisati o sočnom biskvitnom rubu i kremastoj, tekućoj unutrašnjosti. Sve što trebate je dobro promiješati sastojke, zagrijati pećnicu i pripaziti na vrijeme pečenja.

Savršeno pristaje uz sezonsko bobičasto voće, sladoled, lagano tučeno vrhnje i gorki posip od kakaa. 

Sastojci:

50 g čokolade 4 žlice maslaca 60 g šećera u prahu 1 jaje + 1 žumanjak 3 žlice glatkog brašna 1 žlica kakaa u prahu

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.  Dvije posudice premažite s malo maslaca. Otopite čokoladu i maslac na pari pa umiješajte šećer u prahu i jaja. Na kraju dodajte brašno i kakao u prahu, dobro izmiješajte pa prelijte u posudice. Pecite 12 ili 13 minuta, sve dok se rubovi ne stisnu, a sredina ostane tekuća. Pustite da se deserti malo ohlade, a potom ih prevrnite na tanjure.


hr Fri Aug 16 2019 19:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .