Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a9ae4652af47f32208b45a0/80
Foto: Pixabay

Protiv nadutosti, prehlade i debljanja: 10 začina koje bismo trebali jesti svaki dan

Anis pomaže protiv štucanja, borovica liječi urinarne tegobe, a đumbir detoksicira i štiti od prehlade...

Začini i začinsko bilje mijenjaju okus jela, ali i odlikuju se ljekovitim djelovanjem. Začin koji "ubija" loše bakterije u hrani jest sečuanski papar ili kineski korijander, a sastavni je dio azijske kuhinje. Ima limunastu notu koja se dobro kombinira sa slanim i slatkim jelima.

Anis

Jedna od najstarijih poznatih začinskih biljaka od pradavnih se vremena koristi kao začin i lijek. Nakon teške hrane Rimljani su jeli slatkiše od anisa kako bi potaknuli probavu, a u Italiji se smatralo da ublažava padavicu. Budući da je antiseptik, oparak se pije protiv prehlade, kašlja i bronhijalnih tegoba. Koristi se i za zaustavljanje štucanja tako da se sjemenke popiju s vodom. Anis ima intenzivnu aromu pa ga treba dozirati umjerenokako ne bi zamaskirao okus ostalih namirnica. Odličan je dodatak pecivima, keksima, kolačima i slasticama – ali i umacima i juhama od ribe.

Borovica

Prema narodnim predajama diljem Europe borovica ima mistično djelovanje. Smatralo se da tko posiječe borovnicu traži nesreću, a da grančica na šeširu štiti od ozljeda. Borovica je omiljena u Skandinaviji, gdje ju kombiniraju s mesom, paštetama i ribljim jelima. Borovica ima antibakterijsko djelovanje i štiti od tegoba urinarnog trakta.

Đumbir

Od davnine se koristi u kineskom liječenju, a nekoć je na stolu imao jednak status kao sol i papar. Jedan je od temeljnih začina azijskih kuhinja. Mljeveni se korijen dodaje medenjacima, kolačima, keksima i sirupima, a nezobilazan je i u marinadama, juhama i ribljim jelima. Đumbir se koristi protiv želučanih tegoba, za detoksikaciju organizma te protiv prehlade.

Kadulja

Za začin se koristi svjež ili osušen list koji se usitnjava ili čitav ubacuje u jela. Najbolje se slaže s krepkim i masnijim jelima poput pečenja. Odlična je u nadjevima, umacima i marinadama, ali treba je oprezno dozirati kako ne bi dominirala jelom. Talijani je obožavaju i dodaju u popularna jela kao što su saltimbocca, osso bucco ili minestrone. Pomaže u probavljanju masne i slatke hrane, djeluje antiseptično i protugljivično.

Kardamom

Egipćani su ga žvakali kako bi očistili zube, a Rimljani su se njime mirisali. Kako bi bio što aromatičniji, najbolje je samljeti mahune netom prije pripreme jela jer mljeveni kardamom brzo gubi na kvaliteti. Dobro se slaže s rižom, piletinom i školjkama. Skandinavci ga dodaju pecivima, kolačima i tjestenini. Kardamom pomaže u smirivanjuželučanih grčeva, a koristi se i za brže mršavljenje.

Kim 

Svestrani začin dodaje se krumpiru, mesu, varivima od kelja, cikli, kupusu te umacima i juhama. Omiljen je začin za kruh i peciva, a daje finu aromu i slasticama s jabukama. Protiv nadutosti se priprema oparak koji potiče probavu. Pomaže i za poboljšanje apetitate osvježava dah.

Klinčić

Esencijalna ulja klinčića imaju snažna začinska, ali i ljekovita svojstva. Rabi se za ublažavanje zubobolje te umiruje želudac. Pupoljci klinčića beru se ručno, a zatim se suše na suncu. Najbolji su cijeli jer u prahu brzo gube svojstva. Budući da su tvrdi, teško ih je usitniti u mužaru, ali u mlincima za kavu ili sjemenke lako ih je pretvoriti u prah. Osim u slatkim jelima, ukusan je dodatak divljači. Luk naboden klinčićima daje finu aromu umacima i juhama.

Kopar

Popržene sjemenke kopra drevni Rimljani i Egipćani stavljali su na kožu kako bi rane brže zacijeljele, a danas se važan začin u narodnom ljekarstvu za poticanje apetita i probave te protiv nesanice. Bogat je mineralnim solima pa se koristi kao zamjena za sol, a preporučuje se i sportašima.

Korijandar

Začin koji se koristi u slatkim i slanim jelima blagotvorno djeluje na živčani sustav. Snažan je antiseptik, a koristi se i protiv želučanih te crijevnih tegoba. Azijci njime liječe bolesti zglobova i kostiju te kožne tegobe. Korijandar je omiljen sastojak začinske mješavine curry, a dodaje se narodnim jelima u kuhinjama diljem svijeta.

Kurkuma 

Kurkuma je omiljena na Dalekom i Bliskom istoku zbog svojeg blagog, pomalo toplog i zemljastog okusa, nalik na papar i đumbir s podtonovima ljutog i gorkog. Destilacijom se dobiva kurkumino ulje. Djeluje antiseptički, potiče probavu, a u narodnoj medicini pomaže protiv žutice i žučnih kamenaca. - piše PunKufer.

hr Wed Jan 30 2019 14:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbd908e29111ca1558b45bd/80

Evo tko su sretni dobitnici ulaznica za film Gospodin Link: U potrazi za skrivenim gradom

Četiri najbrža čitatelja osvojila su po dvije ulaznice
Ovaj ponedjeljak našim čitateljima dijelili smo ulaznice za animirani film Gospodin Link: U potrazi za skrivenim gradom, koje mogu iskoristiti u CineStaru Split u trgovačkom centru Joker.

Sretni dobitnici su:
1. Igor Ilić
2. Maja Pivčević 
3. Daniela Jelavić Mitrović
4. Andrea Muslim

Osvojene kinoulaznice dobitnici mogu iskoristiti isključivo od ponedjeljka do četvrtka uz prikaz osobnog dokumenta, zaključno s datumom 08.05.2019. CineStaru SplitJoker centar.

Umoran od usamljeničkog života na pacifičkom sjeverozapadu, Gospodin Link angažira neustrašivog istraživača Sir Lionela Frosta da ga odvede na putovanje kako bi pronašao svoje davno izgubljene rođake u bajkovitoj dolini Shangri-La. Zajedno s avanturisticom Adelinom Fortnight, ovaj neustrašivi trojac istraživača naići će na mnogobrojne opasnosti i prepreke tijekom putovanja na drugi kraj svijeta.

Kroz sve, ovaj će trojac shvatiti da ponekad možeš pronaći obitelj na mjestima na kojima bi se najmanje nadao.
hr Mon Apr 22 2019 13:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbd957229111c38568b4591/80
Foto: Zoran Paškov

Oliveru u čast 70 koncerata po cijelom svijetu: 10 hrvatskih zvijezda pjevat će 18 mjeseci za Olivera

Turneja bi trajala godinu i pol dana, a počela bi u Švedskoj, Njemačkoj, Australiji, Kanadi, Americi, otkriva Oliverov nećak kojeg mnogi nazivaju Oliverovim nasljednikom
Petar Dragojević poznati splitski pjevač kojeg mnogi poznaju i kao Oliverova nećaka najavio je nastupe u čast njegovom stricu koji treba trajati više od godinu dana.

Mladi Dragojević prisjetio se obožavanog strica Olivera i njegovog dirljivog posljednjeg oproštaja koji će Split, a i Hrvatska dugo pamtiti. Bio je to jedan od jedinstvenih koncerata u znak glazbenoj legendi. 

- To je uistinu bio neviđeni oproštaj u kojem su se izmiješale silne emocije. Kroz to se najbolje vidjelo koliko su ga ljudi poštivali u radu, koncertima i pismama koje je godinama stvarao.

Petar trenutno najviše nastupa u Njemačkoj, a uskoro se planira pridružiti turneji u čast Oliverovim izvedbama. 

- Uskoro je u planu da se organizira među našim iseljeništvom u cijelom svijetu 70 koncerata najljepših Oliverovih pjesama, na kojima će nastupiti 10 poznatih izvođača, a među njima i moja malenkost. Sve pjevače pratit će Oliverov glazbeni sastav. Turneja bi trajala godinu i pol dana, a započela bi u Švedskoj, Njemačkoj, Australiji, Kanadi, Americi, uglavnom po većim gradovima, gdje živi mnoštvo naših iseljenika, koji su naprosto obožavali Olivera, otkriva Petar.

Poznati hrvatski iseljenik Kruno Perković o Oliveru i Petru ima samo riječi hvale, a tvrdi jako se veseli Petrovom skorašnjem nastupu.
 
- Što se tiče Olivera i Petra tu nije potrebno trošiti riječi, jer Dragojevići se rađaju sa glazbenom akademijom i pjesmom na usnama, te svi sviraju po dva, tri instrumenta. Vjerujem da će i ovi koncerti na kojima će po svijetu uskoro nastupati i Oliverov band biti krcati naših iseljenika koji su uvijek bili jako vezani uz Olivera. Ja sam posjećivao gotovo svaki njegov koncert koji je bio tu u Frankfurtu i okolici, jer Oliver je znao napraviti tako dobar štimung, uvijek pravu feštu. Veselim se i Petrovu skorašnjem nastupu tu kod mene u Darmstadtu, završava Perković.
hr Mon Apr 22 2019 12:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbd8c9229111c64568b457c/80
Foto: PIXABAY

15 ideja što napraviti s ostacima uskrsne šunke

Bez obzira koju vrstu šunke kupujete za Uskrs i kako na koji način pripremate ovu slasnu delikatesu, vjerojatno ćete vam ostati viška mesa. Umjesto jednoličnih sendviča, sa šunkom možete napraviti i niz maštovitih jela. Oživite ostatke mesa i uz pomoć jednostavnih kuharskih ideja transformirajte ih u okrepljujuće obroke.
1. Ispržite jaja na kajganu s komadićima kuhane šunke.

2. Kockice šunke možete dodati proljetnoj fritaji ili omletu. 

3. Napravite hladnu salatu od sjeckanog povrća i voća. Odlično će vam odgovarati kombinacija luka, kruški, kuhanih jaja i šunke. 

4. Napravite toplo-hladnu salatu na bazi tjestenine, mesa i povrća. 

5. Ispecite palačinke, napunite ih sirom i šunkom pa ispohajte kao što biste to učinili s bečkim šniclom.

6. Manje kalorična varijanta: palačinke nemojte pohati, a umjesto sira odaberite svježu salatu, na primjer - matovilac.

7. Kockice šunke dodajte u proljetnu juhu i tako osnažite okus ovog sezonskog hita.

8. Skuhajte gusto varivo od graha.

9. Upotrijebite za pripremu umaka bolognese.

10. Ispohajte kriške kuhane šunke, pa poslužite uz salatu od sezonskog povrća. 

11. Ispecite pizzu od tijesta kojeg ste sami zamijesili.

12. Pomiješajte s kuhanom tjesteninom, povrćem, sirom, svježim jajima i vrhnjem pa zapecite u pećnici i poslužite uz hrskavu zelenu salatu. 

13. Napunite pileća prsa šunkom, sirom i začinima, zarolajte u oblik valjka pa skuhajte u vodenoj kupelji ili ispecite na tavici. 

14. Zapecite komadiće šunke s krumpirom i začinskim biljem u pećnici. 

15.  Ispecite slane muffine s dodatkom šunke, predlaže punkufer.hr

hr Mon Apr 22 2019 11:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbd8a0629111c4e568b457b/80
Foto: PIXABAY

Riješite se hlapljivih tvari iz deterdženata: Očistite zrak u svome domu fikusima, ljiljanima, bršljanom

U detrdžentima za rublje, sredstvima za čišćenje i sprejevima dom nalazi se niz štetnih tvari poput benzena i fenola koji mogu izazvati alergije, ali i puno ozbiljnije poteškoće sa zdravljem
Gotovo 4 milijuna ljudi godišnje strada zbog kemikalija koje koristimo u kućanstvu. Podaci su to Household Air Pollution komisije koja prati onečišćenje zraka u domaćinstvima. Žrtve smo astma, različitih bolesti dišnih puteva i pluća, karcinoma... Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) 90 posto slučajnog trovanja dogodi se u vlastitim domovima.

Samo letimičan pogled oko nas pokazat će nam kako zrak u domu može onečistiti dim, različite hlapljive tvari koji dolaze iz deterdženata, namještaja, boja, ljepila...

Prvi na popisu po zdravlje loših pomagača su sredstva za čišćenje, deterdženti za pranje rublja, insekticidi i sprejevi za dom. U njima ima nevjerojatno puno štetnih tvari, od naftnih derivata, kao što su benzen i fenol, bjelila koja mogu potaknuti kancerogene spojeva do aktivni enzimi koji izazivaju iritaciju i alergije, tvrdi living.hr

Stoga, sva ta sredstva treba koristiti u što manjoj mjeri i kad god je to moguće zamijeniti s eko proizvodima, ali i redovito provjetravati prostorije u kojima boravimo, kontrolirati plijesan i vlagu na zidovima. Za čišćenje češće koristite sodu bikarbonu, limun, sol, ocat ili proizvode za čišćenje koje imaju eko certifikat.

Kupujte li novi namještaj provjerite jesu li drvo ili iverica certificirani te zadovoljavaju li nisku količinu formaldehida i hlapljivih spojeva. Unesite u svoj dom biljke koje love hlapljive kemikalije i čiste zrak. To su, primjerice biljke svekrvin jezik, fikus, bršljani i ljiljani.
hr Mon Apr 22 2019 11:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .