Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a9ae4652af47f32208b45a0/80
Foto: Pixabay

Protiv nadutosti, prehlade i debljanja: 10 začina koje bismo trebali jesti svaki dan

Anis pomaže protiv štucanja, borovica liječi urinarne tegobe, a đumbir detoksicira i štiti od prehlade...

Začini i začinsko bilje mijenjaju okus jela, ali i odlikuju se ljekovitim djelovanjem. Začin koji "ubija" loše bakterije u hrani jest sečuanski papar ili kineski korijander, a sastavni je dio azijske kuhinje. Ima limunastu notu koja se dobro kombinira sa slanim i slatkim jelima.

Anis

Jedna od najstarijih poznatih začinskih biljaka od pradavnih se vremena koristi kao začin i lijek. Nakon teške hrane Rimljani su jeli slatkiše od anisa kako bi potaknuli probavu, a u Italiji se smatralo da ublažava padavicu. Budući da je antiseptik, oparak se pije protiv prehlade, kašlja i bronhijalnih tegoba. Koristi se i za zaustavljanje štucanja tako da se sjemenke popiju s vodom. Anis ima intenzivnu aromu pa ga treba dozirati umjerenokako ne bi zamaskirao okus ostalih namirnica. Odličan je dodatak pecivima, keksima, kolačima i slasticama – ali i umacima i juhama od ribe.

Borovica

Prema narodnim predajama diljem Europe borovica ima mistično djelovanje. Smatralo se da tko posiječe borovnicu traži nesreću, a da grančica na šeširu štiti od ozljeda. Borovica je omiljena u Skandinaviji, gdje ju kombiniraju s mesom, paštetama i ribljim jelima. Borovica ima antibakterijsko djelovanje i štiti od tegoba urinarnog trakta.

Đumbir

Od davnine se koristi u kineskom liječenju, a nekoć je na stolu imao jednak status kao sol i papar. Jedan je od temeljnih začina azijskih kuhinja. Mljeveni se korijen dodaje medenjacima, kolačima, keksima i sirupima, a nezobilazan je i u marinadama, juhama i ribljim jelima. Đumbir se koristi protiv želučanih tegoba, za detoksikaciju organizma te protiv prehlade.

Kadulja

Za začin se koristi svjež ili osušen list koji se usitnjava ili čitav ubacuje u jela. Najbolje se slaže s krepkim i masnijim jelima poput pečenja. Odlična je u nadjevima, umacima i marinadama, ali treba je oprezno dozirati kako ne bi dominirala jelom. Talijani je obožavaju i dodaju u popularna jela kao što su saltimbocca, osso bucco ili minestrone. Pomaže u probavljanju masne i slatke hrane, djeluje antiseptično i protugljivično.

Kardamom

Egipćani su ga žvakali kako bi očistili zube, a Rimljani su se njime mirisali. Kako bi bio što aromatičniji, najbolje je samljeti mahune netom prije pripreme jela jer mljeveni kardamom brzo gubi na kvaliteti. Dobro se slaže s rižom, piletinom i školjkama. Skandinavci ga dodaju pecivima, kolačima i tjestenini. Kardamom pomaže u smirivanjuželučanih grčeva, a koristi se i za brže mršavljenje.

Kim 

Svestrani začin dodaje se krumpiru, mesu, varivima od kelja, cikli, kupusu te umacima i juhama. Omiljen je začin za kruh i peciva, a daje finu aromu i slasticama s jabukama. Protiv nadutosti se priprema oparak koji potiče probavu. Pomaže i za poboljšanje apetitate osvježava dah.

Klinčić

Esencijalna ulja klinčića imaju snažna začinska, ali i ljekovita svojstva. Rabi se za ublažavanje zubobolje te umiruje želudac. Pupoljci klinčića beru se ručno, a zatim se suše na suncu. Najbolji su cijeli jer u prahu brzo gube svojstva. Budući da su tvrdi, teško ih je usitniti u mužaru, ali u mlincima za kavu ili sjemenke lako ih je pretvoriti u prah. Osim u slatkim jelima, ukusan je dodatak divljači. Luk naboden klinčićima daje finu aromu umacima i juhama.

Kopar

Popržene sjemenke kopra drevni Rimljani i Egipćani stavljali su na kožu kako bi rane brže zacijeljele, a danas se važan začin u narodnom ljekarstvu za poticanje apetita i probave te protiv nesanice. Bogat je mineralnim solima pa se koristi kao zamjena za sol, a preporučuje se i sportašima.

Korijandar

Začin koji se koristi u slatkim i slanim jelima blagotvorno djeluje na živčani sustav. Snažan je antiseptik, a koristi se i protiv želučanih te crijevnih tegoba. Azijci njime liječe bolesti zglobova i kostiju te kožne tegobe. Korijandar je omiljen sastojak začinske mješavine curry, a dodaje se narodnim jelima u kuhinjama diljem svijeta.

Kurkuma 

Kurkuma je omiljena na Dalekom i Bliskom istoku zbog svojeg blagog, pomalo toplog i zemljastog okusa, nalik na papar i đumbir s podtonovima ljutog i gorkog. Destilacijom se dobiva kurkumino ulje. Djeluje antiseptički, potiče probavu, a u narodnoj medicini pomaže protiv žutice i žučnih kamenaca. - piše PunKufer.

hr Wed Jan 30 2019 14:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6979370e4938b1b08b45bd/80
Foto: Screenshot Youtube

Pet pjesmama po kojim će se kralj narodne muzike pamtiti

Šaban Šaulic poginuo je u prometnoj nesreći u Njemačkoj
Nakon nastupa u Njemačkoj, Šaban je imao prometnu nesreću. Hitno je prebačen u bolnicu gdje je naposlijetku podlegao ozljedama. 

Njegova pjevačka karijera započela je kada ga je stric pozvao u lokal gdje je inače svirao i to zato što je smatrao da više može zaraditi od glazbe nego od sporta.

Prvu pjesmu otpjevao je na ijekavici, a sa 18 godina preselio se u Beograd. Obzirom da je bio dijete iz provincije, isprva mu je to teško palo.

Šaban će zasigurno ostati zapamćen po brojnim hitovima s kojima je bio poznat na balkanskoj sceni, a ovo su neke od njih:








hr Sun Feb 17 2019 16:09:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6974a80e49389bac8b46f7/80
Foto: Screenshot Youtube

Lidija Bačić na Dori pokazala svoj seksipil, no od publike je dobila 1 bod

Nije se proslavila
Nakon što je Roko Blažević jučer proglašen pobjednikom Dore te će Hrvatsku predstavljati na Eurosongu u Izreaelu s pjesmom "The Dream", dojmovi oko nastupa na Dori još uvijek su aktualni.

Tako je i na ovogodišnjoj Dori nastupila Lidija Bačić s pjesmom "Tek je počelo", ali nije oduševila ni publiku ni žiri. 

Lidija je u prvi plan istaknula svoje obline i igrala na kartu seksipila u providnom kostimu pa možda ni pjesma nije mogla doći do izražaja.

 Teško je sada suditi je li pjesma toliko loša da je od publike dobila tek 1 bod ili je Lile pogriješila kada je u prvi plan stavila svoje tijelo.

Kako god bilo, ovo možemo nazvati njezinim neuspjehom. Možda je vrijeme da pjevačice nakon ovoga razmisle o svojem ''seksipilu'' koji guraju u prvi plan., piše Showbuzz



hr Sun Feb 17 2019 15:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5afd630c2af47f2e038b469c/80

Recept za hrskave krumpire zapečene sa sirom i začinima

Krumpir je fleksibilna namirnica s kojom se može raditi tisuće jela.
Sastojci: 
8-10 krumpira 
3 žlice maslaca 
2 čajne žlice parmezana 
1 čajna žličica češnjaka u prahu 
1 čajna žličica listića timijana 
sol i papar po želji 

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 175 Celzijeva stupnja, a maslacem ili uljem premažite unutrašnju stranu kalupa za muffine. 

2. Nasjeckajte krumpir na tanke ploške. Pomiješajte ga s rastopljenim maslacem, parmezanom i začinima. 

3. Složite krumpire u tornjiće i stavite u kalup za pečenje muffina. Ovako pripremljene tornjiće pecite na oko sat vremena, dok vrhovi ne postani zlatno-smeđe boje. 

4. Poslužite toplo kao prilog uz mesna, riblja ili povrtna jela. Dobar tek! 

U videu YouTube kanala "Home Cooking Adventure" pogledajte kako se pripremaju pečene ploške krumpira sa sirom i začinima, a pogledajte još neke recepte kojih se nećete moći zasititi, piše Punkufer


hr Sun Feb 17 2019 14:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c69417d0e49385eb18b456d/80
Foto: Screenshot/ Youtube

Sedmogodišnji dječak pripitomio vuka pa sad zajedno čuvaju ovce

Dječak je vuka dok je bio beba donio kući i odlučio izdresirati

Dječak iz Libije po imenu Hamza zajedno sa svojim vukom čuva ovce. Kada je njegov stariji brat vuka donio kući, otac nije bio oduševljen.

U međuvremenu su dječačić i vuk postali pravi prijatelji i zajedno čuvaju stado Hamzinoga oca. Vuk se, po svemu sudeći ponaša baš poput psa čuvara, a dječak kaže kako napada samo onoga tko želi nauditi njegovoj obitelji ili pak stadu.

Otac se još uvijek boji vuka, a ova nesvakidašnja situacija postala je pravi hit, pa obitelj stalno posjećuju brojne novinarske ekipe, ali i znatiželjni mještani.





hr Sun Feb 17 2019 12:12:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .