Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5805eb7c1eea8fad648b46a3/80

Dobitnici ulaznica za film "Neslavno slavna Florence" su...

Ulaznice vrijede samo za CineStar u Splitu
Maja Delin, Ivica Kovačević, Jurica Barić i Andrea Ercegović  su dobitnici po dvije ulaznice za film "Nestvarno slavna Florence". Ulaznice se mogu predignuti na blagajni CineStar u Splitu do 20. listopada. 

Istinita priča o nasljednici Florence Foster Jenkins (Meryl Streep), koja je sanjala da postane operna pjevačica unatoč lošem pjevačkom glasu. Jenkins je koristila svoje veze, moć i bogatstvo kako bi privukla pozornost kao pjevačica. Hugha Granta ćemo gledati kao njenog partnera i menadžera St. Clairea Bayfielda. U filmu ćemo također vidjeti i veliku TV zvijezdu serije Teorija velikog praska – Simona Helberga, koji će pratiti Florencine nastupe za klavirom.

Facebook komentari

hr Tue Oct 18 2016 11:30:20 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/54cb5b2bb07835c51e8b5333/80

Bill Gates: Moja djeca neće vidjeti ni centa od 80 milijardi dolara koje sam zgrnuo

Osnivač Microsofta smatra da bi bio jako lošeda se njegova djeca oslanjaju samo na njegovo bogatstvo

Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu Bill Gates izjavio je kako njegova djeca neće vidjeti ni centa od njegovog bogatstva nakon što jednog dana umre. Šef Microsofta je u jutarnjem programu ITV-a otkrio da će svoje bogatstvo koje se procjenjuje na 80 milijardi dolara donirati u dobrotvorne svrhe.

Gates ima troje djece i tvrdi da svi poštuju njegovu odluku.

- Slušajte, mojoj djeci sam osigurao sjajno školovanje i dao im priliku da sami naprave velike karijere. Naravno, dobivaju i malo novca, ali sam uvjeren da su sami sposobni zaraditi dovoljno za život.

Gates je rekao da bi bilo jako loše da mu se djeca oslanjaju na golemo bogatstvo, piše jutarnji.

- Rekli su da su ponosni na moju odluku. Pogotovo što će taj novac pomoći djeci diljem svijeta da se školuju i zdravije žive. Novac uostalom i služi za pomaganje najsiromašnijima. Moja djeca to znaju i potpuno razumiju moju odluku. Uostalom, zato i zajedno putujemo da vide kako stvari stoje...

Facebook komentari

hr Wed Oct 26 2016 23:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/558001f42f907051168b46ff/80
Foto: Tonka Ćurin

U sklopu "Turneje tri Grgura" u Splitu otvorena izložba keramike

U Muzeju grada Splita u sklopu projekta "Turneja tri Grgura" otvorena je izložba keramike "Kerameikon" i predstavljen program projekta za 2017. koji u Splitu, Ninu i Varaždinu, gradovima s Meštrovićevim spomenikom Grguru Ninskom, najavljuje mnoge kulturne događaje, koncerte, izložbe, kazališne predstave i književne tribine te spaja kulturnu ponudu gradova s tim Meštrovićevim spomenikom
Predsjednica Hrvatskoga keramičkog udruženja "Kerameikon" Blaženka Štebih-Šoić rekla je da je na izložbi keramika iz varaždinske velike zbirke koja se prikuplja već 15 godina, a dio je programa "Turneja tri Grgura".
Izložena je suvremena svjetska keramika, a riječ je o zbirci reprezentativnih radova vrlo visoke kvalitete. 

- Napravili smo izbor od 27 eksponata, iako u Varaždinu imamo više od 400 radova. Riječ je o autorima s područja Baltičkih zemalja, Francuske, Švicarske, Engleske, Irske, Kine, Japana, Južne Koreje, Australije, SAD-a i svi su uglavnom nagrađeni. To blago koje Varaždin do sada nije imao   želimo podijeliti sa Splićanima. Među izloženim radovima su i radovi dviju Splićanki - Ljiljane SmodlakeIvančice Vončine -rekla je Štebih-Šoić i dodala da će izložba biti otvorena do 9. studenoga. 

Nositelj projekta za Grad Varaždin i ravnatelj Koncertnog ureda u Varaždinu Raymond Rojnik objasnio je kako se projekt "Turneja tri Grgura" odnosi na cjelogodišnje razmjene izložaba, koncerata, konceptualne umjetnosti i drugo Nina, Varaždina i Splita. Sljedeće godine, najavio je Rojnik, Varaždin će se u projekt uključiti jazzom, bluesom znanstvenim skupovima, kazališnim predstavama te Varaždinskim komornim orkestrom koji će u Splitu zajedno s TBF-om izvesti koncert.

- U projektu je riječ o tradicijskoj i povijesnoj priči koja je iznjedrila jednu modernu i urbanu umjetnost i razmjenu umjetnika, potaknula našu mobilnost u umjetnosti i stvorila preko 15 tisuća gledatelja u ovoj godini, a u sljedećoj očekujemo više od 50 tisuća. Stvorit će nove spojeve, nove udruge i prijateljstva - rekao Rojnik.
 

Idejni začetnik projekta "Turneja tri Grgura" Stevo Vučković rekao je da je večerašnja izložba keramike "grande finale" projekta za ovu godinu te da je cijeli projekt osmišljen kako bi se povezali urbano, tradicionalno i klasično, sjever i jug te 'ča' i 'kaj'. Istaknuo je da su prošle godine za Dan državnosti krenuli skromno s gostovanjem KUD-a "Branimir" iz Nina, sve se nastavilo koncertima u tri grada i mnogim drugim kulturnim programima.


Nacionalni kulturni događaj

Turneja "Tri Grgura" osmišljena je kao nacionalni kulturni događaj i cilj joj je predstavljanje bogate hrvatske kulturne ponude. Programskim povezivanjem sjevera i juga Hrvatske ova manifestacija objedinjuje tradicionalno i moderno

Splitski kip Grgura Ninskog, djelo Ivana Meštrovića, visok je 7,7 metara i najprije je postavljen na Peristilu 1929. godine. Rastavljen je tijekom talijanske okupacije u Drugome svjetskom ratu, a 1954. godine postavljen je na sadašnje mjesto ispod zidina sjeverno od Dioklecijanove palače.

Meštrović je izradio manju inačicu izmijenjena stava po kojoj su u bronci izlivena još dva spomenika. Jedan je postavljen u Varaždinu 1931. godine, a drugi u Ninu 1969. godine.

Facebook komentari

hr Wed Oct 26 2016 22:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5803be0f1eea8f395b8b4834/80

Zabranjena imena: Dijete ne mogu nazvati Batman, Elvis, Rambo, a ni Hitler

Diljem svijeta postoje striktna pravila kojih treba držati prilikom davanja imena djetetu. Ako nisu u skladu s njima, idu na odobrenje državnim uredima.

Da se vlasti u ovim zemljama nisu uplele, djeca bi nosila ime Facebook, Rambo, Batman, Mini Cooper pa čak i Adolf Hitler i Smrdljiva glava. Pogledajte koja su imena zabranjena diljem svijeta po državama, piše Business Insider

Njemačka
Matti
Adolf Hitler
Kohl
Stompie 
Osama Bin Laden

Njemačka ima nekoliko pravila pri određivanju djetova imena: prezime ne može biti ime, nema spolno neutralnih imena, dijete se ne može zvati po predmetu ili proizvodu i dijete ne može nositi ime koje šteti njegovoj dobrobiti ili može rezultirati cjeloživotnim ponižavanjem. 


Francuska
Nutella 
Strawberry
Deamon
Prince William
Mini Cooper

U Francuskoj uredi za imena moraju obavijestiti lokalni sud ukoliko smatraju da je neko od imena čudno i da se protivi interesima djeteta. Sud može zabraniti da se to ime da djetetu, pogotovo ako procjene da može uzrokovati doživotno ponižavanje.


Danska
Jakobp
Ashleyi
Anus
Monkey
Pluto

U ovoj zemlji postoji popis od 7000 dozvoljenih imena. Ako želite dati djetetu drugačije ime, morate tražiti dozvolu od Odjela za istraživanje imena na Sveučilištu Kopenhagen. Oko 1000 imena prođe proces procjene svake godine, a oko 20 posto ih odbiju, uglavnom zbog čudnog izgovora. 


Island
Zoe
Harriet
Duncan
Enrique
Ludwig

Isto kao i u Danskoj, i na Islandu postoji popis imena. Da bi dali djetetu drugačije ime, morate Islandskog komiteta za imena. Oko polovice zahtjeva odbiju svake godine jer krše stroga islandska pravila. Među njihovim pravilima su da - imena moraju imati islandske gramatičke završetke i ne smiju biti u konfliktu s islandskom lingvističkom strukturom. Također, ako ime sadrži znakove koji ne postoje u islandskoj abecedi (npr. c, q ili w), zabranit će ga. 


Malezija
Chinese Ah Chwar (zmija)
Woti (seks)
Khiow Khoo (grba)
Chow Tow (smrdljiva glava)
Sor Chai (lud)

U Maleziji postoji popis nepoželjnih imena, a na listi neprihvatljivih imena su životinje, uvrede, brojevi, hrana te članovi kraljevske obitelji ili počasna imena.


Meksiko
Facebook
Rambo
Escroto (skrotum)
Hermione
Batman

Meksiko je eksplicitno zabranio 61 prvo ime koja su ili uvredljiva, pogrdna ili nemaju značenje. Glavni razlog za to je želja vlasti da zaštite dijete od zlostavljanja zbog svog imena.


Novi Zeland 
LuciferSeks Fruit (seksualno voće)
Fat Boy (debeli dječak)
Cinderella
Beauty BlossomTalula Does The Hula From Hawaii (Talula pleše Hula ples s Havaja)

U ovoj zemlji ne smiju se davati imena koja bi bila uvredljiva, imaju više od stotinu znakova ili sadrže službenu titulu ili rang.

 

Portugal
Nirvana
Rihanna
Jimmy
Viking
Sayonara

Portugal zahtijeva od roditelja da imena budu tradicionalno portugalska, spolno orijentirana i puna imena - što znači da nema davanja nadimaka. Postoji i lista od 82 stranice s imenima koja su prihvatljiva i koja nisu. 


Saudijska Arabija
BinyameenMalika (kraljica)
Malak (anđeo)
Linda
Maya

Vlada Saudijske Arabije zabranila je više od 50 imena koja zvuče previše strano, neprikladno, blasfemično ili nisu u skladu s društvenim ili religioznim tradicijama. 


Švedska
Metallica
Superman
Ikea
Elvis
BrfxxccxxmnpccccIIImmnprxvclmnckssqlbb11116

Facebook komentari

hr Wed Oct 26 2016 19:12:42 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5810a6b51eea8fa0808b4605/80
Foto: D.N.

Ana Mateljan i Rafaela Šalinović najbolje u glasnom čitanju - "Čitajmo naglas 2016."

Povjerenstvo je, u skladu s pravilima natjecanja, ocjenjivalo: kreativnost uvodnog dijela, jasnoću i razgovijetnost, izražajnost u nastupu, primjerenost teksta uzrastu i sveukupni dojam

Ana Mateljan, učenica 5. razreda OŠ Ostrog i Rafaela Šalinović, učenica 6. razreda OŠ kneza Trpimira - pobjednice su završnog natjecanja "Čitajmo naglas, čitajmo zajedno 2016.", koje je u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela održano u utorak, 25. listopada, u Muzejskom prostoru Podvorje u Kaštel Sućurcu.

 Učenici odabrani u prednatjecanju u svojim školama su pred Povjerenstvom i brojnom publikom imali priliku predstaviti književno djelo odabrano po vlastitom izboru, te iz istoga pročitati prozni ulomak. Povjerenstvo je, u skladu s pravilima natjecanja, ocjenjivalo: kreativnost uvodnog dijela, jasnoću i razgovijetnost, izražajnost u nastupu, primjerenost teksta uzrastu i sveukupni dojam. 

 Odluku o najboljima donijelo je četveročlano Povjerenstvo u sastavu: Mirna Luketin - prof. i dipl. knjižničarka u Srednjoj školi Braća Radić u Kaštel Štafiliću, Kristina Vrankulj - predstavnica nakladničkih kuća “Algoritam-MK”, Kristina Cvetković - prof. hrv. jezika i književnosti i Maša Boban, učenica OŠ Ostrog i prošlogodišnja pobjednica u glasnom čitanju.

- Svi ste bili izvrsni i Povjerenstvu je stvarno bilo teško donijeti odluku. U ime cijelog Povjerenstva vam svima iskreno čestitam i nastavite uživati u čitanju. Kako smo večeras ipak trebali odabrati samo dvoje učenika, koji će na državnom natjecanju u Sisku 17. i 18. studenog predstavljati Splitsko-dalmatinsku županiju, Povjerenstvo je, nakon zbrojenih bodova, zaključilo kako su pobjednici: Ana Mateljan, u kategoriji od 3. do 5. razreda  i Rafaela Šalinović, u kategoriji od 6. do 8. razreda. Svima od srca čestitamo! – rekla je prof. Kristina Cvetković, koja je nazočne izvijestila o odluci Povjerenstva.
 
Pobjednicima su uručena priznanja za osvojeno 1. mjesto, dok su drugoplasiranim (Ema Braškin, 3.r., OŠ kneza Trpimira i Jagoda Sabljić, 6.r., OŠ prof. F. Lukasa) i trećeplasiranim natjecateljima (Karmen Rađa, 5.r., OŠ Bijaći i Petra Doljanin, 8.r., OŠ kneza Mislava) dodijeljena priznanja za osvojeno 2. i 3. mjesto. Svim ostalim natjecateljima (Dea Paola Cuculić, 3.r., 
OŠ kneza Mislava; Lucija Ilić, 4.r., OŠ prof. Filipa Lukasa; Paula Mikas, 4.r., OŠ Gornja Poljica – Srijane; Anđela Kaćunko, 7.r., OŠ Gornja Poljica – Srijane; Tina Puškarić, 8.r., OŠ Ostrog; Leonardo Roso, 8.r., OŠ Bijaći) dodijeljena su priznanja i poziv ravnateljice GKK Renate Dobrić za sudjelovanje u projektima i događanjima koja se stalno organiziraju u svih šest odjela Gradske knjižnice Kaštela. Osim toga, GKK je sve natjecatelje nagradila besplatnim jednogodišnjim članstvom.

 U zabavnom dijelu programa nastupili su: Ante Šećer, jedan od najmlađih članova KUD-a Karol Wojtyla i Lana Rubelj, finalistica glazbene emisije "Zvjezdice“, dok je brojne nazočne roditelje, bake, djedove i sve ostale ljubitelje knjige i čitanja, kroz program proveo Roko Kraljević, pobjednik natjecanja "Čitajmo naglas, čitajmo zajedno 2013.“.

Gradska knjižnica Kaštela uključila se i ove godine, po četvrti put, u “Nacionalno natjecanje u čitanju naglas”, koje su pokrenule Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva i Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak. Ciljevi ove akcije su: poticanje čitanja, razvoj čitalačkih navika, popularizacija knjige te poticanje pozitivnog natjecateljskog duha. Inače, ove godine se Gradskoj knjižnici Kaštela i kaštelanskim osnovnim školama priključila i Osnovna škola Gornja Poljica – Srijane.

- Zahvaljujemo i čestitamo svim učenicima koji su sudjelovali, kao i njihovim mentorima i školama, a večeras odabranim predstavnicama Splitsko-dalmatinske županije - Ani i Rafaeli - želimo puno uspjeha u Sisku na 4. nacionalnom natjecanju “Čitajmo naglas, čitajmo zajedno 2016.! - poručili su organizatori.

Facebook komentari

hr Wed Oct 26 2016 14:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .