Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5803d30e1eea8f91618b45d8/80

Jesu li kazne za necijepljenje djece preblage?

Ospice u Dubrovniku uključile su alarm. Nakon epidemije i 17 zaraženih, u gradu i županiji raste potrošnja cjepiva
Ospice, bolest za koju se smatralo da je prestala biti opasna za javno zdravlje, posljednjih nekoliko godina ponovno se počela širiti. Svjetska zdravstvena organizacija upozorava kako je u Europi samo u razdoblju od siječnja do lipnja broj oboljelih gotovo dvostruko veći od lanjskog ukupnog broja. Uoči turističke sezone, zaraženih je bilo i u Hrvatskoj - je li to utjecalo na broj cijepljenih?

Ospice u Dubrovniku uključile su alarm. Nakon epidemije i 17 zaraženih, u gradu i županiji raste potrošnja cjepiva.

- U prvih sedam mjeseci na nivou županije potrošnja je porasla s nekih 1000 doza, koliko je potrošeno 2017., na tri tisuće koliko je potrošeno ove godine. - kaže dr. med. 
Mato Lakić za HRT, ravnatelj ZZJZ-a Dubrovačko-neretvanske županije.

I dalje se najmanje cijepi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, no situacija nije ništa bolja ni u Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj. Iako procijepljenost posljednjih 6 godina opada, 2018. taj se trend mijenja. Na razini Hrvatske taj broj za deset tisuća doza više u odnosu prošlu godinu, kaže dr. med. Iva Pem Novosel, epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Istodobno, na razini Europe broj zaraženih raste. U prvih 6 mjeseci oboljela je 41 tisuća ljudi, 37 je smrtnih slučajeva, a najviše (14) u susjednoj Srbiji.

- S obzirom na to da se radi o turističkoj sezoni, općenito globalizaciji svakodnevnim putovanjima, postoji trajna opasnost uvoza ospica. Imali smo zabilježene pojedinačne slučajeve importiranja ospica. - kaže 
Pem Novosel.

Kolektivni imunitet štiti tek kada je procijepljenost više od 95 posto. Sve dok ima županija koje nisu ni blizu tog postotka, apela nikada dovoljno. 

Mirjana Kolarek Karakaš, specijalistica pedijatrije kaže nam kako uvijek postoji mogućnost da se nešto zakomplicira, "jer niti  jednu bolest ne smijemo podcijeniti, osobito ako se radi o virusnoj bolesti koja nema specifičnog lijeka". Posljedice se mogu javiti godinama poslije, a za cijepljenje nije kasno čak ni kada se dođe u kontakt sa zaraženom osobom. - piše HRT

- Dijete ili odrasla osoba koja je bila u kontaktu s ospicama može se unutar tri dana cijepiti, tako da se razvije i neki imunitet, i naravno, da ta bolest, ako se i pojavi, bude puno blaža. - kaže.


Mnogi misle da su kazne za necijepljenje djece preblage. Cijepljenje je u Hrvatskoj propisano zakonom, a maksimalna kazna je 2 tisuće kuna. U Njemačkoj, primjerice, dvije i pol tisuće eura.
hr Mon Aug 27 2018 08:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d11f83f29111cdfdf8b457d/80
Foto: Društvo Marjan/Facebook

Društvo Marjan upozorava: Stabla za sječu su nepropisno doznačena

O svemu su upozorili na svojoj Facebook stranici

Društvo Marjan je na svojoj Facebook stranici upozorilo na sljedeće:

Pet nepropisno doznačenih stabala u krugu od 50 m sjeverno od ZOO vrta, bez zatesa i bez vidljivog žiga doznačnog čekića.
Propisno doznačeno stablo pri samom dnu debla mora, uz oznaku bojom, imati vidljiv žig doznačnog čekića na deblu (ne na kori stabla) s kojeg je prethodno sjekiricom uklonjena kora (zates). 
Također, na prsnoj visini je oznaka bojom vidljiva sa sve 4 strane.
Iz ovih fotografija vidljivo je da je nepoznata neovlaštena osoba, na nepropisan način označavala stabla za sječu.


hr Tue Jun 25 2019 12:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d11d86c29111c2bdf8b458c/80
Foto: Pixabay

Hrvatska na dnu EU po skraćenom radnom vremenu: Ne možemo si to priuštiti

S obzirom na niske plaće i za puno radno vrijeme i neosviještenost poslodavaca o važnosti usklađenosti poslovnog i privatnog života, ali i države koja treba poticati zaposlenost oboje partnera ne čudi što smo zajedno sa Slovačkom, Mađarskom i Bugarskom na dnu EU po udjelu radnika s nepunim radnim vremenom
Hrvatska se ubraja u rijetke države EU u kojima rad sa skraćenim radnim vremenom jedva postoji jer ga koristi tek 4,9% muškaraca i žena u dobi od 20 do 64 godine za razliku od Nizozemske, Austrije i Njemačke koje prednjače po broju zaposlenih na nepuno radno vrijeme.

S obzirom na niske plaće i za puno radno vrijeme i neosviještenost poslodavaca o važnosti usklađenosti poslovnog i privatnog života, ali i države koja treba poticati zaposlenost oboje partnera ne čudi što smo zajedno sa Slovačkom, Mađarskom i Bugarskom na dnu EU po udjelu radnika s nepunim radnim vremenom.

Pokazuju to podaci Eurostata za 2018. U prosjeku u EU petina radnika radi skraćeno. No u zapadnoj Europi obitelji si mogu priuštiti da jedan član radi puno radno vrijeme, a drugi skraćeno i pritom pristojno žive. Nizozemska prednjači s 46,8% radnika koji rade skraćeno, slijede Austrija s njih 28% te Njemačka s njih 27%. U cijelom EU veći je udio žena (31%) koje rade skraćeno u odnosu na muškarce (8%) što je isto znakovit podatak, piše Večernji.hr


hr Tue Jun 25 2019 10:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d11cfa729111cdfdf8b456b/80
Foto: Pixabay

Danas je Dan državnosti: Evo što se dogodilo prije 28 godina

Na današnji dan prije 28 godina Hrvatski sabor je donio povijesnu odluku o pokretanju postupka razduživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ.

Odluci Hrvatskog sabora o pokretanju postupka razduživanja od ostalih republika SFRJ prethodio je referendum građana održan 19.svibnja 1991. godine.

Dan državnosti se do 2001. obilježavao 30. svibnja jer je na taj dan konstituiran prvi višestranački Sabor 1990.godine. Na današnji datum slavi se pak od 1991. jer je tada Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske.

Odluku o samostalnoj i suverenoj državi objavio je 1991. godine prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Brijunskom je pak deklaracijom određen tromjesečni rok odgode primjene Ustavne odluke, a istekom moratorija 8. listopada 1991. Hrvatska je raskinula sve državno-pravne veze s ostalim republikama i postala samostalna i neovisna država.hr Tue Jun 25 2019 09:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/592c6350b9e03e3f208b457c/80
Foto: Pixabay

Europi prijete po život opasne vrućine: U Hrvatskoj od četvrtka novi toplinski val

Nakon jakog nevremena koje je za vikend pogodilo najviše kopnene krajeve zemlje, u ponedjeljak je prevladavalo sunčano i ipak malo manje vruće vrijeme. U Europu ovaj tjedan stiže vrlo intenzivan i moguće smrtonosan toplinski val, javlja Severe Weather Europe.

U utorak će u cijeloj zemlji biti sunčano, a u Posavini i ponegdje u unutrašnjosti moguća je i kratkotrajna jutarnja magla. Na Jadranu će puhati umjerena do jaka bura i bit će vrlo toplo čak i noću, od 22 do 25 stupnjeva.

Poslijepodne će biti sunčano i koji stupanj toplije nego u ponedjeljak, ali još neće biti posve stabilno, osobito u istočnijem dijelu gdje može pasti i malo kiše. Temperatura će iznositi od 28 do 31 stupnjeva, javlja Ana Bago Tomac za NovuTV

Na istoku zemlje promjenjivo, ali uz lokalne i uglavnom slabe pljuskove bez grmljavine. Najviša temepratura slična ili malo viša nego u ponedjeljak, od 28 do 31 stupnjeva.

Pljuskovi su lokalno mogući i u gorskom dijelu, dok će na Jadranu biti sunčano i vruće. Poslijepodne će bura okrenuti na umjeren sjeverozapadni vjetar.

Na južnom dijelu i u utorak će biti ljetno i vruće, temperatura će se popeti i do 35 stupnjeva, a puhat će umjeren sjeverozapadnjak i bura.

More je idealno za kupanje i rashlađivanje, a temperatura će biti između 23 i 26 stupnjeva.

Uz sunčano vrijeme i UV indeks će na Jadranu biti vrlo visok, a u unutrašnjosti zbog promjenjive naoblake, ponegdje i pljuskova, visok.

Od četvrtka pa do kraja tjedna bit će i vrlo vruće, uglavnom 35 ili više stupnjeva pa nas tako očekuje povratak sunčanog i ljetnog vremena.

Na Jadranu slično, sunčano i vruće, a od četvrtka i vrlo vruće zbog čega će biti izdano i upozorenje za novi toplinski val.

hr Tue Jun 25 2019 09:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .