Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d07a38329111c77d38b4569/80

Započinje SpliTech konferencija: zainteresiranost dvostruko veća nego prošle godine

Četvrto izdanje SpliTech konferencije o pametnim i održivim tehnologijama, održat će se 18. – 21. lipnja 2019. te će okupiti ugledne znanstvenike i stručnjake iz akademske zajednice u hotelu Elaphusa u Bolu na Braču, a posljednjeg dana na Sveučilištu u Splitu, na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB)

Četvrta Međunarodna multidisciplinarna konferencija o pametnim i održivim tehnologijama SpliTech 2019 bez sumnje prelazi dosadašnje postavljene granice: očekuje se dolazak preko 500 domaćih i inozemnih gostiju iz više od 30 zemalja cijelog svijeta. Ugledni znanstvenici i stručnjaci iz akademske zajednice, gospodarstva te javnih institucija okupit će se kako bi razmijenili znanja na području pametnog okružja/grada, energije i inženjerskog modeliranja te zdravlja.

Razlog velikog broja zainteresiranih, zasigurno je i IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) tehnički su-sponzor SpliTech konferencije koji je najutjecajnija svjetska udruga za promicanje znanstvenog i stručnog rada na području elektrotehnike i računarstva. 

Također, odabrani radovi SpliTech konferencije ujedno znače i visoku kvalitetu, a time omogućavaju i pozicioniranje u visoko kvalitetnim časopisima koji su povezani s ovogodišnjom konferencijom.  Najkvalitetniji radovi dobit će mogućnost slanja proširenih verzija svojih radova za buduće objavljivanje u nekom od renomiranih časopisa: International Journal of Energy Research (Wiley), Journal of Cleaner Production (Elsevier) te Transactions on Emerging Telecommunications Technologies (ETT) - Special Issue (Wiley).

Nakon tri godine u Splitu, prva tri dana konferencije, odnosno znanstveni dio, seli se u Bol na Braču kako bi omogućili stalan i kvalitetan rast publikacija. Svečano otvorenje planirano je drugog dana konferencije, 19. lipnja u 11:15 sati, nakon čega će predavanje održati ugledni svjetski znanstvenici/profesori.

Glavni organizator SpliTech-a, prof. dr. sc. Sandro Nižetić otvorio je konferenciju za medije jutros u 10h prilikom čega je najavio predavanje jednog od poznatih znanstvenika:

„Keynote predavanje na otvorenju konferencije održat će Luigi Atzori, vodeći znanstvenik na području IoT tehnologija koji ima mnogo radova koji su citirani nekoliko tisuća puta. Oni koji se bave znanošću znaju koliko to znači i koliku težinu ima. Doveli smo i gospodina Davida Wilkinsona s University of British Columbia koji je na području inženjerstva među top 10 sveučilišta. Riječ je voditelju tima koji je pustio prvu litij-ionsku komercijalnu bateriju.“

Posljednjeg dana konferencije, 21. lipnja, na FESB-u održat će se besplatan jednodnevan Internet of Things (IoT) day s ciljem povezivanja IoT tvrtki, startupova, fakulteta, studenata, znanstvenika te svih geekova i zaljubljenika u IoT kako bi podijelili svoje znanje, iskustvo i viziju o tehnologiji, rješenjima i poslovnim prilikama. Primjene IoT-a su široke, te uključuju pametne zgrade, pametnu logistiku, upravljanje voznim parkovima (Smart City), agrikulturu, kao i pametno upravljanje energijom, što su ujedno i teme koje IoT day obuhvaća. 

Više o IoT danu, otkrio je dr. sc. Toni Perković:

„Na temelju prošlogodišnjeg IoT workshopa i velike zainteresiranosti studenata za ovakav tip radionica, ove godine odlučeno je posvetiti cijeli dan radionicama, predavanjima i izložbenom prostoru uz popratni zabavni sadržaj, hranu, pića i nagrade. Prijave za IoT dan još su otvorene, potrebna je samo registracija, a broj mjesta je ograničen.“

Prof. dr. sc. Boris Ljubenkov, prodekan za istraživanje, znanosti i stručni rad (FESB) naglasio je da konferencija već u ovom četvrtom izdanju pokazuje jako dobre rezultate i teme što fakultet izrazito cijeni te potiče financijski i organizacijski, kako ovu tako i sve studentske i ostale znanstvene projekte.

Voditelj splitskog ureda tvrtke Rimac automobili, Miljenko Baković najavio je radionicu na temu „Internet of Cars – izazovi i mogućnosti“ te tom prilikom izjavio kako je ovaj tip konferencije potreban jer prikazuje znanost, ali i njenu primjenu u industriji. 

U ime ICT županije, voditelj projekta Damir Brčić istaknuo je kako je županija od samih početaka uz konferenciju jer sam projekt ICT županija ima za cilj razviti i pojačati IT sektor u županiji kako bi on postao jedan od ključnih gospodarskih sektora:

 „Moram pohvaliti organizatore i SpliTech konfereciju koja je iz godine u godinu sve bolja. Na ovoj konferenciji dolazi do spoja znanstvenog dijela, studenata, profesora i istraživača, a zatim i praktični dio koji se ocrtava u IoT danu, gdje imaju priliku pokazati što su naučili i što rade.“ 


hr Mon Jun 17 2019 16:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/587d12471eea8f2b068b458f/80
Foto: D.N.

Novi zakon: Besplatan prijevoz brodovima djeci s poteškoćama u razvoju, ratnim invalidima, gluhoslijepima

Djeca s poteškoćama u razvoju kao putnici imali bi pravo na onoliki broj besplatnih putovanja koliko je dovoljno za njihove potrebe.
Djeca s poteškoćama u razvoju, ratni vojni invalidi sa 100 postotnim tjelesnim oštećenjem, osobe kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje vida 100 posto, gluhoslijepe osobe sa 100 posto tjelesnog oštećenja, osobe s oštećenjem donjih ekstremiteta 80 ili više posto te osobe s invaliditetom kojima je utvrđen III. i IV. stupanj funkcionalnog oštećenja, imat će besplatan prijevoz u javnom obalnom linijskom prijevozu.

Naime, na sutrašnjoj će sjednici Vlade biti predočen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom pomorskom prijevozu kojim se uvode nove kategorije korisnika povlaštenog prijevoza putnika i vozila u javnom obalnom linijskom pomorskom prometu. Pravo na besplatan prijevoz imat će otočani koji se odlaze liječiti na kopno, ali i stanovnici iz kontinentalnog dijela Hrvatske koji spadaju u navedene kategorije, a koji po liječničku pomoć moraju na otok. - piše Večernji list

Posebnim pravilnikom, koji će biti donesen nakon izmjene zakona, bit će točno razjašnjeno koliko će puta tjedno otočani ili godišnje stanovnici s kopna imati pravo na besplatan prijevoz, a da je to dovoljno za iskazane potrebe. Uglavnom, djeca s poteškoćama u razvoju kao putnici imali bi pravo na onoliki broj besplatnih putovanja koliko je dovoljno za njihove potrebe.

Pratitelji djece s poteškoćama u razvoju imali bi pravo na besplatan prijevoz kada su u pratnji takve djece. Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture poručuju da znaju kolike su potrebe odlazaka otočana, ponajprije djece s posebnim potrebama, za odlazak na liječenje na kopno pa nema bojazni da odobreni broj besplatnih odlazaka neće biti dostatan za liječenje.

U radnoj skupini pri izradi ovoga zakona bili su i članovi Udruge Brački pupoljci koji su i pokrenuli inicijativu izmjene zakona. Za ovakav zakonski ishod udruga s Brača zalaže se već cijelo desetljeće, a ljetos su organizirali i prosvjed kojim su željeli ukazati na manjak empatije vladajućih. Bili su na 120 sekundi zaustavili iskrcavanje putnika iz trajekta, a dužina blokade bila je simbolizirala 120 mjeseci njihove borbe. Podpredsjednica Udruge Brački pupoljci Mirjana Nižetić večeras je doznala da je desetljeće kasnije njihova borba urodila plodom:

- Taman smo mislili pisati priopćenje i pitati što se događa, kad ono eto lijepih vijesti. Što reći, osim da pozdravljamo ovo rješenje. Čekali smo, a sad smo sretni i zadovoljni – izgovorila je. Cijeli članak pogledajte ovdje.
hr Wed Oct 23 2019 21:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5db097ef29111c9ac48b459c/80
Foto: RTL

Tražio da izbrišu snimku: Zamjenik glavnog ravnatelja policije vozio triput brže od dopuštenog!

Ćelić je navodno odmah nazvao načelnika zadarske policije i tražio da se njegov prekršaj izbaci iz izvješća i ne bilježi u informacijski sustav MUP-a...

Presretač je u mjestu Briševo kod Zadra snimio i zaustavio zamjenika glavnoga ravnatelja policije Josipa Ćelića koji je vozio triput više od dopuštenog. - doznaje RTL!

Prebrza vožnja možda i ne bi bila toliki problem da cijela prijava i snimka prekršaja nije misteriozno nestala iz policijske evidencije.

Po snimkama se vidi da je brzina u početku bila normalna, a onda se počela povećavati. Čak se vidi kako u jednom trenutku iznosi više od 160 kilometara na sat, iako je ograničenje na tom mjestu bilo 50.

Upravo u tom dijelu presretač ga je na kraju i zaustavio, a policijski službenik evidentirao. No, kako RTL doznaje, Ćelić je navodno odmah nazvao načelnika zadarske policije i tražio da se njegov prekršaj izbaci iz izvješća i ne bilježi u informacijski sustav MUP-a.

Iz zadarske policije objasnili su cijelu situaciju.

- Policijski službenici Postaje prometne policije Zadar prilikom kontrole prometa su službenim vozilom - prestretač dana 12.03.2019. godine u 12.41 sati na ŽC 6011 u mjestu Žerava snimili 46-godišnjeg vozača kako upravlja osobnim vozilom karlovačkih registarskih oznaka brzinom od 165,6 km/h na mjestu na kojem je brzina ograničen na 50 km/h. Zbog počinjenog prekršaja prekoračenja brzine, iz čl.53. st.1. u svezi st.3. tada važećeg Zakona o sigurnosti prometa na cestama vozaču je izdan prekršajni nalog na novčani iznos od 5.000,00 kuna i predložena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije na tri mjeseca. Također, sukladno tada važećem Zakonu o sigurnosti prometa na cestama za navedeni prekršaj prekoračenja brzine visina novčane kazne je u rasponu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana. - stoji u odgovoru Policijske uprave zadarske.

Zanimljivo, policija sada kaže da je zamjenik glavnog ravnatelja kažnjen, iako o tome nisu sami izvijestili javnost. Dok RTL-ov izvor tvrdi da Ćelić ne samo da nije platio kaznu, nego je na njegov izričit zahtjev slučaj ukonjen iz policijske evidencije. Navodno je cijeli slučaj prijavljen nakon RTL-ovog današnjeg upita policiji, a u prebrzoj vožnji uhvaćen je u ožujku. Cijeli članak pogledajte ovdje.


hr Wed Oct 23 2019 20:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5db095ae29111c99c48b45a2/80

GRAND GOURMET 2019: Drugi dan natjecanja i edukacije renomiranih inozemnih gostiju

Održan je i master class "Back from the future" Maria Hoferrera iz Austrije, dvostrukog svjetskog prvaka u pravljenju koktela...

Drugog dana Grand Gourmeta 2019 u Makarskoj nastavila su se natjecanja timova restorana i barista u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija, a uz to upriličene su edukacije o francuskim sirevima, pariškoj „bistronomiji“, maslinovom uljima, kavama. Održan je i master class "Back from the future" Maria Hoferrera iz Austrije, dvostrukog svjetskog prvaka u pravljenju koktela, koji je za ovu prigodu gostima pripremio eliksir za čišćenje jetre od alkohola i droga te vino za jačanje srca.


René Van Sevenant, francuski chef, profesor kulinarstva te autor kuharskih udžbenika, uputio je, pak, sudionike u bistronomiju, pariški koncept ugostiteljstva, a pri tom pripremio i nekoliko jela kakva se služe u bistroima Pariza poput dvostruko paniranih kuhanih jaja i potom ispečenih u dubokoj masnoći. Pripremio je i zapečena prethodno poširana jaja na špinatu te tartar od kamenica i lososa.

- Parižani vole bistro, jer nije fast food, nego mjesto na kojem se može jesti kao u stara vremena, ujedno se i družiti i ne platiti previše. Koncept je to koji podrazumijeva rustikalni ugostiteljski prostor, ugodno mjesto za druženje, s dobrom i cijenama obroka koje se kreću oko 70 kuna. Bistro ima dvije ključne zakonitosti, prva je kreativno kuhanje, a druga podrazumijeva upotrebu kvalitetnih, svježih, sezonskih namirnica. – naveo je Sevenant.

Dodao je kako je prije stotinjak godina bistro znao biti poprilično neugodno mjesto s neraspoloženim konobarima i drskim gostima, koji su u lokal dolazili na brzinu popiti kavu prije odlaska na posao. Danas je bistro posve nešto drugačije; mjesto za ugodno za druženje uz jela koja se brzo poslužuju.

Nakon njega edukaciju o primjeni svjetski poznatih francuskih sireva u gastronomiji je održao Vladimir Vladić, professeur de service et accueil (profesor usluge i prijema gostiju) u državnoj hotelijerskoj školi Lycée “Emilie du Châtelet” u Marne la Vallée, kod Pariza.

- U Francuskoj ima oko 1500 vrsta sireva, proizvede ih se oko 2 milijuna tona godišnje, a 96 % stanovnika jede tu namirnicu redovito. Danas smo poslužili Comté star 6 mjeseci i Comté od 36 mjeseci (Jura), Tomme Saint Sulpice (Savoie), Morbier (Jura), Brie de Nangis (Pariška regija), Camembert de Normandie (Normandija), Munster (Alsace), Soumaintrain (Burgundija), Saint Maure de Touraine (dolina Loire), Chabichou (Bordoška regija), Roquefort (Auvergne), Crottin iz sela Chavignol, Persille de Chevre i još nekoliko sireva iz bogate francuske tradicije obiteljskih sirara. Cilj nam je bilo predstaviti bogatstvo Francuske kroz uslugu sireva kao tradicionalnog dijela gastronomije. – istaknuo je Vladić te dodao kako Francuzi za razliku od Hrvata konzumiraju koru sira, osim izrazito tvrdih.

Peterostruki prvak Austrije u izradi koktela Mario Hofferer, na svojoj edukaciji predstavio je metode i tehnička pomagala kojima se pravi nova generacija barskih mješavina, poput uređaja koji iz farmaceutski proizvedene"jestive pjene" stvara mjehuriće i oslobađa mirisni dim u pićima. Također, predstavio je koktel za detoksikaciju.

- Zajednica svjetskih barmena prolazi jednu od najvećih promjena u svojoj povijesti. Godinama su se svjetski barmeni suočavali s alkoholizmom, a sad nastojimo biti dio svjetskog pokreta zdravlja. Ne propagiramo prohibiciju i potpunu apstinenciju, ali trudimo se biti bitan dio scene koja poboljšava kvalitetu života. Jednom godišnje treba detoksificirati jetru, a ja to radim dva puta godišnje s kurom detoksifikacijskog koktela od agruma, đumbira i češnjaka. Ovo je piće koje nije ukusno, ali je korisno za zdravlje. Koktel treba piti dva tjedna u godini, a svakog jutra jednu čašicu. Mora ga se svakoga jutra pripremati da bude svjež. Čisti jetru od alkohola, droga te snižava razinu stresa. – kazao je Hoferrer.

Među uređajima koje koristi u priređivanju koktela predstavio je i homogenizator. Uređaj koji šalje ultrazvučne valove u tekućinu. Tako pojačava aromu, izdvaja nutrijente, utječe na boju, a tekućina je glađa i mekše teksture.

Vodeći hrvatski proizvođač kave Franck, novi strateški partner organizatora ove manifestacije Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija, održao je degustaciju nove linije proizvoda od vrhunskih kava, čajeva i "smart" napitaka. Franck je bio pokrovitelji natjecanja barista u srijedu, a njihov Espresso 125 Years Edition koristio se kao službena kava Grand Gourmeta 2019.

Tvrtka Orgula iz Marušića kod Omiša koja se bavi prodajom i preradom maslinovog ulja, na Grand Gourmetu predstavila je svoje proizvode te sudionike manifestacije obučavala kako ocjenjivati i čuvati maslinova ulja.

- Kod maslinovog ulja ocjenjuje se miris i okus, a ne boja. Prije kušanja maslinovo ulje u kobaltnoj posudici treba rukama ugrijati na temperaturu tijela. Maslina nakon branja se mora preraditi u roku od 24 sata. Maslinovo ulje najdulje može trajati tri godine. Najbolje je konzumirati ga u prvoj godini. Litra maslinovog ulja teška je od 916 do 920 grama, a valja ga čuvati u tamnim bocama, nikada u plastici i ne treba ga se često otvarati budući da oksidira. - poručio je Pjero Zekan iz Orgule.

Mario Hoferrer - recept Detox cocktail:

2 naranče,

2 limuna,

žličica đumbira

2-3 režnja češnjaka,

prsohvat kajanskog papra ili svježeg čilija,

jušna žlica extra djevičanskog maslinovog ulja

hr Wed Oct 23 2019 20:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58147f181eea8fde878b461f/80
Foto: iStock

U nedjelju završava ljetno računanje vremena

Pomičemo sat kazaljke za jedan sat unatrag
Sukladno Uredbi o ljetnom računanju vremena u 2018., 2019., 2020. i 2021. godini, ljetno računanje vremena u 2019. godini završava 27. listopada 2019. godine u 3 sata. - izvijestilo je Državni zavod za mjeriteljstvo

Dakle, pomičemo sat kazaljke za jedan sat unatrag, odnosno  3 sata ujutro računa se kao 2 sata.

Dolazi do promjena i u "jeftinoj struji". Naime, obračunavat će se od 21 sat do 7 sati. 
hr Wed Oct 23 2019 18:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .