Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d07a38329111c77d38b4569/80

Započinje SpliTech konferencija: zainteresiranost dvostruko veća nego prošle godine

Četvrto izdanje SpliTech konferencije o pametnim i održivim tehnologijama, održat će se 18. – 21. lipnja 2019. te će okupiti ugledne znanstvenike i stručnjake iz akademske zajednice u hotelu Elaphusa u Bolu na Braču, a posljednjeg dana na Sveučilištu u Splitu, na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB)

Četvrta Međunarodna multidisciplinarna konferencija o pametnim i održivim tehnologijama SpliTech 2019 bez sumnje prelazi dosadašnje postavljene granice: očekuje se dolazak preko 500 domaćih i inozemnih gostiju iz više od 30 zemalja cijelog svijeta. Ugledni znanstvenici i stručnjaci iz akademske zajednice, gospodarstva te javnih institucija okupit će se kako bi razmijenili znanja na području pametnog okružja/grada, energije i inženjerskog modeliranja te zdravlja.

Razlog velikog broja zainteresiranih, zasigurno je i IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) tehnički su-sponzor SpliTech konferencije koji je najutjecajnija svjetska udruga za promicanje znanstvenog i stručnog rada na području elektrotehnike i računarstva. 

Također, odabrani radovi SpliTech konferencije ujedno znače i visoku kvalitetu, a time omogućavaju i pozicioniranje u visoko kvalitetnim časopisima koji su povezani s ovogodišnjom konferencijom.  Najkvalitetniji radovi dobit će mogućnost slanja proširenih verzija svojih radova za buduće objavljivanje u nekom od renomiranih časopisa: International Journal of Energy Research (Wiley), Journal of Cleaner Production (Elsevier) te Transactions on Emerging Telecommunications Technologies (ETT) - Special Issue (Wiley).

Nakon tri godine u Splitu, prva tri dana konferencije, odnosno znanstveni dio, seli se u Bol na Braču kako bi omogućili stalan i kvalitetan rast publikacija. Svečano otvorenje planirano je drugog dana konferencije, 19. lipnja u 11:15 sati, nakon čega će predavanje održati ugledni svjetski znanstvenici/profesori.

Glavni organizator SpliTech-a, prof. dr. sc. Sandro Nižetić otvorio je konferenciju za medije jutros u 10h prilikom čega je najavio predavanje jednog od poznatih znanstvenika:

„Keynote predavanje na otvorenju konferencije održat će Luigi Atzori, vodeći znanstvenik na području IoT tehnologija koji ima mnogo radova koji su citirani nekoliko tisuća puta. Oni koji se bave znanošću znaju koliko to znači i koliku težinu ima. Doveli smo i gospodina Davida Wilkinsona s University of British Columbia koji je na području inženjerstva među top 10 sveučilišta. Riječ je voditelju tima koji je pustio prvu litij-ionsku komercijalnu bateriju.“

Posljednjeg dana konferencije, 21. lipnja, na FESB-u održat će se besplatan jednodnevan Internet of Things (IoT) day s ciljem povezivanja IoT tvrtki, startupova, fakulteta, studenata, znanstvenika te svih geekova i zaljubljenika u IoT kako bi podijelili svoje znanje, iskustvo i viziju o tehnologiji, rješenjima i poslovnim prilikama. Primjene IoT-a su široke, te uključuju pametne zgrade, pametnu logistiku, upravljanje voznim parkovima (Smart City), agrikulturu, kao i pametno upravljanje energijom, što su ujedno i teme koje IoT day obuhvaća. 

Više o IoT danu, otkrio je dr. sc. Toni Perković:

„Na temelju prošlogodišnjeg IoT workshopa i velike zainteresiranosti studenata za ovakav tip radionica, ove godine odlučeno je posvetiti cijeli dan radionicama, predavanjima i izložbenom prostoru uz popratni zabavni sadržaj, hranu, pića i nagrade. Prijave za IoT dan još su otvorene, potrebna je samo registracija, a broj mjesta je ograničen.“

Prof. dr. sc. Boris Ljubenkov, prodekan za istraživanje, znanosti i stručni rad (FESB) naglasio je da konferencija već u ovom četvrtom izdanju pokazuje jako dobre rezultate i teme što fakultet izrazito cijeni te potiče financijski i organizacijski, kako ovu tako i sve studentske i ostale znanstvene projekte.

Voditelj splitskog ureda tvrtke Rimac automobili, Miljenko Baković najavio je radionicu na temu „Internet of Cars – izazovi i mogućnosti“ te tom prilikom izjavio kako je ovaj tip konferencije potreban jer prikazuje znanost, ali i njenu primjenu u industriji. 

U ime ICT županije, voditelj projekta Damir Brčić istaknuo je kako je županija od samih početaka uz konferenciju jer sam projekt ICT županija ima za cilj razviti i pojačati IT sektor u županiji kako bi on postao jedan od ključnih gospodarskih sektora:

 „Moram pohvaliti organizatore i SpliTech konfereciju koja je iz godine u godinu sve bolja. Na ovoj konferenciji dolazi do spoja znanstvenog dijela, studenata, profesora i istraživača, a zatim i praktični dio koji se ocrtava u IoT danu, gdje imaju priliku pokazati što su naučili i što rade.“ 


hr Mon Jun 17 2019 16:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d30c0c129111c22128b4606/80
Foto: Čitatelji DN-a

Izgorio stan u potkrovlju kod Starog placa

Požar je izbio oko 20:30 sati.
Požar je ugašen oko 21 sat. Uzrok požara nije poznat, a vatrogasci dodaju kako u potkrovlju nitko ne živi i da je riječ o apartmanu. 

Prema navodima prolaznika, stariji muškarac je nakon kuhanja zaboravio ugasiti štednjak.


Ranije objavljeno:
Prema prvim informacijama, požar je izbio u potkrovlju stambene zgrade na Poljani Tina Ujevića. 

Na terenu su JVP i DVD Split, a u ovim trenucima požar nije pod kontrolom.

hr Thu Jul 18 2019 20:56:50 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c90fd2129111cca0f8b4646/80
Foto: Pixabay

NP Krka: Sud poništio izbor ravnateljice Nelle Slavice, nisu joj pomogle ni dvije stranačke iskaznice

Upravni sud u Splitu donio je odluku da se poništava izbor Nelle Slavice za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka, koja je postala poznata kad se doznalo da ima ne jednu već dvije stranačke iskaznice.

Upravni sud usvojio je tužbu Ljiljane Zmijanović i tako stopirao izbor Nelle Slavice na mjesto ravnateljice Nacionalnog parka Krka, doznaje Dnevnik Nove TV. Slavica mora i snositi troškove upravnog spora u iznosu od 10 tisuća kuna.

Sud je poništio rješenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike od 7. veljače 2019. o imenovanju ravnateljice Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ i predmet vraća na ponovno odlučivanje.

Protiv rješenja tužiteljica Ljiljana Zmijanović podnijela je tužbu jer je tvrdila da se grubo krše njezina prava koja proizlaze iz statusa nezaposlenog hrvatskog branitelja te navela da se krši i Zakon o zaštiti prirode. Smatra da je osim prednosti kao hrvatski branitelj, kao doktorica znanosti više kvalificirana za taj posao od Slavice.

Na poništenje rješenja o imenovanju, Slavica se ne može žaliti, ali ima rok od 15 dana za žalbu za naknadu troškova Visokom upravnom sudu.

Nella Slavica u trenutku izbora za ravnateljicu bila je članica dviju političkih stranaka - i HDZ-a i HNS-a. U HNS se učlanila u vrijeme Kukuriku vlade, a HDZ-ovu iskaznicu ima od 2007.

Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić Slavica je bila prvi izbor na natječaju i nije mu bilo sporno što ima dvije iskaznice, piše dnevnik.hr

- Gospođa Slavica nije na čelo NP došla zbog jedne ili dvije iskaznice, već svojih referenci i svog programa i konačno dojma koji je ostavila na razgovoru. Onoliko dugo koliko ona bude radila svoj posao, ona će imati moje povjerenje", govorio je Ćorić.


hr Thu Jul 18 2019 16:55:49 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d307c5729111cce118b4617/80

Postavljanje Bigbelly spremnika u Park šumi Marjan

Dva nova Bigbelly spremnika za miješani komunalni otpad, te limene i pet ambalaže postavljena su danas na području Park šume Marjan. Prvi ovakvi spremnici postavljeni su prošle godine na gradskoj rivi, kada je Grad Split među prvima u Hrvatskoj, uveo ovaj inovativan sustav.

Projektom „Marjan 2020 - brdo prošlosti, oaza budućnosti“ financiranim iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. omogućena je nabavka dvaju Bigbelly spremnika, za koje je osigurano 218.779,00 kn od čega su 164.084,25 sredstva EU.  
  
Radi se o pametnim spremnicima za prikupljanje otpada zapremnina više od 800 litara, s ugrađenim senzorima za mjerenje trenutne količine otpada, kao i za broj bacanja otpada (frekvenciju) za svaki pojedini spremnik. Uz ugrađene senzore spremnici imaju GPS odašiljač i SIM karticu pomoću kojih komuniciraju sa softverom za upravljanje, što omogućuje slanje signala putem mobilne aplikacije djelatnicima Komunalnog Split koji mogu pratiti brzinu punjenja spremnika i dojavu kada je spremnik pun i treba ga isprazniti. U spremniku se nalazi preša iznimno velike jakosti koja stješnjava otpad te samo jedan Bigbelly spremnik može zamijeniti i do 25 klasičnih košarica za javni otpad. Svu energiju koja mu je za taj proces potrebna spremnik dobiva izravno od sunca pomoću solarnih ćelija. Pametni spremnici u Park šumi Marjan postavljeni su neposredno u blizini ulaza u Zoološki vrt, te na Benama.

Porastom broja turista, intenzivno se povećava i njihov pritisak na destinaciju. Uz pomoć IoT tehnologije koja je osnova Bigbelly rješenja, omogućeno je lakše održavanje lokacije. Ključni faktori su: povećanje operativne učinkovitosti, ušteda novca poreznih obveznika, edukacija na licu mjesta o važnosti održivog gospodarenja otpadom te povećanje kvalitete života.

hr Thu Jul 18 2019 16:04:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b6e8ebecb557a244f8b4ccb/80

Nakon žalbenog roka upisano 155 mališana u gradske vrtiće

Gradski vrtići su nakon žalbenog roka upisali još 155 splitskih mališana, koji uz 1029 onih koji su pravo ostvarili na upisima u svibnju ovog rujna kreću u svoje jasličke i vrtićke skupine.

Ukupno je riječ o 1184 djece, dok ih je neupisano ostalo 126 (93 djece jasličke te 33 vrtićke dobi). 
  
Kako bi sva djeca čiji su roditelji iskazali potrebu za upisom na jesen krenula u vrtiće, Grad Split pokrenuo je procese povećanja kapaciteta gradskih vrtića i to adaptacijom dva dodatna prostora, na Lokvama i u Spinutu te kupio prostor za vrtić na Kili. Prema očekivanjima, tu bi se trebale smjestiti četiri jasličke i dvije vrtićke skupine. 
  
Također, u dogovoru s vlasnicima privatnih vrtića, Grad Split će sufinancirati otvaranje još dvije dodatne skupine za djecu jasličke dobi. 
U trenutku kada budu ostvareni planirani kapaciteti, roditelji neupisane djece bit će obaviješteni kako bi mogli pristupiti upisu.


hr Thu Jul 18 2019 16:01:03 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .