Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58714e9b1eea8fe3cf8b459c/80
Foto: Dubrovački dnevnik

Detalji nesreće: Svi su u šoku, vatrogasci se žurili spasiti kuću

Teška prometna nesreća koja se dogodila sinoć oko 19.30 sati na raskrižju ispred Doma zdravlja jedna je od tema o kojoj se danas naveliko piše, priča i nagađa

Prema službenim informacijama dobivenima iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, do sudara je došlo kad je vatrogasno vozilo s upaljenim zvučnim i svjetlosnim signalizacijama prošlo kroz raskrižje ulica Splitski put, Pera Čingrije i Ante Starčevića kroz crveno svjetlo na semaforu te je tom prilikom došlo do sudara s osobnim vozilom dubrovačkih registracijskih oznaka. Osobno vozilo je ušlo u raksrižje za vrijeme trajanja zelenog svjetla na semaforu, a u prometnoj nesreći su tri osobe ozlijeđene, od kojih je jedna osoba zadobila teške ozljede opasne po život, piše Dubrovački dnevnik.

"Najvažnije je da svi budu dobro"

Prema neslužbenim infromacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, sve tri ozlijeđene osobe su se nalazile u osobnom automobilu. Kako neslužbeno saznajemo, riječ je o mlađim muškim osobama. Lakše ozlijeđeni su vozač i jedan putnik koji su pušteni doma, a drugi putnik je u životnoj opasnosti i smješten je na odjelu intenzivne njege. U cisterni koja se prevrnula na bok, je bilo dvoje vatrogasaca. Na osobnom vozilu marke Mercedes zabilježena je znatna materijalna šteta, a na cisterni je poprilično stradalo podvozje. Ipak, kako je za Dubrovački dnevnik izjavio zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci Stjepko Krilanović, to je najmanje važno.

- Naša vozila su osigurana, no za koji dan ćemo imati preciznije informacije o šteti. Međutim, to je sad zaista najmanje važno. Najvažnije je da svi budu u redu - kratko je izjavio Krilanović za Dubrovački dnevnik.

Kako neslužbeno doznaje Dubrovački dnevnik, vatrogasci koji su se nalazili u vatrogasnom vozilu su žurili na intervenciju u Komolac gdje je došlo do zapaljenja krovišta kuće. Iz izvora bliskog pripadnicima koji su se našli u vatrogasnom vozilu saznajemo kako je upravo vozač koji je upravljao vozilom jedan od najsavjesnijih vozača u postrojbi te kako je trenutno u šoku zbog svega što se dogodilo. Upravo su JVP Dubrovački vatrogasci ovih dana imali pune ruke posla zbog neuobičajenog nevremena koje je pogodilo dubrovačko područje, a požar krovišta samo je još jedna u nizu brojnih intervencija koje su pojačane upravo u blagdanskom razdoblju.

Pavela: Treba biti na oprezu, zaustaviti se...

O ovom slučaju se za Dubrovački dnevnik očitovao i Denis Pavela, čelnik udruge Sigurnost u prometu koji je prokomentirao zakone. Prema njegovim riječima, u zakonima ne piše puno toga o korištenju semaforima po pitanju interventnih vozila. Ipak, naglašava kako, prema zakonima, stajanje na crvenom svjetlu vrijedi i za njih, ali navodi i zanimljivu stavku.

- Stavka glasi: "Vozač koji na cesti susretne vozilo ili kolonu vozila pod pratnjom i vozač kojega sustigne vozilo ili kolona vozila pod pratnjom dužni su zaustaviti svoje vozilo, noću umjesto dugih svjetala upotrijebiti kratka svjetla za osvjetljavanje ceste, držati se naredbi koje im daju osobe iz pratnje i kretanje nastaviti tek nakon što prođu sva vozila pod pratnjom." Ovo se odnosi na štićenu pratnju, kao i na vozila s pravom prvenstva. Stoga, bez obzira, bilo crveno ili zeleno na semaforu, vozač je dužan zaustaviti svoje vozilo te omogućiti prolaz - prokomentirao je.

Međutim, dodao je i kako vozači s pravom prednosti prolaza moraju biti na oprezu te usporiti odnosno zaustaviti vozilo kako bi se uvjerili da mogu proći.

- Problem je sljedeći, kod nas interventna vozila u pravilu ne koriste sirene (iz samo njihovih razloga), što može napraviti problem u prometu, jer vozač, pješak ili sudionik prometa jednostavno ne čuje i ne vidi interventno vozilo što nije bio slučaj u Dubrovniku, jer da imaju zvučne uz signalne znakove, vozači bi ih vjerojatno čuli i postupili po zakonu. Isto tako u konkretnom slučaju ako se već prolazi kroz raskrižje za vrijeme trajanja crvenog svjetla, vozač vozila s pravom prednosti prolaza, u konkretnom slučaju vatrogasno vozilo, bi trebao usporiti, zaustaviti se, i čekati da ga se eventualno propusti, jer ostalo sve je jako opasno i dolazi do ovakvih situacija i tragičnih dogadaja - pojasnio je Pavela za Dubrovački dnevnik.

Podsjetimo, tijekom prevrtanja cisterne došlo je i do istjecanja vode koja se, zbog niskih temperatura, ubrzo smrznula pa su se i ostali sudionici u prometu pozivali na pojačan oprez. 
Facebook komentari

hr Sun Jan 08 2017 15:54:47 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/586802941eea8fe0af8b457f/80
Foto: Miroslav Lelas

Gorjelo na splitskome Žnjanu

Požar je ugašen nakon pola sata
U ponedjeljak navečer oko 23:30 sati izbio je požar na splitskome Žnjanu.
Vatra je planula na zapuštenom prostoru, a gorjelo je nisko raslinje. Požar je brzom intervencijom žrnovačkih i splitskih vatrogasaca ugašen nakon pola sada, a  opožareno je oko 6 metara četvornih.

Tijekom jutra obvit će se očevid kojim će se utvrditi sve okolnosti događaja.

Facebook komentari

hr Tue Jan 17 2017 07:33:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/5877431b1eea8f84e88b4591/80
Foto: Miroslav Lelas

Solin: Uz prijetnju oružjem opljačkali poštu

Policija trag za počiniteljima
Nepoznati počinitelji opljačkali su oko 19:10 sati  poslovnicu Hrvatske pošte u ulici Kralja Zvonimira u Solinu. Zaprijetili su vatrenim oružjem i dobili novac, a zatim su dali petama vjetra.

U tijeku je policijski očevid te potraga za počiniteljima. Nitko nije ozlijeđen i za sada se ne zna koliko je novca otuđeno.

Facebook komentari

hr Mon Jan 16 2017 20:26:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/587d12471eea8f2b068b458f/80
Foto: Rade Popadić

Vela luka: Trajekt udario u lučko svjetlo i potopio usidrenu brodicu

Zbog jakog vjetra i izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta trajekt je u Veloj luci udario u lučko signalno svjetlo, a zbog velikog vala koji je nastao kao posljedica manevra potopljena je manja brodica na vezu u velolučkoj gradskoj luci, izvijestilo je u ponedjeljak Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Pomorska nezgoda dogodila se u nedjelju oko 21:30 sati, a Jadrolinijinim trajektom koji prometuje na liniji Split - Vela Luka - Ubli u trenutku nezgode zapovjedao je I.A., hrvatski državljanin.

Djelatnici dubrovačke Kapetanije očevidom su utvrdili da je prilikom uplovljavanja Jadrolinijinog trajekta "Korčula" došlo do sraza nadvodnog dijela trajekta s lučkim signalnim svijetlom, na početku trajektnog pristaništa.

U trenutku nezgode na moru je bila dobra vidljivost, uz jake udare istočnoga vjetra, koji su najvjerojatnije uzrokovali gubitak nadzora nad brodom.

Kao posljedica nezgode pričinjena je manja materijalna šteta na oplati trajekta i lučkome svjetlu.

Prilikom stabiliziranja manevra trajekta nastao je veći krmeni val koji je potopio manju privatnu brodicu dužine pet metara, hrvatske zastave i u vlasništvu D.P., hrvatskog državljanina. Potopljena brodica ne predstavlja opasnost za normalno odvijanje pomorskog prometa te će biti izvađena tijekom dana.

Na poziciji nezgode nije primjećeno onečišćenje mora.

Facebook komentari

hr Mon Jan 16 2017 19:44:59 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/587ce81b1eea8fcf048b4576/80
Foto: Getty images

U postupku protiv "trovačice svekrve iz Zmijavaca" ključno svjedočenje toksikologinje?

Drugo suđenje protiv optužene za trovanje svekrve insekticidom karbofuranom bliži se kraju, u prvom postupku je oslobođena. Točan uzrok smrti nepokretne Ane Milas sedam godina kasnije nije lako odrediti

Bliži se kraju (drugo) suđenje Tanji Milas (37), optuženoj za trovanje 67-godišnje svekrve Ane Milas. U ponedjeljak su ispitani i posljednji svjedoci, koji zapravo i nisu imali nešto posebno za reći, dok su na iduće ročište (24. ožujka) pozvani brojni sudski vještaci koji bi mogli rasvijetliti okolnosti ovog bizarnog zločina.

Tanja Milas, danas Mesaroš, tereti se za kazneno djelo teškog ubojstva te može dobiti i do 40 godina zatvora. Međutim, prvi postupak je završio – oslobađajućom presudom. U pitanju je tragedija unutar obitelji u kojima su već vladali narušeni odnosi – o nepokretnoj Ani Milas posljednje tri godine njenog života brinula se optužena, dok je sa suprugom Ivom Milasom bila pred brakorazvodnom parnicom. U rujnu 2010. godine Ana Milas je preminula u Zmijavcima, no tek sedam mjeseci kasnije su posmrtni ostaci su ekshumirani, kada je sin pokojnice Ivo Milas posumnjao u trovanje. Taj protek vremena kasnije će se tijekom suđenja pokazati kao ključan, jer je izostala precizna toksikološka analiza.

Naime, optužena je svekrvi u posljednji obrok stavila karbofuran, otrovni insekticid, a učinila je to kako bi se riješila brige o skrbi nepokretne žene, tvrdi tužiteljstvo. Izabrala je dan kada je znala da će dulje biti same, uzela otrov iz staklenke u ostavi i "servirala" ga starici s hranom.

Tako stoji u optužnici, no prvi put nije bilo dovoljno uvjerljivo za splitski sud. Tanja Milas oslobođena je "jer nije isključena mogućnost drugog uzroka smrti te nije bilo dokaza niti očevidaca da je baš ona stavila otrov u hranu". Također, za pronađenu dozu karbofurana nije se moglo utvrditi da je bila smrtonosna.

Sve to nije previše impresioniralo Vrhovni sud, ukinuo je oslobađajuću presudu. Smatraju da se dokazi moraju bolje procijeniti kao i obrana Tanje Milas. Pravnim rječnikom, presuda je ukinuta zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, no stekao se dojam da na Vrhovnom sudu drže optuženu – krivom! Daleko od toga da je ponovljeno suđenje bilo "siromašno" događajima: zbog nove trudnoće optužene, sudac Županijskog suda u Splitu je odgađao početak rasprave, da bi sve to isprovociralo kćer pokojne Ane Milas pa je poslala nekoliko dopisa "kontra" raspravnog suca, spominjući korumpiranost, između ostalog. Što je bio povod za delegaciju spisa drugom sucu (pa je onda sve krenulo ispočetka), dok je "optuženi" sudac odlučio pravdu potražiti u – parnici.

Tako će koncem ožujka u sudnici Vladimira Živaljića (postupak je inače zatvoren za javnost) doći brojni vještaci: od Antonija Alujevića za sudsku medicinu, preko psihologa Danijele Didić te psihijatrice Jasminke Šarić, no toksikologinja Davorka Sutlović imat će glavnu riječ...

Psihologinja Romilda Roje također bi mogla imati određenu "težinu" u procesu, jer je ona razgovarala sa sinom Tanje Milas, koji 2010. nije imao niti deset godina, a koji je prepričavao neke stvari koje je čuo i vidio u obiteljskoj kući.

Facebook komentari

hr Mon Jan 16 2017 16:35:33 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika

Pročitajte još . . .