Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d9f1c2729111c03ab8b4592/80

Nezavisna lista dr.Stipislava Jadrijevića poručila gradonačelnici da treba dati ostavku

Uputili su priopćenje zbog čega su napustili sjednicu sinjskog gradskog vijeća

Nastavno na jučer prekinutu sjednicu Gradskog vijeća grada Sinja i napuštanje sjednice vijećnika Kluba vijećnika NL dr. Stipislava Jadrijevića želimo izvijestiti sinjsku javnost o razlozima napuštanja iste.

Poštovani sugrađani, revoltirani nepoštivanjem gradskih vijećnika od strane gradonačelnice Kristine Križanac i v.d. pročelnice Jelene Kekez Poljak, neodgovaranjem na vijećnika pitanja, parcijalnih davanja odgovora na pojedina pitanja onako kako njima dvjema odgovara i davanja odgovora na samo ona pitanja koja njima odgovaraju bili smo primorani na napuštanje sjednice gradskog vijeća.

Kap koja je prelila čašu strpljena je odgovor na pitanje gradske vijećnice Ivane Šabić koja je jasno pitala zbog čega nije donesen novi Prostorni plan, odnosno zbog čega nije osiguran novac za izradu studije utjecaja na okoliš, što je preduvjet za donošenje istog, a na što pročelnica odgovara da nije predložen rebalans proračun.

Pitamo se tko predlaže rebalans proračuna: Gradonačelnica ili gradski vijećnici vijećnici?

Naime, u zahtjevu za donošenje novog prostornog plana grada Sinja je more zahtjeva naših sugrađanu za prenamjenu zemljišta, čime bi svoje parcele prenamjenili iz poljoprivrednih u građevinska zemljišta kako bi mogli nesmetano i zakonski graditi svoje kuće, čime bi rješili svoje stambene probleme i ostali u gradu Sinju i Republici Hrvatskoj, a ne odlazili putevima Irske, Njemačke, itd., kao i zahtjevi poljoprivrednika s područja Grada Sinja koji nisu u mogućnosti aplicirati na natječaje za bespovratna sredstva EU za izgradnju svojih objekata i popratnih sadržaja.

Svemu ovome prije navedenome, prethodilo je imenovanje savjetnika za sport i savjetnika za kulturu i nenamjensko trošenje proračunskih sredstava (a za studiju utjecaja na okoliš novca nema), iako svjesna da nema osigurana sredstva u proračunu 2019. godine te javni istupi Gradonačelnice kojima želi kompromitirati rad njenih zamjenika i svih vijećnika u cjelini te premještanje krivnje za brdo propuštenih prilika na tuđa leđa, a u posljednjem periodu nerad i ambicije koje nisu u skladu s kvalitetom rada, mišljenja smo da Gradonačenica što prije treba podnijeti ostavku da Grad Sinj može krenuti iz početka na dobrobit samog grada i svih naših sugrađana.

Jedini projekti koje je imao Grad Sinj su projekti na kojima su radila dva dogradonačelnika i njihovim razrješenjem ti isti projekti su zastali jer je nova voditeljica projekta ,’Sinj u sridu’ (prisilno imenovana) bila na duljem bolovanju, a v.d. pročelnice Jelena Kekez Poljak koja vodi projekt ‘Aglomeracije’ je isti usporila što će rezultirati velikim problemima u realizaciji iako je taj isti projekt u travnju imao svečano potpisivanje ugovora.

Program POS-a kao i zemljište za mlade obitelji koji su krucijalno važni za mlade sinjske obitelji se nisu pomakli s mjesta od famoznog ‘razrješenja’ legalno izabranih dogradonačelnika, a većina projekata kojima se danas Gradonačelnica hvali su projekti koje je započeo nažalost pok. gradonačelnik Ivica Glavan i NL. Dr. Stipislava Jadrijevića a koje su više nego dobro vodili legalno izabrani dogradonačelnici.

Dragi sugrađani, a gdje je u svemu ovom angažman tzv. Gradonačelnice?

Nema ga dragi sugrađani, taj angažman ne postoji!

NL dr. sc. Stipislava Jadrijevića
Dr. sc. Stipislav Jadrijević

Klub vijećnika NL dr. sc. Stipislava Jadrijevića
Predsjednik Kluba vijećnika
Filip Klarić-Kukuz, mag. iur.’

hr Thu Oct 10 2019 13:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dae1b8029111c35c18b4581/80

Padat će rekordi iz povijesti: Zoran Vakula otkrio detalje zatopljenja

Ispred nas su ne samo iznadprosječno topli nego i rekordno topli dani.

Potvrđuje tu najavu Zoran Vakula u svojoj najnovijoj prognozi za HRT, dodajući da će to biti rijetko dugo i toplo razdoblje u ovom dijelu godine. Jedino što sljedećih dana može spriječiti znatno odstupanje od prosječne temperature zraka je mjestimično dugotrajno zadržavanje magle i niskih oblaka, posebice u nizinama kopnene Hrvatske. No, i za to nije osobito velika vjerojatnost.

Padat će povijesni rekordi

Ali je zato sigurno da će razdoblje od 12. do 26. listopada, u dijelu Hrvatske i dulje - biti među najtoplijima u povijesti mjerenja u ovom dijelu jeseni. Ponegdje vrlo vjerojatno čak i najtoplije! 

Srednja najviša temperatura zraka prošlih 10 dana bila je viša nego ove godine samo 2014., kada je bila 22,1°C. Ove godine samo poneku decimalu je niža. Prognoze za nastavak ovoga tjedna upućuju na novi rekord i po dugotrajnosti toplog razdoblja i po intenzitetu iznadprosječno visoke temperature.

U utorak sunčano i toplo

U Dalmaciji pretežno sunčano, uz uglavnom slab vjetar s mora u poslijepodnevnim satima. A ujutro većinom u unutrašnjosti Dalmacije mjestimice magla, dok su prema otvorenom moru mogući niski oblaci. Najviša temperatura od 23 do 27°C.

hr Mon Oct 21 2019 23:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b18dfbc2af47f701b8b46a6/80
Foto: NBA.com

Prije 55 godina: Na današnji dan rođen je Dražen Petrović

Bio je jedan od najvećih hrvatskih i svjetskih košarkaša te je uvršten među 50 osoba koji su najviše pridonijeli Euroligi
Svoju sjajnu i trofejima ispunjenu karijeru počeo je sa svega 15 godina kada ga je trener prvoligaškog kluba Šibenka ubacio u igru nakon čega se javnost po prvi puta upoznala s vanserijskim igračem koji će desetljeće poslije obilježiti europsku i svjetsku košarku.

Karijera u Europi

Mada su se za punoljetnog Dražena borili mnogi klubovi iz bivše Jugoslavije, on je potpisao za zagrebačku Cibonu, klub u kojem je igrao njegov brat. Cibonu je odveo dva puta na tron Europe, a u dvije sezone bio je i najbolji europski igrač. Tada prelazi u španjolsku momčad Real Madrid, gdje je bio obožavan od suigrača i publike jer je i tu momčad ovjenčao trofejima.

Tragični prekid karijere

Draženov američki uzlet i divljenje samih Amerikanaca njegovom igrom prekinula je stravična prometna nesreća u kojoj je Dražen izgubio život u 29. godini, u naponu svoje karijere. Smrt Amadeusa, košarkaškog Mozarta, odjeknula je kao prava eksplozija u javnosti.

Na početku NBA sezone 1993./94. Draženov dres s brojem 3 umirovljen je i podignut pod krov dvorane New Jersey Netsa. Tadašnji trener Netsa Chuck Daly na ceremoniji rekao je: Ne znam može li se uopće riječima opisati što je Dražen značio ovome klubu, emocionalno, fizički i na ostale načine. Svi ćemo zauvijek pamtiti ono što smo upravo vidjeli na ekranu, taj osmijeh, taj osjećaj, taj natjecateljski duh, i sa stanovišta košarke izbačaj lopte prema košu. Nikad ga nećemo zaboraviti.

Naslijeđe

Godine 2006. u njegovu čast u Zagrebu otvoren je muzej i memorijalni centar Dražen Petrović, uz košarkašku dvoranu koja također nosi njegovo ime.

Nagradu koja nosi njegovo ime Hrvatski olimpijski odbor ustanovio je 2006. godine, a namijenjena isključivo mladim sportašima, sportašicama, te muškim i ženskim ekipama za izvanredne sportske rezultate i sportski razvoj.

Kao igrač dobio je Državnu nagradu za šport "Franjo Bučar" 1992., a posthumno je, ovaj put za životno djelo, dobio istu nagradu 2002. godine.

Uvršten u košarkašku Kuću slavnih 2002. godine

U Šibeniku je 22. listopada 2011. na Baldekinu otkriven brončani Draženov odljevak akademskog kipara Kažimira Hraste, koji prikazuje košarkaša u njegovoj prvoj fazi karijere kako sjedi na klupi s košarkaškom loptom među nogama. Istoga je dana otvoren i Spomen muzej koji je na inicijativu Biserke Petrovićuređen u Draženovom stanu na obližnjem gradskom predjelu Buale. 
hr Mon Oct 21 2019 23:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dae1ffc29111c35c18b458b/80

KUU 'Mosor' Gata pobjednik dječje smotre folklora u Kutini

S djecom su kroz godinu radili Tomislav Jerčić i Katarina Bušić
Na festivalu dječjeg folklora održanom ovog vikenda u Kutini KUU 'Mosor' Gata osvojila je prvo mjesto u kategoriji djece uzrasta od 10 do 14 godina.

Nastupilo je 17 kulturno umjetničkih udruga, a sudionici festivala izabrani su na županijskim smotrama pa je tako KUU "Mosor" Gata u Kutini predstavljao Splitsko-dalmatinsku županiju.

Svi sudionici festivala predstavili su se tradicijskim dječjim pjesmama, igrama i plesovima kraja odnosno županije iz koje dolaze. KUU "Mosor" Gata izveo je gatsko nijemo, podtip dalmatinskog nijemog kola koje je prepoznao UNESCO  i uvrstio na listu nematerijalne kulturne baštine svijeta. KUU "Mosor" Gata djeluje 65 godina, a u radu društva sudjeluju djeca iz srednjopoljičkih mjesta (Gata, Čišla, Zvečanje, Ostrvica, Smolonje, Seoca, Srinjine, Slime). 

S djecom su kroz godinu radili Tomislav Jerčić i Katarina Bušić.
hr Mon Oct 21 2019 23:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58147f181eea8fde878b461f/80
Foto: iStock

Ne zaboravite: U nedjelju završava ljetno računanje vremena

Sa zimskim računanjem vremena obvezna su i paljenja svjetala na vozilima tijekom dana
U nedjelju, 27. listopada započinje zimsko računanje vremena te će se kazaljke vratiti za jedan sat unatrag, točnije s 3 sata na 2 sata. 

Ljetno računanje vremena prestaje u nedjelju rano ujutro sukladno Uredbi o ljetnom računanju vremena u 2018., 2019.,2020. i 2021. godini.

Ne zaboravite da sa zimskim računanjem vremena počinje i obaveza paljenja svjetala na vozilima tijekom dana.
hr Mon Oct 21 2019 19:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .