Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/537fcb0317994261237b24bf/80

Birači koji izlaze na izbore su obrazovaniji i informiraniji od izbornih apstinenata

Birači koji izlaze na izbore su obrazovaniji, politički informiraniji i imaju izraženiji osjećaj vlastite političke efikasnosti od izbornih apstinenata pri čemu birači novih stranaka imaju nižu percepciju mogućnosti utjecaja na politiku od birača starih stranaka, što je očekivano jer podržavaju stranke koje kritiziraju status quo i traže promjenu, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Anali Hrvatskog politološkog društva.

Andrija Henjak, docent na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, je u istraživanju "Lojalnost, glas ili izlazak: Izborna participacija i potpora novim strankama u Hrvatskoj"  analizirao promjene izborne participacije i izbornog ponašanja u parlamentarnim izborima 2015. i 2016., kada su podrška novim strankama i izborna apstinencija dosegnuli najvišu razinu od 1990.

Primarno je za istraživanje koristio podatke ankete koju je proveo istraživački tim Fakulteta političkih znanosti za 2015. i 2016. te podatke prikupljene anketom što je provedena u sklopu projekta "Žene na tržištu rada" početkom 2016. 

Prvu kategoriju ispitanika čine birači stranaka koje korijene vuku iz devedesetih godina i stranaka koje su nastale njihovim cijepanjem ili spajanjem: HDZ, SDP, IDS, HSS, HNS, HSLS i razne pravaške stranke.

Drugu kategoriju čine ispitanici koji su glasovali za nove stranke: Most, Živi zid, Stranku rada i solidarnosti, HDSSB i Pametno.

Treća kategorija uključuje ispitanike koji nisu glasovali u izborima. 

U kombiniranom uzorku nastalome iz anketa provedenih 2015. i 2016. godine, 46,4 posto ispitanika izrazilo je potporu starim strankama, 18,2 posto novim strankama, a 35,4 posto odgovorilo je da nisu glasovali. U anketi o tržištu rada iz 2015. godine, 44,6 posto ispitanika podržalo je stare, 16,5 posto nove stranke, a 39,9 posto ispitanika odgovorilo je da nisu izašli na izbore.

Birači starih stranaka imaju jasniji odnos prema povijesti od birača novih stranaka i apstinenata

Henjak ističe kako birače novih i starih stranaka razlikuje odnos prema političkim elitama i prevladavajućima ideološkim rascjepima, kao i vrednovanje ekonomskog stanja. Tako birači starih stranaka imaju znatno jasniji odnos prema povijesti od birača novih stranaka i izbornih apstinenata, odnosno birači starih stranaka skloniji su prihvatiti lijevu ili desnu interpretaciju povijesti od birača novih stranaka koji imaju manje polarizirano viđenje povijesti.

Birači novih stranaka znatno negativnije ocjenjuju stanje ekonomije od birača starih stranka te se u tome ne razlikuju značajno od izbornih apstinenata koji, također, negativno ocjenjuju ekonomsko stanje.

Uz to, birači starih stranaka imaju pozitivniji odnos prema političkim elitama od birača novih stranaka i izbornih apstinenata, dok birače novih stranaka i apstinente ne razlikuju bitnije njihov odnos prema političkim elitama.

Rezultati istraživanja pokazuju i da su izborni apstinenti donekle skloniji preferirati demokraciju od jakih vođa, dok su birači starih stranaka skloniji snažnim vođama. No, navodi Henjak, razlika između tih kategorija i birača novih stranaka nije značajna. Žene su donekle sklonije podržati nove stranke, religiozni ispitanici donekle su skloniji podržati stare stranke, dok su nereligiozni ispitanici skloniji izbornoj apstinenciji.

Birači novih stranaka značajno mlađi od birača starih stranaka

Što se tiče demografskog profila birača novih stranaka, Henjak navodi da se posebno značajnim čini to što su njihovi birači prosječno značajno mlađi od birača starih stranaka, dok su izborni apstinenti donekle mlađi od birača novih stranaka.

Prema dobnoj distribuciji, birači starih stranaka prosječno su najstariji, slijede ih birači novih stranaka, dok su izborni apstinenti najmlađi.

Henjak navodi i da su varijable koje mjere političku efikasnost, političku informiranost i procjenu stanja ekonomije na vjerojatnost glasovanja za stare i nove stranke te izbornu apstinenciju pokazale kako najveće učinke na biračko ponašanje ima politička efikasnost, slijedi politička informiranost, dok procjena stanja ekonomije ima najslabiji učinak. 

Dok su birači starih i novih stranaka slični prema političkoj informiranosti i percepciji političke efikasnosti, razlikuju se u procjeni stanja ekonomije, pri čemu vjerojatnost podrške novim strankama i nesudjelovanja na izborima opada kako se procjena stanja ekonomije kreće od negativne k pozitivnoj. Osim što su birači starih i novih stranaka obrazovaniji, oni žive u imućnijim kućanstvima, a pokazalo se i da su izloženiji kreditnim zaduženjima, iako je utjecaj te varijable manje značajan. Nadalje, pokazalo se i to da su apstinenti izloženiji socijalnoj isključenosti i da su češće zaposleni u privatnom sektoru od birača starih stranaka.

Apstinenti su nižeg obrazovanja, slabijeg imovinskog statusa i više razine socijalno-ekonomske isključenosti

Rezultati istraživanja pokazali su i da je utjecaj socijalno-ekonomskog položaja značajan, pogotovo na izborne apstinente. Izborni apstinenti imaju znatno manji interes i povjerenje u svoju sposobnost utjecaja na politiku od svih birača uzetih ukupno. Apstinente karakteriziraju niži stupanj obrazovanja, slabiji imovinski status i viša razina socijalno-ekonomske isključenosti.

Što se tiče razlika između birača novih i starih stranaka, analiza je pokazala da se razlikuje njihov odnos prema političkim rascjepima koji su dominirali hrvatskom politikom. Birači novih stranaka zauzimaju centrističku poziciju u odnosu prema novijoj hrvatskoj povijesti, dok su birači starih stranaka skloniji izrazitijoj lijevoj i desnoj interpretaciji povijesti.

Drugu osnovnu razliku čini odnos birača novih stranaka prema efikasnosti političkog sustava i političkim elitama. Kombinacija tih dvaju čimbenika pokazuje da su birači novih stranaka udaljeni od lijevih i desnih političkih identiteta i elita, te da se vrlo vjerojatno nalaze na novoj dimenziji natjecanja koja dijeli sustavske od protusustavskih pozicija.

Henjak navodi da je izbornu participaciju u Hrvatskoj je od 1990. do 2015. obilježio postupan pad broja birača koji su sudjelovali u parlamentarnim izborima, osim kritičnih izbora 2000. Najviše birača, gotovo tri milijuna, izašlo je na prve parlamentarne izbore 1990, a samo oko sto tisuća manje na parlamentarne izbore 2000. Na ostalim izborima, osim izbora 1992. na koje je izašlo malo više od 2,7 milijuna birača, broj birača kretao se od 2,4 do 2,5 milijuna.

Broj birača u izborima smanjivao se usporedno s porastom broja birača novih stranaka

Prvi je put broj birača znatnije pao u izborima 2015, u kojima je sudjelovalo oko 2,25 milijuna birača, da bi u izborima 2016. prvi put sudjelovalo manje od dva milijuna birača. Broj birača u izborima smanjivao se usporedno s porastom broja birača novih stranaka, odnosno s padom ukupnog broja birača koji su glasovali za stranke lijevoga i desnog bloka nakon izbora 2003. godine.

Broj birača koji su glasovali za stranke nastale devedesetih godina u svim je izborima do 2000. bio veći od 2,5 milijuna, dok je u izborima 2003. i 2007. bio neznatno veći od dva milijuna. U izborima 2011. ukupan broj birača koji su glasovali za stranke lijevoga i desnog bloka pao je ispod 1,8 milijuna, u izborima 2015. spustio se na oko 1,6 milijuna, da bi u izborima 2016. pao ispod 1,4 milijuna, što je najniža razina u povijesti suvremenoga hrvatskog parlamentarizma.

Istodobno, broj birača novih stranaka – ako ih se definira kao stranke koje nemaju ni organizacijski  kontinuitet ni kontinuitet političkih elita od devedesetih godina – postupno se povećavao od 2000. godine.

Nove stranke, odnosno stranke koje nisu nastale cijepanjem stranaka koje potječu iz devedesetih godina, osvojile su u izborima 2003. i 2007. manje od 150.000 glasova.

U izborima 2011. nove stranke, ponajprije Hrvatski laburisti, lista Ivana Grubišića i Blok umirovljenici zajedno, dobile su više od 250.000 glasova i osam mjesta u parlamentu. No taj rezultat nije promijenio bipolarnu dinamiku stranačkog natjecanja koje se strukturiralo oko rascjepa utemeljenih na povijesti, religiji i tradiciji, dok su se na vlasti smjenjivale stranke lijevoga i desnog bloka.

Tek je u redovnim izborima 2015. i prijevremenim izborima 2016. potpora novim strankama znatnije porasla. Nove stranke, Most, Živi zid, Pametno i Stranka rada i solidarnosti, dobile su više od 400.000 glasova u tima dvama izbornim ciklusima. Istodobno, broj glasova koje su osvojile etablirane stranke ljevice i desnice pao je na najnižu razinu dotad.

Izbori 2015. i 2016. promijenili obrasce biračkog ponašanja, stranačkog natjecanja i formiranja vlade

Henjak navodi i da su važnije od broja glasova bile promjene u stranačkom sustavu. Izborni rezultati novih stranaka proizveli su odnos snaga u parlamentu u kojemu koaliciju nisu mogle sastaviti samostalno ni stranke lijevoga ni desnog bloka pa su bile prisiljene birati između suradnje s novim strankama, koje su nastale iz prosvjeda protiv etabliranih elita i njihova načina upravljanja državom, odnosno protiv samih starih stranaka, i suradnje sa strankama iz suprotnoga ideološkog bloka s kojima ne dijele suglasnost o temeljnim vrijednostima i ideološkim pitanjima.

U tom su smislu izbori 2015. i 2016. promijenili obrasce biračkog ponašanja, stranačkog natjecanja i formiranja vlade. Slični trendovi u izbornoj apstinenciji i promjeni obrazaca biračkog ponašanja zabilježeni su i u drugim zemljama Srednje i Istočne Europe.

hr Sun Jun 17 2018 09:04:48 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b4daf9ecb557a02228b48a8/80

Alkarsko trkalište u novom ruhu: cijelom dužinom s novim tribinama

Ovogodišnja Sinjska Alka bit će po mnogočemu posebna. Napokon će tako cijelom dužinom alkarskog trkališta biti postavljene nove tribine, u Sinju popularno nazivane palke.

Stare odlaze u prošlost, a nove će tribine zasjati u punom ruhu za ovogodišnje 303. Alkarske svečanosti koje se održavaju prvog vikenda u mjesecu kolovozu. Viteško alkarsko društvo s partnerom Gradom Sinjom u projektu je ‘Sinj u sridu’ došlo do značajnih bespovratnih sredstava od EU fondova. Trećinu su sredstava trebali ipak nabaviti za ovaj projekt koji je uključivao postavljanje LED-ekrana na određenim lokacijama u gradu, izradu web stranice i restauraciju odora, a ovaj glavni – nove tribine realiziran je pa je s postavljanjem novih, trenutni kapacitet oko 5.200 sjedećih mjesta.

Ukupna cijena novih tribina iznosila je oko 5 milijuna i 486 tisuća kuna + PDV. Tako je, nakon što su poslije 300. jubilarne Sinjske Alke tek na dijelu bile postavljene od ove godine će dužinom cijelog trkališta biti nove tribine.

U ponedjeljak je održan prvi dan proba upravo na Alkarskom trkalištu, a mnogi su posjetitelji mogli i vidjeti i osjetiti nove tribine, odnosno palke.

Podsjetimo, ovogodišnja Sinjska Alka održava se 5. kolovoza, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti pa će upravo, nakon što to ujutro bude Knin, Sinj postati poslijepodne središte cijele Hrvatske. Bara se igra dva dana prije, odnosno u petak dok će za pobjednika Čoje alkari u boj u subotu, 4. kolovoza.

hr Tue Jul 17 2018 10:58:39 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b4d9bbecb557a320f8b4c60/80

Požurili gledat doček u Hrvatskoj: Dok su se Vatreni vozili prema Trgu, Francuzi se razišli

Prema procjenama, svjetske prvake je dočekalo milijun ljudi
Snimke zagrebačkih ulica i glavnog Trga očarale su svijet. Na dočeku Vatrenih heroja okupilo je preko pola milijuna ljudi. 

Devet sati stajanja u masi, bez hrane i uz minimalno tekućine, nije spriječilo strastvene navijače da dočekaju “srebro zlatnog sjaja“.
Put od zračne luke do centra grada trajao je skoro pet sati. Cijelim putem orila se pjesma i vrisak, a sva srca kucala su kao jedno. Zajedništvo među Hrvatima nikad nije bilo veće.Dok je Hrvatska gorila, Elizejske poljane su se praznile. Rutu kojom su se vozili svjetski prvaci čuvalo je 2,000 policajaca i 400 redara, a panoramski bus se nesmetano kretao. Nakon dočeka, francuski reprezentativci otišli su na prijem kod predsjednika Emmanuela Macrona, gdje se okupilo oko tri tisuće uzvanika.Samo dan prije, na ulicama Pariza zabilježene su najružnije scene divljanja. Demolirane trgovine i razbijeni izlozi, okršaj policijskih snaga i navijača - scene su uništene zabave. Eskaliralo je nedugo nakon ponoći, a poginula su dva francuska navijača.Doček Vatrenih odigrao se bez greške. S obzirom na broj ljudi, zagrebačka policija je izrazito zadovoljna kako je događaj protekao. Imali su 30 dojava i intervencija koje su se uglavnom odnosile na pomoć ljudima zbog dehidracije, a dvije osobe su privedene zbog narušavanja javnog reda i mira.
hr Tue Jul 17 2018 09:37:01 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5aec77362af47f99ae8b4585/80
Foto: PIXABAY

Od sutra većinom suho, sve češće i vruće

Tijekom utorka slijedi razvedravanje pa će u nastavku tjedna biti barem djelomice sunčano i sve toplije, osobito na Jadranu i vruće, samo rijetko uz umjerenu buru pa maestral.
Mjestimične kiše u Slavoniji te osobito u Posavini bit će većinom prijepodne, a poslijepodne će se razvedravati. Zapuhat će povremeno umjeren sjeverozapadnjak pa će dnevna temperatura biti malo niža od one u ponedjeljak - bit će većinom od 26 do 28 °C.

Podjednake će vrijednosti biti i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će također mjestimične kiše biti prijepodne. Vjetar će biti većinom slab. Jutarnja temperatura od 16 do 18 °C.

Lokalno obilniji pljuskovi očekuju se u gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu. Oborine će biti uglavnom tijekom noći i jutra,  iako u gorskim predjelima i poslijepodne može pasti poneki pljusak. Na sjevernom Jadranu poslijepodne djelomice sunčano.

U Dalmaciji obilnije kiše odnosno izraženijih pljuskova može biti osobito na zadarskom području i u unutrašnjosti. Prema jugu manje kiše, ali posvuda su mogući lokalno izraženiji pljuskovi. Vjetar će s jugozapadnog okrenuti na zapadni i sjeverozapadni. More će biti malo valovito. Najviša temperatura zraka 26 do 28 °C.

Na jugu će se zadržati vruće, ali uz poneki pljusak ili prolaznu kišu, većinom u noći i ujutro. Puhat će slab, samo na otvorenome moru umjeren sjeverozapadnjak. More malo valovito, temperature od 24 do 26 °C.

Od srijede - većinom suho, sve češće i vruće

U nastavku tjedna na kopnu 
barem djelomice sunčano. Mjestimični pljuskovi u četvrtak su mogući uglavnom u gorju. Temperatura će porasti pa će do kraja tjedna biti vrlo toplo, ponegdje i vruće.

Na Jadranu će biti sunčano, često i posve vedro uz većinom slab vjetar te danju vruće, osobito u Dalmaciji, piše HRT.
hr Tue Jul 17 2018 07:40:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b4ce961cb557ad51d8b49ad/80
Foto: Screenshot

Vatreni su stigli na Trg bana Josipa Jelačića!

Podignute ruke u zrak, brojne vijoreće hrvatske zastave i emocije na licima odražavaju raspoloženje navijača na prepunom zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, koji čeka dolazak hrvatskih igrača iz Moskve, gdje su osvojili srebro na Svjetskom nogometno prvenstvu.

21,31 - Thompson je na bini i pjeva se "Lijepa li si" 

21,30 - Svi su na kraju zapjevali "Ustani bane", "Moju domovinu", Viva Croatia" uz klapu Sv. Juraj.

21, 23 - "Nemam riječi zahvalnosti da vam kažem što ste večeras uradili. Mi smo u Rusiji igrali ne samo za sebe, nego za svoje obitelji, za vas, za sve Hrvate, Hrvate u BIH i dijaspori, za naše branitelje jer da nije bilo njih, ne bi bilo ni ove šahovnice. Nismo prvaci svijeta, ali smo viceprvaci. Vi ste prepoznali da smo dali sve od sebe, da su dečki dali sve od sebe. Vi ste bili najbolji naviječi na svijetu. Mi smo dali sve od sebe, vi ste dali sve od sebe. Iznad svih, Hrvatska!" - rekao je izbornik Dalić koji je nekoliko puta bio prekinut skandiranjem navijača.

21, 22 - "Ostao sam bez glasa, hvala vam što ste bili uz nas" - riječi su Ćorluke hrvatskim navijačima pa zapjevao "našu isto dragu" - "Ovdje nitko nije normalan".

21,18 - "Ovo samo mi Hrvati možemo napraviti, hvala vam"- rekao je Lovren pa zapjevao "Lijepa li si"

21, 16 - Kad vidimo sve ovo, znamo da smo bili svi zajedno u Rusiji. Hvala vam na svemu ovome i dalje ćemo se boriti da budete sretni i ponosni - rekao je Ivan Rakitić.

21, 17 - "Nismo ovo očekivali, hvala vam i nadam se da ćemo ovo ponoviti"- rekao je Brozović

21, 16 - "Hvala na dočeku, ovo je fenomenalno". - rekao je Strinić

21,12 - I Subašić je pozdravio navijače i zahvalio na podršci. Zatim se i Rebić obratio okupljenima. "Nisam od velikih riči, ali hvala vam, uživajte večeras". 

21, 10 - Šta da vam kažem, osim hvala Hrvatska, hvala Zagreb. Mi smo ostvarili svoj san - rekao je Modrić pa zapjevao Zovi, samo zovi.

21,09 - "Pijani smo ko mace" - rekao je Kovačić i zahvalio navijačima pa zapjevao Thompsonovu "Pukni puško". Vida je zahvalio cijeloj Hrvatskoj na podršci. 

21,05 - Hvala što ste prepoznali da smo ostavili srce u Rusiji i što ste nas došli podržati u ovolikom broju. neka ova večer i ovo prvenstvo ostanu svima u najljepšem sjećanju. - poručio je Šime Vrsaljko.

21,04 - Objavljeno je kako je ukupno kroz cijeli dan Vatrene dočekalo 550 tisuća ljudi

21,03 - Grdović pjeva s igračima "Nije u šoldima sve"

20,58 - Trgom ori "Lijepa Naša domovino"

20,52 - Vatreni su stigli na Trg bana Josipa Jelačića!!!! 

20,40 - Sve su bliže Trgu. Navijači ih dočekuju bakljama. 

20,25 - Polako dolaze u područje Trga bana Jelačića, a Zaprešić Boysi pjevaju svoje hitove.

20,15 - Vatreni su upravo skrenuli na Ilicu te ih 300-injak metara dijeli od Trga bana Josipa Jelačića.

19, 57 - U Zagrebu je počela padati kiša, ali navijačima ne smeta.

19, 30-  Nogometaši su u blizini Trga bana Josipa Jelačića, ali ulice su pune navijača te se autobus jedva probija. 

19, 00 - Vatreni autobus je skrenuo u dvorište Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba u Savskoj.

18, 15- Vatreni su se zaustavili na križanju Vukovarske i Savske ceste i zajedno s navijačima viču "Vukovar, Vukovar"

18, 10 - Ludnica, ludnica, ludnica! Modrić je upalio baklju na autobusu, a video je objavio Ćorluka na svom Instagram profilu.


17, 50 - Vatreni autobus zastao je kod "Bandićevih fontana" te je na istima raširen ogroman barjak! 

17, 18 - Novim Zagrebom vlada potpuna euforija, autobus se jedva kreće od mase navijača. Sjajna atmosfera vlada, kako u autobusu s Vatrenima, tako i na ulicama. 


16, 32 - U autobusu s Vatrenima je i Marko Perković Thompson.

16,11 - Zagrebačkim ulicama vlada ludnica. Vatreni će uskoro stići na Trg bana Josipa Jelačića. Prema policijskom procjeni, na glavnom trgu u Zagrebu nalazi se 100,000 ljudi. 


15,39 - Uz policijsku pratnju, Vatreni su se ukrcali na bus i uputili na glavni zagrebački trg na središnju proslavu. Prate ih tisuće navijača koji ih pozdravljaju duž cijele planirane rute.


15,32 - Igrači su izašli iz zrakoplova. Navijači ih pozdravili pjesmom "Moja domovina", a Vatreni im se pridružili. 

15,20 - Naši Vatreni upravo su sletjeli na hrvatsko tlo! Stotine ljudi dočekalo ih je u zračnoj luci. 

Ranije objavljeno

Brojni navijači su gromoglasnim usklicima i razdraganim pozdravima iskazali oduševljenje kada su se na velikom ekranu postavljenom na središnjoj pozornici pojavile fotografije reprezentativaca.


Snimke iz zraka pokazuju šarenu sliku na Trgu gdje je čak i Ban Jelačić zaogrnut plaštom s "kockastim" uzorkom.

Uz domoljubne i navijačke pjesme raspoloženje među navijačima raste iz minute u minutu, a među njima su i pojedinci u vrlo maštovitim kreacijama.

Navijač Gordan iz Zagreba, obučen u "kockice" od glave do pete rekao je kako prati sve utakmice reprezentacije, a nakon sinoćnjeg finala nije bilo tuge iako su naši zaslužili pobjedu. I drugo mjesto je dobro, kaže.

Bio je i na dočeku brončane reprezentacije iz Francuske 1998. godine i kaže da je raspoloženje bilo isto kao i sada. Također je prisustvovao dočecima na Trgu nakon uspjeha naših rukometaša, te Janice i Ivice Kostelića. 

Od liječnice iz Crvenog križa Ljerke Mišure doznaje se da su do ranog popodneva imali samo dvije intervencije zbog iscrpljenosti.

Dvjema djevojčicama je pozlilo zbog uzbuđenje i, možda, nespavanja, kazala je Mišura, no nije u pitanju ništa ozbiljno.  

Na Trgu je oko 13 sati dežuralo desetak liječnika Crvenog križa koji, a tijekom poslijepodneva njihov broj će se udvostručiti, rekla je Mišura.

Na sigurnost paze i pripadnici interventne policije i vatrogasci, koji su raspoređeni na strateškim mjestima.

Zbog velikog broja okupljenih navijača tramvajski promet središnjim zagrebačkim trgom je obustavljen.

Zrakoplov Croatia Airlinesa s kojim se hrvatski nogometaši vraćaju iz Moskve kasni, pa bi umjesto u predviđenih 14,05 sati trebao u Zračnu luku Franjo Tuđman sletjeti u 15,10 sati.

Vatreni će zbog toga kasniti i na Trg bana Jelačića gdje bi se, po posljednim informacijama, trebali pojaviti oko 16,30 sati.

hr Mon Jul 16 2018 20:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .