Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59159da1b9e03e81078b456c/80

Split: Stanje sigurnosti zadovoljavajuće i stabilno

Stanje sigurnosti na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske u prva četiri mjeseca ove godine zadovoljavajuće je i stabilno, te se bilježi manji ili približno jednak broj negativnih pojava u odnosu na petogodišnji prosjek za prva četiri mjeseca od 2012. do 2016. godine, izvijestili su u petak iz te policijske uprave.

U priopćenju stoji kako su smanjeni prekršaji protiv javnog reda i mira za 9,8 posto, a među njima i dalje dominiraju prekršaji svađe, vike i slična ponašanja na javnom mjestu, koji su u padu za 14,4 posto. U porastu za 25,4 posto je drsko ponašanje, kao i prekršaji koji se odnose na tučnjave, a koji bilježe pad od 31,3 posto.

 U prva četiri mjeseca ove godine na području ove policijske uprave održano je 589 javnih okupljanja, od čega 459 sportskih događaja, koji su protekli bez značajnijih incidenata u smislu narušavanja javnog reda i mira i oštećenja imovine građana u većem obimu. Evidentiran je i pad broja prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima za 19,3 posto, a u odnosu na isto razdoblje prošle godine, zabilježen je i manji broj prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji za 21,5 posto.

 U prometu policija kontinuirano poduzima represivne, ali i preventivne aktivnosti, prvenstveno u partnerstvu s lokalnom zajednicom, udrugama i građanima, kako bi smanjili broj prometnih nesreća s najtežim posljedicama te kako bi podigli razinu sigurnosti svih sudionika u cestovnom prometu, navodi se u priopćenju.

 Policija je tako ove godine zabilježila dvostruko manji broj poginulih u cestovnom prometu - u prva četiri mjeseca troje poginulih, za 8 posto je manje teško ozlijeđenih, njih 67, dok je za 4,5 posto više lakše ozlijeđenih.

 Od težih kaznenih djela općeg kriminaliteta izdvojili su jedno kazneno djelo ubojstva, koje je riješeno i procesuirano, te četiri pokušaja ubojstva od kojih su tri riješena, dok u jednom slučaju kriminalističko istraživanje još traje. Iako su zabilježili 22 kaznena djela teške tjelesne ozljede, od čega je njih 19 razriješeno u prva četiri mjeseca ove godine, nisu evidentirali nijedno kazneno djelo silovanja niti pokušaja.

 U padu su razbojništva za 37,5 posto, drske krađe za 43,3 posto i provalne krađe za 37,4 posto. U povećanju je broj kaznenih djela povezanih sa zlouporabom droga, i to za 30,4 posto, više je zaplijenjene droge, a to je rezultat kontinuiranog intenzivnog rada na zahvaćanju i suzbijanju ove vrste kriminaliteta, kažu u splitsko-dalmatinskoj policiji.

hr Fri May 12 2017 13:36:19 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ab4ce4f2af47ff4418b470f/80
Foto: Pixabay/Ilustracija

Muškarac pao s jedrilice u Viškom kanalu

Potraga je nastavljena tijekom jutra
Sinoć oko 21 h zatraženo je isplovljavanje policijskog plovila radi uključivanja u zajedničku akciju traganja i spašavanja za muškom osobom koji je prema prvim informacijama s jedrilice pao u more u Viškom kanalu.

Jutros oko 02:00 sata ribarski brod je uz pratnju službenog policijskog plovila doteglio pronađenu jedrilicu u luku Vis na kojoj se nalazio muškarac, 61-godišnji strani državljanin kojeg je pregledao liječnik i zbrinut je.

Tijekom jutra nastavljena je akcija traganja za muškarcem koji je sinoć tijekom noći s jedrilice pao u more kojoj rukovodi Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru, a u kojoj sudjeluju plovila Lučke kapetanije i policijsko plovilo.
hr Fri Mar 23 2018 10:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ab4a6652af47f01488b4588/80
Foto: pmf.unizg.hr

Potres zatresao Cetinsku krajinu

Prema EMSC-u, epicentar potresa bio je 23 kilometra sjeveroistočno od Splita
Rano jutros, u 4 sata i 42 minute prema Seizmološkoj službi Republike Hrvatske, zabilježen je umjeren potres s epicentrom 9 km jugoistočno od Sinja u blizini mjesta Košute.

Prema dostupnim informacijama potres se osjetio okolici Sinja i Trilja.
hr Fri Mar 23 2018 08:02:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ab4224b2af47f1d458b460a/80

Evo kako je bilo šestog dana manifestacije "Dani kršćanske kulture"

Međunarodna manifestacija "Dani kršćanske kulture" četrnaesti put zaredom održava se u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku od 17. do 27. ožujka.

Filmski program šestog dana međunarodne kulturne manifestacije Dani kršćanske kulture koja se četrnaestu godinu zaredom održava u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku obilježio je crno-bijeli klasik filmske industrije: Ljiljani u polju redatelja Ralpha Nelsona topla je, duhovita i prekrasna priča koja je oduševila splitske gledatelje u četvrtak 22. ožujka. 

U palači Milesi u večernjem dijelu programa uslijedio je program pod nazivom "Buđenje gospođice Prim – tribina i susret s autoricom Nataliom Sanmartin Fenollera", u kojemu je uz autoricu sudjelovala glavna urednica portala Žena vrsna, Katarina Matijaca. Gospođa Natalia Sanmartin govorila je o tome što ju je nadahnulo za tu neobičnu priču, kako tumači uspjeh svog prvijenca, kao i o temama prisutnim u romanu a koje su iznimno aktualne u suvremenoj kulturi: pitanje krize braka, potiskivanja vjere u društvu, tradicije i povijesti, ubrzanog stila života, obrazovnog sustava, feminizma… Posjetitelji su također imali priliku nabaviti svoj primjerak knjige s autoričinim potpisom.

NAJAVA SEDMOG DANA MANIFESTACIJE

Sedmi dan manifestacije Dani kršćanske kulture u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku

Međunarodna manifestacija "Dani kršćanske kulture" četrnaesti put zaredom održava se u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku od 17. do 27. ožujka.

Sedmi dan manifestacije Dani kršćanske kulture 23. ožujka u Splitu će obilježiti projekcija igranog filma Misija u Kinoteci  Zlatna vrata s početkom u 18 sati, a u crkvi sv. Frane s početkom u 20 sati održat će se korizmeni koncert "O, Isuse izranjeni!", mješovitog vokalnog ansambla Schola cantorum iz Splita pod ravnanjem Sare Dodig Baučić.

U Dubrovniku program sedmog dana obilježit će Noć crkvenih muzeja. Program će započeti u 19:30 u Muzeju i klaustru franjevačkog samostana, zatim u 20:30 bit će program obilaska u katedrali, a u 21:15, kao posljednja točka programa, posjetitelji će obići Muzej i klaustar dominikanskog samostana. U sva tri samostana bit će osigurano stručno vodstvo i ulaz u te samostane bit će slobodan samo u vrijeme trajanja ovoga programa.

U Šibeniku u utvrdi Šubićevac/Barone u 16 sati započet će tradicionalni križni put šibenskog dekanata kojeg će predvoditi šibenski biskup mons. Tomislav Rogić. U večernjem programu u 19 sati u biskupskoj dvorani bit će upriličeno predstavljanje pjesničko-slikarske mape autora Miljenka Galića i Josipa Botterija Dinija pod nazivom "Noćnog neba cvat". Uz autore u predstavljanju će sudjelovati don Anton Šuljić, a program će glazbeno upotpuniti klavirska pratnja Tomislave Stelle uz violončelisticu Lidiju Ledinić.

hr Thu Mar 22 2018 22:42:33 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ab42c4a2af47ff4418b46d9/80

Proljeće je, a u Splitu snijeg!

Definitivno nije vrijeme za spremanje tople odjeće...
Gusti snijeg počeo je opet padati u Splitu. Prvi dani proljeća tako su Splićane, umjesto ugodnim temperaturama, iznenadili snijegom i povratkom u topliju odjeću. 

Za sada se pahulje "lijepe" za tlo, a ako nastavi ovakvim tempom, ujutro bi se Split mogao probuditi omotan u bijelo. Tome će se sigurno najviše obradovati djeca. 

hr Thu Mar 22 2018 22:05:53 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .