Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5706988a0890d29e6e8b5261/80
Foto: Marko Šarić

Besplatno savjetovalište Zavoda za javno zdravstvo: Većina Splićana ima povišenu razinu šećera u krvi

Savjetovalište je održano u pet gradskih kotareva i u Stobreču, a ovaj tjedan su na redu Pujanke, Spinut i Split 3
Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i ovaj tjedan organizira besplatno zdravstveno savjetovanje u splitskim gradskim kotarevima i mjesnim odborima. Savjetovanje se u zadnja dva tjedna održalo na Sirobuji, Kocunaru, Lokvama, Bolu, Stobreču i na Sućidru, a dr. Krešimir Sučić, voditelj Službe za javno zdravstvo, kaže da su zadovoljni dosadašnjim odazivom.

- Bio je iznimno dobar odaziv, posebno u GK Bol, a posjetili smo i prvi Mjesni odbor u Stobreču. Neke ljude smo uputili na dodatno savjetovanje s nutricionistom zato što smo ih prvi put suočili s nekom od bolesti koje zaslužuju trajniji nadzor. Primjerice, kod više sugrađana smo ustanovili da imaju povišenu, a nekontroliranu, razinu šećera u krvi. Naši vanjski suradnici, posebno nutricionist, se trude da daju preporuke za jelovnike. Njihov dio savjetovanja zaslužuje trajniji nadzor, odnosno nije dovoljno doći jedan put, već je stanje takvo da iziskuje češće kontrole. U tom smo smislu dali niz preporuka - tvrdi dr. Sučić.

Savjetovanje će se ovaj tjedan održati na Pujankama, u Spinutu i na Splitu 3, a akcija traje do 21. prosinca kada će biti obuhvaćeni svi splitski gradski kotarevi i mjesni odbori. Savjetovalište je organizirano po principu otvorenih vrata, a uz mjerenje krvnog tlaka, glukoze u kapilarnoj krvi, tjelesne mase i visine s izračunom indeksa građani dobiju savjete i preporuke kineziologa i nutricionista.

- Savjetovanje je organizirano u jutarnjim satima i dolaze uglavnom osobe starije životne dobi. Zbog toga smo im pripremili materijale koji govore o sprječavanju nastanka ozljeda, s posebnim naglaskom na prevenciju padova. Listopad je mjesec posvećen ranom otkrivanju karcinoma dojke, tako da sve žene, u suradnji s Klubom žena liječenih na dojci, upozoravamo na važnost samokontrole - kaže dr. Sučić.

Na Pujankama će savjetovalište biti otvoreno u srijedu od 10 do 13 sati, u Spinutu u četvrtak od 9 do 11,30 sati, te na Splitu 3 u petak od 10 do 13 sati.

hr Tue Oct 18 2016 17:30:06 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2a95592af47f153d8b4747/80

Zelena katedrala u Prološcu dobiva novo prometno okružje

Započeli su radovi na rekonstrukciji dijela županijske prometnice Proložac – Glavina na području Imotske krajine

Radi se o svojevrsnom prometnom “uskom grlu“ na području oko “Zelene katedrale“ koja je prometno vrlo frekventno područje. Taj dio prometnice će biti proširen, kao i postojeći most koji je na mjestima nagrižen patinom vremena. 

Ujedno, čitavo područje bit će omeđeno nogostupima. Ugovoren rok završetka radova je šest mjeseci, a investitor cijelog projekta je Županijska uprava za ceste. Vozači se pozivaju na oprez i poštivanje znakova prometne regulative.


hr Wed Jun 20 2018 19:57:16 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2a621e2af47f8a368b48bc/80

Splićani se pridružili prosvjedu protiv visine cijene goriva: Promet blokiran na sat vremena

Blokada je najavljena za vrijeme od 15.30 do 16.30 sati
U cijeloj Hrvatskoj krenula je blokada prometa zbog cijena goriva. Prosvjed je najavljen za vrijeme od 15.30 sati do 16.30 sati. Prosvjedu su se odazvali i Splićani. Tako je dio grada od bolnice do centra potpuno blokiran, a slična je situacija i na Poljičkoj cesti u suprotnom smjeru. 

Točno u 16.30 sati promet je dalje normalno krenuo...

Pogledajte u našoj fotogaleriji kako je to izgledalo. 
hr Wed Jun 20 2018 16:20:38 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0e87052af47f08058b475b/80

"Narod odlučuje" nada se da se provjeravanje potpisa neće koristiti za odugovlačenje raspisivanja referenduma

Predstavnici Građanske inicijative "Narod odlučuje" pozdravili su u srijedu zaključak saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav kojim je pozvana Vlada da provjeri broj potpisa za referendumsku inicijativu za promjenu izbornog zakonodavstva i jesu li potpisi skupljani u skladu sa zakonom, no nadaju se da se detaljna provjera neće koristiti kao opravdanje za odugovlačenje postupka raspisivanja referenduma.

Jedan od koordinatora inicijative "Narod odlučuje" Luka Mlinarić rekao je novinarima pred Hrvatskim saborom kako je zaključak da se potpisi provjere očekivan, ali pritom je Odbor po prvi puta pozvao Vladu da, uz provjeru broja potpisa provjeri i jesu li oni prikupljeni u skladu sa zakonom, na za to prijavljenim mjestima.

"Iako smatramo da se to čini samo kako bi se pokušala diskreditirati inicijativa i dodatno odužiti postupak raspisivanja referenduma, ipak pozdravljamo takav zaključak. Smatramo kako će takav detaljan rad uvjeriti institucije da smo u samo dva tjedna, uz velike napore i opstrukcije, prikupili više od 400.000 potpisa za oba referendumska pitanja, i to u skladu sa zakonom", kazao je Mlinarić.

Referendum u listopadu

Čelnici inicijative očekuju da će procedura provjere potpisa u Ministarstvu uprave bitiobavljena u roku dva tjedna, odnosno do saborske ljetne stanke koja počinje 15. srpnja, kako bi referendum mogao biti raspisan u rujnu, a održan u listopadu.

"Mi smo na volonterskoj osnovi prikupili i prebrojali potpise u roku 15 dana. Vjerujemo da i državne institucije sa svojim aparatom, s puno većim financijama i zaposlenim službenicima, to mogu napraviti u istom roku. Svako odugovlačenje vidimo kao jedan od načina da se demokratski proces uspori, ospori i slično", rekao je koordinator inicijative Dominik Knezović. 

Knezović se osvrnuo i na optužbe SDSS-ova zastupnika Milorada Pupovca o lažnom predstavljanju rezultata preferencijalnih glasova i manipuliranju stvarnim brojkama. 

"Pupovcu nikako ne odgovara da komparativno iznosimo koji broj glasova su dobili određeni zastupnici i to stavljamo u neke suodnose, kako bi se vidjeli tko u saboru ima koliki legitimitet. Zastupnici manjina su izabrani s oko 1000 glasova, a zastupniku na redovnim listama prosječno je potrebno oko 13.000 glasova. Vidimo se da se radi o velikom nesrazmjeru, a zastupnici imaju ista prava", rekao je Knezović.

hr Wed Jun 20 2018 15:49:23 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b1bbae42af47f411c8b47a7/80

Dijete zaraženo ospicama ima upalu pluća

Hrvatski zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije jučer je izvijestilo kako se broj oboljelih od ospica na krajnjem jugu Hrvatske popeo na 17.

Novi pacijenti su, kako je već objavljeno, troje djece; dvoje vrtićke dobi i jedna beba. Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, riječ je o bebi u dobi od osam mjeseci i dvoje djece uzrasta do tri godine. 

Dubrovački dnevnik doznaje kako je dvoje djece pušteno na kućnu njegu dok je jedno hospitalizirano u Općoj bolnici Dubrovnik. Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, kod djeteta se razvila upala pluća, no dijete je bolje i stabilno je. 

hr Wed Jun 20 2018 15:31:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .