Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5706988a0890d29e6e8b5261/80
Foto: Marko Šarić

Besplatno savjetovalište Zavoda za javno zdravstvo: Većina Splićana ima povišenu razinu šećera u krvi

Savjetovalište je održano u pet gradskih kotareva i u Stobreču, a ovaj tjedan su na redu Pujanke, Spinut i Split 3
Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i ovaj tjedan organizira besplatno zdravstveno savjetovanje u splitskim gradskim kotarevima i mjesnim odborima. Savjetovanje se u zadnja dva tjedna održalo na Sirobuji, Kocunaru, Lokvama, Bolu, Stobreču i na Sućidru, a dr. Krešimir Sučić, voditelj Službe za javno zdravstvo, kaže da su zadovoljni dosadašnjim odazivom.

- Bio je iznimno dobar odaziv, posebno u GK Bol, a posjetili smo i prvi Mjesni odbor u Stobreču. Neke ljude smo uputili na dodatno savjetovanje s nutricionistom zato što smo ih prvi put suočili s nekom od bolesti koje zaslužuju trajniji nadzor. Primjerice, kod više sugrađana smo ustanovili da imaju povišenu, a nekontroliranu, razinu šećera u krvi. Naši vanjski suradnici, posebno nutricionist, se trude da daju preporuke za jelovnike. Njihov dio savjetovanja zaslužuje trajniji nadzor, odnosno nije dovoljno doći jedan put, već je stanje takvo da iziskuje češće kontrole. U tom smo smislu dali niz preporuka - tvrdi dr. Sučić.

Savjetovanje će se ovaj tjedan održati na Pujankama, u Spinutu i na Splitu 3, a akcija traje do 21. prosinca kada će biti obuhvaćeni svi splitski gradski kotarevi i mjesni odbori. Savjetovalište je organizirano po principu otvorenih vrata, a uz mjerenje krvnog tlaka, glukoze u kapilarnoj krvi, tjelesne mase i visine s izračunom indeksa građani dobiju savjete i preporuke kineziologa i nutricionista.

- Savjetovanje je organizirano u jutarnjim satima i dolaze uglavnom osobe starije životne dobi. Zbog toga smo im pripremili materijale koji govore o sprječavanju nastanka ozljeda, s posebnim naglaskom na prevenciju padova. Listopad je mjesec posvećen ranom otkrivanju karcinoma dojke, tako da sve žene, u suradnji s Klubom žena liječenih na dojci, upozoravamo na važnost samokontrole - kaže dr. Sučić.

Na Pujankama će savjetovalište biti otvoreno u srijedu od 10 do 13 sati, u Spinutu u četvrtak od 9 do 11,30 sati, te na Splitu 3 u petak od 10 do 13 sati.

hr Tue Oct 18 2016 17:30:06 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adb12292af47fb68d8b4598/80

Završena akcija čišćenja cageballa na Dračevcu

Nakon što je ovaj dio grada bio poprilično zapušten, u današnjoj akciji dobio je sasvim novo ruho
Upravo je završila akcija čišćenja cageballa na Dračevcu. Taj dio grada bio je poprilično zapušten. Velika trava i raslinje zarobili su cageball, zidovi su bili prljavi i išarani, koševi razrderani bez mreže, a oko kontejnera hrpa rasutog smeća.

Tako to bijaše sve do danas dok se Udruga "Istok Splita" i Gradski kotar Mejaši na čelu s predsjednikom Vicom Mihanovićem nisu udružili i odlučili očistiti ovaj zapušteni dio.

Zidovi su obojani, trava pokošena, a sređen je i prostor oko kontejnera. Uz to, postavljenje su i nove mreže za koš s obzirom da su obruči bili bez nje. 

Cageball je vrijednosti oko 80 000 kuna te mnogo znači za djecu i mlade s Dračevca koja se napokon mogu igrati kako zaslužuju. 
hr Sat Apr 21 2018 12:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adaf4912af47f608a8b465a/80
Foto: PIXABAY

Za 20 dana vodovod koji unapređuje mrežu u Smokovjencima i Međinama

Iz Vodovoda Dubrovnik obavijestili su o radovima na poboljšanju vodoopskrbe na području Župe dubrovačke.

Naime, u naseljima Smokovjenci i Međine Vodovod je započeo radove na rekonstrukciji mjesne mreže i priključnog vodoopskrbnog cjevovoda. Umjesto dotrajalih cijevi u Smokovjencima sada se postavljaju nove PEHD cijevi u dužini od 110 metara, dok se u naselju Međine gradi novi priključni cjevovod od pocinčanih cijevi u dužini od 70 metara, piše DuList.hr

– Ovim radovima želi se poboljšati vodoopskrbu na području Župe dubrovačke te unaprijediti postojeći sustav na moderne standarde. Dovršetak radova očekuje se kroz 20-ak dana, a ukupna vrijednost ove investicije je oko 265 tisuća kuna – poručili su.

hr Sat Apr 21 2018 10:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adaf2fa2af47f4b898b468d/80
Foto: PIXABAY

U nedjelju kod Branimira starta 23. izdanje biciklijade Zadar - Vir

Svi oni koji su makar jednom vozili biciklijadu Zadar – Vir, a dosad ih je bilo više od šest tisuća na 22. održane biciklističke manifestacije, znaju kakva ih zabava očekuje na najvećem biciklističkom i obiteljskom rekreativnom happeningu u Zadarskoj županiji.

Na stotine biciklista i ljubitelja biciklizma svih uzrasta, kao i uvijek, startat će na 23. virskom proljetnom biciklističkom izdanju kod Branimira u Zadru s ciljem na Trgu svetog Jure, gdje ih sve nakon ugodne vožnje čeka okrjepa i zabava s „Tempo bandom“.

Start biciklijade je u nedjelju, 22. travnja u 10 sati; organizira je destinacijska kompanija „Vir turizam“ u suradnji s Biciklističkim klubom „Zadar“, virskim općinskim poduzećima „Čisti otok“, „Vir zaštita“ i „Vir održavanje“, zadarskom Prometnom policijom i Službom hitne medicinske pomoći te uz sponzorstvo Općine Vir koja je utemeljitelj biciklijade Zadar – Vir, piše eZadar.hr

Za one najsretnije na izvlačenju brojeva prijave osigurane su vrijedne nagrade: kompleti biciklističke opreme i oko 3.500 kuna vrijedni Mountain Bike.

Pogled na prognozu vremena za nedjelju također nudi vrlo lijepu sliku: očekuje se sunčano i vedro vrijeme s više nego ugodnih 17˚ tijekom prijepodneva i u popodnevnim satima.

hr Sat Apr 21 2018 10:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adaf17d2af47fb68d8b4573/80
Foto: PIXABAY

Akcije "Hodanjem do zdravlja" i "Volonteri u parku" na Kolovarama

U sklopu programa danas će se održati javnozdravstvene akcije „Hodanjem do zdravlja" i „Volonteri u parku", od 10 do 12:30 sati pored zgrade Zavoda za javno zdravstvo Zadar na Kolovarima. Djeca će moći isprobati „Poligon za tjelesnu aktivnost" ili se okušati u potrazi za skrivenim blagom

U Zadarskoj županiji počinje provedba programa "Živjeti zdravo" čiji je cilj povećanje svijesti o rizičnim ponašanjima za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti te unaprijediti i očuvati zdravlje osoba u Hrvatskoj, piše eZadar.hr

1. Javnozdravstvena akcija „Hodanjem do zdravlja“ i „Volonteri u parku“, koja će se održati 21. travnja 2018. (subota) od 10:00 do 12:30 pored zgrade Zavoda za javno zdravstvo Zadar, Kolovare 2, Zadar. Namijenjena je široj javnosti, te uključuje:

- akciju „Hodanjem do zdravlja“, koja započinje okupljanjem svih zainteresiranih pored zgrade Zavoda. Odvijat će se pod stručnim vodstvom kineziologa, te će se uz prethodno razgibavanje hodati ulicom Kolovare do Punta Bajlo i natrag do polazišta.

- za djecu koja dođu u pratnji roditelja organizirat će se igre u sklopu aktivnosti „Volonteri u parku“. Djeca će moći isprobati „Poligon za tjelesnu aktivnost“ ili se okušati u potrazi za skrivenim blagom iz prirode uz stručno vodstvo. Za sve zainteresirane biti će osigurani edukativni i promidžbeni sadržaji.

hr Sat Apr 21 2018 10:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .