Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5706988a0890d29e6e8b5261/80
Foto: Marko Šarić

Besplatno savjetovalište Zavoda za javno zdravstvo: Većina Splićana ima povišenu razinu šećera u krvi

Savjetovalište je održano u pet gradskih kotareva i u Stobreču, a ovaj tjedan su na redu Pujanke, Spinut i Split 3
Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i ovaj tjedan organizira besplatno zdravstveno savjetovanje u splitskim gradskim kotarevima i mjesnim odborima. Savjetovanje se u zadnja dva tjedna održalo na Sirobuji, Kocunaru, Lokvama, Bolu, Stobreču i na Sućidru, a dr. Krešimir Sučić, voditelj Službe za javno zdravstvo, kaže da su zadovoljni dosadašnjim odazivom.

- Bio je iznimno dobar odaziv, posebno u GK Bol, a posjetili smo i prvi Mjesni odbor u Stobreču. Neke ljude smo uputili na dodatno savjetovanje s nutricionistom zato što smo ih prvi put suočili s nekom od bolesti koje zaslužuju trajniji nadzor. Primjerice, kod više sugrađana smo ustanovili da imaju povišenu, a nekontroliranu, razinu šećera u krvi. Naši vanjski suradnici, posebno nutricionist, se trude da daju preporuke za jelovnike. Njihov dio savjetovanja zaslužuje trajniji nadzor, odnosno nije dovoljno doći jedan put, već je stanje takvo da iziskuje češće kontrole. U tom smo smislu dali niz preporuka - tvrdi dr. Sučić.

Savjetovanje će se ovaj tjedan održati na Pujankama, u Spinutu i na Splitu 3, a akcija traje do 21. prosinca kada će biti obuhvaćeni svi splitski gradski kotarevi i mjesni odbori. Savjetovalište je organizirano po principu otvorenih vrata, a uz mjerenje krvnog tlaka, glukoze u kapilarnoj krvi, tjelesne mase i visine s izračunom indeksa građani dobiju savjete i preporuke kineziologa i nutricionista.

- Savjetovanje je organizirano u jutarnjim satima i dolaze uglavnom osobe starije životne dobi. Zbog toga smo im pripremili materijale koji govore o sprječavanju nastanka ozljeda, s posebnim naglaskom na prevenciju padova. Listopad je mjesec posvećen ranom otkrivanju karcinoma dojke, tako da sve žene, u suradnji s Klubom žena liječenih na dojci, upozoravamo na važnost samokontrole - kaže dr. Sučić.

Na Pujankama će savjetovalište biti otvoreno u srijedu od 10 do 13 sati, u Spinutu u četvrtak od 9 do 11,30 sati, te na Splitu 3 u petak od 10 do 13 sati.

Facebook komentari

hr Tue Oct 18 2016 17:30:06 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5809ba6f1eea8f0a718b4602/80
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Plenković: Danas krećemo s poslom

Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak kako će prvog radnog dana krenuti najprije s organizacijskim aspektom rada Vlade, potom pripremom prve sjednice za četvrtak, a najavio je i vrlo skoro pripremu za proračun za 2017. godinu

- Danas krećemo s poslom, najprije organizacijski aspekt rada Vlade, samog ureda Vlade, nakon toga konzultacije s ministrima, priprema za prvu sjednicu Vlade u četvrtak - kazao je Andrej Plenković pred Banskim dvorima prvog radnog dana nove Vlade.

Kako je najavio, danas ima sastanak s ministrima i prve konzultacije oko nekih žurnih stvari koje će uskoro pred Vladu, a sutra neformalni sastanak sa svim članovima Vlade.

- Cijeli dan će biti sastanci. Vidjet ćemo koliko će biti širi, ali imamo prvo konzultacije oko nekoliko žurnih stvari koje će uskoro ići pred Vladu. Mislim da ćemo sutra imati jedan cjeloviti neformalni sastanak sa svim članovima Vlade - rekao je Plenković.

Odgovarajući na upit novinara što će se prvo naći pred Vladom, istaknuo je da ima nekoliko prijedloga.

- Želio bih se prvo upoznati s pojedinim, već do sada pripremljenim prijedlozima. Čitao sam dosta izvješće o rezultatima Vlade gospodina Tihomira Oreškovića tako da pokušamo sve ono što je u visokoj fazi pripreme što prije finalizirati i staviti pred Vladu i Sabor -  izjavio je premijer te dodao kako nema puno vremena za uhodavanje.

Govoreći o cjelovitoj poreznoj reformi, Plenković je kazao da će "tu biti puno zakonskih prijedloga, novih zakona, nešto izmjena postojećih".

- Želio bih da taj paket porezne reforme stvarno bude sveobuhvatan, cjelovit, s jasnim učincima i na građane i na poduzetnike, a općenito i na gospodarske pokazatelje - istaknuo je. 

Novinarima je kazao i da će već na prvoj sjednici Vlade imenovati predstojnika Ureda Vlade te da će ovoga tjedna riješiti sve što je ključno i bitno za sastavljanje Vladinog tima.

Najavio je i da će proračun u pripremu vrlo skoro.

- Znate da smo u rokovima sad već malo 'knap', ali nastojat ćemo to nadoknaditi i pripremiti kvalitetan proračun za 2017., i razvojni, i ja se nadam što više orijentiran gospodarskom razvoju i pametnoj fiskalnoj konsolidaciji - zaključio je Plenković.

Facebook komentari

hr Mon Oct 24 2016 10:36:40 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/566eb2bb4b3a46a3298b45f4/80
Foto: Dragan Matić / CROPIX

Hrvatska predsjednica počela razgovore s domaćinom Alijevim

Hrvatska predsjednica počela je u ponedjeljak razgovore s azerbajdžanskim domaćinom predsjednikom Ilhamom Alijevim, kojima bi uz političke trebale dominirati gospodarske teme s obzirom na neiskorišteni potencijal koji Hrvatska za sebe vidi u toj zemlji
U raskošnoj palači s pogledom na Kaspijsko jezero, 45 kilometara udaljenoj od prijestolnice  Bakua, Kolindi Grabar-Kitarović priređen je državni doček uz himne i obilazak počasne bojne kojoj je predsjednica pozdrav uputila na azerskom jeziku. Nakon toga, započela je razgovore s predsjednikom Alijevim.   

Odnosi Hrvatske i Azerbajdžana su "prijateljski, nemamo otvorenih pitanja ali mislim da imamo ogromne neiskorištene potencijale koji su posebno vidljivi u području gospodarstva", kazala je Grabar-Kitarović u nedjelju po dolasku u Baku.

Ona je izrazila uvjerenost da će posjet i razgovori s predsjednikom Alijevim i drugim dužnosnicima, kao i gospodarski forum u utorak "pridonijeti upravo tome da se konkretiziraju mnogi vidovi suradnje", a Hrvatska svoj prostor vidi ne samo u trgovini nego i u ulaganjima i zajedničkoj suradnji u području energetike, tehnologije, prehrambene industrije, brodogradnje, prometa i turizma.

Predsjednicu u ponedjeljak osim susreta s Alijevim očekuju i razgovori s premijerom Arturom Rasizadeom, predsjednikom parlamenta Ogtajom Asadovim, kao i predavanje na Diplomatskoj akademiji.

Ona bi trebala posjetiti i Aleju mučenika, spomen obilježje ubijenim civilima 19. i 20. siječnja 1990. pri upadu sovjetskih snaga u Baku.
Predsjednica će potom položiti vijenac i na grob bivšeg predsjednika Hajdara Alijeva koji je bio predsjednik Azerbajdžana od 1993. do 2003., ali je i prije tog razdoblja, u vrijeme Sovjetskog Saveza bio na čelu te sovjetske republike, te zapravo desetljećima dominirao političkim životom Azerbajdžana. Njega je na izborima 2003. naslijedio sin Ilham Alijev koji je otad pobjeđivao na svim izborima i vodi Azerbajdžan 13 godina.

Grabar-Kitarović će se u utorak zajedno s Alijevim obratiti sudionicima azerbajdžansko-hrvatskog gospodarskog foruma na kojemu se očekuju predstavnici oko 35 hrvatskih i stotinjak azerbajdžanskih kompanija. Činjenica da će na njega doći i azerbajdžanski predsjednik "velika je stvar za Hrvatsku", ocjenjuje se u hrvatskom izaslanstvu.
Diplomatski izvor ocjenjuje da je posjet šefice hrvatske države iznimno važan za sklapanje poslovnih ugovora jer Baku "jako drži do posjeta na visokoj razini". Nakon odlaska visokog izaslanstva važno je i da u Azerbajdžanu ostanu hrvatski predstavnici koji dalje rade na odnosima.

Stoga je i predsjednica u nedjelju ponovila kako bi bilo jako dobro da se što prije Privremeni ured RH u Azerbajdžanu digne na razinu veleposlanstva. To bi bila, ocjenjuju izvori, i neka vrsta poruke službenom Bakuu koji u Zagrebu već ima svoje veleposlanstvo.

Facebook komentari

hr Mon Oct 24 2016 10:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/580dab2d1eea8f46758b46eb/80

U Zagreb dolazi kardinal kojeg čak ni papa Franjo ne želi blizu

Zagreb će do četvrtka biti centar ultrakonzervativaca, boraca protiv sekularizma koji se danas okupljaju na festivalu tradicije i konzervativnih ideja zvanom TradFest

Zagreb će do četvrtka biti centar ultrakonzervativaca, boraca protiv sekularizma koji se danas okupljaju na festivalu tradicije i konzervativnih ideja zvanom TradFest.

Glavna zvijezda festivala bit će kardinal Raymond Leo Burke, kojega je papa Franjo, između ostalog, zbog kampanje da se katoličkim političarima koji se ne protive pravu na abortus uskrati pričest, odstranio iz Kongregacije za biskupe, a onda maknuo i s položaja vrhovnog suca u ceremonijalni zapećak pokrovitelja karitativnog Suverenog malteškoga vojnog reda, piše 24sata. Za Burkea se veže i još jedan “grijeh”, a to je navodno prikrivanja seksualnog zlostavljanja djece od pojedinih svećenika. Za pedofiliju u Crkvi krivi radikalni feminizam. Zbog toga je i zaradio prijavu od organizacije The Catholic Whistleblowers koja je tražila od Vatikana istragu. Burke je demokrate proglasio strankom smrti i postao omiljen među republikancima. Kardinal pak papi Franji zamjera popustljivost prema homoseksualcima.

Uz glavnu zvijezdu skupa, na festivalu bi trebali gostovati potpredsjednik Vlade Davor Ivo Stier, a navedeni su i Vice John Batarelo, Luka Popov te Hrvoje Serdarušić, poznati trojac iz udruge Vigilare. Trebao bi se pojaviti i bivši savjetnik premijera Oreškovića Stjepo Bartulica, studentski kapelan don Damir Stojić, zamjenik ministra obrazovanja Hrvoje Šlezak, Krešimir Planinić iz udruge U ime obitelji te Krešimir Miletić i Hrvoje Zekanović iz stranke Hrast. U sklopu festivala održat će se dva okrugla stola. Jedan na temu o “militantnom sekularizmu” u Hrvatskoj i Europi, dok je drugi dobio naslov “Do kada taj spolni odgoj i rodna ideologija u hrvatskim školama?”. Nepoželjni Papin kardinal Burke predavat će o “Evanđelju života i novoj evangelizaciji”.

Ovakav događaj neće propustiti ni “molitelji” koji su ispred bolnica pokušavali spriječiti žene da naprave pobačaj. Tako će Ante Čaljkušić, član njihove Inicijative 40 dana za život, održati predavanje zvano “Život, dakle biraj!”. Otvorenje festivala počinje danas u 19 sati. Gostima će zapjevati mješoviti pjevački zbog Cantores sancti Marci, a pozdravni govor, među ostalima, održat će i Davor Ivo Stier.    

Sam festival, pa tako i dolazak kardinala Burkea, kojim se ni Papa ne ponosi, financira se isključivo donacijama. Stoga organizatori na svojim stranicama pozivaju dobre ljude, prijatelje i podržavatelje da dobrovoljnim prilozima potpomognu manifestaciju konzervativnih lidera.     

Facebook komentari

hr Mon Oct 24 2016 09:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/534d24e5179942dd6fe9ab53/80

Što se događa s mjerom od tisuću eura za novorođenče?

Puno je očekivanja različitih ciljnih skupina od nove hrvatske Vlade. Ministar financija Zdravko Marić poručio je roditeljima da će se ugodno iznenaditi kad vide odbitke za djecu u porezu na dohodak. No, oni koji su računali na tisuću eura za svako rođeno dijete ipak neće dobiti jednokratnu naknadu u visini koja im je obećana
Prošle se godine rodilo najmanje djece od kad se vode statistike. Problem je, zajedno s ministarstvom, preuzela od Bernardice Juretić nova ministrica Nada Murgetić. A s njim je preuzela i obećanje prethodnice o tisuću eura za svako novorođeno dijete teško 250 milijuna kuna.

- Da li će biti modificirana ili ne, ali mjera će postojati -kazala je Murganić.

Modifikaciju HDZ nije spominjao u predizbornom programu. Na njihovim internetskim stranicama još uvijek stoji da će nova vlada za svako novorođeno dijete osigurati jednokratnu naknadu od 7 i pol tisuća kuna. No, za razliku od predizbornih govora, u prvom premijerskom Plenković ništa određeno nije rekao osim da će ministarstvo, kojem je promijenjeno ime tako da počinje s demografijom, reflektirati političke prioritete vlade na provođenju najnaprednijih demografskih politika, prenosi N1.

- Bilo je nekoliko metodoloških opaski da smo trebali biti precizniji, navesti mjere, možda priložiti tablice priložiti rokove jer su ti materijali spremni' - kazao je Plenković.

Rok koji je sebi zadao ministar Marić da predstavi proračun je početak prosinca. Za bebe će biti osigurana sredstva, ali nije otkrio kolika.

- Pa u proračunu ta mjera će ostati, ali postoji čitav niz drugih mjera koje su u demografskom smislu efikasnije - rekao je minstar Marić.

Svoj stav o ovom pitanju ima i demograf Stjepan Šterc.

- Po meni bi odmah trebalo pročešljati zakone koji ugrožavaju sigurnost majkama na radnom mjestu. Dakle to moraju odmah krenuti, odmah trebaju razraditi recimo koncepciju majke odgajateljice ili oca odgajatelja, ali vezano za obrazovnu razinu koja je u vezi s razinom koja je potrebna za taj status. S tim treba odmah krenuti' - naglasio je Šterc.

Cijelu priču pogledajte ovdje.

Facebook komentari

hr Mon Oct 24 2016 08:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .