Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5346bf8017994225237b2402/80

Grubšić opleo po 'Društvu Marjan': "Kriza na Marjanu će proći, ali odgovornost i dalje ostaje!"

Damir Grubšić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan ljubiteljima Marjana se obratio putem društvenih mreža

Istaknuo je Grubšić kako je još malo medijske pulpe došlo nakon što se u medijima pojavilo privremeno odbijanje Ministarstva poljoprivrede za usvajanje Gospodarskog programa temeljeno na dokumentu koji je 2016. Marjan proglasio državnom šumom:

- Isto Ministarstvo je u dokumentu iz lipnja ove godine, kojeg vam prilažemo na uvid, dalo mišljenje kako je Marjan u vlasništvu Grada Splita kao privatnog šumoposjednika i niti jednom riječju nije spominjalo državno vlasništvo. Uostalom, da je Marjan doista “državna šuma” svi ovi mjeseci u kojima se od Gradonačelnika traži tabularna izjava bili bi suvišni, a Hrvatske šume bi gospodarile Marjanom po sili zakona. Zakon predviđa “ili si državni ili privatni”, a Javna ustanova posjeduje brojne dokumente u kojima se vidi kako je tijekom 2018. pokušala sve zakonske nelogičnosti razriješiti, bez obzira na konačnu odluku, te mišljenje iz lipnja 2019.. Ako je šuma bila “državna” kako je Ministarstvo uopće moglo dopustiti sanaciju bez vlastitog upliva? -

Kaže Damir Grubšić kako nije svako zlo za zlo pa je nakon svega sazvana i prva press konferencija otkako je počela sanacija:
- Poštujemo tradiciju i članove Društva Marjan jer je to izuzetno cijenjena udruga koja čuva Marjan već stotinu godina, čiji su članovi kroz povijest među prvima pošumljavali, ali i provodili izgradnju sadržaja na Marjanu, restauranta, igrališta, krčenja, uređenja i asfaltiranja puteva na njemu, dostupnost svim Splićankama i Splićanima, ne ostavljajući ga “divljom prirodom”, reklo bi se da su bili “prvi graditelji na Marjanu”, no bez čije potpore 2005. godine ne bi bila osnovana ni ova ustanova. Nažalost, ne sjećamo se njihovih PRESS konferencija tijekom ovogodišnje sanacije od potkornjaka,
– ni kada je na čelo sanacije stavljena šumarski nekvalificirana osoba,
– ni kada je mehanizacija sanacije stigla na Marjan,
– ni kad su metode izvlačenja posječenih stabala izabrane protivno njihovim zahtjevima ručnog ili životinjskog izvlačenja,
– ni kada su ih svi zainteresirani a čak i aktualni izvođači upozorili da su planirane vlake bile najbolji metod izvlačenja drveta,
– ni kad su sjeckalice kasnile, a zaraženo drvo ostavljalo usred šume na Benama,
– ni kada su najstručniji ljudi iz šumarske struke na Gradskom vijeću upozorili da ne može svatko vršiti “operaciju slijepog crijeva”,
– ni kada su stručnjaci napuštali Povjerenstvo za Marjan,
– ni kada su sa svih strana upozoreni na sječe nedoznačenih stabala, … nije bilo PRESSICa (ne sjećamo se nijedne, …) većinom su to bila iščuđavanja i pojedine izjave čelnika u TV reportažama - tvrdi ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan.

Tvrdi i kako su u proteklom razdoblju tek dokazali i natovarili još mnoštvo problema:
- Čelnici Društva su uglavnom izlazili u javnost svako jutro “resetirani”, kao da nisu dio službenog tijela koje treba voditi računa o sanaciji, a o iniciranju pošumljavanja da ne govorimo. Nikad nisu prosvjedno napustili sastanak tijela koje je “pokrivalo” sanaciju, koje ni do danas nije progovorilo o pošumljavanju. Uvijek su samo povremenim izjavama širili oči da se oni “nisu za to zalagali” i pitali javnost zašto oni kao članovi nemaju podataka, uvijek samo s pitanjima “Kako to? Kako to?” - govori među ostalim Grubšić.


hr Tue Oct 22 2019 12:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ccb3cf829111ca3698b4627/80
Foto: Dalmacija News

Popodne nam stiže nevrijeme - pljuskovi praćeni grmljavinom, vjetar, moguća i tuča!

Treba, dakle, računati na vjetrovite prilike i probleme u prometu, kako pomorskom, tako i cestovnom

Nakon što je jučer dijelove zemlje poharalo nevrijeme, i danas su visoki parametri nestabilnosti, osobito na sjeverozapadu unutrašnjosti, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana. - piše N1

Mogući su izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom, koje može pratiti i pojava tuče, jaki naleti vjetra sjevenog smjera.

Zbog bure i tramontane kasnije će zapuhati i sjeverozapadnjak, na snazi je viši stupanj Meteoalarma, sustava DHMZ-a, koji nas informira o potencijalno opasnim vremenskim prilikama.

Treba, dakle, računati na vjetrovite prilike i probleme u prometu, kako pomorskom, tako i cestovnom!

hr Tue May 26 2020 11:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5eccdb756f2ab8493b8b46fd/80

Poziv stanarima Visoke i Sućidra za iskazivanjem interesa za korištenje garažnih mjesta

Pozivaju se zainteresirani stanari koji zadovoljavaju uvjete navedene u pozivu da svoj zahtjev podnesu do 5. lipnja 2020.

Komunalna tvrtka Split parking uskoro će, prema obavijesti iz Grada Splita, a u dogovoru s kotarevima,  preuzeti upravljanje garažama Vrazova te Sućidar. Stoga se ovim putem pozivaju stanari koji stanuju na niže navedenim adresama, ako su zainteresirani za korištenje parkirnih mjesta u tim garažama, da do 5. lipnja 2020. godine podnesu svoj zahtjev.

Poziv za garažu Vrazova odnosi se na:

stanare Gradskog kotara Visoka koji stanuju u Ulicama Vrazova, Ozaljska, Viktora Vida ili dijelu Ulice Vukovarska (kućni brojevi 158 – 180)

Popunjeni obrazac može se predati osobno ili poslati putem e-maila na: [email protected] (na isti mail moguće se obratiti za sve dodatne informacije).

Poziv za garažu Sućidar odnosi se na:

stanare Gradskog kotara Sućidar koji stanuju u Ulici Krležina (kućni brojevi 2 – 36)

Popunjeni obrazac može se predati osobno ili poslati putem e-maila na: [email protected] (na isti mail moguće se obratiti za sve dodatne informacije).

Obrazac koji je potrebno popuniti i dostaviti dostupan je na:

internetskoj stranici www.splitparking.hr pod rubrikom 'OBRASCI' (link na obrazac)

-  porti Upravne zgrade Split parkinga, Ruđera Boškovića 28/1. kat, Split.

hr Tue May 26 2020 11:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5eccd5566f2ab8493b8b46ea/80

Na devet lokacija: Postavljene smart barijere splitske proizvodnje koje sprječavaju zloupotrebu rezerviranih parkirnih mjesta

Split parking je u suradnji s tvrtkom Parklio postavio ukupno 42 barijere u Splitu koje predstavljaju unificirano i Smart City rješenje za cijeli grad, a u planu je i postavljanje novih

Od ovog tjedna na 42 rezervirana parkirna mjesta ispred ukupno devet hotela u Splitu postavljene su Parklio barijere koje će pomoći spriječiti daljnju zloupotrebu tih parkirnih mjesta. Rezultat je to inicijative komunalne tvrtke Split parking čija je ideja bila ponuditi unificirano i Smart City rješenje koje će s vremenom postati standard. Barijere je nabavio i postavio Split parking, a korisnici na čija su mjesta postavljene za njihovo će održavanje plaćati dodatnu mjesečnu naknadu uz već postojeću cijenu rezerviranog parkirnog mjesta.

Riječ je o barijerama lokalne proizvodnje koje predstavljaju iskorak u svijetu parking industrije te su tehnološki najnapredniji proizvod svoje vrste. Baterija barijere ima solarno punjenje, a sama barijera kontrolira se na pametnim uređajima, omogućavaju dijeljenje digitalnih ključeva putem aplikacije i imaju opciju automatskog zatvaranja pri odlasku vozila što omogućava apsolutno bezbrižno iskustvo za krajnjeg korisnika.

Iz Split parkinga poručili su kako su u proteklih godinu dana od kada im je grad Split dao nadležnost nad rezerviranim parkirnim mjestima za hotele detektirali niz problema u korištenju ovih mjesta, a najčešći je bespravno korištenje, ali i velik broj različitih rješenja koja potom odskaču od okoline i jedni od drugih. Kako bi tome stali na kraj, u suradnji sa splitskom tvrtkom Parklio pronašli su rješenje, na koje su svi hoteli korisnici rezerviranih parkirnih mjesta vrlo brzo pristali.

- Već nekoliko godina usmjereni smo na Smart City rješenja, želimo ići u korak s najnovijom tehnologijom i time uvesti red u promet i parking u Splitu. Krenuli smo sa Split parking aplikacijom i postavljanjem senzora, a sada smo postavili pametne barijere. Drago nam je da smo imali priliku to napraviti u suradnji s našom splitskom tvrtkom Parklio. Ugradnjom navedenih barijera osigurali smo neometano korištenje rezerviranih mjesta njihovim korisnicima, a tvrtku i Grad zaštitili smo od potencijalnih tužbi i prozivanja, rekao je Marko Bartulić, direktor Split parkinga.

Parklio već dugi niz godina osvaja brojne nagrade za inovativnost te izvozi u preko 35 zemalja svijeta, no poručuju kako im je ovo zasigurno najdraža isporuka, u vlastitom gradu barijere rješavaju problem parkinga za sve hotele.

- Jednom kada se zapravo vidi dodana vrijednost koju ovaj proizvod pruža, uvjereni smo da će ovo biti tek početak suradnje koja će oplemeniti ponudu grada Splita. Svi Parklio proizvodi se u potpunosti razvijaju u Splitu i zaista moramo iskoristiti priliku da pohvalimo progresivno razmišljanje od strane Split Parkinga i njihovu odluku da u suradnji s lokalnom tvrtkom sa proizvodnim pogonom u Splitu riješe gorući problem grada na vrlo moderan način, poručio je Dario Boras, direktor Parklia.

U budućnosti je cilj postaviti iste barijere na sva rezervirana parkirna mjesta u Splitu (sudovi, muzeji, porezna uprava, ambasade, konzulati itd.).

Evo kako barijera funkcionira: hr Tue May 26 2020 10:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ad599b52af47f217f8b46d1/80
Foto: Pixabay

Loše vijesti za vozače: Značajno poskupljenje benzina i dizela

Spremnik od 50 litra benzina poskupio je 17,50 kuna, a spremnik dizela 15 kuna

Kako je i najavljeno, danas je došlo do znantnog poskupljenja goriva u Hrvatskoj.

Spremnik od 50 litra benzina poskupio je 17,50 kuna, a spremnik dizela 15. 

Što se tiče cijena na benzinskim pumpama, na Ininoj i Tifon pumpi litra Eurosupera 95 košta prosječno 8,52 kune, na Croduxu 8,68... Ostale cijene provjerite ovdje.

Litra dizela od danas košta više od 8 kuna, na Ininoj je 8,14, a na nekim drugim pumpama cijena se penje i do 8,30 kuna.  

I kod autoplina došlo je do poskupljenja, a košta od 3,83 do 4,04 kune. 

hr Tue May 26 2020 10:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .