Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5f86bfe46f52df8f138b45e9/80

Oko 8 milijuna kuna utrošeno u uređenje i asfaltiranje ulica na području Kaštela

Trenutno se uređuju samo one ulice kojima su prošli kanalizacijski kolektori

Na području Kaštela bez zastoja odvijaju se započeti građevinski radovi tako da je u ovoj godini utrošeno nešto manje od 8 milijuna kuna za uređenje i asfaltiranje ulica. Od toga je pri samom kraju uređenje Zagorskog puta ispod željezničke pruge u Radunu što obuhvaća proširenje prometnice i nogostup za pješake dužine 60 metara. 

Na taj način prometnica će biti sigurnija za pješake, a osim toga, cesta je proširena za 40 centimetara, a potom i asfaltirana. Uklonjen je i zapadni betonski zid te je izgrađeno 80 metara rubnjaka uključujući i riješenu oborinsku odvodnju.

U sklopu navedenih radova, na mjestu gdje su se prije nalazili kontejneri, izgrađen je parking prostor za 10 do 15 automobila koji je potom asfaltiran, a ujedno su uklonjeni i kontejneri u velikom zavoju.

- Na mjestu ispod pruge gdje su građani nekada odlagali otpad uredili smo parking, a planira se urediti još jedan obližnji parking prostor ispod groblja gdje je nelegalni deponij. U uređenje ulice utrošeno je 55 tisuća kuna, dok je vrijednost parkinga 25 tisuća kuna – istaknula je pročelnica Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, imovinsko – pravne poslove i zaštitu okoliša Grada Kaštela Marija Pelivan navodeći da se trenutno uređuju samo one ulice kojima su prošli kanalizacijski kolektori.

- Kako je i predviđeno u planu za ovu godinu, za održavanje nerazvrstanih cesta u proračunu Grada Kaštela, do ovoga trenutka, utrošeno je nešto manje od 8 milijuna kuna. To je samo dio onoga što se ulaže u komunalnu infrastrukturu, a prema najavama iz Vodovoda i kanalizacije, uskoro kreću radovi na vodoopskrbi i kanalizaciji južno od državne ceste D8 do mora i to za ona kućanstva koja nemaju riješene ove egzistencijalne uvjete – poručuje gradonačelnik Denis Ivanović.

Proteklih mjeseci asfaltirano je i uređeno još nekoliko ulica među kojima su ulice Crnoči I, II, III i VII u Kaštel Novom što ukupno iznosi nešto manje od 2 tisuće metara kvadratnih i više od 230 tisuća kuna proračunskih sredstava Grada Kaštela. Nadalje, asfaltirane su ulice Put Rakovića u Kaštel Kambelovcu površine 390 metara kvadratnih vrijednosti 50 tisuća kuna uz prethodnu ugradnju oborinske odvodnje svedene u potok, Put Selišća u Kaštel Kambelovcu površine 460 metara kvadratnih vrijednosti 60 tisuća kuna, Put Podvornica u Kaštel Kambelovcu površine 410 metara kvadratnih i vrijednosti 53 tisuće kuna. Uređena je Ulica Vlade Šimere u Kaštel Štafiliću površine 180 metara kvadratnih vrijednosti 24 tisuće kuna te ulica Put Žabic u Rudinama površine 610 metara kvadratnih u iznosu od 78 tisuća kuna.

Ulice Podlukovo i Mila Gora u Kaštel Gomilici sanirane su i presvučene novim slojem asfalta što obuhvaća ukupno 2800 metara kvadratnih za što je izdvojeno 250 tisuća kuna. Asfaltirane su i uređene ulice Prilaz blatu, Put ograde i Put Gorice u Kaštel Sućurcu ukupnih 2 240 metara kvadratnih i vrijednosti 278 tisuća kuna.  

Cesta dr. Franje Tuđmana na raskrižju kod Lidla u Kaštel Sućurcu sanirana je i presvučena novim slojem asfalta površine preko 1000 metara kvadratnih i vrijednosti 110 tisuća kuna, dok je isti iznos za isti broj kvadrata utrošen nekoliko metara dalje na uređenje ceste između Kaštel Gomilice i Kaštel Sućurca. Ovo su samo neke od uređenih ulica u ovoj godini na području grada Kaštela.

hr Wed Oct 14 2020 11:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a3782c8b9e03e8a298b465c/80
Foto: Pixabay

Pukla cijev na Splitu 3, neke zgrade ostale bez vode

Stanovnici Ulice Ruđera Boškovića 11, 13 i 15 stoga su ostali bez vode.
Na Splitu 3 ponovno je pukla vodovodna cijev. Stanovnici Ulice Ruđera Boškovića 11, 13 i 15 stoga su ostali bez vode.

- Nadamo se da bi kvar tijekom noći trebao biti popravljen pa da se onda može normalno puštati voda, poručuju iz Vodovoda i kanalizacije.
hr Sun Oct 25 2020 18:09:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f45392adaf72d8f7a8b4571/80
Foto: Unsplash

Pozivu HLK-a u 24 sata odazvala se čak 23 umirovljena liječnika

Iz Komore dodaju da očekuju puno veće brojke početkom radnog tjedna.

Zbog značajnog pogoršanja epidemiološke situacije vezane uz bolest COVID-19, ministar zdravstva Vili Beroš jučer zamolio je Hrvatsku liječničku komoru da Ministarstvu zdravstva dostavi podatke o liječnicima u mirovini koji su se voljni ponovno profesionalno angažirati za rad u zdravstvenim ustanovama za vrijeme epidemije, sukladno svojim specijalizacijama.

Kako doznaje N1, u prva 24 sata pozivu Liječničke komore odazvala su se već 23 umirovljena liječnika. Iz Komore dodaju da očekuju puno veće brojke početkom radnog tjedna. 

Podsjetimo, ministar zdravstva jučer je kazao kako broj hospitaliziranih bolesnika ubrzano raste kao i broj zdravstvenih djelatnika koji su pozitivni na covid-19 i u samoizolaciji, zbog čega ne mogu sudjelovati u liječenju.

Ministar Beroš je zamolio Hrvatsku liječničku komoru da Ministarstvu zdravstva dostavi podatke o liječnicima u mirovini koji su se voljni ponovno profesionalno angažirati, a zainteresirani liječnici mogu se javiti u HLK, stoji u pozivu.

hr Sun Oct 25 2020 17:35:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5721bd4c0890d28e008b4729/80

Tjedna prognoza: Niz upozorenja za sutra, u utorak nova promjena

Vremenska uzbuđenja i pripadajući meteo alarmi rezervirani su ovoga puta za početak tjedna.

Novi tjedan, stara pjesma – pred Sve svete južina. Tjednu prognozu donosi Dunja Mazzocco Drvar za Index.hr.

Vremenska uzbuđenja i pripadajući meteo alarmi rezervirani su ovoga puta za početak tjedna. U ovom listopadu nismo baš imali magle, nadoknadit ćemo to dijelom u njegovom zadnjem tjednu, a sutra će ona biti najgušća u istočnoj Posavini gdje ćete vidjeti jedva nekoliko metara ispred sebe.

Upozorenje na vidljivost manju od 200 metara izdano je za cijelu Slavoniju i Baranju, a bit će je i u Prigorju i Moslavini. Vrlo niski tmurni oblaci skupljat će se već od noćas i u primorju od Rijeke do Zadra, a iz njih će povremeno i rositi. Nešto trajnije i upornije padat će kiša u Rijeci i okolici, uključujući i dio Gorskog kotara.

U ostatku zemlje pretežno sunčan i sve vjetrovitiji ponedjeljak. Udari jugozapadnjaka u Zagorju i Međimurju dosegnut će u rano popodne oko 55 km/h, a jugo će uz zapadne obale Istre, na Kvarneru i srednjem Jadranu u noći na utorak puhati na mahove od 65 do 100 kilometara na sat. Jutro će biti nešto svježije od današnjeg, najniže temperature na kopnu od 5 do 9, a na moru između 9 i 13 stupnjeva. S pomicanjem sata i kasnijim odlaskom na posao i u škole pomaknuli smo se taman dovoljno da ne moramo krenuti na posao i u škole baš tada kad je najhladnije.

A i magla će biti najgušća između 6 i 7 sati ujutro. Danju pretoplo za posljednje listopadske dane, u unutrašnjosti od 14 do 19, a u priobalju oko 20 Celzija. Ne treba posebno isticati da je ovakvo vrijeme biometeorološki nepovoljno, meteoropati bi mogli imati glavobolju, a kronični bolesnici pojačane tegobe.

Nova kiša u utorak

U utorak će se kiša s riječkog područja proširiti prema jugu, bit će snažna i obilna. Očekuje se 20 do 50 litara po četvornom metru, s tim da će ta količina većinom pasti u svega dva tri sata pa su izgledne i bujice. Prijepodne će prolazno padati i u zapadnoj unutrašnjosti, a poslijepodne su pljuskovi izgledni u zapadnoj Slavoniji no ovdje kiša neće biti tako obilna. Jugo će prolazno jenjati, ponegdje će s olujom na kopnu nakratko zapuhati sjeverac, a na moru tramontana. Na zapadu i sjevernom Jadranu bit će malo svježije, u Slavoniji i Dalmaciji još malo toplije nego u utorak.

Od srijede stabilno

U drugoj polovini tjedna većinom suho i malo toplije od uobičajenog za ovaj dio godine. Na kopnu će jutra biti maglovita uz temperature većinom od 6 do 10, a dani djelomice sunčani s maksimumima od 13 do 17 °C. Na moru pretežno sunčano samo s visokim prozirnim oblacima, a dominirat će slaba do umjerena bura koja neće hladiti obalu nego zadržavati temperaturu na ugodnih 20 Celzija. Sve u svemu, bez iznenađenja, osim ako iznenađenjem ne smatrate činjenicu da će ne Sve svete biti relativno toplo.

Topli Svi sveti

Doduše, ne preko 20 °C, koliko smo već imali par puta u proteklih tridesetak godina, ali svakako više od odgovarajućeg prosjeka koji za Zagreb iznosi 13,6 °C, a za Split 18,8 stupnjeva. Inače, kao i planet i Europa i Hrvatska općenito, i Svi sveti nam se nekontrolirano griju. Podaci pokazuju da danas posjećujemo zagrebačka groblja na temperaturi koja je u prosjeku čak 4 stupnja viša nego prije 70 godina, a u Splitu se prvi dan studenoga u tom razdoblju zagrijao za oko 2 Celzija. Također, statistička šansa da na Sve svete imamo kišu je oko 60 posto. Ove godine kiša će nas ipak zaobići.

hr Sun Oct 25 2020 17:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ebaf3326f2ab8d5258b4569/80
Foto: Screeshot/Nova Tv

Liječnici prozvali Grbu-Bujević, traže da se aktivira oko korone

Evo što im je odgovorila.

Jučer je i službeno potvrđeno da je krenula mobilizacija umirovljenih liječnika zbog stanja s koronavirusom i manjka zdravstvenog kadra uslijed samoizolacija liječnika i medicinskog osoblja u mnogim zdravstvenim ustanovama. 

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) je poslala apel liječnicima koji su u politici da se i oni aktiviraju, kao i umirovljeni liječnici.

Posebno su spomenuli donedavnu članicu Stožera Grbu-Bujević, piše Index.hr.

"U ovim iznimno teškim vremenima, dok se Predsjednik i Premijer prepucavaju kao dva trećaša, a dio građana upitnog znanja organizira prosvjede za “svoje slobode i demokraciju”, pišu gomilu netočnih činjenica koje potom tragično velik broj građana prihvaća kao istinu i širi dalje, odjekuje gromoglasan tutanj urušavanja postojećeg zdravstvenog sustava.

HUBOL poziva SVE liječnike u Saboru i ostalim tijelima državne vlasti da svoju političku aktivnost stave u mirovanje i sjete se da su liječnici. Sigurni smo da će se za političke funkcije lako naći zamjene,što će za liječničku profesiju u trenucima koji slijede biti nemoguće. Također pozivamo Saborski odbor za zdravstvo koji šutke i bez ikakve inicijative gleda što se događa, da se barem ponekim korisnim sastankom i prijedlozima pridruži borbi protiv pandemije. Posebno upada u oči šutnja bivše članice Nacionalnog kriznog stožera koju smo do nedavno svakodnevno gledali i slušali u medijima, a od kako je ušla u Sabor te postala dopredsjednica Saborskog odbora za zdravstvo, potpuno je iščezla iz medijskog prostora", napisali su.

Grba-Bujević: Nikad nisam bila po mjeri nekih

Maja Grba-Bujević odgovorila je na prozivku. Njezinu objavu na Facebooku prenosimo u cijelosti:

"ZAJEDNO MOŽEMO VIŠE"

U ovako teškoj i zahtjevnoj situaciji, prozivati bilo koga je kontraproduktivno, osobito ako se upire prstom u konkretnu osobu, ne imajući pravog uvida u njezin rad. Ako se vratimo samo malo unatrag, vidjet ćemo da zapravo nikad nisam bila po mjeri nekih. Dok je prominirao moj stručni rad i dugogodišnje profesionalno iskustvo upravljanja velikim sustavima, dolazili su prigovori kako sam stranački čovjek i kako me protežira politika. 

Potpuno nekorektno pokušavalo se difamirati moje stručno znanje. Upravo zato, kao liječnica i političarka, ali prije svega kao odgovoran čovjek, nastavljam svoj rad u svezi pandemije po svome najboljem znanju i savjesti. To činim svakodnevno u brojnim situacijama, tako ću i dalje nastaviti.

"Stavila sam se na raspolaganje"

Ovdje želim spomenuti, činjenica radi, da sam se stavila na raspolaganje ravnateljstvu Opće bolnice Karlovac za poslove specijalista anesteziologije i reanimatologije, osobito u vrijeme vikenda i blagdana. Oni koji me malo bolje poznaju, znaju da su moja obitelj i liječništvo moj životni odabir kojem sam u cijelosti posvećena.

Zbog svega gore navedenog, nemam se potrebu promovirati i prikupljati političke poene. Od samog početka epidemije COVID-19 činim sve kako bi oboljeli imali što bolju zdravstvenu skrb, te kako bi zdravstveni radnici imali što bolje uvjete u ovom izvanrednom stanju. 

Uz čvrsto uvjerenje kako, bez obzira na motivaciju pojedinih kritika i objeda, svi imamo zajedničku želju da što prije izađemo iz epidemije, srdačno Vas pozdravljam".

hr Sun Oct 25 2020 16:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .