Nije šala: Višak kilograma, alkohol i kava su recept za dugovječnost

Dvije čaše vina ili piva svaki dan te pokoji kilogram viška recept su za dugovječnost, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija. Oni su analizirali navike 1700 osoba starijih od 90 godina te došli do zaključka da je umjereno konzumiranje alkohola jedan od pet ključnih elemenata za dugovječnost. Oni koji su u prosjeku pili svaku večer dvije čaše vina ili piva, imali su za 18 posto manji manji rizik od prerane smrti od onih koji to nisu činili, piše Život i stil.

Osim alkohola, za dug život dobro je imati i nekoliko kilograma viška, hobi u kojem uživate te vrijeme za kavu. Profesorica sa spomenutog sveučilišta Claudia Kawas došla je do otkrića da ljudi koji dva sata dnevno posvećuju svom hobiju imaju 21 posto rizik od prerane smrti, a kod onih koji se svakodnevno 15 do 45 minuta bave tjelovježbom taj je rizik umanjen za 11 posto.

Konzumacija dvije šalice kave na dan rizik od prerane smrti smanjuje za 10 posto. Mršave osobe imaju za 50 posto viši rizik od preranog umiranja od osoba koje imaju koji kilogram viška.

POSLJEDNJE DODANO: