Grabar-Kitarović: Mogu pozvati Đikića da se vrati, ali ne znam da li mu to nešto znači

 Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u ponedjeljak kako joj je žao što je istaknuti znanstvenik Ivan Đikić, u znak prosvjeda što ministar znanosti Pavo Barišić ostaje na toj dužnosti unatoč optužbama za plagiranje, odlučio napustiti Hrvatsku, rekavši kako ga ona može pozvati da se vrati, ali ne zna bi li mu to nešto značilo.

 U intervjuu za Novu TV u povodu druge godišnjice svog mandata predsjednica je, upitana znači li joj više za hrvatsku znanost Đikić ili Barišić, odgovorila kako to pitanje u ovom trenutku smatra apsolutno irelevantnim, izrazivši iznimno žaljenje zbog Đikićeve odluke da napusti Hrvatsku.

– Ono što moramo učiniti jest da razvijamo uvjete da se ulaže u inovacije i znanost. S tim sam nezadovoljna i mislim da tu kaskamo za razvijenim svijetom. Hrvatska mora trčati i sprintati da bi dosegla razvijene zemlje – poručila je. Dodala je kako u tome problem nije Pavo Barišić, nego cijeli sustav i potreba da se o takvim pitanja postigne konsenzus između vlasti i oporbe.

– Da se konačno dogovorimo oko kurikularne reforme, oko reforme visokog obrazovanja, ulaganja u istraživanja. Da pružimo uvjete tim mladima, ne samo Ivanu Đikiću, već i mnogim mladim ljudima koji su potencijalni talenti da doprinesu Hrvatskoj i ostanu ovdje, da rade u Hrvatskoj. Gospodin Barišić je samo jedan u nizu ministara – istaknula je Grabar-Kitarović.

 Upitana kako misli da Dragan Lozančić – koji je smijenjen s mjesta ravnatelja SOA-e nakon njezinih optužbi da se ogriješio o zakon – sada može biti ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje, dužnost na koju ga je nedavno imenovala Vlada, odgovorila je kako je on izgubio njezino povjerenje, a sada ne radi u službama koje se bave obavještajnim aktivnostima.

– Držim da gospodin Lozančić, kao i gospodin Buljević koji je bio moj savjetnik za nacionalnu sigurnost i svojevremeno šef SOA-e, da su to ljudi koji su dolazili u kontakt s dokumentima koji su povjerljive naravi i moraju ostati u Hrvatskoj – poručila je. Ponovila je kako se Lozančić ogriješio o pravila koja se odnose na rad službi, ali nije htjela reći o kakvim se pravilima radi jer je “to prošlost”.

Imam osnovane sumnje da je Lozančić radio za Milanovića, ali to sada nije relevantno

 Za svoje ranije optužbe kako je Lozančić prikrivao neke stvari i radio za tadašnjeg premijera Zorana Milanovića rekla je kako to ne može dokazati, ali da za to ima osnovane sumnje, iako to sada, kaže, nije relevantno.  

– Držim da gospodin Lozančić sa svojim kvalitetama može pridonijeti radu jedne uprave koja nije uvezana i nije dio obavještajnog sustava i onoga čime se bave obavještajne agencije. Želim da on ima perspektivu u Hrvatskoj, kao što bi i za gospodina Buljevića trebalo naći odgovarajuće rješenje u hrvatskoj državnoj upravi – istaknula je Grabar-Kitarović. 

 Za Milanovića je rekla kako joj ne nedostaje, ali žali što s njim, u vrijeme dok je bio premijer, nije imala bolji odnos, sinergiju i zajednički rad. “Moja ruka je uvijek bila ispružena, ja sam njemu čestitala na izbornoj pobjedi i izrazila želju da radimo zajedno na dobrobit Hrvatske. Vjerujem da bismo zajedničkim radom puno više postigli, ali to je bio izbor gospodina Milanovića da zauzme takav stav”, kazala je.

 Upitana koja joj je, po njezinu mišljenju, najveća greška u ove dvije godine mandata, predsjednica je odgovorila kako je grešaka svakako bilo, ali da nije razmišljala o tome koja bi joj bila najveća, jer “tko radi taj i griješi”. “Kada imate stav, kada radite sa srcem i strašću, onda svakako radite i greške. Ne znam, to je nešto o čemu će procijeniti građani i ja ću svakako poslušati njihov glas. Nikad se neću libiti priznati da sam radila greške u radu, a koja je najveća greška, reći će građani”, rekla je.

POSLJEDNJE DODANO: