Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/582eb3091eea8f68cc8b459f/80
Foto: Antonio Miše / CROMETEO

HAK: Kolnici mokri, magla otežava promet

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu Hrvatske, a magla smanjuje vidljivost i usporava vožnju mjestimice u Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru i Istri, izvijestio je u četvrtak Hrvatski autokulub (HAK)

Magla otežava promet na autocestama: A3 Bregana-Lipovac između Nove Gradiške i Lipovca, A4 Goričan-Zagreb između Goričana i Varaždina, A5 Đakovo-Sredanci, A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić, A7 Rupa-Diračje između čvorova Matulji i Jurdani.

Zbog loših uvjeta na kolniku (led i inje) za sav promet zatvorena je dionica državne ceste DC26 Čazma-Garešnica između naselja Donji Miklouš i Šimljanik.

Zbog poledice zimski su uvjeti na lokalnim cestama u Strezojevu i u Gladovcu Pokupskom te na ŽC Breze-Stalak.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja.

U prekidu je trajektna linija Valbiska-Lopar.

Ostali trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe.

Facebook komentari

hr Thu Feb 02 2017 07:45:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5906d0b2b4739868658b4644/80
Foto: Makarska kronika

Čeka li Makarsku scenarij kao na Bolu?

Ukupna površina koje se daje u koncesiju iznosi 19.437 m2 od čega je kopneni dio 9.169 kvadrata, a morski 10.268

Glavna točka prijepora na prošlotjednoj sjednici Županijske Skupštine bila je odluka o davanju koncesije zagrebačkoj tvrtki Sport B nad bolskom plažom Zlatni rat na 15 godina. Iako su prije početka Skupštine županijski vijećnici SDP-a tražili da se ova točka skine s dnevnog reda, to nije prihvaćeno, jednako kao što nije prihvaćen ni prijedlog vijećnika Igora Batošića koji je tražio da se s dnevnog reda skinu dvije točke vezane za koncesije na Cvitački, a koje su kasnije i usvojene. - piše Makranska kronika

Riječ je odluci o poništenju postupka davanja koncesije na pomorskom dobru na Cvitački u svrhu gospodarskog korištenja plaže, te o odluci o namjeri davanja koncesije na istom pomorskom dobru. Naime, na prijedlog župana Zlatka Ževrnje, Županijska Skupština je odlučila poništiti davanje koncesije na pomorskom dobru na Cvitački jer je dokumentacija tri ponuditelja koji su se u siječnju ove godine javili na natječaj bila nepotpuna pa su ponude ocijenjene kao nevaljane. 

Na natječaj su se prijavili Makarski Komunalac, solinska tvrtka Makarska plaža te splitski odvjetnik Boris Ivančić. Potom je opet na prijedlog župana na Skupštini donesena odluka o namjeri davanja koncesije na plaži Cvitačke, a koja će na snagu stupiti nakon što sva tri ponuditelja iz prvog natječaja eventualno podnesu žalbe.

Koncesija za 19.437 kvadrata daje se na 10 godina

Ovdje je riječ je o koncesiji na pomorskom dobru koje je upisano u zemljišnoj knjizi Općinskog suda u Splitu, zemljišno-knjižni odjel Makarska. Ukupna površina koje se daje u koncesiju iznosi 19.437 m2 od čega je kopneni dio 9.169 kvadrata, a morski 10.268. Dio plaže se daje pod koncesiju u svrhu iznajmljivanja pedalina, ležaljki, jet skijeva, aqua parka i tri montažna ugostiteljska objekta. Koncesija se daje na rok od 10 godina, a početni iznos stalnog dijela godišnje naknade je 350 tisuća kuna, dok je promjenjivi dio 3% od prihoda ostvarenog obavljanjem djelatnosti. 

Postupak davanja koncesije započet će danom objave Obavijesti o namjeri davanja koncesije u elektroničkom oglasniku javne nabave RH. Nakon poništenja odluke o davanju koncesije na Cvitački, ispitali smo tko stoji iza solinske tvrtke Makarska plaža i koga zastupa splitski odvjetnik Ivančić. Došli smo do saznanja da je Ivančić u slučaju dodjele koncesije zastupao makarske obrtnike, odnosno vlasnike ugostiteljskih objekata među kojima su Mirko Roso i Mario Skako. Tvrtku Makarska plaža zastupaju Tomislav Bajić i Splićanin Marko Bralić koji je inače suvlasnik diskoteke Petar Pan. Iz kojih razloga ove godine namjeru o davanju koncesije na Cvitački raspisuje Županija, a ne Grad Makarska koji je gospodario ovim dijelom plaže, pojasnio je županijski vijećnik Igor Batošić.

Ugostitelji proveli uknjižbu pomorskog dobra

Naime, javnosti je sigurno nepoznato da je koncesija nad pomorskim dobrom na Cvitački kojim je gospodario Grad, pripala Županiji jer je pomorsko dobro napokon uknjiženo i određene su njegove granice, ali ne na inicijativu Grada, već na inicijativu ugostitelja koje je u natječaju za koncesiju zastupao odvjetnik Ivančić. Interes ugostitelja bio je da se pomorsko dobro uknjiži jer će se na taj način za koncesiju obratiti Županiji koja daje rok korištenja od 5 do 10 godina, dok je dosadašnjih godina za vrijeme dok pomorsko dobro nije bilo uknjiženo, Grad ugostiteljima i vlasnicima obrta izdavao koncesijsko rješenje na godinu dana. 

Kako je kazao Batošić, Grad bi još ovu sezonu mogao raspolagati pomorskim dobrom na Cvitački. – Ugostitelji su u ovom slučaju odradili posao jedinice lokalne samouprave u smislu upisa pomorskog dobra u zemljišne knjige čime su stekli uvjete da koncesiju sada zatraže od Županije, a ne više od Grada. Za Cvitačku je počela bitka kao na Zlatnom ratu jer se i ovdje ide prema najpovoljnijoj financijskoj ponudi mada bi prednost trebala imati jedinica lokalne samouprave kojoj bi se pomorsko dobro moralo dati na upravljanje, kazao je Batošić dodavši da upis pomorskog dobra može svatko napraviti ukoliko pokrene inicijativu što se dogodilo u slučaju Cvitačke, a ugostitelji su za to angažirali geometra i tvrtku koja vrši provedbu upisa u zemljišne knjige. 

- Gradu je odgovaralo da pomorsko dobro na Cvitački ne bude uknjiženo jer njime može raspolagati, međutim druga je opcija bila da Grad uknjiži dobro te da se na natječaj Županije javi Komunalac koji bi mogao dobiti koncesiju na 10 godina, ali obje opcije imaju i prednosti i nedostatke - dodaje Batošić koji se prije usvajanja odluke o poništenju natječaja za koncesiju na Cvitački na Skupštini pobunio jer je saznao da su dvije ponude otvorene ranije i time automatski nisu mogle ući u razmatranje, a ponuda Komunalca poništena je zbog pogrešne bankovne garancije.

Ugostitelji inicijativu proveli prije sedam godina

Kada su pokrenuli inicijativu za upis pomorskog dobra na Cvitački u zemljišne knjige, a na kojem ugostiteljske objekte imaju 10-ak godina? Kako kaže Roso, inicijativa je pokrenuta čak prije sedam godina.

 – Nadam se da ćemo ovog ljeta imati koncesijsko rješenje od Komunalca na godinu dana što mi nakon cijele trakavice, potpuno odgovara. Prije sedam godina smo podnijeli inicijativu za određivanjem granica pomorskog dobra, ali se cijela procedura otegla i jedini cilj nam je bio da nam se koncesija za obavljanje ugostiteljske djelatnosti da na više godina, a ne godinu za godinom -kazao je Roso.

 Isto je potvrdio i Skako koji kaže da je inicijativa za upisom pomorskog dobra pokrenuta jer svim obrtnicima koji koriste pomorsko dobro na Cvitački više odgovara koncesija na pet ili 10 g odina kako bi mogli normalno raditi. 

- Namjera nam je bila da ne moramo iz godine u godinu strepiti hoće li nam Komunalac, odnosno Grad izdati koncesijsko rješenje jer na takav način nismo mogli ništa planirati dugoročno pa smo zato i o svom trošku angažirali geometra i ovlaštenu tvrtku kako bi se proveo upis pomorskog dobra u zemljišne knjige - kazao je Skako. 

ČEDO CRLJEN, DIREKTOR KOMUNALCA
"I Makarska ima svoj Bol”

Komentar na odluke Županijske Skupštine o poništenju postupka davanja koncesije na pomorskom dobru na Cvitački te odluke o ponovnoj namjeri davanja koncesije, dobiven je od direktora Komunalca Čede Crljena. Kako kaže Crljen, sada Komunalac čeka žalbeni rok na odluku o poništenju koncesije i nakon toga bi trebala uslijediti odluka o namjeri davanja pod koncesiju.

 – Grad će i dalje ovog ljeta upravljati Cvitačkom i mogao bi koncesijsko rješenje preko koncesijskog Vijeća dodjeljivati podkoncesionaru ili Komunalcu koji će napraviti opet ugovore sa dosadašnjim korisnicima. Ne mogu proniknuti u razloge ukidanja upravljanja pomorskim dobrom koje je imao Grad, a ako je riječ o formalnim razlozima, to je jedna priča, a ako su razlozi neopravdani, to je druga priča. Uglavnom je zaključak da i Makarska ima svoj Bol, kazao je Crljen.

BORIS IVANČIĆ, SPLITSKI ODVJETNIK
"Natječaj je bio loše zamišljen”

Na natječaj za davanje koncesije na Cvitački, a koji je poništen prijavio se splitski odvjetnik Boris Ivančić koji zastupa vlasnike ugostiteljskih objekata i podkoncesionare koji iznajmljuju jet skijeve više od 10 godina. Kako je kazao Ivančić, vlasnike ugostiteljskih objekata na Cvitački zastupao je samo u slučaju prijave na natječaj. 

- Natječaj je poništen i bio je nekako loše zamišljen mada nisam siguran hoće li se i kada za pomorsko dobro na Cvitački ponovno raspisati natječaj za koncesiju. Ugostitelji su me samo zamolili da im pomognem oko prijava na natječaj i dalje nemam nikakvog posla oko cijele priče, kazao je Ivančić.

MARKO BRALIĆ, SUVLASNIK TVRTKE MAKARSKA PLAŽA SOLIN
"Na Cvitački smo planirali otvoriti beach bar”

Splićanin Marko Bralić suvlasnik je solinske tvrtke Makarska plaža koja se prijavila na natječaj za davanje koncesije na pomorskom dobru. Bralića Makarani dobro poznaju jer je i suvlasnik diskoteke Petar Pan, a kako je kazao, na Cvitački je s poslovnim partnerom planirao otvoriti beach bar. 

- Sa suvlasnikom tvrtke Makarska plaža Tomislavom Bajićem prijavio sam se za dodjelu koncesije na Cvitački gdje smo planirao otvoriti beach bar. Ponudu smo predali u zadnji tren tako da je bila nepotpuna kao i ostale dvije pa je na kraju odbačena. Sada se razmišljamo hoćemo li se ponovno prijaviti na natječaj za dodjelu koncesije ukoliko on i bude raspisan, kazao je Bralić. - piše Makarska kronika

Facebook komentari

hr Mon May 01 2017 08:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/553de603568aa8cb058b47db/80
Foto: Ilustracija Rade Popadić

Taksi ratovi: Antonio Perišić iznio teške optužbe na račun splitskih taksista, oni mu "uzvratili"

Antonio Perišić nam je na razgovor došao pripremljen, ali i vidno uznemiren. Iznio je teške optužbe na račun splitskih taksista, a oni mu nisu ostali "dužni"

Priča o splitskim taksistima koja je objavljena u ponedjeljk na našem portalu zaintrigirala je javnost, primili smo brojne pozive građana, ali i razne komentare na društvenim mrežama. Među ostalima, kontaktirao nas je i Antonio Perišić, koji se prepoznao kao jedan od "optuženih" u priči splitskih taksista te je odlučio ustati pred svima.

- Taksisti grada Splita su paraziti. Odgovorno tvrdim da su među njima bivši narkomani, liječeni alkoholičari, kockari i raznorazni prevaranti kojima je bitno samo da izbijaju novac. Optužuju mene da nemam školu za vozača, da nemam firmu, da nemam licencu te da radim na crno. Žena i ja imamo ukupno 9 zaposlenih – teškim riječima krenuo je Antonio koji se našao uvrijeđen što su splitski taksisti reagirali na njegov status na Facebooku u kojem traga za zaposlenicima za nadolazeću sezonu, pritom navodeći da on nema sve potrebne dozvole koje su potrebne za zaposlenje radnika.

Antonio Perišić nam je na razgovor došao vidno pripremljen, ali i uznemiren, s rokovnikom u kojem je istaknuo brojne negativne argumente na temu splitskih taksista. Odlučio je izaći u javnost upravo zbog taksista koji po njemu ne zaslužuju imati dozvolu za taj posao.

- Oni prozivaju druge, a oni sami rade ilegalno, sigurno njih 80 posto. Prije nekoliko godina je evidentirano da 73 splitska taksista na ime poreza duguju 13 milijuna kuna. Jedan od čelnih ljudi na taksi sceni dugovao je poreznoj 600 000 kuna, ali mu je zastarom palo na 300 000 kuna. Pitanje je kako on još uvijek radi?! Drugi taksist istovremeno napada druge koji pošteno rade svoj posao, a vozio je taksi s oduzetom vozačkom dozvolom sve do trenutka dok ga nije zaustavio policajac koji mu je oduzeo vozačku, te mu je po drugi put istu oduzeo. Vozačka mu je vraćena prije 15 dana, ali mu slijedi druga kazna za isto djelo. Oni rade pritisak na policiju i inspektorat da se ne bi povećavao broj taksista. Moja osobna procjena je da gradu Splitu treba 300 dozvola jer ima posla – nastavlja naš sugovornik.

"Bio sam prisiljen uzeti licencu na području Dugopolja"

Antonio Perišić nije dobio dozvolu od grada Splita koju kaže da je tražio, ali je odlučio otvoriti firmu sa suprugom koja drži kozmetički salon, a u sklopu koje radi transfere i prijevoz putnika. On smatra da mu za njegov dio posla ne treba dozvola grada Splita. Priznaje da povremeno odradi usluge taksija u Splitu te da je bio prisiljen uzeti licencu na području Dugopolja, jer su to od njega tražili njegovi klijenti. U razgovoru nam je sugovornik priložio brojne dokumente kojima nam potvrđuje svoj legalan rad. No na naše pitanje o promidžbi kao taksiste, Antonio nam je priznao da se na društvenim mrežama promovira kao taksist, kao brend, ali da nitko tko njega nazove neće sjesti u vozilo bez taksi dozvole. Kaže, u sklopu svog brenda uključio je tri firme.

Antonio je izrekao velike optužbe na račun splitskih taksista za koje je spreman odgovarati i iza kojih, kako kaže, odgovorno stoji. Na kraju smo priupitali Antonija što misli o problemu crnog tržišta koje je zavladalo Splitom.

- Ja ljude razumijem, ljudima treba novaca i u ovome zaista ima novaca. Profitabilno je. Ne mogu  ih opravdati što ne plaćaju državi što joj pripada, ali s ljudske strane ih razumijem. Ne vjerujem da oni puno zarade. Možda dvjesto do tristo kuna dnevno – zaključuje Antonio.

Tajni podaci

Za ovu priliku smo kontaktirali i Policijsku upravu splitsko-dalmatinsku, no dobili smo odgovor da je nemoguće iznositi u javnost podatke koji su tajni.

"Službe bi se trebale pozabaviti s Perišićem kao što su se pozabavile sa mnom"

Taksist Mario Lozina nam je, bez oklijevanja, rekao svoju stranu priče:

-  Imao sam prometni prekršaj prije nego što sam dobio taksi dozvolu, ali s obzirom da sam fizički imao dozvolu kod sebe smatrao sam da mi kazna još uvijek nije krenula teći. Ja sam radio misleći da sam najispravniji. Zaustavio me drugi policajac koji mi je rekao da sam u prekršaju, ali ja sam to tek tada saznao i istog trena sam se povukao, no svakako u tom razdoblju nisam prevozio putnike. Računao sam da će me netko kontaktirati i tražiti od mene da predam vozačku dozvolu policiji kada za to dođe vrijeme. Za to što mi se dogodilo snosim posljedice i nemam što lagati. Državi nisam dužan ni lipe. Uskoro će mi uslijediti pauza od tri mjeseca i ja sam na to spreman. Nemam razloga ništa skrivati. Ja gospodina koji me proziva ne želim komentirati, postoje službe koje su se trebale s njim pozabaviti kao što su se pozabavile sa mnom – izjavio je taksist Mario Lozina.

Dugogodišnji taksist kojeg je također prozvao naš sugovornik na upit o svom dugu je komentirao kratko.

- Nemam ja to što komentirati – rekao je Lovre Ćatipović, pritom navodeći kako osoba koja u medije iznosi te podatke govori više o sebi nego o onome o kome govori.

Inspekcija 2014. godine nadzirala ukupno 48 autotaksi vozila

Za komentar na cijelu priču o crnom tržištu koje se širi gradom kontaktirali smo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Utvrdili su nam da je zadnja akcija provedbe nadzora autotaksi prijevoza ove Inspekcije bila održana od 24.04. – 26.04.2015. godine. U navedenoj je akciji  sudjelovalo ukupno 5 inspektora cestovnog prometa, a tom prilikom je bilo nadzirano sveukupno 7 vozila, te je sačinjeno 7 zapisnika i utvrđena su sveukupno 3 prekršaja. Prvi prekršaj se odnosio na neimanje dozvole u vozilu, drugi na neimanje ispita iz poznavanja kulturnih znamenitosti, te treći na obavljanje djelatnosti javnog cestovnog prijevoza putnika u unutarnjem cestovnom prometu bez licencije.

- Tijekom 2014.godine ova Inspekcija je nadzirala ukupno 48 autotaksi vozila, te izdala sveukupno 10 optužnih prijedloga, 8 obaveznih prekršajnih naloga, 9 prekršajnih naloga, te 2 Rješenja o otklanjanju nedostataka. Sukladno svojem programu rada, ova Inspekcija kontinuirano će tijekom cijele kalendarske godine, a posebno tijekom sezone (ljetni mjeseci)provoditi inspekcijske nadzore autotaksi vozila temeljem gore spomenutih ovlasti, te u suradnji sa drugim ovlaštenim tijelima. Međutim, obzirom na dimenziju ovog problema, mišljenja smo da je za što bolje i kvalitetnije rješavanje istog, neophodno da se uz ovu Inspekciju, uključe i sva druga tijela koja imaju ingerencije nad provođenjem zakonskih odredbi autotaksi prijevoza na području grada Splita, a to su: Komunalno redarstvo grada Splita, Ministarstvo financija, te Ministarstvo unutarnjih poslova.- izjavila je voditeljica odjela Darinka Megla.

Facebook komentari

hr Mon May 01 2017 08:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59064be4b47398e9678b4578/80

Splitski svećenik kolegi iz Gradišta: "Klekni u suzama pred njima, poljubi ih i ispričaj se iskreno obitelji"

Svećenik se na svome Facebook profilu obratio kolegi iz Gradišta kod Županje koji nije htio pričestiti djecu sa smetnjama u razvoju...
Nakon što je cijeli slučaj dospio u medije, svećenik je odlučio ipak pričestiti djecu, no ni to nije išlo baš glatko... Evo što mu je don Mario Matković jutros poručio:

"Dragi brate u Kristu, znam da te nitko ne može prisiliti na ovo, čak ni biskup jer možeš reći pastoralni razlozi a ja mu ne uskraćujem sakramente samo u drugo vrijeme..

Ali znaj brate u Okrugu bivšoj župi imao sam prvopričesnika sa težim oblikom autizma, njegovi krici i nekontrolirane geste tijekom obreda za mene su bile izraz i krik Božje ljubavi. ......

Znaj brate Krist je umro i uskrsnuo i za te anđele i ljubi ih više nego mene i tebe. ..

Zato postani svjestan ako si njih unesrećio Kristovo srce si ranio.....

Volio bi da ti ovo prezentiraju fejs prijatelji ako su u blizini da znaš...

Neznam jeli sv. Pričest prošla, ako nije klekni ispred njih poljubi ih i neka budu pričešćeni u redovitom obredu, ako je
prošla učini isto klekni pred njima poljubi ih jer su oni znak Božije ljubavi. 

Nemoj misliti da si ponižen i pobjeđen, klekni u suzama pred njima , poljubi ih i ispričaj se iskreno obitelji, jer ćeš jedino tako Kristovo srce koje si ranio zacijeliti...

Pozdrav u Kristu DON MARIO MATKOVIĆ župnik Žrnovnice"

Facebook komentari

hr Sun Apr 30 2017 22:42:06 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/582aede31eea8fddbc8b4600/80
Foto: Screenshot YouTube

Marić: "Imam pravo i mogućnost ne samo braniti se od tih optužbi, nego u konačnici i pokazati što sam i tko sam"

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u nedjelju kako se ne osjeća krivim za ono što mu se kao ministru i bivšem zaposleniku Agrokora stavlja na teret, a priliku da dokaže da su optužbe protiv njega neutemeljene dobit će u srijedu u Hrvatskom saboru gdje će, kako je rekao, štiteći istinu, zaštititi i svoj osobni i profesionalni integritet.

"Rasprava bi trebala biti u srijedu, a što će biti nakon toga, vidjet ćemo. Ja još uvijek nisam u potpunosti iznio sve argumente kao ministar financija i kao bivši zaposlenik Agrokora, za sve ono što mi se stavlja na teret, da pokažem da je neutemljeno, a to ću učiniti u Hrvatskom saboru", rekao je Marić, gostujući u Dnevniku Nove TV.

Situaciju u kakvoj se našao kao osoba koju se krivi za raspad vladajuće koalicije te joj se stavljaju na teret ozbiljne optužbe nikome ne bi poželio, istaknuo je.

"Moj profesionalni integritet je napadnut s neutemeljenim optužbama, insinuacijama, a onda u nekom trenutku, kada ni to nije bilo dovoljno, išlo se čak i puno niže, na one najniže strasti, ljudsko dostojanstvo. Osobno smatram i kao čovjek, i kao ministar, i kao hrvatski građanin, da imam pravo i mogućnost ne samo braniti se od tih optužbi, nego u konačnici i pokazati što sam i tko sam", rekao je ministar.

Rekao je da s čelnikom Mosta Božom Petrovom o svojoj ulozi u Agrokoru nikada nije razgovarao te da ga žalosti činjenica da je, nakon što je s kolegama iz Mosta proveo 15 partnerskih mjeseci tijekom kojih su napravljena dva proračuna i čitav niz propisa iz različitih djelokruga, sud na njihovoj strani donijet bez da su mu postavili i jedno jedino pitanje o njegovoj ulozi.

"Naravno da sam (Petrovu) objasnio da sam ja, kao zaposlenik Agrokora, kao izvršni direktor za strategiju tržišta kapitala i jedan od 25 izvršnih direktora u koncernu Agrokor koji zapošljava 60 tisuća ljudi, dakle, s vrlo jasnim podjelama ovlasti, odgovornosti i menadžmenta i zaposlenika, bio odgovoran za makroekonomske analize i projekcije", istaknuo je Marić.

Marić je kazao da je kao jedna od osoba koja je prodavala obveznice Agrokora temeljem financijskih izvješća bio upoznat sa sadržajem tih izvješća, ali i dodao kako nije imao nikakva razloga sumnjati u njihovu vjerodostojnost, budući da su sva izvješća revidirana od strane vanjskih revizorskih kuća.

Na novinarsko pitanje tvrdi li da su izvješća 'frizirana' Marić je kazao kako to ne tvrdi, ali i dodao da "netko to treba utvrđivati, a taj netko nisam ja".

Rekao je i kako ne može on govoriti o vjerodostojnosti izvješća.

"Uopće ne bih ulazio u taj dio, da li vjerujem ili ne vjerujem (da su ona vjerodostojna). Ona su rađena i napravljena prema određenim metodologijama. Pitanje je što se tamo osporava, taj dio još niti ja niti hrvatska javnost nismo vidjeli. Mi samo imamo određene indicije da je možda bilo nekakvih nepravilnosti. Kojih i kakvih, treba pitati one koji su za to odgovorni, a to su, između ostalih, i revizorske kuće", rekao je.

Svoje ranije izjave iz siječnja kako ne postoje rizici što se tiče Agrokora temeljio je na priopćenju samog Agrokora napravljenog temeljem objave agencije za izdavanje kreditnih rejtinga Moody's, "a koje je tvrdilo kako, bez obzira na snižavanje rejtinga, ne postoje problemi likvidnosti", istaknuo je nadalje ministar.

Na novinarsko pitanje očekuje li da će opstati kao ministar, Marić je odgovorio kako to očekuje, dokle god ima povjerenje premijera Plenkovića i dokle god je sposoban raditi svoj posao na način na koji misli da je najbolje, a to je, naglašava, daljnje održavanje stabilnosti hrvatskih javnih financija, smanjivanje javnog duga tj. ako može doprinijeti gospodarskom prosperitetu i ako nije preveliki uteg ili teret.

U ovom trenutku ono na što je najviše fokusiran je prilika koju će dobiti u Hrvatskom saboru da opravda svoj osobni i profesionalni inegritet.

"U srijedu kada krene rasprava u Hrvatskom saboru, očekujem da će ona biti na tragu ovih proteklih tjedana, gdje će se bespoštedno prema meni upirati prstom s raznim neutemeljenim optužbama na moj profesionalni integritet i ljudsko dostojanstvo. Ali barem ću imati priliku, i budite sigurni da ću vrlo adekvatno odgovoriti, na način na koji sam i do sada javno komunicirao - kako sa javnošću tako i sa svim hrvatskim građanima - dostojanstveno. Ali sigurno ću zaštititi istinu", rekao je.

Upitan smatra li moralnim to što je kao član Nadzornog odbora Hrvatske poštanske banke dobio od te banke kredit po povlaštenim uvjetima s kamatom od tri posto, Marić je ustvrdio kako je taj kredit odobren "po svim pravilnicima i zakonskim elementima koji su bili na snazi, te njime nije prekršena nikakva procedura".

Facebook komentari

hr Sun Apr 30 2017 21:51:49 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .