Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/55bdd6542f898aff0a8b47c3/80

Kirurg Josip Banović: Pacijentice dolaze sa slikama Heidi Klum i Monice Belluci

S doktorom Josipom Banovićem porazgovarali smo o plastičnoj i estetskoj kirurgiji koja postaje sve popularnija grana medicine
Doktor Josip Banović (44) je specijalist kirurg na Zavodu za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku kirurgiju Klinike za kirurgiju KBC-a Split, a na Klinici za kirurgiju je zaposlen od travnja 2000. godine. Iako je od početka svoje karijere najvećim dijelom posvećen kirurgiji dojke, s godinama se njegov interes rastao i prema estetici lica o kojoj je učio od najboljih stručnjaka na svijetu. 

Žene često brkaju estetsku i plastičnu kirurgiju. Koja je razlika?

- Kako se radi o dva vrlo slična pojma nije čudno da ih laici brkaju, a uz to ta se dva pojma nerijetko i preklapaju. Držeći se definicije, estetska bi kirurgija značila kirurgiju uljepšavanja, a plastična kirurgija znači kirurgiju stvaranja nečeg novog, nečeg čega ranije nije bilo. Pričajući na primjer o kirurgiji bolesti zečje usne kojom se formira usna koje rođenjem nije bilo, govorimo o plastičnom kirurškom zahvatu (stvaranje nečeg novog) ali i o estetskom kirurškom zahvatu odnosno zahvatu u smislu uljepšavanja. Samo estetski zahvat bila bi npr. primjena botoksa u cilju prevencije ili liječenja nastanka bora na čelu, dok bi operacije iz domene isključivo plastične kirurgije bile one operacije kojima se na ranije opisani način popravljaju nedostaci koji nemaju utjecaja na vanjski izgled pacijenta.

Plastična kirurgija bila je Vaša prva želja za specijalizaciju, čime Vas je privukla?

- Cijela je kirurgija vrlo dinamična grana medicine, a plastična kirurgija danas čini najdinamičniju granu kirurgije. Razvija se vrlo brzo i u vrlo različitim smjerovima što otvara brojne mogućnosti izbora i zanimljive profesionalne izazove. Nemoguće mi je jednoznačno odgovoriti što plastičnu kirurgiju čini mojim prvim izborom, ali ona to definitivno jest.

Najveći dio svoje karijere posvetili ste kirurgiji dojke i estetici lica s naglaskom na botoks i filere. Jeste li ikad savjetovali nekome da ne napravi zahvat?

- Kirurgijom dojke bavim se gotovo od svog prvog kirurškog dana. Dopustit ćete mi da se ovdje javno zahvalim svom učitelju, profesoru Nenadu Iliću, bez čijeg bi rada i strpljenja moja kirurška karijera u obliku u kojem je sada bila gotovo nezamisliva. Botoks i fileri su se na mom medicinskom putu pojavili kasnije jer su se generalno kao medicinska opcija pojavili kasnije, ali su me zainteresirali od samog trenutka pojavljivanja. Kako svaki medicinski zahvat ima svoja ograničenja naravno da postoje pacijenti kojima sam sugerirao da ne naprave operaciju koju su zamislili i koju bi htjeli. Najčešći razlog takvog postupanja bila su nerealna očekivanja od strane pacijenta, ali nerijetko i neka druga medicinska stanja koja mogu kompromitirati očekivane rezultate.

Koliko često Vam dolaze djevojke s fotografijom poznate osobe i žele upravo to što one imaju na tijelu, u kojem postotku su nerealne?

- Naravno da se takve situacije događaju, ali su na sreću rijetke. Ako postoji milje iz kojeg se regrutiraju pacijentice koje nerealno sagledavaju mogućnosti estetske kirurgije onda one najčešće dolaze upravo iz onog miljea koji je javnosti vrlo poznat. Kada mi uz pacijenticu na konzultaciju dođu i slike Heidi Klum, Monice Belluci ili Angeline Jolie nerijetko se događa da su očekivanja pacijentice daleko od sfere realnog.

Što je po Vama najvažnije da osoba zna o kirurgu kojem se prepušta?

- Kako u svakom poslu vježba čini majstora tako je vrlo važno da je vaš liječnik iskusan u onom što radi. Ne manje važna stavka svakako je i dobra komunikacija liječnika i pacijenta. Njome se moraju razjasniti svi mogući scenariji ishoda zahvata, i do najsitnijeg detalja razraditi postupanja za svaku moguću situaciju. 

Mediji nerijetko upozoravaju žene na posljedice zanemarivanja pregleda dojki, čini li se Vama da su žene sve osvještenije? 

- Subjektivno procjenjujući rekao bih da su po ovom pitanju zadnjih godina vidljivi ogromni pomaci na bolje, osobito na širem splitskom području. Žene Splita i ostalih manjih mjesta splitske okolice su već dugo godina organizirane kroz klubove žena liječenih na dojci i rekao bih da taj dugogodišnji trud i rad sada daje jasno vidljive rezultate.

No ipak se dobiva dojam kao da žene u većem postotku obolijevaju nego prije?! 

- Taj je podatak nesumnjivo točan i statistički je dokazan. Iako se povećana učestalost pojavljivanja karcinoma dojke pripisuje nezdravom načinu suvremenog življenja, izloženosti stresu, nezdravoj okolini i lošoj prehrani, nije jasno što je glavni uzrok ovoj činjenici. Usprkos ozbiljnoj epidemiološkoj situaciji analizom trenutnog stanja pojavnosti i smrtnosti od karcinoma dojke u Republici Hrvatskoj može se doći i do nekih ohrabrujućih zaključaka: npr. iako se učestalost karcinoma dojke višestruko povećala u zadnjih 50 godina, smrtnost od ovog karcinoma niti približno ne prati povećanje njegove 
učestalosti. Iz navedenog se da zaključiti kako kirurške i onkološke metode liječenja ove bolesti sve uspješnije, ali i da je svijest žena na značajno višem nivou pa se bolest otkriva u ranijim, izlječivim stadijima.

Koliko žena nakon odstranjivanja dojki odlazi privatnom kirurgu na umetanje implatanta, a koliko se njih odlučuje dojku putem uputnice nadomjesti u državnoj bolnici?

- Još uvijek je puno veći broj žena koje po odstranjenju dojke rekonstrukciju rade u državnim, u odnosu na privatne bolnice. Razlog tome je, naravno, financijske prirode. Ovaj bi odnos mogla promijeniti besparica koja sve intenzivnije pogađa hrvatski zdravstveni sustav i u kojoj se bolnice sve teže nose s nabavkom potrebne opreme. Za sada sustav ipak "drži vodu“ i puno više rekonstrukcijskih postupaka radi se u državnim ustanovama.

Kako komentirate činjenicu da Splićani najčešće zbog estetske korekcije nosa, usana i grudi odlaze u Zagreb, mislite li da je to zbog dobrog PR-a određenih kirurga ili su zaista još uvijek bolji od splitskih? 

- To je točan podatak, a stava sam da je uzrok toj činjenici multifaktorijalan. Jak PR nesumnjivo je jedan od bitnih faktora, ali mislim da značajnog utjecaja imaju i diskrecija koju Zagreb nudi, te još uvijek nejasna dostupnost ovih usluga u splitskom području. Moguće je i da prevladava mišljenje kako Zagreb trenutno nudi uslugu veće kvalitete.

Veliku pažnju dajete svom usavršavanju stoga često putujete diljem svijeta ne bi li dobili nova saznanja koja biste primijenili u Hrvatskoj, koliko mi kasnimo za na primjer Beogradom iz kojeg ste se nedavno vratili? 

- Beograd je i laicima poznat kao jedan od centara plastične kirurgije srednje i južne Europe, a u to sam se nedavno i sam uvjerio. Iznenađenje nivoom plastične kirurgije u Srbiji tim je veće što se mi u odnosu na Srbiju doživljavamo pripadnicima Zapadne Europe i očekujemo da je naša medicina dominantna njihovoj. Iako plastična kirurgija obuhvaća širok raspon medicinskih usluga te iako ima elemenata u kojima mi jesmo ozbiljna svjetska medicina, mislim da bismo neke stvari trebali naučiti od naših istočnih susjeda. Kako imam dobar uvid u funkcioniranje i organizaciju hrvatskog društva (jer se i sam dijelom time bavim) mislim da potencijale za vući dugoročno pametne i isplative poteze imamo već sada. Problem je što hrvatska država već dugo vremena ima problema s uvažavanjem svojih strateških interesa (zdravlje to nesumnjivo jest) i na jasno definirane prioritete odgovara nelogičnom distribucijom sredstava. Ipak, čini mi se da po ovom pitanju naziru naznake promjena. 

U Miamiju ste prošle godine proveli punih mjesec dana, koji su svjetski trendovi u estetskoj kirurgiji kod njih? Čula sam da u Americi zaposlene žene odlaze ubrizgati botoks u vrijeme pauze od posla.

- U Miamiju sam lani bio na jednoj u nizu edukacija o botoksu i filerima. Sjedinjene Američke Države su definitivno svjetski predvodnik medicine uopće, a rekao bih osobito estetske medicine. Estetska medicina tamo je postala sastavni dio svakodnevnog života i sve što čujete o načinima kako se Amerikanci organiziraju da bi došli do botoksa je točno, ma kako to bizarno zvučalo. 

Danas stomatolozi i kozmetičari dobivaju prava u estetskoj kirurgiji stoga se mogu u samo nekoliko minuta povećati usne u skoro svakom kozmetičkom salonu. Kako to komentira struka?

- Načelno nisam opterećen time tko što radi, iako među granama medicine postoje prijepori što je čiji "teritorij". Neka svatko radi ono u čemu je dobar, ali mislim da je bitno da je onaj tko se bavi određenom medicinskom djelatnošću ujedno i sposoban riješiti eventualne komplikacije primijenjenih medicinskih postupaka. Ovu bih poruku izdvojio možda kao i najvažniji savjet pacijentima kada odlučuju koga izabrati kao svojeg liječnika.

Od Vaših sam kolega saznala da ste najveći nogometni fan u bolnici. Koliko često Vas dopadne dežurstvo u vrijeme neke Vama bitne utakmice?

- (Smijeh.) Da nogomet znam koliko ga volim, umjesto u KBC-u vjerojatno biste me gledali na Santiago Bernabeu. I dobro ste to primijetili, zaista mi se čini da su sve bitne utakmice baš onoga dana kada sam dežuran.

Bi li pristali raditi kao liječnik reprezentacije?

- Bezuvjetno pristajem na sve vezano za nogomet. Pa čak i biti pomoćni sudac.
hr Sun Aug 02 2015 18:05:57 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2ee1d0daf72d1a5e8b4573/80
Foto: Dalmacija News

FOTOGALERIJA Sinj okupan suncem uživao u 305. Čoji

Sve je spremno za 305. Alku
305. Čoja po lijepom je vremenu premašila očekivanja. Dobro ispunjeno Trkalište uživalo je u generalnoj probi pred sutrašnje veliko natjecanje - 305. Sinjsku Alku koja kreće od 16:30 sati.


hr Sat Aug 08 2020 19:38:36 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2eb7d1daf72db85b8b4626/80
Foto: makarsko-primorje.com

Završna večer: Gatsko kulturno ljeto zatvara makarsko kazalište Zlatousti sa svojom hvaljenom predstavom “Ufo”

U 21 sat, na platou pored župne crkve u Gatima u goste stiže amatersko makarsko kazalište Zlatousti sa svojom hvaljenom predstavom “Ufo”.
Riječ je o predstavi koja na humorističan načini i izričajem svojstvenim Dalamatinskoj zagori progovara o ljudskim manama pokušavajući dočarati što bi se sve moglo dogoditi kad u mjesto „Kiljevce“ na kraju svijeta sleti neidetificirani leteći objekt.

To slijetanje u mještanima budi zatomljene apetite i želju za brzom zaradom, te pokreće lanac događanja u čijem središtu je tamošnja gostionica te njezini vlasnici i redovni gosti.

Kao i prethodne dvije večeri, u kojima su gosti u Gatima bili HNK Split, te glumačka družina Histrioni, u organizaciji se pridržavaju epidemioloških mjera - razmak stolica, fizička distanca, dezinfekcija ruku, gledalište je na vanjskom prostoru.

Ulaz na predstavu je besplatan.
hr Sat Aug 08 2020 16:34:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2e4977daf72de45a8b45d7/80
Foto: Unsplash

Plivanjem do tijela iz snova: Koji stil odabrati za oblikovanje određenog dijela tijela?

Plivanje se preporuča svima, bez obzira na zdravstveno stanje, samo se određena boljka mora prilagoditi stilovima plivanja koje u tome slučaju možemo izvoditi.

Plivanje je mnogima jedna od omiljenih ljetnih aktivnosti, bilo da je riječ o kupanju u moru, jezeru ili bazenu. Osim što je svima lako dostupno, ima i brojne zdravstvene prednosti, ali i mogućnost utjecanja na oblikovanje našeg tijela.

Plivanje se preporuča svima, bez obzira na zdravstveno stanje, samo se određena boljka mora prilagoditi stilovima plivanja koje u tome slučaju možemo izvoditi.

Riječ je o vrsti rekreacije koja ima izuzetno pozitivan učinak na naše cjelokupno zdravlje. Ne samo što se ostvaruju aerobni učinci tjelesne aktivnosti nego se istovremeno jačaju i sve mišićne skupine našeg organizma: na rukama, ramenima, leđima, stražnjici, prsnom košu i nogama.

To se događa zato što je otpor koji pruža voda čak 10 do 15 puta veći od onog koji nam pruža zrak, pa će samim time vježbanje biti mnogo učinkovitije. Drugim riječima, u vodi djeluje sila uzgona koje nema u zraku pa se zato otpor našim mišićima pruža se iz svih smjerova, a istodobno voda rasterećuje mišiće i zglobove, što nije slučaj kada vježbamo izvan vode.

Postoji nekoliko stilova plivanja, a iako je najbolje kombinirati ih sve dopušta li nam to zdravstveno stanje jer će to najbrže dovesti do zatezanja i oblikovanja čitavog tijela, većina nas želi poraditi na određenom dijelu kojim možda nismo zadovoljni. Srećom, plivanje ima rješenje i za to pa u nastavku donosimo dobrobiti pojedinog stila plivanja.

Treba napomenuti da je potrebno plivati najmanje pola sata tri puta tjedno kako bi se ostvario učinak vježbi i postigli zaista vidljivi rezultati. Kod svih stilova plivanja važno je tijelo držati što je vodoravnije moguće kako ne bi došlo do ozljeda vratne kralježnice.

1. Prsno plivanje za oblikovane ruke i bedra
Stil plivanja kojem se najčešće okreće velik broj žena svakako je prsno plivanje. To je ujedno najsporija tehnika plivanja koja zahtijeva veću snagu ramena i nogu, pa samim time utječe na njihovo oblikovanje.

Stalni zamasi koje moramo raditi nogama utječu i na smanjenje celulita, dok se na rukama smanjuje neželjeno masno tkivo koje smeta mnogim ženama. Osim toga, tijekom prsnog plivanja istegnuti su naši trbušni mišići, što će povoljni utjecati i na oblikovanje „pločica“. No najviše od svega utječe na prsne mišiće.

Ipak, ako imate problema s donjim, tj. lumbalnim dijelom kralježnice, svakako izbjegavajte taj stil jer se u suprotnom stanje može pogoršati zbog toga što se kralješci i diskovi istežu tijekom vježbe.

2. Leđno plivanje za oblikovana ramena i trbušne mišiće
Nešto aktivniji stil plivanja u kojem je potrebno kombinirati naizmjenične zamahe desne i lijeve ruke te nogu, uz okretanje lica prema gore i s leđima na vodi jest leđno plivanje. Kako radimo intenzivne zamahe rukama prema iza, izduženo je naše čitavo tijelo, a napose to dolazi do izražaja kod trbušnih mišića.

Zato je ovaj stil idealan za sve one koji se bore s masnim naslagama na predjelu trbuha. Štoviše, zbog dodatnog opterećenja vode ovo se smatra mnogo učinkovitijom vježbom od bilo koje verzije izvođenja trbušnjaka, pa čak i planka.

Također, zamasi rukama snažno utječu na oblikovanje ramena i ruku. Smanjuju masne naslage i sjajno definiraju čitavo područje ramena.

3. Kraul ili slobodni stil za čitavo tijelo
Kraul ili slobodni stil karakteriziraju naizmjenični zamasi lijevom i desnom rukom, lice je okrenuto prema površini vode, dok se naizmjeničnim udarcima nogama održava kretanje prema naprijed.

Učinak koji ostvaruje na čitavo tijelo jednak je aerobnom treningu, samo što će se u pola sata potrošiti znatno više kalorija nego da ga odrađujemo u teretani. Pogodan je za sve one koji nemaju ozbiljnih problema s kralježnicom, a prakticira li se redovito, značajno može utjecati na čitavo tijelo, baš kao aerobni trening u teretani.

Nije zanemariv ni način disanja koji je nužan tijekom plivanja i na koji nas na neki način voda „prisili“. Naime, plivanje zahtijeva mnogo dublje disanje, a upravo je to tehnika disanja koja se preporučuje svima koji su pod stresom, doživljavaju napad panike i naprosto se trebaju smiriti.

Samim time snižava se razina kortizola, odnosno hormona stresa, i umiruje se čitav organizam, zbog čega je plivanje preporučljivo i osobama koje pate od anksioznosti.

Dodatan savjet: Hodanje u vodi
Iako ovdje nije riječ o stilu plivanja, hodanje u vodi, što je najlakše izvesti u bazenu, ima jednak učinak na naše tijelo kao trčanje.

Hodanje je naša najprirodnija aktivnost, a dodatan otpor vode snažno će djelovati na naše mišiće i ojačati ih. Kako će se tijekom hodanja mijenjati pokreti trupa, tako će se učinak te vježbe s mišića nogu i ruku proširiti i na mišiće donjeg dijela leđa i trbuha, piše Zadovoljna.hr.

hr Sat Aug 08 2020 08:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2d73c9daf72d55588b461f/80
Foto: Pixabay

Amerikanci hrvatske plaže Nugal i Zlatni rat uvrstili među najljepše u Europi

Spektakularni pogled, kristalno čisto more..
Prestižni američki magazin posvećen putovanjima Condé Nast Traveler uvrstio je hrvatske plaže Nugal u Makarskoj i Zlatni rat u Bolu među top 25 najljepših europskih plaža, izvijestila je Ina Rodin, direktorica Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u SAD-u.
 
„Najnovija objava jednog od najutjecajnijih i najčitanijih američkih magazina za putovanja potvrđuje kako Hrvatska zadržava vidljivost i pozitivan imidž na američkom tržištu. Unatoč trenutnoj situaciji, zbog koje u ovoj godini ne očekujemo velik broj američkih gostiju, važno je kontinuirano održavanje interesa i percepcije naše zemlje kao sigurne i atraktivne turističke destinacije“, istaknuo je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.
 

U svojoj objavi Condé Nast Traveler ističe sve blagodati plaže Nugal, poput spektakularnog pogleda i kristalno čistog mora, zbog čega se 40-minutna šetnja do plaže apsolutno isplati. Navedene su i prednosti plaže Zlatni rat koja je, uz svoj upečatljiv i neobičan oblik, idealna za ljubitelje vodenih sportova poput jedrenja ili uspravnog veslanja na dasci. Uz dvije hrvatske, na popisu 25 najljepših plaža našle su se i brojne grčke, francuske, španjolske i talijanske plaže.
hr Fri Aug 07 2020 17:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .