Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd7f5c529111c38fc8b4612/80

TJEDAN ZA NAMA Smeće s Karepovca i iz Sinja još je jedino opasnije od koronavirusa!

Koronavirus mnoge je aktualnosti stavio po strani, ali nije bilo teško izvući prave bisere u tjednu u kojem se u čovjeka tjedna prometnuo Stipe Petrina...

Ponedjeljak - Povjerljiva osoba

Ekipi iz Banovine je, izgleda, došlo iz dupeta u glavu da i oni nekom vragu valjda služe pa se u monopolu splitskog poteštata našlo i onih koji su izrazili nezadovoljstvo u, ni više ni manje, nego imenovanju povjerljive osobe, osobe koja bi štitila sve one koji su prijavili nepravilnosti u radu svog šefa, u ovom slučaju Opare.

Nova tura vrijednih radnika iz mjeseca u mjesec dobiva nove brojčane vrijednosti, no nema sumnje da su kadrovska rješenja u splitskom domu pomno i planirano birana pa onda i zbilja čudno zvuči ikakva bojaznost od odabira naprosto, za splitske pojmove, tako nevažne titule.

Štoviše, kad je osjetio miris zagorjelih i odbjeglih službenika onda je Opara naprasno počeo mijenjati Zakone i doveo je do toga da više nitko ne zna ništa jer je u pravilniku izbrisano svaki iole mali podatak na koji način će se birati povjerljiva osoba.

Valjda su ga učili da problemi nestaju ako cezarskim metodama spriječite da se o njima makar progovori?

Utorak - Sapunica

Martina Pauka već smo skoro zaboravili, ali i dalje nas ne prestaje oduševljavati: Ovoga je tjedna svoju karantenu pronašao daleko od Splita, ali prije putovanja prema koronavirusu stigao je 'uzburkati duhove' događajem na Fejsu.

Organizirao je bacanje čvaraka na granicu zbog migranata, a atraktivna tajnica SDP-a u Gradskom vijeću Splita u svemu je tome našla morbidnu šalu huškača, kako je rekla, a njegovu izjavu objasnila kao igru na paintballu u nekoj vojnoj uniformi.

Politička sapunica tu je tek imala prvu trku, Pauk je potom Katarinu Prnjak uspoređivao sa žabom, a govorio i kako je za SDP-ova šefa Kotura on prava mrvica.

Katarina je potom govorila kako ju je sram da takav čovjek sjedi u Gradskom vijeću, a ovaj joj tada nabrojio 'grijehe' iz prošlosti. Pojavljivanje prvo u stranci Loza u Šibeniku. 

Kao 'šlag na tortu' došla je riječ 'uhljebljivanje' koju je Prnjak upotrijebila u još malo trakavice na splitskoj političkoj sceni u kojoj se nedužan građanin tek trgne kad ovca nosem zapne za kakvu draču.

Barem znamo koga ćemo tražiti kada svaka vijest o koronavirusu propadne.

Srijeda - Poraz

O izdanju Petra Škorića, njegovom javnom imidžu i pojavi, već smo mnogo puta pisali, ali kad uz Škorićev svijet na svega pola metra stane i svijet Nina Vele onda politički folk prirodno postane iluzija kakvu nisu mogli zamisliti niti najveći iluzionisti ovoga svijeta.

Sila Vela - Škorić dobila je bojkot na prvom levelu jer su stranački prijatelji ondje Veli okrenuli leđa i izabrali promjenu.

I dok Vela i Opara žive u dva paralelna svijeta čudo s Karepovca poprima razmjere katastrofe većih razmjera. Fina spoznaja, nema šta.

Četvrtak - Smrdi, smrdi

Država je digla ruke od same ideje da malo upristoji lokalnu samoupravu pa umjesto boljitka donosi stagnaciju. Pokazali su to još jednom u Sinju u kojem, doslovce, u borbi za narod postoji samo Miro Bulj. 

Čovjek bi rekao da se taj grad nalazi gotovo u polarnom pojasu, pa svako toliko ondje dođe neka injekcija odozgor ili bar koja sićušna rupica od koje ubrzo nastane problem poput onog sa smećem na rubnom dijelu grada.

S nostalgijom se treba sjetiti odluke koja je smeće iz Vrgorca preselila u Sinj, ali bez ranijeg računa kako ondje živi jedan pravi borac koji uz narod pomiče granice barem u milimetrima.

Da skratimo priču, kaos nam je zagarantiran barem do idućeg ljeta, a pomaka nema. Sinjanima je kao predodređeno da će se, uz svoje smeće, ubrzo gušiti i u tuđem.

Ako niste znali, smeće se može odvesti i negdje drugdje, na manje od 100 kilometara udaljenosti.

Petak - Jedva

Koronavirus zatvorio je i splitske izvore noćne zabave. Jedva jedvice ugostitelji su morali kapitulirati nad velikim pritiskom koji se stvarao i na kraju potpisati poraz.
Otkazan je čak i jedan koncert, svega nekoliko sati nego je izvođač stupio na binu, ali bilo je to jedino moguće rješenje stanja kojemu vrhunac tek najavljaju.

U tjednu koji je gotovo život u potpunosti zaustavio i školarci su doznali kako će morati pred ekrane, a ne u škole.

Subota - Lokalni šef

Stari as vratio se u punom izdanju. Zadnjih godina živio je i radio u zavjetrini, daleko od očiju javnosti, a evo ga sad u trijumfalnom povratku u presedanskoj ideji.

I prije nego je to Plenković napravio on je zatvorio sve kafiće u Primoštenu.

Stipu Petrinu, šefa u Primoštenu, mnogi su znali kao lokalnog šerifa koji je uz kip divovske Gospe gurao projekt i prozirnog podvodnog tunela. Na svojim izbornim plakatima pisao bi kako uništava političku bagru i uhljebe, a na sjednicama Županije izvodio predstave protiv HDZ-a.

Srećom uvid u kip Gospe nije imao Kerum pa onda na Marjanu, hvala dragom Bogu, nije osvanuo najveći Krist na svijetu.
Jer bez takvog poteza, koji bi privlačio turiste, Splićani bi pocrkali od gladi.

Nedjelja - Iznenadite nas

Kad smo kod HDZ-a, poprilično je slatko bilo gledati obračune između 'Andrejevih' i 'Mirovih' kadrova. Podjele iz prošlosti, a rat u rukavicama koji se vodio u novim dimenzijama i u novim okolnostima izbora.

Kovačevi ratnici u boju su izvukli teške gubitke. Plenković je ponovno pokazao koliki monopol je zavladao unutar stranke u kojoj je pobjednik odnio sve.

Nama promatračima sa strane zbilja nije bilo jasno kakva je uopće razlika između njih...

Iste struje gledat ćemo i u budućnosti, kolektivno ludilo naspram sreće dobilo je još manju granicu, a ambicije i stari, dobro uhodani sistem gledat ćemo ponovno za nekoliko dana - vječne inspiracije u početnoj fazi novog mandata u doba kovanja planova i zanesenog mantranja o svemu i svačemu.

Dajte, iznenadite nas!
hr Mon Mar 16 2020 07:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/550eed7f1766fd52198b4995/80

Marijana Puljak: Voda je došla do grla i nema druge, nema prihoda, ne može biti ni davanja

'Vlada je prihvatila velik dio prijedloga poduzetnika'

'Vlada je prihvatila velik dio prijedloga poduzetnika i konačno najavila otpise, a ne odgode plaćanja. Voda je došla do grla i nema druge, nema prihoda, ne može biti ni davanja.

Mjere su vatrogasne i privremene, a poduzetnici i nakon krize očekuju trajno smanjenje pritiska, pogotovo parafiskalnih nameta. Je li nam trebala svjetska kataklizma da vlast shvati kako poduzetnici ne mogu disati? Jesu li shvatili?, napisala je predsjednica stranke Pametno na svom Facebook profilu.

hr Wed Apr 01 2020 21:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e6e3fae29111c5e7c8b45e2/80

Privremeno se zatvara 20 graničnih prijelaza s BiH za pogranični promet

​Od sutra, 2. travnja u 7 sati privremeno prestaje s radom 20 pograničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom
Od sutra, 2. travnja u 7 sati, temeljem dogovora između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, sa ciljem sprječavanja širenja zaraze virusom COVID-19, privremeno prestaje s radom 20 graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom za pogranični promet i to:

1. Svilaj,

2. Gejkovac,

3. Pašin Potok,

4. Bogovolja,

5. Kordunski Ljeskovac,

6. Lička Kaldrma,

7. Bili Brig,

8. Aržano Pazar,

9. Dvorine,

10. Cera,

11. Jovića Most,

12. Sebišina,

13. Slivno,

14. Podprolog,

15. Unka,

16. Vukov Klanac,

17. Imotica,

18. Slano,

19. Hrvatska Dubica,

20. Gabela Polje.
hr Wed Apr 01 2020 20:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e6bee5629111c547a8b4572/80
Foto: Pixabay

Direktor TZ Supetar Ivan Cvitanić uputio pismo iznajmljivačima

Direktor supetarske Turističke zajednice, Ivan Cvitanić, uputio je pismo iznajmljivačima u turizmu.

'Već nam je svima skupa jasno kako će ova turistička sezona, ukoliko je uopće bude, biti drugačija od svih do sada i najizazovnija još od vremena Domovinskog rata.

Nekakav najcrnji scenarij je da turističke sezone uopće neće biti, odnosno da će se Europa i svijet, a time i naša najemitivija turistička tržišta, tijekom cijele ove i slijedeće godine boriti s pandemijom COVIDA – 19.

Ja sam osobno više pobornik optimističnijeg scenarija, odnosno relativnog oporavka i naše zemlje i nama najvažnijih tržišta do mjeseca lipnja, te scenarija u kojem ćemo ipak uspjeti ostvariti barem nekakvu turističku aktivnost u ljetnim mjesecima.

Ukoliko se ovakav optimističan scenarij dogodi, za očekivati je i nešto pojačanu turističku aktivnost u rujnu i listopadu.

Vodeći računa o situaciji kakva jest u ovom trenutku, Ministarstvo turizma RH je donijelo odluku o smanjenju paušala turističke pristojbe za 50% na glavne krevete te oslobađanju u cijelosti za pomoćne krevete za 2020.g.

Možda se na prvu čini nedovoljno i nepošteno no ovakvom je odlukom Ministarstvo turizma RH odmah smanjilo vaše obaveze na osnovi turističke pristojbe za 50% te ostavilo mogućnost da se nekakva turistička aktivnost ipak dogodi tijekom ove godine.

Napominjem kako se prva rata paušala turističke pristojbe plaća do kraja srpnja ove godine što znači da do tada nemate nikakve obaveze plaćanja na osnovi paušala turističke pristojbe.

Do lipnja će svakako situacija svima nama biti puno jasnija i nadam se da ćemo tada moći donijeti prave zaključke i sve naše aktivnosti prilagoditi situaciji u kojoj se tada budemo nalazili, između ostalog je napisao direktor supetarske Turistričke zajednice Ivan Cvitanić. 

Cijelo njegovo pismo pročitajte OVDJE.

hr Wed Apr 01 2020 20:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e82cce529111cc7b88b4571/80
Foto: Twitter Vlade RH

Markotić u RTL-u Danas poslala poruku jugu Hrvatske: 'Ajde neka se strpe...'

Na pitanje pomaže li inhaliranje protiv virusa, Markotić je kazala da inhaliranje ne može riješiti virus.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević", Alemka Markotić, gostovala u RTL-u Danas

Na pitanje ima li mjesta panici, s obzirom da smo zabilježili 96 novozaraženih u 24 sata u Hrvatskoj, Markotić je odgovorila da 'nije potrebna panika'. 

- Panika je nešto negativno, ali treba biti razuman. Treba vidjeti gdje se i zbog čega se pojavio taj veći broj. Dvije stvari smo identificirali. Putovanje u Tursku i porast na jugu Hrvatske, kazala je Markotić i ponovila molbu građanima, posebno sada onima na jugu, da se pridržavaju svih mjera zaštite. 

- Drugačije ne možemo štititi ovaj sustav koji smo svi zajedno jako dobro štitili dosad, rekla je Markotić i dodala da se veliki broj ljudi 'vrlo pametno i dobro' pridržava mjera. 

Pušači su u većem riziku od obolijevanja

- Kontinuirano apeliramo na one koji još misle da se to događa nekom drugom i da se njima neće dogoditi, da to nije tako. Štitimo sebe - štitimo druge, rekla je Markotić. Na respiratoru je u Hrvatskoj 34 pacijenata, a među onima na Klinici Fran Mihaljević više je muškaraca, malo manje od trećine je u mlađe-srednjoj životnoj dobi.

- No oni su ili pretili ili imaju još neke kronične bolesti. To je uvijek rizik. A pušači? Definitivno. Ako ste ikada pogledali njihova pluća na YouTubeu ili na nekakvim drugim slikama, bit će vam jasno zašto su oni u velikom riziku. U većem su riziku i od obolijevanja jer kažemo da treba prati ruke i ne treba se dirati po licu. Automatski, kad pušite, dotičete usta i nos, i veća je šansa da prenesete infekciju, rekla je Markotić. 

Djeca imaju blaže oblike bolesti

Kazala je da nije neuobičajeno da među zaraženima ima i djece i mlađih osoba.
- Kad je epidemija krenula u Kini, dugo vremena nije bilo oboljelih među djecom. Sada ima u svijetu, ali i u Hrvatskoj, nešto oboljelih. Na sreću, uglavnom su to, ipak, sve jako blagi oblici bolesti. Nadamo se da taj postotak neće značajnije rasti i da će bolest i dalje biti blaga prema djeci, kazala je Markotić. 

Na pitanje pomaže li inhaliranje protiv virusa, Markotić je kazala da inhaliranje ne može riješiti virus.
- Ali održavanje higijene sluznica i normalne vlage u prostorima gdje živite može pomoći da sluznice ostanu zdravije i bolje i da su manje podložne infekciji. No, to sigurno neće spriječiti infekciju, rekla je. 

"Sve mi ovo sliči na Svjetsko prvenstvo u nogometu..."

- Sve ovo mi jako sliči na Svjetsko prvenstvo u nogometu. Dosta je to igra živaca. Kako smo vidjeli Hrvati su pobjeđivali jako dobro u produžecima i u penalima. Ali znate koliko to živaca košta. Voljela bih da mi to ne radimo i da pobijedimo u onih 90 minuta, kazala je i poslala posebnu poruku građanima s juga. 

- Mislim da bi to svi zajedno mogli jako dobro odraditi, s obzirom da se širi bolest na jugu: Ajde neka se strpe i neka pokušaju spriječiti da se širi korona, a onda ćemo mi svi furešti zajedno s njima na naše more i na nećemo izgubiti sezonu. Barem će je Hrvati popuniti, kazala je Markotić te dodala da smo dobri u ovoj utakmici i da ćemo moći biti prezadovoljni ako i u ovoj utakmici na kraju budemo drugi na svijetu, rekla je za RTL Danas.

hr Wed Apr 01 2020 19:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .