Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6a651e0e493807b28b4592/80
Foto: PIXABAY

PITAJTE NUTRICIONISTE: Istina ili mit - deblja li kruh?

Roko i Nikola dali su odgovor na vječno pitanje oko kojeg se uvijek isprepliću različita mišljenja

Kruh je najzastupljeniji pekarski proizvod koji se dobiva iz 4 osnovne sirovine: brašna, kvasca soli i vode, a proizvodi se u 4 osnovna koraka:  zamjesivanje, razvoj tijesta, fermentacija, pečenje. U prosjeku bijeli kruh na 100 grama ima otprilike 50 grama ugljikohidrata, 1-2 grama masti te 7-8 grama proteina što u grubo izračunato znači da stotinjak grama bijelog kruha sadrži oko 250 kcal (kilokalorija).

 Što je kruh cjelovitiji, integralniji ili što ima više dodanih sjemenki to je i nutritivno vrjedniji, jer sadrži više proteina, nezasićenih masti, vlakana, vitamina te mineralnih tvari u odnosu na prosječni bijeli ili polubijeli kruh. 

Ako se kruh pravi od kiselog tijesta onda dodatno dobiva na vrijednosti jer kiselost omogućava bolju bioiskoristivost mineralnih tvari (koje su inače nerijetko vezane na fitinsku kiselinu te tvore kompleks, takozvane fitate koji smanjuju dostupnost mineralnih tvari za enzimsku razgradnju, a potom i za  apsorpciju. Često se može naići na mit o tome kako kruh deblja, kako nikako ne može biti dio pravilne i zdrave prehrane te kako sadrži gluten koji je izrazito štetan za ljudsko zdravlje.

KRUH DEBLJA ? 

Niti jedna namirnica ne deblja već ono što uzrokuje debljanje odnosno kontinuirano povećanje tjelesne mase kroz određeni period jest energetski suficit.

U prijevodu ako osoba konstantno unosi više energije kroz hranu nego što je svojim življenjem potroši, bit će u energetskom suvišku i povećavat će joj se tjelesna masa.  Teoretski je moguće kako osoba koja ima dnevne energetske potrebe od 2500 kcal, pojede u danu pola kilograma kruha te 200 grama bilo koje salame i ništa više te mršavi jer je taj dan u energetskom deficitu, više energije potroši nego što je unese. Primjena takve dnevne prehrane je naravno nezdrava.

KRUH NE MOŽE BITI DIO PRAVILNE PREHRANE ?


Objektivno gledajući bijeli kruh zaista nije nutritivno bogata namirnica, siromašan je vitaminima, vlaknima te mineralnim tvarima, ali zato se savjetuje odabir cjelovitog, punozrnatog kruha koji je nutritivno značajno bogatiji te definitivno može biti dio pravilne prehrane. Za razliku od bijelog kruha koji ima visoki glikemijski indeks što znači da uzrokuje brzi porast, ali i pad šećera u krvi što rezultira potrebom za dodatnim unosom hrane iako tijelo ne treba energiju, cjeloviti kruh ima niži glikemijski indeks te je stabilniji izvor energije.

Ako bi se već moglo birati idealno vrijeme za konzumiranje bijelog kruha to je vjerojatno nakon tjelesne aktivnosti jer će tada njegov visoki glikemijski indeks ipak rezultirati realnim koristima u svrhu brzog punjenja glikogenskih zaliha te postizanja što bržeš oporavka nakon napora (zanimljivo je kada se uspoređuju sredina i kora kruha, kora ima veći glikemijski indeks zbog prisutnosti ipak male količine šećera i dekstrina). U Americi se kruh zakonom obogaćuje folnom kiselinom (vitamin B9) kako bi se smanjio česti deficit tog vitamina, a i izvrsna je prevencija od razvoja defekta neuralne cijevi (spina bifida, anencefalija) kod djeteta za vrijeme majčine trudnoće. 

GLUTEN U KRUHU JE OPASAN?


 Na tržištu većina kruha sadrži pšenično ili raženo brašno koja sadrže gluten, protein koji za većinu populacije nije problematičan i osobe kojima gluten ne smeta  ne trebaju ga izbjegavati.  Ipak, postoje tri situacije u kojima namirnice koje sadrže gluten pa tako i kruh treba izbjegavati.

Celijakija
– genetski predodređen (kombinacija određenih gena na DNA), imunološki posredovan poremećaj koji je obilježen oštećenjem crijevnih resica pa je smanjena aposrpcija hrane i dolazi do velikih zdravstvenih tegoba. To je slučaj kod otprilike 0,25 - 1 % populacije u Hrvatskoj.

 Alergija na pšenicu – preosjetljiva reakcija imunološkog sustava koja je rijedak slučaj, a i najčešće se javlja u dječjoj dobi dok imunološki sustav nije u potpunosti razvijen.

Intolerancija na gluten – stanje koje nije u potpunosti definirano jer indikacije nisu u potpunosti jasne, ali su siptomi relativno slični onima u celijakiji. Treba naglasiti kako to nije imunološki posredovan poremećaj niti je to alergijska reakcija, ali se to stanje ipak u zadnje vrijeme sve češće zabilježava kod pacijenata kod kojih je napravljena diferencijalna slika bolesti (metodom eliminacije isključene sve ostale moguće bolesti).


Ako zaista jedete velike količine bijelog kruha i ne možete reducirati ili kontrolirati svoj prehrambeni unos tada izbacivanje bijelog kruha može biti logičan izbor u svrhu lakšeg kontroliranja vlastite tjelesne mase i promoviranja boljeg zdravlja. S druge strane kruh je izvor kompleksnih ugljikohidrata koji su nam svakodnevno potrebni, stoga njih možemo zamijeniti s kvalitetnijim izvorima iz žitarica ili pseudožitarica kao što su integralna riža, zob, ječam, heljda, amarant, a osim toga ta hrana je bogatiji izvor mikronutrijenata i vlakana te će poboljšat kvalitetu vaše prehrane, a samim time i zdravlja. 


Zaključno, bijeli kruh nije najbolja prehrambena opcija, ali on može biti dio pravilne prehrane ako se reduciraju količina i učestalost unosa. Punozrnati, integralni i kiseli kruhovi su znatno bolja opcija te ako se već želi jesti kruh savjet je konzumacija takvih kruhova umjesto bijelih i polubijelih. Kruh ne deblja, ali bijeli pšenični kruh zbog visokog glikemijskog indeksa i nekontroliranog unosa može doprinijeti unosu velikog broja kalorija te time indirektno potaknuti debljanje.


Svakog ponedjeljka očekujte zanimljivu temu iz područja nutricionizma, a uz to Roku i Nikoli možete postaviti i pitanja u vezi prehrambenih navika na koja će vam vrlo rado odgovoriti. Pitanja možete postaviti u komentare na Facebook objavu ili poslati na mail info@dalmacijanews.hr

hr Mon Apr 29 2019 17:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/537d8b85179942a12e7b23f6/80

Žena rodila na parkiralištu McDonald'sa pa naručila hamburger

Pronašla je odličan način za proslavu - naručila je hamburger.

Par čiji identitet nije poznat javnosti se dovezao na parkiralište McDonald'sa u predgrađu Melbournea, prenosi VT. Ona je iznenada rodila, a pravo uzbuđenje je nastalo kada je muškarac ušao u restoran kako bi naručio hamburger.

"Tijekom uobičajene gužve u vrijeme ručka u restoran je ušao muškarac s narudžbom za ženu koja je rađala na parkiralištu. Poslužili smo ga što smo brže mogli i on je izašao. Djelatnici su se prilično zabrinuli", izjavila je za radijsku stanicu 3AW Ainsley Shillington i otkrila da je prva želja novopečene majke bio običan hamburger.

"Kad smo ugledali kola hitne pomoći, znali smo da su dobro", rekla je i dodala da je par uživao u hrani jer su hamburgeri bili servirani prije dolaska hitne pomoći., javlja Index.hr

Zaposlenici McDonald'sa nisu doznali spol novorođene bebe jer je par vrlo brzo prevezen u najbližu bolnicu.

hr Sun May 26 2019 17:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5820dccf1eea8f4e9a8b4785/80
Foto: Facebook

Kako istopiti 20 posto više kalorija dok hodate?

Hodanje je najjednostavniji način fizičke rekreacije, a i samo pola sata hodanja dnevno može učiniti puno za zdravlje, kao i za mršavljenje. Uz jedan trik hodanjem možete izgubiti i 20 posto više kalorija nego inače.

Brzo hodanje odličan je način tjelovježbe i izgaranja kalorija, no istraživanje američkog Sveučilišta Ohio otkrilo je da postoji još bolji način da nabijete kondiciju, očvrsnete mišiće, istopite kalorije i smršavite.

Naime, mijenjate li brzinu hodanja, možete potrošiti 20 posto više kalorija nego kada hodate ujednačenim ritmom. Mijenjanje brzine hodanja, opisuju znanstvenici, djeluje poput stiskanja papučice gasa, a svaka promjena ritma hodanja zahtijeva i jači rad nogu.

U istraživanju ispitanici su mijenjali brzinu hodanja na pokretnoj traci. Kada su pokušavali hodati brže ili sporije od brzine kretanja pokretne trake, trošili su više kalorija.

Osim mijenjanja brzine hodanja, savjetuju stručnjaci, za bolji učinak hodanja možete se poslužiti i drugim sitnim trikovima: hodajte s ruksakom na leđima, s utezima na nogama, hodajte radeći krivulju, a ne samo po ravnoj liniji i slično, javlja Zadovoljna.hr


hr Sun May 26 2019 16:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cea9fde29111cf4a68b45c4/80
Foto: Pinterest | Autor: Sugar Spun Run (Samantha Merritt)

Brzi i ukusni: Meki bijeli kikiriki browniesi za nedjeljna druženja čiji ćete recept pamtiti

Ako ste od onih koji vole brze, a ukusne deserte, za pripremu ovog izdvojit ćete svega pet minuta, a vaši najmiliji uživat će u jednom novom i drugačijem američkom kolačiću
Nedjelje su kao stvorene za toplu i mirisnu kuhinju, stoga vam donosimo brz i nesvakidašnji recept za američke kolačiće - popularne browniese. Iako ih većina priprema u čokoladnoj varijanti, nakon što ih isprobate u svjetlijoj verziji sa sigurnošću će vam prirasti srcu.

Vruće ih možete servirati uz sladoled ili hladnu marmeladu, voće ili sirupe, a možete ih jesti i same i ohlađene!

Sastojci:

1 šalica (220 g) otopljenog maslaca

320 g svijetlo smeđeg šećera

2 jaja + 1 žumanjak, na sobnoj temperaturi

1 žličica ekstrakta vanilije

280 g brašna za sve namjene

2 žličice gustina

1 žličica praška za pecivo

1 žličica soli

1/2 šalice čokoladnih mrvica 

1 šalica kikirikija

Recept: 

Pećnicu zagrijte na 350°C i pripremite pleh dimenzija 9x13 ili 9x9 tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje (u nedostatku toga možete nauljiti posudu i po njoj posuti malo brašna kako ne bi dolazilo do lijepljenja)

U velikoj zdjeli dobro izmiksajte rastopljeni maslac i šećer. Dodajte jaja i žumance, jedno po jedno, dobro miješajući nakon svakog dodavanja. Zatim umiješajte ekstrakt vanilije.

U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno, gustin, prašak za pecivo i sol.

Postupno suhe sastojke dodajte “tekućoj” smjesi, sve dok se u potpunosti ne sjedine.  

Na kraju umiješajte čokoladne mrvice i nadrobljeni kikiriki.

Tijesto ravnomjerno rasporedite u pripremljeni pleh.  

Pecite na 175 stupnjeva dok rubovi ne postanu zlatno smeđi (oko 25-30 minuta za posudu 9x13; 35-40 minuta za posudu od 9x9).

Prije rezanja i serviranja ostavite browniese da se malo ohlade.

Dobar tek!

hr Sun May 26 2019 16:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58850c6f1eea8f42198b468c/80
Foto: Pixabay

Stvari koje nikako ne biste trebali dijeliti s nekim: Četka za kosu, ručnik...

Sljedeće stvari nikada ne biste trebali dijeliti...

Omiljene igračke ili grickalice: Od malena nas uče kako je bitno dijeliti s drugima. To je jedna od najljepših osobina, no neke stvari biste ipak sebično trebali zadržati za sebe. 

Slušalice: Iako je jako romantično s nekim zajedno slušati omiljene pjesme nije baš dobra odluka stavljati u uho slušalice nekog drugog. U ušnom vosku se nalazi određeni broj bakterija pa ih lako možete izmijeniti s drugima preko slušalica. A i nije baš "ugodno" znati da možda na slušalicama ima nakupljene prljavštine iz tuđih ušiju. 

Ruž: Ruž za usne čest je predmet koji će prijateljice u noćnom izlasku rado podijeliti jedna s drugom. No, nemojte zaboraviti da tako lako možete dobiti herpes. Svakako prebrišite ruž dezinfekcijskom maramicom prije nanošenja na usne. 

Četka iza kosu ili češalj: Osim ušiju, dijeljenjem četke ili češlja za kosu možete uzrokovati upalu vlasišta. Svakako jednom tjedno dobro operite četku za kosu kako biste uklonili sve bakterije i masnoće s nje. 

Ručnik: Ručnik je još jedan od predmeta koji ne biste trebali dijeliti s drugima. Nakupljene ostatke mrtvih stanica kože lako ćete prenijeti na sebe, a to može uzrokovati i bakterijsku infekciju jer su vlažnost i stanice kože idealna kombinacija za razvoj bakterija. 

Maskara: Maskara također može sadržavati bakterije pa je nemojte dijeliti s drugima kako ne biste uzrokovali infekcije oka. - piše Večernji list

hr Sun May 26 2019 14:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .