Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6a651e0e493807b28b4592/80
Foto: PIXABAY

PITAJTE NUTRICIONISTE: Istina ili mit - deblja li kruh?

Roko i Nikola dali su odgovor na vječno pitanje oko kojeg se uvijek isprepliću različita mišljenja

Kruh je najzastupljeniji pekarski proizvod koji se dobiva iz 4 osnovne sirovine: brašna, kvasca soli i vode, a proizvodi se u 4 osnovna koraka:  zamjesivanje, razvoj tijesta, fermentacija, pečenje. U prosjeku bijeli kruh na 100 grama ima otprilike 50 grama ugljikohidrata, 1-2 grama masti te 7-8 grama proteina što u grubo izračunato znači da stotinjak grama bijelog kruha sadrži oko 250 kcal (kilokalorija).

 Što je kruh cjelovitiji, integralniji ili što ima više dodanih sjemenki to je i nutritivno vrjedniji, jer sadrži više proteina, nezasićenih masti, vlakana, vitamina te mineralnih tvari u odnosu na prosječni bijeli ili polubijeli kruh. 

Ako se kruh pravi od kiselog tijesta onda dodatno dobiva na vrijednosti jer kiselost omogućava bolju bioiskoristivost mineralnih tvari (koje su inače nerijetko vezane na fitinsku kiselinu te tvore kompleks, takozvane fitate koji smanjuju dostupnost mineralnih tvari za enzimsku razgradnju, a potom i za  apsorpciju. Često se može naići na mit o tome kako kruh deblja, kako nikako ne može biti dio pravilne i zdrave prehrane te kako sadrži gluten koji je izrazito štetan za ljudsko zdravlje.

KRUH DEBLJA ? 

Niti jedna namirnica ne deblja već ono što uzrokuje debljanje odnosno kontinuirano povećanje tjelesne mase kroz određeni period jest energetski suficit.

U prijevodu ako osoba konstantno unosi više energije kroz hranu nego što je svojim življenjem potroši, bit će u energetskom suvišku i povećavat će joj se tjelesna masa.  Teoretski je moguće kako osoba koja ima dnevne energetske potrebe od 2500 kcal, pojede u danu pola kilograma kruha te 200 grama bilo koje salame i ništa više te mršavi jer je taj dan u energetskom deficitu, više energije potroši nego što je unese. Primjena takve dnevne prehrane je naravno nezdrava.

KRUH NE MOŽE BITI DIO PRAVILNE PREHRANE ?


Objektivno gledajući bijeli kruh zaista nije nutritivno bogata namirnica, siromašan je vitaminima, vlaknima te mineralnim tvarima, ali zato se savjetuje odabir cjelovitog, punozrnatog kruha koji je nutritivno značajno bogatiji te definitivno može biti dio pravilne prehrane. Za razliku od bijelog kruha koji ima visoki glikemijski indeks što znači da uzrokuje brzi porast, ali i pad šećera u krvi što rezultira potrebom za dodatnim unosom hrane iako tijelo ne treba energiju, cjeloviti kruh ima niži glikemijski indeks te je stabilniji izvor energije.

Ako bi se već moglo birati idealno vrijeme za konzumiranje bijelog kruha to je vjerojatno nakon tjelesne aktivnosti jer će tada njegov visoki glikemijski indeks ipak rezultirati realnim koristima u svrhu brzog punjenja glikogenskih zaliha te postizanja što bržeš oporavka nakon napora (zanimljivo je kada se uspoređuju sredina i kora kruha, kora ima veći glikemijski indeks zbog prisutnosti ipak male količine šećera i dekstrina). U Americi se kruh zakonom obogaćuje folnom kiselinom (vitamin B9) kako bi se smanjio česti deficit tog vitamina, a i izvrsna je prevencija od razvoja defekta neuralne cijevi (spina bifida, anencefalija) kod djeteta za vrijeme majčine trudnoće. 

GLUTEN U KRUHU JE OPASAN?


 Na tržištu većina kruha sadrži pšenično ili raženo brašno koja sadrže gluten, protein koji za većinu populacije nije problematičan i osobe kojima gluten ne smeta  ne trebaju ga izbjegavati.  Ipak, postoje tri situacije u kojima namirnice koje sadrže gluten pa tako i kruh treba izbjegavati.

Celijakija
– genetski predodređen (kombinacija određenih gena na DNA), imunološki posredovan poremećaj koji je obilježen oštećenjem crijevnih resica pa je smanjena aposrpcija hrane i dolazi do velikih zdravstvenih tegoba. To je slučaj kod otprilike 0,25 - 1 % populacije u Hrvatskoj.

 Alergija na pšenicu – preosjetljiva reakcija imunološkog sustava koja je rijedak slučaj, a i najčešće se javlja u dječjoj dobi dok imunološki sustav nije u potpunosti razvijen.

Intolerancija na gluten – stanje koje nije u potpunosti definirano jer indikacije nisu u potpunosti jasne, ali su siptomi relativno slični onima u celijakiji. Treba naglasiti kako to nije imunološki posredovan poremećaj niti je to alergijska reakcija, ali se to stanje ipak u zadnje vrijeme sve češće zabilježava kod pacijenata kod kojih je napravljena diferencijalna slika bolesti (metodom eliminacije isključene sve ostale moguće bolesti).


Ako zaista jedete velike količine bijelog kruha i ne možete reducirati ili kontrolirati svoj prehrambeni unos tada izbacivanje bijelog kruha može biti logičan izbor u svrhu lakšeg kontroliranja vlastite tjelesne mase i promoviranja boljeg zdravlja. S druge strane kruh je izvor kompleksnih ugljikohidrata koji su nam svakodnevno potrebni, stoga njih možemo zamijeniti s kvalitetnijim izvorima iz žitarica ili pseudožitarica kao što su integralna riža, zob, ječam, heljda, amarant, a osim toga ta hrana je bogatiji izvor mikronutrijenata i vlakana te će poboljšat kvalitetu vaše prehrane, a samim time i zdravlja. 


Zaključno, bijeli kruh nije najbolja prehrambena opcija, ali on može biti dio pravilne prehrane ako se reduciraju količina i učestalost unosa. Punozrnati, integralni i kiseli kruhovi su znatno bolja opcija te ako se već želi jesti kruh savjet je konzumacija takvih kruhova umjesto bijelih i polubijelih. Kruh ne deblja, ali bijeli pšenični kruh zbog visokog glikemijskog indeksa i nekontroliranog unosa može doprinijeti unosu velikog broja kalorija te time indirektno potaknuti debljanje.


Svakog ponedjeljka očekujte zanimljivu temu iz područja nutricionizma, a uz to Roku i Nikoli možete postaviti i pitanja u vezi prehrambenih navika na koja će vam vrlo rado odgovoriti. Pitanja možete postaviti u komentare na Facebook objavu ili poslati na mail info@dalmacijanews.hr

hr Mon Apr 29 2019 17:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d2de82c29111c95108b456a/80

Obrtnička škola bilježi rekordan upis učenika nakon velike modne revije i projekta Montura

Nakon predstavljanja i promocije svoje učeničke i modne kolekcije na velikoj modnoj reviji MONTURA splitska Obrtnička škola je nakon nekoliko godina ponovno uspjela upisati nove polaznike za zanimanja modni tehničar i krojač, i to rekordan broj.
Veliko pozitivno iznenađenje je prijava devet polaznika za zanimanje krojača. Kako Škola ima dozvolu za upis 6 prvaša od resornog ministarstva zatražit će se dozvola za upis svi devet prijavljenih jer se radi o vrlo deficitanim zanimanjima pa je ovaj interes izuzetan uspeh Obrtničke škole.

Primjerice, prošle godine nije bilo nijednog upisanog učenika/nice za zanimanje krojača. Bilo je to prvo predstavljanje Obrtničke škole nakon dugog niza godina, te drugo predstavljanje Obrtničke škole na Monturi od njenog početka prije 20 godina.

Ovaj odličan rezultat Obrtničke škole je najbolji pokazatelj značaja projekta Montura za ukupnu modnu scenu te razvoj i održavanje tekstilne djelatnosti u Splitu i Dalmaciji u njenoj budućnosti jer bez novoupisanih i školovanih mladih kadrova u zanimanjima modnih tehničara i krojača nema opstanka, a kamoli razvoja i pokretanja novih tekstilnih i modnih radionica i poduzeća. 

-Projekt Montura je katalizator svih tih pozitivnih procesa, ali želim pohvaliti i zahvaliti na suradnji ravnatelju škole i cijelom nastavničkom timu koji je sudjelovato s učenicima/cam u realizaciji surdanje. Dugo sam u ovom poslu, pa mogu slobodno reći da se s takvim entuzijazmom i pozitivnim odnosom prema struci nisam često susretao. Nadam se da će se naša suradnja nastaviti i da će njihovi rezultati iz godine u godinu biti još bolji, rekao je producent Monture, Tonči Šundov.
hr Tue Jul 16 2019 17:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d2dbe2e29111c9a0f8b4582/80

Urnebes: Pogledajte kako će Vatreni izgledati 2058. godine.

Aplikacija FaceApp u ovome je trenutku najveći hit na društvenim mrežama
Riječ je o aplikaciji koja postaruje lica, a u Večernjem listu su se malo poigrali i, kako slavimo fantastičan uspjeh iz sjajnog ruskog ljeta prošle godine, u aplikaciju stavili slike trenutne generacije Vatrenih.

Dobili su nevjerojatne rezultate...


hr Tue Jul 16 2019 14:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d2cbbc929111cf40d8b458b/80

Krenulo glazbeno putovanje po hrvatskim otocima s najvećim jedrenjakom na svijetu

Swedish House Mafia, Carl Cox i Cheat Codes zatvorili program u Splitu

Splitski dio festivala proteklih dana nisu propustile posjetiti ni brojne poznate osobe poput Vanne koja je došla u društvu supruga Andre i kćeri Jane, Ive Radić, Anamarije Asanović, Ivana Tandarića iz ELFSA, Petra Graše, Luke Nižetića, Damira Kedže, Ivana Pažanina, Domenice, Hane i Ivana Huljića, Jole, Radovana Stošića, modela Lune Valas, Paule Puškaš, Patrika Cvetka i Drage Pezića. U sjajnoj su atmosferi uživali i predstavnici vlasti te turističkog sektora; ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, državni tajnik Tonči Glavina, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, direktorica TZ grada Zagreba Martina Bienenfeld te Alijana Vukšić, direktorica TZ grada Splita.


Ovaj festivalski gigant nastoji sačuvati i povezati sve ono što Split čini Splitom te posjetiteljima iz svih krajeva svijeta ispričati jedinstvenu priču o gradu, Hrvatima i Hrvatskoj. Jedan od simbola Splita svakako je tvrtka Brodosplit te brodogradilište čiji su se kranovi bili dijelom industrijske scenografije na pozornici RESISTANCE. Splitska tvrtka upravo je završila izgradnju impozantnog jedrenjaka imena Flying Clipper, koji je danas ugostio predstavnike festivala ULTRA Europe i čime je na znakovit način započela DESTINATION ULTRA – glazbeno putovanje po hrvatskim otocima, Braču, Hvaru i Visu. 

Riječ je o najvećem jedrenjaku na svijetu koji će ući i u knjigu Guinnessovih rekorda, a ima 150 luksuznih kabina te može ugostiti 300 putnika i 150 članova posade. “Naše ćemo prijatelje iz ULTRE prevesti iz Splita za Hvar, kako bi na neki način spojili ova dva velika projekta zajedno. 

Riječ je o brodu dugom 162 metra, a ovo je posljednja tehnička proba prije kretanja u komercijalnu plovidbu. Tijekom ljetnih mjeseci zadržavat će se pretežito na Mediteranu dok će za vrijeme zimskih mjeseci ploviti Karibima“ – izjavio je Radovan Načinović, direktor projekta novogradnje 483 iz Brodosplita.

Prva stanica na popisu destinacijskog programa je otok Brač, točnije 585 Club na Bolu gdje će zasvirati Vanillaz i Cheat Codes, glazbeni trojac iz Los Angelesa koje je nastupio i sinoć na glavnoj pozornici.

“Bilo je doista nevjerojatno! Uvijek je poseban osjećaj svirati pred toliko ljudi, a energija koja se desi na festivalima je teško opisiva. Večeras na Braču će biti puno intimnije ali jednako dobro i zabavno. Jako volim Hrvatsku i bio sam ovdje više od sedam puta. Uspio sam vidjeti dosta obale, a posebno mi se sviđaju otoci“ – izjavio je Trevor Dahl.

ULTRA Beach je na rasporedu sutra, a na pozornici ispred atraktivnih kaskadnih bazena hotela Amfora Grand Beach Resort, zasvirat će trenutno najvrući i tek svijetu obznanjeni dvojac Europa – projekt iza kojeg stoje velikani Martin Solveig i Jax Jones. Drugo ime na popisu je britanski duo Sigma, a zabava će se nastaviti u Carpe Diem Beach Clubu uz program RESISTANCE i Dubfire, Techansia i Carlo Lio, koji će nastupiti pod imenom SCI + TECH. stanica ovogodišnjeg ultimativnog iskustva je RESISTANCE Vis Closing Party, koje je rezervirano za 17. srpnja, a održat će se, već tradicionalno, u bajkovitoj tvrđavi Fortica.

Ovo posebno druženje uz zalazak sunca i pogled na Jadransko more, za samo dvije tisuće posjetitelja obilježit će britanska house i dance zvijezda Nic Fanciulli i Art Department.
hr Mon Jul 15 2019 19:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d2c8acb29111c14088b4635/80
Foto: Zvonimir Barišin

FOTO Ultra Europe oduševio 150 tisuća partijanera

Na festivalu je sudjelovalo 150.000 posjetitelja koji su uživali u službenom pivu festivala - Heinekenu

Završio je još jedan, sedmi po redu,  ULTRA Europe festival u Splitu koji je nadmašio sva očekivanja. Jedan od najpopularnijih i najvećih ljetnih festivala ponovno je oduševio brojne posjetitelje koji su osim u odličnoj glazbi uživali i u službenom pivu festivala – Heinekenu. Suradnja između Heinekena, najinternacionalnijeg premium piva na svijetu i ULTRA Europe festivala traje već sedmu godinu zaredom jer Heineken sa svojim odraslim potrošačima dijeli strast prema glazbi i zabavi. A pivo je bilo jedan od razloga što se sve šarenilo i svijetlilo prošlog vikenda u Splitu. 

Podršku Ultri dao je i Desperados, pivo začinjeno tekilom, koje oslobađa divlju stranu zabave. Desperados se pobrinuo za najluđe fotografije s festivala - sa šarenim, fluorescentnim uzorcima kojima su posjetitelji ukrašavali tijela. 

Preko 150.000 posjetitelja iz više od 140 zemalja svijeta u tri dana festivala uživalo je u glazbi nekih od najboljih svjetskih DJ-a kao što su Swedish House Mafia, Above & Beyond, Afrojack, Armin van Buuren, Carl Cox, David Guetta i brojni drugi. 

Kao dio Heinekenove globalne kampanje Live Your Music, ULTRA Europe iz godine u godinu  okuplja najjača imena svjetske glazbene scene i događaj je za koji se uvijek traži karta više.  A da pivo i zabava odlično idu zajedno uvjerili su se i dobitnici ulaznica za festival putem Heinekenovog nagradnog natječaja, koji su uz ulaznice nagrađeni i druženjem u backstageu s poznatim hrvatsko- slovenskim DJ duom Vanillaz.

Ovogodišnju ULTRU nisu propustili ni Petar Grašo, Domenica Žuvela, Hana Huljić i poznati slovenski chef Tomaž Kavčić koji su se dugo u noć zabavljali u Heinekenovom VIP-u. 


hr Mon Jul 15 2019 16:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .