Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a3513d5b9e03ede278b45e2/80
Foto: Boka News

Bakalar na brudet spremljen na dalmatinski način

Na Veliki petak jedan od najpoznatijih običaja je da se u kućama priprema bakalar

Razni su načini spremanja ovog tradicionalnog blagdanskog jela, a razlikuju se od mjesta do mjesta.Tako imamo bakalar na brudet, bakalar na crveno,baklar na bianco....

Mi smo se odlučili na ovaj blagi recept bez dinstanja jer nije težak za probavu, a jako je ukusan.

PRIPREMA: 

Bakalar namačemo u hladnoj vodi 3 dana, mijenjajući pri tom svaki dan vodu. Potom ga lagano natučemo ukoliko nije već dovoljno omekšao. Ogulimo krumpire, jedan kilogram krumpira na pola kila baklara. Nasjeckamo na sitno peršin i luk. Bakalar prethodno kuhamo u vodi oko pola sata. U vodu dodamo jedan crveni luk i nekoliko listova selena i lagano zasolimo. Kuhani bakalar ocijedimo, vodu u kojoj se kuhao sačuvamo kao temeljac za pripremu jela.

Bakalar očistimo od kostiju i usitnimo na male komadiće. U posebni lonac na dno stavimo maslinovo ulje, krumpire oguljene i izrezane na ploške. Pospemo sjeckanim peršinom i lukom (češnjakom). Tako ponavljamo postupak nekoliko puta, red bakalara, red krumpira, peršina i luka dok sve sastojke ne potrošimo. Na kraju sve zalijemo maslinovim uljem i podlijemo vodom u kojoj se kuhao bakalar. Posolimo, popaprimo, dodamo lovorov list, 2 žlice bijelog vina ili prošeka. Kuhamo  na laganoj vatri oko sat vremena. Ostavimo počivati sat vremena. 

Na kraju još malo pospemo sjeckanim peršinom i lukom po želji. Ovakav način pripreme bakalara je fin, ukusan i lagan za probavu jer bakalar sam po sebi spada u teža jela, što mu i pridonosi  dodatno dinstanje.Inače je vrlo zdrava namirnica jer obiluje omega-3 masnim kiselinama.Uz bakalar dobro ide čaša crnog vina.

Dobar tek! 


hr Fri Mar 30 2018 08:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8d962c2af47f80088b45bb/80

Želite smršavjeti? Izbjegavajte ova alkoholna pića

Ljudi pomno paze na kalorije koje unos hranom, ali katkad zaborave na druge stvari koje konzumiraju u danu

Ponekad hrana nije najveća prepreka pri mršavljenju, već ono što pijemo. 

Kava, ledeni čajevi, energetska pića i alkohol sadrže kalorije koje se brzo mogu nakupiti. To uzrokuje debljanje i pojavljivanje mrskog sala na mnogim mjestima na tijelu, a posebno na trbuhu. 

Mnoga alkoholna pića uopće nemaju naznačene nutritivne vrijednosti pa ni ne znate točno što unosite u organizam. Imajte na umu da alkohol, osim kalorija, sadrži i šećer, a to je kombinacija za neželjenje kilograme.

Jedan od glavnih razloga zbog kojih alkohol uzrokuje debljanje je što ga tijelo sporije procesira, a sve dodatne kalorije koje pritom unosite se pohranjuju u masno tkivo.

Drugi razlog je što alkohol sadrži više kalorija nego što mislite. U pivu se nalazi oko 150 kalorija, dok je u pićima poput martinija 210. Ako to pomnožite s tri, shvatit ćete da ste unijeli kalorija koliko sadrži jedan obilniji obrok.

Ako vam je cilj smršavjeti, a povremeno si ipak želite priuštiti alkohol, neka to bude votka ili čaša crnog vina. Slatka pića, pivo i kokteli sadrže puno više kalorija i stvaraju nadutost. - piše Index.hr.

hr Tue Oct 23 2018 21:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcf62700e493827118b45fb/80
Foto: Prometne zgode i nezgode

Kinez stigao unajmljenim autom beogradskih tablica pa Splićanima ostavio poruku

Svjestan mogućih posljedica ostavio je ceduljicu na automobilu i objasnio o čemu se radi...
Mnogo je primjera netrpeljivosti između Hrvata i Srba, a čini se kako je ovaj turist iz Kine s istom i upoznat.

Naime, unajmio je automobil u Srbiji i s beogradskih tablicama stigao u Split. Svjesan mogućih posljedica, a nije prvi put da se takvo nešto ili bar slično dogodilo u gradu pod Marjanom, ostavio je ceduljicu na automobilu i objasnio o čemu se radi... 
- Molim vas, nemojte mi ukrasti registracijsku pločicu. Molim vas. Iz Kine sam, žao mi je, unajmio sam auto u Srbiji. Hvala. - napisao je. 


Inače, fotografija je objavljena na Facebook stranici "Prometne zgode i nezgode". 
hr Tue Oct 23 2018 20:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcf56bf0e49380f008b4b09/80

Što se događa u tijelu kada popijemo gazirano piće?

Osim što tijelo "napada" poveća količina šećera, istodobno djeluje tako da organizmu "oduzima" vitamine i minerale

Gazirana pića obiluju fruktoznim šećerom i praznim kalorijama pa ih svakako trebalo izbjegavati piti učestalo.

Farmaceut Niraj Naik prije nekoliko godina upozorio je da jedno gazirano piće može učiniti mnogo više štete nego što mislimo. 

Prvih deset minuta

Tijelo "pogađa" poveća količina šećera, kao da ste pojeli 10 jušnih žlica šećera, ali nećete osjetiti promjene u svom organizmu zahvaljujući djelovanju fosforne kiseline. Osim što tijelo "napada" poveća količina šećera, istodobno djeluje tako da organizmu "oduzima" vitamine i minerale. Osim nezdravog djelovanja iznutra, tamno gazirano piće ostavit će i neugodne mrlje na zubima. Ako ih često pijete, vaši zubi će potamnjeti.

Nakon 20 minuta

Razina šećera u krvi raste i prouzročuje pojačano izlučivanje inzulina. Jetra reagira tako da pretvara šećer u masne zalihe.

Nakon 40 minuta

Dolazi do apsorpcije kofeina. Krvni tlak raste, a kao odgovor na to jetra distribuira više šećera u krvotok. Receptori za adenozin u mozgu su sada blokirani i sprečavaju osjećaj umora i pospanosti.

Nakon 45 minuta

U tijelu se događa pojačano izlučivanje dopamina koji stvara osjećaj sreće, sličan onome kada osoba konzumira heroin. - prenosi Večernji list.

hr Tue Oct 23 2018 19:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcf3e170e493873128b45af/80
Foto: Facebook

"Kako je Flegmarin postao kapetan": Predstavljanje romana Magdalene Mrcele

U programu sudjeluju će sudjelovati glumica Ana Perković, profesor glazbene umjetnosti Ivan Bošnjak i glazbenik Bruno Jakobljević, a moderatorica će biti Vesna Žižić
U Gradskoj knjižnici Solin održat će se predstavljanje romana "Kako je Flegmarin postao kapetan" autorice Magdalene Mrčele, dobitnice književne nagrade "Zvonko" za najbolji neobjavljeni prozni rukopis za djecu i mlade 2017.godine.


Predstavljanje će se održati u petak, 26. listopada u Teatrinu GK Solin s početkom u 19 sati. 
U programu sudjeluju će sudjelovati glumica Ana Perković, profesor glazbene umjetnosti Ivan Bošnjak 
i glazbenik Bruno Jakobljević, a moderatorica će biti Vesna Žižić.
hr Tue Oct 23 2018 17:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .