Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e41540729111c3a338b45d5/80

Splitska Čistoća i Zeleni Dalmacije u suradnji: Split možemo učiniti oazom ugodnog življenja

Zeleni su na sastanku od predstavnika Čistoće zatražili nekoliko stvari
Čistoća Split podupire i podupirat će nastojanja Zelenih Dalmacije za ljepšim i zdravijim okolišem. U tom smislu pružit će, kao i u nedavnoj akciji na Kašjunima, tehničku podršku u volonterskim akcijama koje će ta udruga organizirati. Isto tako, dobrodošli su prijedlozi Zelenih Dalmacije jer jedino zajedničkom suradnjom građana, građanskih udruga i inicijativa te komunalnih poduzeća, grad možemo učiniti oazom ugodnog življenja, priopćeno je nakon sastanka predstavnika Čistoće Split (direktor operativne službe Andrija Čaljkušić i poslovođa u operativnoj službi Suzana Kontić) i Zelenih Dalmacije (Lovro Rumora, predsjednik)

Zeleni su na sastanku od predstavnika Čistoće zatražili uspostavu reciklažnih dvorišta, postrojenja za preradu biootpada, nove spremnike za metal, biootpad, odjeću, smanjivanje broja spremnika za mješoviti otpad i kompenzaciju sa spremnicima za odvojeno prikupljanje, nove spremnike za staklo (odvojeno bijelo od obojenog), sigurnosni sustav ograda i prilaza spremnicima, mobilni reciklažni spremnik za sitnu elektroniku, opasni kućanski otpad, boje lakovi, rasvjetna tijela, baterije, gumeni proizvodi, kiseline, stiropor i sl. Nadalje, predlažu uspostavu čipiranih spremnika i vrećica, novi pravilnik i cjenik za uslužnu djelatnost, turizam apartmane, hotele restorane, plovila i druge objekte.

Zeleni Dalmacije također smatraju kako je potrebno obvezati gradske kotare za uspostavu zelenih otoka, posebno centar grada (Varoš, Grad, Spinut, Meje) te da sve tržnice koncesionara trebaju biti opremljene sustavom odvojenog prikupljanja otpada, posebno ambalažnog otpada plastike i biootpada.Zalažu se i za edukativne medijske emisije i objave o načinu zbrinjavanja otpada s tematskim cjelinama, izradu naljepnica za spremnike o upozorenjima pravilnog razvrstavanja otpada npr. kartonske ambalaže zbog manjeg volumena s telefonskim brojevima svih koncesionara i besplatnim brojem ako je prepun.

Prema njihovoj ocjeni, a s čime su se složili i predstavnici Čistoće Split, poseban problem predstavlja krupni kućanski, odnosno glomazni otpad. Iako je njegovo besplatno zbrinjavanje regulirano na poziv, taj sustav još nije zaživio, pa su scene ostavljenog krupnog otpada pored kontejnera i zelenih otoka i dalje čest prizor u gotovo svim gradskim kotarima.

- Trebamo se prilagođavati do uspostave reciklažnih dvorišta. Čistoća je obavezna izdvajati čistu drvnu građu od koje mogu nastati drvne sječke i zbrinjavati ih u energanama na biomasu ili cementarama. Za građevinski otpad i iskope Zeleni Dalmacije stalno su predlagali napuštene kamenolome. U suradnji s Cemexom, s kojim Zeleni imaju redovne pregovore oko održivog razvoja, iskazan je interes za ovaj vid suradnje. Dali smo prijedloge za županijski plan. Zaključno, više se ne možemo ponašati kao do sada posebno uz sanaciju Karepovca, poručio je predsjednik Zelenih Dalmacije Lovro Rumora dodajući kako zeleni žele pokretanje sustava oporabe u Dalmaciji kao novog-starog vida otvaranja radnih mjesta te da od gradova i općina vezanih ugovorom o zajedničkom odlaganju traže da urgentno krenu u smanjivanje otpada kojeg deponiraju na Karepovac.

Čistoća Split, prema njegovim riječima, mora pronaći način kako će prisiliti zajednice na ekološko postupanje jer nije više bitan novac – tzv. ekološka renta, nego primarna selekcija.
hr Mon Feb 10 2020 14:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/592579ffb9e03e97178b4655/80
Foto: Pixabay

Ususret sezoni: Ponovno nedostaje domaćih radnika, traže se stranci

Procjenjuje se da će u turističkom sektoru na području Dalmacije nedostajati između 1500 do 2000 djelatnika

U tijeku je užurbana potraga za radnicima u turizmu. Samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji lani je strancima izdano više od 3,300 dozvola za rad, a čega je njih dvije tisuće radilo u turizmu i ugostiteljstvu.

A zbog nedovoljnog broja iskusnih radnika u Hrvatskoj i ovu sezonu poslodavci će za radnicima očito morati posegnuti izvan granice. - piše RTL

Iskusan i kvalitetan radnik posao u turističkom sektoru može naći gotovo odmah.

- Sad je velika potražanja za našim kadrom, svi nas doslovno vuku za rukav, a ja sam se odlučila za radno mjesto gdje mi najviše odgovaraju uvjeti. - rekla je Nera Maras, kuharica u hotelu.

Upravo uvjetima, mali hotel u centru, nastoji privući buduće zaposlenike.

- Prvenstveno bi voljeli zaposliti domaće ljude, ali ukoliko bude potreba gledat ćemo i šire. Radi se o malo manjem objektu, pa će možda biti i lakše naći adekvatnu radnu snagu, a planiramo svakako dugoročno zapošljavati kvalitetne ljude te vjerujemo da će to biti nekima okidač zašto će se odlučiti za nas. - izjavila je Davina Ljubičić Đirilić, direktorica hotela.

Još malo i u centru Splita brojni ugostiteljski objekti otvorit će vrata, a upravo sezonsko zapošljavanje dio je problema u traženju radnika.

Iz splitske gospodarske komore procjenjuju da će samo u turističkom sektoru na području Dalmacije nedostajati između 1500 i 2000 djelatnika.

- Svake godine sve ranije i ranije ide potraga za radnom snagom. Veliki hotelski lanci su već u 11. i 12. mjesecu prošle godine odradili turu i kaparali određeni broj ljudi za ovu sezonu, a na svakom poslodavcu je da zadrži svoje ljude. - poručio je Joze Tomaš, predsjednik HGK-a Županijske komore Split.

Za početak radnike treba naći, a o uvjetima ovisi hoće li se i zadržati ili će poslodavac i slijedeću sezonu biti u novoj potrazi. - piše RTL

hr Wed Feb 19 2020 22:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4bd0b429111c40428b45ec/80

Podnio kaznenu prijavu protiv Josipe Lisac: "Himnu je izvela na izrugljiv i omalovažavajući način"

Tvrdi da je Josipa Lisac obezvrijedila hrvatsku himnu...
Boško Županović, vlasnik portala Liburnija.com podnio je DORH-u kaznenu prijavu protiv Josipe Lisac zbog kaznenog djela iz članka 349. Kaznenog zakona, odnosno povrede ugleda Republike Hrvatske.

Naime, Županović optužuje popularnu pjevačicu Lisac da je na inauguraciji predsjednika Zorana Milanovića izvela i intonirala himnu Republike Hrvatske na izrugljiv i omalovažavajući način. 

 Koristila je izrugljive artikulacije i tonalitete koji, unatoč njenom osebujnom glazbenom opusu i izričaju, nisu društveno prihvatljivi te je kao osoba kojoj je hrvatski jezik materinji, morala znati da se takav oblik intoniranja u hrvatskom jeziku i kulturi uvijek koristi kroz oblike javnog izrugivanja ili omalovažavajućeg imitiranja nečije izjave, recitata ili glazbenog, odnosno, skladateljskog izričaja. 

Smatram da nijedan građanin, bez obzira bio on glazbeni umjetnik ili netko drugi, nema pravo tonalitetno, vokalno, gestikularno i manifestativno umanjivati težinu, ozbiljnost i značaj intonacije nacionalne himne. Držim da je bilo kakvo umjetničko penetriranje u skladbenu, tekstualnu i glazbenu strukturu himne je nedopušteno. Takve modifikacije ili personalizacije mogu biti tolerirane u prepjevima drugih glazbenih izričaja uz suglasnost autora, no ne u himni. 

Način na koji je prilikom intonacije to radila osumnjičena apsolutno je izrugljiv i omalovažavajući zbog čega smatram da je iz istog proizašla osnova sumnje u počinjenje prijavljenog kaznenog dijela. - napisao je u kaznenoj prijavi te predložio Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu da reproduciraju snimku javne intonacije himne s inauguracije, obave potrebne izvide te podignu optužnicu protiv Josipe Lisac. 


hr Wed Feb 19 2020 21:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4d8dee29111c09458b45dc/80
Foto: Screenshot / Policija zaustavlja - Split

Tijekom točenja plina: Na benzinskoj postaju u Splitu planuo automobil

Na teren je izašlo jedno vozilo sa šest vatrogasaca

Na benzinskoj postaji Lukoil kraj Poljuda zapalio se automobil tijekom točenja plina.

JVP Split je dobila dojavu u 18,24 sata te je na teren izašlo jedno vozilo sa šest vatrogasaca. Požar je ubrzo ugašen, a od automobil je izgorio.

Srećom, nitko nije ozlijeđen.


hr Wed Feb 19 2020 20:34:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e38082829111ca1248b4608/80
Foto: MORH

Hrvatski vojnici spasili ozlijeđenog migranta na vojnom poligonu

Tijekom pada migrant je dobio ozljedu noge te su joj pripadnici Hrvatske vojske odmah pružili prvu pomoć i imobilizirali nogu

Pripadnici Hrvatske kopnene vojske pomogli su ozlijeđenoj osobi koju su 18. veljače 2020. godine zatekli na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ Slunj.

Naime, pripadnici Hrvatske kopnene vojske su tijekom redovnog osiguranja vojnog poligona „Eugen Kvaternik“ na Slunj u noći 17./18. veljače u neovlaštenom ulasku na prostor vojnog poligona, pronašli skupinu od sedam osoba, stranih državljana, od kojih je jedan prilikom pokušaja utvrđivanja identiteta pokušao pobjeći te skočio s litice u ponor dubine tri metara.

Tijekom pada navedena osoba je zadobila ozljedu noge te su joj pripadnici Hrvatske vojske odmah pružili prvu pomoć i imobilizirali nogu.

Ozlijeđeni je predan djelatnicima Hitne medicinske pomoći koja je ga je prevezla u Opću bolnicu Karlovac na daljnju obradu.

Ostale osobe zatečene na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju su, sukladno propisanim procedurama, predane policijskim službenicima Policijske postaje Slunj na daljnje postupanje.

Na mjestu događaja izvršen je očevid od strane Vojne i civilne policije.

hr Wed Feb 19 2020 19:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .