Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5f859d616f52dfe7118b45f4/80

Joško Markić (SDP): 'Ne smijemo rasipati novac na privremene projekte, a zanemarivati one koji pomažu djeci da ostvare svoj puni potencijal'

Da bi intervencije bile učinkovite one moraju biti visoke kvalitete i dovoljnog trajanja

Međunarodni dan svjesnosti o razvojno jezičnom poremećaju se obilježava u petak, 16. listopada 2020. Posljednjih nekoliko godina je u porastu učestalost djece s teškoćama u komunikaciji i razvojno-jezičnim poremećajima. Njega treba shvatiti ozbiljno jer može povećati rizik od slabijeg uspjeha u školi, nezaposlenosti i manjka samopouzdanja u odrasloj dobi. Također, u približno dvije trećine djece s trajnim jezičnim poremećajem dolazi do promjena u ponašanju pa su učestalije agresivna ili se povlače u sebe. Kod tinejdžera je dva i pol puta veća vjerojatnost simptoma depresije.

Da bi intervencije bile učinkovite one moraju biti visoke kvalitete i dovoljnog trajanja. Roditelji su sve više senzibilizirani za rani dječji razvoj te traže stručnu pomoć kad uoče kašnjenje u jezično-govornom razvoju ili neke jezično-govorne teškoće u svog djeteta. Ipak, ponekad je put do tražene stručne podrške dug i iscrpljujući. Logopedi koji rade u sustavima zdravstva, socijalne skrbi te odgoja i obrazovanja preopterećeni su brojem djece s teškoćama, a liste čekanja za terapiju se penju i do godine dana, navodi prof. dr. Joško Markić, član predsjedništva SDP Split i gradski vijećnik.

Rana intervencija je iznimno bitna jer se mnoge teškoće mogu spriječiti ili ublažiti ukoliko su prepoznate na vrijeme. Na području Splita djeluju četiri vrtićke Ustanove u gradskom vlasništvu. Na skoro 5000 djece koja su upisana u njih, zaposleno je 5 stručnih suradnika logopeda, a samo jedna ustanova ima vlastiti kabinet. Imajući u vidu da skoro svako treće dijete ima neki oblik jezično-govorne teškoće, iznimno je važno u gradskim vrtićima, kao i u privatnim i vjerskim vrtićima koji skrbe za dodatnih 1500 djece, čim prije ojačati ovaj segment.

Porast broja djece s teškoćama objašnjava se češćim korištenjem mobilnih uređaja, videoigara i televizije tijekom ranog razvoja kao i sve većim brojem neurorizične djece u kojih je veća pojavnost razvojnih poteškoća, kazala je Danijela Matulić, magistra logopedije. Na Zavodu za zapošljavanje trenutno nema niti jednog nezaposlenog logopeda u našoj županiji. Većina ih radi u Zagrebu zbog većeg broja ponuđenih radnih mjesta. U Zagrebu, u prosjeku, na jednog logopeda u predškolskim ustanovama dolazi otprilike 500 djece, a što je dvostruko manje nego u našem gradu. Stipendijama, stimuliranjem mladih i otvaranjem novih radnih mjesta moramo potaknuti da se mladi stručnjaci nakon školovanja vraćaju u svoje lokalne sredine.

Sustavno organiziranim prepoznavanjem razvojno jezičnih poremećaja te pravovremenim i lakše dostupnim tretmanom moramo djeci omogućiti lakše artikuliranje ideja i osjećaja te jačanje njihovih vještina. Nedostupnost logopedskih usluga dovodi do tihe privatizacije ovog segmenta zdravstva i velikog troška obiteljima jer su cijene rada u privatnom tretmanu i po 200 kn po satu.

U sklopu projekta Vrtić po mjeri suvremene obitelji u gradskim vrtićima su privremeno zaposleni logopedi i sada je pravo vrijeme za osmisliti trajnija rješenja na korist djece. Ne smijemo rasipati novac na privremene projekte, a dopustiti daljnje zanemarivati ove problematike. Moramo djeci i mladima pomoći da ostvare svoj puni potencijal. Jedino su sretni i zadovoljni sugrađani jamac sretnog i uspješnog grada, zaključio je prof. Markić.

hr Tue Oct 13 2020 14:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a3782c8b9e03e8a298b465c/80
Foto: Pixabay

Pukla cijev na Splitu 3, neke zgrade ostale bez vode

Stanovnici Ulice Ruđera Boškovića 11, 13 i 15 stoga su ostali bez vode.
Na Splitu 3 ponovno je pukla vodovodna cijev. Stanovnici Ulice Ruđera Boškovića 11, 13 i 15 stoga su ostali bez vode.

- Nadamo se da bi kvar tijekom noći trebao biti popravljen pa da se onda može normalno puštati voda, poručuju iz Vodovoda i kanalizacije.
hr Sun Oct 25 2020 18:09:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f45392adaf72d8f7a8b4571/80
Foto: Unsplash

Pozivu HLK-a u 24 sata odazvala se čak 23 umirovljena liječnika

Iz Komore dodaju da očekuju puno veće brojke početkom radnog tjedna.

Zbog značajnog pogoršanja epidemiološke situacije vezane uz bolest COVID-19, ministar zdravstva Vili Beroš jučer zamolio je Hrvatsku liječničku komoru da Ministarstvu zdravstva dostavi podatke o liječnicima u mirovini koji su se voljni ponovno profesionalno angažirati za rad u zdravstvenim ustanovama za vrijeme epidemije, sukladno svojim specijalizacijama.

Kako doznaje N1, u prva 24 sata pozivu Liječničke komore odazvala su se već 23 umirovljena liječnika. Iz Komore dodaju da očekuju puno veće brojke početkom radnog tjedna. 

Podsjetimo, ministar zdravstva jučer je kazao kako broj hospitaliziranih bolesnika ubrzano raste kao i broj zdravstvenih djelatnika koji su pozitivni na covid-19 i u samoizolaciji, zbog čega ne mogu sudjelovati u liječenju.

Ministar Beroš je zamolio Hrvatsku liječničku komoru da Ministarstvu zdravstva dostavi podatke o liječnicima u mirovini koji su se voljni ponovno profesionalno angažirati, a zainteresirani liječnici mogu se javiti u HLK, stoji u pozivu.

hr Sun Oct 25 2020 17:35:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5721bd4c0890d28e008b4729/80

Tjedna prognoza: Niz upozorenja za sutra, u utorak nova promjena

Vremenska uzbuđenja i pripadajući meteo alarmi rezervirani su ovoga puta za početak tjedna.

Novi tjedan, stara pjesma – pred Sve svete južina. Tjednu prognozu donosi Dunja Mazzocco Drvar za Index.hr.

Vremenska uzbuđenja i pripadajući meteo alarmi rezervirani su ovoga puta za početak tjedna. U ovom listopadu nismo baš imali magle, nadoknadit ćemo to dijelom u njegovom zadnjem tjednu, a sutra će ona biti najgušća u istočnoj Posavini gdje ćete vidjeti jedva nekoliko metara ispred sebe.

Upozorenje na vidljivost manju od 200 metara izdano je za cijelu Slavoniju i Baranju, a bit će je i u Prigorju i Moslavini. Vrlo niski tmurni oblaci skupljat će se već od noćas i u primorju od Rijeke do Zadra, a iz njih će povremeno i rositi. Nešto trajnije i upornije padat će kiša u Rijeci i okolici, uključujući i dio Gorskog kotara.

U ostatku zemlje pretežno sunčan i sve vjetrovitiji ponedjeljak. Udari jugozapadnjaka u Zagorju i Međimurju dosegnut će u rano popodne oko 55 km/h, a jugo će uz zapadne obale Istre, na Kvarneru i srednjem Jadranu u noći na utorak puhati na mahove od 65 do 100 kilometara na sat. Jutro će biti nešto svježije od današnjeg, najniže temperature na kopnu od 5 do 9, a na moru između 9 i 13 stupnjeva. S pomicanjem sata i kasnijim odlaskom na posao i u škole pomaknuli smo se taman dovoljno da ne moramo krenuti na posao i u škole baš tada kad je najhladnije.

A i magla će biti najgušća između 6 i 7 sati ujutro. Danju pretoplo za posljednje listopadske dane, u unutrašnjosti od 14 do 19, a u priobalju oko 20 Celzija. Ne treba posebno isticati da je ovakvo vrijeme biometeorološki nepovoljno, meteoropati bi mogli imati glavobolju, a kronični bolesnici pojačane tegobe.

Nova kiša u utorak

U utorak će se kiša s riječkog područja proširiti prema jugu, bit će snažna i obilna. Očekuje se 20 do 50 litara po četvornom metru, s tim da će ta količina većinom pasti u svega dva tri sata pa su izgledne i bujice. Prijepodne će prolazno padati i u zapadnoj unutrašnjosti, a poslijepodne su pljuskovi izgledni u zapadnoj Slavoniji no ovdje kiša neće biti tako obilna. Jugo će prolazno jenjati, ponegdje će s olujom na kopnu nakratko zapuhati sjeverac, a na moru tramontana. Na zapadu i sjevernom Jadranu bit će malo svježije, u Slavoniji i Dalmaciji još malo toplije nego u utorak.

Od srijede stabilno

U drugoj polovini tjedna većinom suho i malo toplije od uobičajenog za ovaj dio godine. Na kopnu će jutra biti maglovita uz temperature većinom od 6 do 10, a dani djelomice sunčani s maksimumima od 13 do 17 °C. Na moru pretežno sunčano samo s visokim prozirnim oblacima, a dominirat će slaba do umjerena bura koja neće hladiti obalu nego zadržavati temperaturu na ugodnih 20 Celzija. Sve u svemu, bez iznenađenja, osim ako iznenađenjem ne smatrate činjenicu da će ne Sve svete biti relativno toplo.

Topli Svi sveti

Doduše, ne preko 20 °C, koliko smo već imali par puta u proteklih tridesetak godina, ali svakako više od odgovarajućeg prosjeka koji za Zagreb iznosi 13,6 °C, a za Split 18,8 stupnjeva. Inače, kao i planet i Europa i Hrvatska općenito, i Svi sveti nam se nekontrolirano griju. Podaci pokazuju da danas posjećujemo zagrebačka groblja na temperaturi koja je u prosjeku čak 4 stupnja viša nego prije 70 godina, a u Splitu se prvi dan studenoga u tom razdoblju zagrijao za oko 2 Celzija. Također, statistička šansa da na Sve svete imamo kišu je oko 60 posto. Ove godine kiša će nas ipak zaobići.

hr Sun Oct 25 2020 17:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ebaf3326f2ab8d5258b4569/80
Foto: Screeshot/Nova Tv

Liječnici prozvali Grbu-Bujević, traže da se aktivira oko korone

Evo što im je odgovorila.

Jučer je i službeno potvrđeno da je krenula mobilizacija umirovljenih liječnika zbog stanja s koronavirusom i manjka zdravstvenog kadra uslijed samoizolacija liječnika i medicinskog osoblja u mnogim zdravstvenim ustanovama. 

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) je poslala apel liječnicima koji su u politici da se i oni aktiviraju, kao i umirovljeni liječnici.

Posebno su spomenuli donedavnu članicu Stožera Grbu-Bujević, piše Index.hr.

"U ovim iznimno teškim vremenima, dok se Predsjednik i Premijer prepucavaju kao dva trećaša, a dio građana upitnog znanja organizira prosvjede za “svoje slobode i demokraciju”, pišu gomilu netočnih činjenica koje potom tragično velik broj građana prihvaća kao istinu i širi dalje, odjekuje gromoglasan tutanj urušavanja postojećeg zdravstvenog sustava.

HUBOL poziva SVE liječnike u Saboru i ostalim tijelima državne vlasti da svoju političku aktivnost stave u mirovanje i sjete se da su liječnici. Sigurni smo da će se za političke funkcije lako naći zamjene,što će za liječničku profesiju u trenucima koji slijede biti nemoguće. Također pozivamo Saborski odbor za zdravstvo koji šutke i bez ikakve inicijative gleda što se događa, da se barem ponekim korisnim sastankom i prijedlozima pridruži borbi protiv pandemije. Posebno upada u oči šutnja bivše članice Nacionalnog kriznog stožera koju smo do nedavno svakodnevno gledali i slušali u medijima, a od kako je ušla u Sabor te postala dopredsjednica Saborskog odbora za zdravstvo, potpuno je iščezla iz medijskog prostora", napisali su.

Grba-Bujević: Nikad nisam bila po mjeri nekih

Maja Grba-Bujević odgovorila je na prozivku. Njezinu objavu na Facebooku prenosimo u cijelosti:

"ZAJEDNO MOŽEMO VIŠE"

U ovako teškoj i zahtjevnoj situaciji, prozivati bilo koga je kontraproduktivno, osobito ako se upire prstom u konkretnu osobu, ne imajući pravog uvida u njezin rad. Ako se vratimo samo malo unatrag, vidjet ćemo da zapravo nikad nisam bila po mjeri nekih. Dok je prominirao moj stručni rad i dugogodišnje profesionalno iskustvo upravljanja velikim sustavima, dolazili su prigovori kako sam stranački čovjek i kako me protežira politika. 

Potpuno nekorektno pokušavalo se difamirati moje stručno znanje. Upravo zato, kao liječnica i političarka, ali prije svega kao odgovoran čovjek, nastavljam svoj rad u svezi pandemije po svome najboljem znanju i savjesti. To činim svakodnevno u brojnim situacijama, tako ću i dalje nastaviti.

"Stavila sam se na raspolaganje"

Ovdje želim spomenuti, činjenica radi, da sam se stavila na raspolaganje ravnateljstvu Opće bolnice Karlovac za poslove specijalista anesteziologije i reanimatologije, osobito u vrijeme vikenda i blagdana. Oni koji me malo bolje poznaju, znaju da su moja obitelj i liječništvo moj životni odabir kojem sam u cijelosti posvećena.

Zbog svega gore navedenog, nemam se potrebu promovirati i prikupljati političke poene. Od samog početka epidemije COVID-19 činim sve kako bi oboljeli imali što bolju zdravstvenu skrb, te kako bi zdravstveni radnici imali što bolje uvjete u ovom izvanrednom stanju. 

Uz čvrsto uvjerenje kako, bez obzira na motivaciju pojedinih kritika i objeda, svi imamo zajedničku želju da što prije izađemo iz epidemije, srdačno Vas pozdravljam".

hr Sun Oct 25 2020 16:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .