Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5de3ebff29111c840f8b462d/80
Foto: Pixabay

Nove mjere u Caritasu: Odjeća se ne smije zaprimati, i dalje možete donirati hranu i higijenske potrepštine

Rad Dječjeg Caritasa se obustavlja do daljnjega, a u hitnim slučajevima i potrebama korisnici se mogu javiti u sjedište Caritasa.

Bit, svrha i poslanje Caritasa je biti blizu onima koji su ugroženi, bolesni, odbačeni i na marginama. Stoga će Caritas Nadbiskupije Split nastaviti pružati pomoć potrebitima pridržavajući se mjera prevencije. Zbog toga svim korisnicima Caritasa i ljudima dobre volje Caritas daje na znanje sljedeće upute:

  • Sve građane molimo da do daljnjega ne donose odjeću i obuću u Caritas jer se ista ne smije zaprimati. Trezori za primanje odjeće će biti zatvoreni. Već uskladištena odjeća će se dijeliti samo u hitnim slučajevima i prema uputama mjerodavnih zbog velikog rizika od širenja zaraze putem odjeće. Još jednom molimo sve dobročinitelje da robu ne donose i ne ostavljaju oko prostorija Caritasa.
  • Korisnicima pučke kuhinje dijelit će se pripremljeni obroci u „lunch“ paketima, bez zadržavanja u blagovalištu Caritasa. 
  • U sklopu akcije „Darujmo srce“, od 16. do 30. ožujka, moguće je donirati hranu i higijenske potrepštine u sklopu Konzuma: Sirobuja, Merkator i Stinice. Također, isključivo hranu i higijenske potrepštine, moguće je donirati i u sjedištu Caritasa (Zrinsko – frankopanska 43). 
  • Paketi s namirnicama će se dijeliti potrebitima prema uputama NZJZ SDŽ. Sve korisnike molimo da ne zahtijevaju uzimanje prevelikih zaliha jer time onemogućuju pomoć svima ugroženima.
  • Rad Dječjeg Caritasa se obustavlja do daljnjega, a u hitnim slučajevima i potrebama korisnici se mogu javiti u sjedište Caritasa.
  • Pozivaju se volonteri da se, prema svojim mogućnostima i vodeći računa o vlastitoj dobrobiti kao i dobrobiti korisnika, stave na raspolaganje, posebno po pitanju pomoći oko dostavljanja hrane starijima i nemoćnima.
  • Pozivamo sve korisnike i savjesne građane da nam se jave ako imaju saznanja o osobama u riziku od socijalne isključenosti ili su bolesni te teško pokretni, kako bismo mogli pravovremeno reagirati. 

Ove mjere ostaju na snazi do daljnjega. 

Za sve informacije stojimo na raspolaganju na broj 099/254-85-88 ili 021/318-740, poručili su.


hr Tue Mar 17 2020 10:28:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e7a22d329111ce6a88b4612/80
Foto: Twitter Vlade RH

Koronavirus u Hrvatskoj: 60 novozaraženih, umro muškarac rođen 1974.

U tijeku je konferencija Nacionalnog stožera civilne zaštite

Nacionalni stožer civilne zaštite objavljuje najnovije podatke o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

Podsjetimo, prema podacima od jučer, u Hrvatskoj su potvrđene ukupno 1222 osobe zaražene koronavirusom, a 130 osoba je ozdravilo. Do jučer je umrlo 16 osoba, a danas je stigla još jedna vijest o dvije smrti u Murteru i Zagrebu.

- U Hrvatskoj imamo 60 novih slučajeva koronavirusa, 1282 ukupno. 51 posto oboljelih su muškarci, a 49 posto žene. Nažalost, od jučer imamo dvoje preminulih. Jedna osoba je sa šibenskog područja koji je inače bio srčani bolesnik te osoba iz Zagreba (1975. godište). Imamo 352 hospitaliziranih i 167 izliječenih. - kazao je ministar Vili Beroš na početku konferencije. 

Na respiratoru je trenutno 35 bolesnika, a 80 medicinskih sestara i tehničara je zaraženo u Hrvatskoj. 


hr Tue Apr 07 2020 14:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e67ae7929111cfe708b45ea/80
Foto: Pixabay

Koronavirus u Dubrovniku: 64 osobe oboljele, zaražena trgovkinja nije bila u kontaktu s kupcima

Čekaju se rezultati za 27 uzoraka
Županijski stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije izvijestio je kako još uvijek stoje na 64 pozitivne osobe na koronavirus, iako očekuju rezultate za 27 uzoraka. 

- Trenutno ostajemo na 64 osobe pozitivne na koronavirus. Čak i ako bude još neki nalaz pozitivan možemo ustvrditi da je stanje stabilno, no jednako ozbiljno. Nismo imali kršenje samoizolacije, imali smo primjer gdje je jedna trgovina kasno reagirala da se zatvori. - rekao je župan Nikola Dobroslavić neretvanskoj županiji. 

- Prema Zagrebu smo dosad uputili 549 uzorka na analizu, očekujemo rezultate za 27 uzoraka. U Općoj bolnici Dubrovnik je hospitalizirano 14 osoba. U Splitu su na respiratoru i dalje četiri osobe, a jedna osoba je prebačena u Zagreb. U karanteni imamo dvije osobe te su dvije osobe izliječene. Zaprimili smo dodatnu količinu zaštitne opreme te je proslijeđena stožerima, HGSS-u,policiji, Caritasu, vatrogascima... Tijekom jutra je u Studentski dom stiglo 200 kreveta. - kazao je načelnik Stožera Joško Cebalo.

Ravnatelj dubrovačke Opće bolnice dr. Mario Bekić rekao je da je za sada u jedinci intezivnog liječenja jedan pacijent, ali da se njegovo stanje poboljšava. 

- U ovom trenutku je u jedinici intenzivnog liječenja jedan pacijent, a njegovo stanje ide prema poboljšanju. Na zaraznoj je sedam pacijenata, a šest u Studentskom domu. Svi pacijenti su stabilno. Što se tiče pacijenata u KBC Split, oni su stabilno, a neki idu i prema poboljšanju. Što se tiče medicinskog osoblja, 12 medicinskih sestara, osam liječnika i dvoje nemedicinskog osoblja su u izolaciji preventivno, a svi testirani su negativni na Covid 19 osim dvoje već spomenutih koji se nalaze na kućnom liječenju. - kazao je dr. Bekić, 

Dr. Mato Lakić rekao je kako je jedna jučer pozitivna osoba iz Konavala, iz obiteljskog kontakta, a druga je trgovkinja iz Opuzena.

- Ona zadnjih pet dana nije radila u trgovini i tada kad je radila, nije bila u kontaktu s kupcima, bila je u zasebnoj prostoriji. Ta trgovina provodi sve propisane mjere, od nošenja maski i rukavica, postavljen je i pleksiglas na blagajnama, postoje i dezinfekcijska sredstva, a provode se i ostale mjere od dezinfekcije, čišćenja i pranja. - rekao je te dodao da je trgovkinja imala 16 kontakata te da su svi stavljeni u samoizolaciju. 

hr Tue Apr 07 2020 13:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e73a21d29111cfb8a8b45aa/80
Foto: Twitter Vlade RH

PREMIJER O POPUŠTANJU 'Ova utakmica ne traje kratko, moramo inteligentno igrati!'

Nije rekao koja će sljedeća mjera eventualno biti ukinuta.

Premijer Andrej Plenković rekao je danas, nakon sastanka Kluba zastupnika HDZ-a, da će donijeti odluku koja će se odnositi na režim rada tržnica, s ciljem omogućavanja poljoprivrednicima i OPG-ovima da prodaju svoje proizvode i građanima da ih kupuju, prenosi N1.

- Ne smijemo pogriješiti. Ono što je na stolu - to su životi naših sugrađana. Činjenica da smo izabrali strategiju borbe protiv epidemije, udarili smo svom silinom restriktivnim mjerama na taj virus i uspjeli smo usporiti širenje zaraze, rekao je Plenković.

Ponovno je apelirao na građane. 

- Razumijem da je teško ne ići u školu, na posao, ne baviti se aktivnostima - budite strpljivi, izdržimo koliko god treba. Nije ovo utakmica koja traje kratko. Vrijeme je da to svi shvatimo. Mi ne možemo reći da smo sigurni. Ovu utakmicu moramo inteligentno igrati, rekao je premijer.

Nije rekao koja će sljedeća mjera eventualno biti ukinuta.

hr Tue Apr 07 2020 12:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e88fd7f29111cbdce8b456f/80
Foto: Smn.hr

MISA NA SIROBUJI 'Ograđujemo se od riječi i postupaka don Josipa! On je odlučio ići po svome!'

Najiskrenije su se ispričali svima onima koje je vrijeđao i koje je uznemirio i razočarao.

Pod predsjedanjem Splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića jutros je održan Zbor savjetnika dijecezanskog biskupa, a u povodu nemilih scena don Josipa Delaša, župnika sa Sirobuje koji je pozivao vjernike na misu pa čak i najavio nove aktivnosti za Uskrs.

Zahvalili su se svima na 'prvoj crti pomoći' te kazali kako je don Josip, unatoč brojnim upozorenjima, odlučio ići po svome.

- Naš svećenik don Josip Delaš, koji je postao ovih dana udarna vijest, više je puta upozoravan i to redom od generalnog vikara, od policije, od pastoralnog vikara, od kolega svećenika pa na kraju i pismeno od strane dijecezanskog biskupa da poštuje sve mjere koje su propisali Stožer civilne zaštite, Kongregacija za bogoštovlje i stegu sakramenata, biskupi Hrvatske biskupske konferencije i biskupi Splitske metropolije. Te mjere su za nas kršćane teške i bez presedana, ali smo odlučili dati ljudski i kršćanski obol i pokazati odgovornost za stanje u društvu. U konkretnim okolnostima ne radi se o ideologiji, nego o zarazi. No don Josip je odlučio ići po svome ne poštujući ni svoje crkvene autoritete – Papu i biskupa – niti civilne vlasti Republike Hrvatske, ali niti stručnjake i znanstvenike koji cijeli život uče, rade, istražuju i spremaju se za situacije poput ove.

Svaka mjera prema don Josipu Delašu je uzaludna jer i kanonske mjere u crkvi imaju medicinalni karakter, tj. da se osoba obrati. Župnik don Josip odbacio je bilo koji oblik prihvaćanja uputa i odluka koje su na snazi, nego nastavlja po svome do mjere vrijeđanja i proklinjanja hrvatskih policajaca koji su ga zbog toga, nakon nekoliko dana toleriranja, ipak morali prijaviti za kršenje javnog reda i mira. Svećenik don Josip pred zakonom je jednak kao i svi drugi građani Republike Hrvatske, kazali su u priopćenju i najiskrenije se ispričali svima onima koje je vrijeđao i koje je uznemirio i razočarao.

- Ispričavamo se svima onima koji strpljivo poštuju mjere Stožera civilne zaštite kao i Hrvatske biskupske konferencije. Najiskrenije se ispričavamo i žao nam je zbog našeg svećenika. U cijelosti se ograđujemo od njegovih riječi i postupaka jer nisu u skladu sa Svetim Ocem i s mjesnim biskupom, kazali su u priopćenju i pozvali župljane Sirobuje i vjernike drugih župa da poštuju mjere i pravila.

- I u ovoj teškoj situaciji vjernici i kršćani podnose žrtvu. U ovom vremenu mi kršćani pozvani smo biti Šimuni Cirenci koji pomažu čovječanstvu nositi teški križ zaraze; pozvani smo biti poput Veronike koja Kristu u bolesnima i umirućima, u liječnicima i medicinskom osoblju, u policajcima i svima koji moraju raditi da bismo mi bili zaštićeni i sigurni, briše umorno, znojno i krvavo lice; pozvani smo biti kao Marija koja sve ove događaje skuplja, prebire i nosi u svome srcu te ih prikazuje svome Sinu da ih pročisti i posveti, zaključili su.


Draga braćo i sestre, pozivamo vas da budete strpljivi s bolešću, sa svećenicima, s ukućanima, s mjerama… kako bismo što prije nastavili redoviti život obogaćeni jednim novim i teškim iskustvom. Molimo Gospodina da iz ove kušnje izađemo kao bolji ljudi, dosljedniji kršćani, ponizniji i skromniji u svom predanju i služenju uskrslom Gospodinu.

Neka vas Gospodin blagoslovi i neka vas čuva!

Neka vas licem svojim obasja, milostiv neka vam bude!

Neka pogled svoj Gospodin svrne na vas i mir vam podari!

hr Tue Apr 07 2020 12:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .