Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a9a594e2af47f7c1f8b456a/80
Foto: dalmacija.hr

Susret na granici Bili Brig – Vaganj: "Od otvaranja prijelaza, promet je porastao za oko 50 posto"

Susret na graničnom prijelazu Vaganj je održan na inicijativu dr. Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH

S Čovićem u izaslanstvu sa BiH strane su bili Borjana Krišto, zamjenica Predsjednika HDZ-a BiH i predsjedateljica Parlamentarne skupštine BiH, Vjekoslav Bevanda, ministar Financija i trezora u Vijeću ministara BiH, Marinko Ćavar, predsjednik Federacije BiH, Jelka Miličević, ministrica Financija u Vladi Federacije BiH te Mato Franjičević, zamjenik ministra Vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ispred Splitsko-dalmatinske županije sastanku su nazočili župan Blaženko Boban, zamjenik župana Luka Brčić te pročelnik Kabineta župana Davor Pavić.

Bila je to prilika da se predstavnici obiju strana na terenu upoznaju sa situacijom na Graničnom prijelazu za pogranični promet Bili Brig– Vaganj, koji je, temeljem odluke Mješovitog povjerenstva za praćenje provedbe Ugovora između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o graničnim prijelazima, 11. prosinca 2017. godine privremeno otvoren za međunarodni promet putnika.

Godišnji promet putnika preko GP Bili Brig – Vaganj je 15 tisuća putnika, a od otvaranja prijelaza, promet je porastao za oko 50 posto. Usporedbe radi, u siječnju ove godine preko Graničkog prijelaza Bili Brigh – Vaganj prešlo je 1263 putnika, a u istom mjesecu prošle godine 589. Očekuje se kako će u ljetnim mjesecima promet dodatno porasti.

- U ime građana Splitsko-dalmatinske županije izražavam zadovoljstvo što danas od Sinja do Livna preko Vagnja vodi ovako kvalitetna cesta. Veliki broj naših sugrađana iz Solina, Kaštela, Splita i sinjskog kraja podrijetlom je s livanjskog područja i često tu provode vikende. Njima i svima koji putuju ovom cestom značajno je smanjena udaljenost. U tom je kontekstu naša županija u rujnu prošle godine bezrezervno je podržala inicijativu da se dotadašnji malogranični promet podigne na privremeni međunarodni prijelaz za putnike.

 Naš je obostrani interes da ovo postane stalni međunarodni prijelaz za putnički promet i mi u Splitsko-dalmatinskoj županiji za to ćemo se gorljivo zalagati. Takav status ovoga graničnog prijelaza važan nam je i za turizam, kako onaj na moru tako i kroz sve veći broj turista koji krstare djevičanskim predjelima Kamešnice. Još bih napomenuo da je Vaganj svojevremeno bilo službeno skijalište Splita i njegovih građana. Radit ćemo skupa s prijateljima iz BiH da u obostranom interesu ovdje na Kamešnici razvijemo zimsku turističku atrakciju – kazao je Blaženko Boban.

- Kroz 2019. godinu u proračunu ćemo se izboriti za potrebna sredstva kako bi na stalnom graničnom prijelazu za putnički promet Vaganj podigli razinu tehničke opremljenosti čime će se povećati i njegova sveukupna učinkovitost – kazala je Bojana Krišto.

- Mi smo došli odati priznanje ljudima i institucijama koji su zaslužni za modernizaciju ceste i koji su ustrajali na postavljanju graničnog prijelaza zaputnički promet. Naravno da ovo treba biti stalni prijelaz. Mi smo danas došli vidjeti što možemo napraviti da bi se prikjelaz što bolje uredio i opremio – kazao je Dragan Čović. 

hr Sat Mar 03 2018 09:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c18f8100e493897538b45b4/80

Skauti donijeli Betlehemsko svjetlo u Banovinu

Uz poruke dobrote, blagosti, mira i blagostanja, koje simbolizira Betlehemsko svjetlo, splitski su skauti gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari i njegovom zamjeniku Ninu Veli uputili iskrene čestitke za nadolazeće blagdane i izrazili zahvalnost na dosadašnjoj suradnji.

- Svjetlo koje ste donijeli sutra ću odnijeti u gradsku vijećnicu u nadi da će unijeti mir i staloženost u strastvenu radnu atmosferu Gradskog vijeća. Svima nam je nekada potrebna tišina i mir, okretanje sebi i bližnjima. Kao skauti vrlo dobro znate da mir u sebi, sklad s prirodom i zajednički duh mogu sve i pokreću sve.  Kazao je gradonačelnik Opara, zahvalivši se skautima što godinama promiču i šire univerzalne ljudske vrijednosti i njeguju ovu lijepu tradiciju.

Nakon što je zamjenik gradonačelnika Nino Vela u nedjelju dočekao Betlehemsko svjetlo u katedrali svetog Duje, ono je danas stiglo u Banovinu, kao simbol i podsjetnik na istinske vrijednosti Božića i univerzalne poruke svjetla koje nadvladava tamu, mira, dobrote, ljubavi i zajedništva. Te vrijednosti glavne su niti vodilje skautske organizacije koja u svojim aktivnostima ustrajno i uspješno oplemenjuje naš grad i zajednicu.

Grupa od 10-ak mladih skauta predvođenih predsjednikom Splitskog skautskog zbora Edijem Perićem iskoristila je ovu svečanu prigodu i za najavu svojih idućih aktivnosti u kojima će, kao i do sada, imati aktivnu potporu ove gradske administracije.


hr Tue Dec 18 2018 14:40:34 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58482e871eea8f172f8b4575/80
Foto: Facebook Milan Kujundžić

Inspekcija završila nadzor u Metkoviću: 'Otišao je dječak koji je do prije 10 dana bio zdrav'

Nalaz inspekcije Ministarstva zdravstva očekuje se do kraja tjedna

Inspekcija Ministarstva zdravstva, koja je poslana u Metković zbog smrti devetogodišnjeg dječaka, u ponedjeljak je završila nadzor u tamošnjem domu zdravlja i hitnoj pomoći, a u utorak su ga nastavili u KBC-u Split gdje je dječak dovezen u teškom stanju i preminuo, pišu Vijesti.hr.

Potvrdio je to ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je u utorak bio u Koprivnici. 

"Mislim da je ovdje prvenstveno riječ o tragičnom događaju. Otišao je dječak koji je do prije deset dana bio zdrav. Izjave pojedinaca ne mogu komentirati", rekao je ministar. 

Nalaz inspekcije Ministarstva zdravstva očekuje se do kraja tjedna. Najvjerojatnije će se čekati i nalaz obdukcije, a te analize traju 2-3 tjedna. 

Ako se utvrdi da postoji elemenata krivičnog djela, odnosno propusta u liječenju ili organizacijskih propusta, slučaj će biti proslijeđen DORH-u.

hr Tue Dec 18 2018 13:58:41 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf2e88e0e49383d1b8b45db/80

Donijeli ste nam radost: Splitski mališani čestitali Božić u Banovini

Nek' vam je svima sretan Božić!, orilo se iz dječjih glasova danas u atriju Banovine na tradicionalnom božićno-novogodišnjem druženju uz program koji su za gradonačelnika, gradske vijećnike i zaposlenike gradske uprave pripremila djeca, tete i odgojitelji splitskih dječjih vrtića.

Pjesmom i plesom prenijeli su najmlađi radost nadolazećih blagdana uz lijepe želje barbi Andi i Igoru, koji su na trenutak ostavili po strani svakodnevne poslovne brige i posvetili se svojim najmlađim sugrađanima.

- Ja sam vam baš poput dječaka koji je dirigirao vašim zborom. On usmjerava, ali ne može ništa sam. Baš zato je važno da radimo skupa, pa vas molim da slušate mame i tate, tete u vrtiću. Važno je da se svi skupa trudimo, međusobno slušamo i poštujemo, jedni drugima pomažemo, pa onda rezultat bude ovakva sreća i veselje kakvu ste nama danas donijeli, rekao im je gradonačelnik Andro Krstulović Opara. I Igor Stanišić, predsjednik Gradskog vijeća zahvalio je djeci na pozitivnoj energiji, poželjevši svima puno lijepih darova pod borovima.

Radosno jutro u Banovini završilo je podjelom slatkih paketića i zajedničkim fotografiranjem pred velikim borom koje svake godine svojim rukotvorinama uljepšavaju upravo djeca splitskih vrtića.


hr Tue Dec 18 2018 13:33:03 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0fa5260e493801448b4580/80
Foto: D.N.

USKOK-u predana imena i prezimena liječnika za koje pacijenti tvrde da su primali mito

Liječnik iz Splita koji je pod istragom, prijavljen je 22 puta , a uz njega, deset je puta prijavljeni liječnik iz zagrebačke bolnice

Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata upravo je predala USKOK-u anketu s prijavama imenom i prezimenom liječnika za koje pacijenti tvrde da su primali mito, pišu Vijesti.hr.

Naime, kao što smo ranije pisali, Udruga za promicanje prava pacijenata jučer je objavila rezultate ankete iz kampanje "Antikorupcija u zdravstvu" u kojoj su pacijenti, koji su davali mito ili koje su liječnici tražili mito, mogli anonimno prijaviti svoje slučajeve. 

Liječnik iz Splita koji je pod istragom, prijavljen je 22 puta , a uz njega, deset je puta prijavljeni liječnik iz zagrebačke bolnice, a među onima koji su primali mito su i dvojica liječnika koji su istodobno i političari.

"Dobili smo 3 imena koja su se istakla, prednjači ime koji je osumnjičeni u KBC Split, zatim ga slijedi jedan drugi iz zagrebačke bolnice s 10 prijava i još jedan iz KBC Split s 3 prijave", rekla je ranije za RTL Jasna Karačić, predsjednica hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Liječnika s najviše prijava iz Zagreba, kako doznajemo, pacijenti ne terete i za nesavjesno liječenje, drugim riječima - nije pustio pacijente da čekaju dok ne plate. 

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kazao je kako osuđuje svaku korupciju, a "poglavito u zdravstvu gdje su zdravlje i životi u pitanju i mislim da to treba policija sve istražiti i onda postupiti prema zakonu. Ne znam koga se spominje, treba provjeriti"

hr Tue Dec 18 2018 13:08:30 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .