Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/587784061eea8f82e88b45e4/80
Foto: Vlada RH

Dalić: Sigurna sam da će Zdravko Marić i sutra biti ministar

Dalić je naglasila kako ne treba brinuti za stabilnost Vlade i političkog sustava, kao jedna od bitnih osobina koje je Vlada isticala u ovim mjesecima od kada je izabrana

Sigurna sam da će Zdravko Marić i sutra biti ministar, poručila je u srijedu potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, prozivajući oporbu da je zahtjevom za njegovom smjenom i cjelodnevnom raspravom u Saboru pokazala "jedno veliko politikantstvo", a Marić dobio priliku odbaciti sve ono što mu se stavlja na teret.

 "Ja sam sigurna da će Zdravko Marić i sutra biti ministar, a razloge zbog čega je to tako pokazala je i današnja rasprava. U ovoj današnjoj raspravi čak i šef oporbe Bernardić zapravo nije iskoristio svoje vrijeme kako bi obrazlagao vlastitu interpelaciju, a rasprava se u puno elemenata ustvari pretvorila u jedno veliko politikanstvo. A s druge strane, kolega Marić je imao i priliku i pred hrvatskom javnosti i Saborom odbaciti sve ono što mu se stavlja na teret u ovoj interpelaciji", izjavila je Dalić za Dnevnik Nove TV.. 

 Upitana je li sigurna u to da Marić ostaje ministar, s obzirom da iz oporbe tvrde kako imaju 77 ruku za njegov opoziv, a potrebno im je 76, odgovorila je kako ne treba špekulirati jer će sve pokazati vrijeme "i sutra će sve biti jasno".

Ne treba brinuti za stabilnost Vlade i političkog sustava

 Ne misli da je Marić politički uteg Vladi i premijeru Andreju Plenkoviću. "Zdravko Marić je bio dobar ministar, Zdravko Marić je dobar ministar i bit će to i budućnosti. Ono što pokazuje upravo i ova rasprava, ono što pokazuje i postupanje Vlade, je da premijer i Vlada stoje iza svojih ljudi, stoje iza ljudi koji imaju rezultate, a to je upravo Zdravko Marić. Tako da je i ova rasprava ustvari jedan dodatni dokaz o vjerodostojnosti premijera i vjerodostojnosti Vlade", poručila je.

 Dalić je naglasila kako ne treba brinuti za stabilnost Vlade i političkog sustava, kao jedna od bitnih osobina koje je Vlada isticala u ovim mjesecima od kada je izabrana. "Tim će putem nastaviti, a naravno, ukoliko se svi ovi događaji koji se zbivaju u političkom sustavu odviju u tom smjeru, HDZ je spreman na izbore, kao što je i sam premijer već nekoliko puta istaknuo", dodala je.

 Ipak, smatra kako u ovom trenutku ne treba špekulirati o novim izborima. "Mi smo danas u raspravi o točki koju je nametnuo SDP, sutra će to biti riješeno kroz glasovanje o povjerenju ministru. Nakon toga će se raspravljati o povjerenju predsjedniku Sabora, za kojeg je skupljeno 79 potpisa protiv. Prema tome, korak po korak, polako", kazala je Martina Dalić.

Agrokorova financijska izvješća bila su revidirana, na temelju njih je dobivao kredite i izdavao obveznice

 Upitana je li ministar Marić, s obzirom na njegovo iskustvo kao izvršnog direktora u Agrokoru, trebao znati da financijska izvješća tog koncerna treba uzeti s rezervom, kakve se poruke šalju iz te kompanije, te s tim upoznati premijera, ustvrdila je kako su Agrokorova izvješća u proteklom razdoblju bila revidirana, na temelju njih su financijske institucije uz vlastite analize odobravale kredite, a Agrokor je izdavao obveznice na financijskom tržištu.

 "Zakon o izvanrednoj upravi omogućio je izvanrednom povjereniku uvid u stvarno poslovanje Agrokora, omogućio je prekid gomilanja problema koji su nastali u prethodnom razdoblju. Mi danas znamo da izvanredni povjerenik traži od revizora s međunarodnim iskustvom da ponovo provede reviziju za 2016., da otvori 2015. godinu. Ti će rezultati pokazati koliko su ti izvještaji pouzdani, tko je i kako u slučaju utvrđivanja nepravilnosti za to kriv i, ukoliko se to utvrdi, naravno da će se postupati prema zakonskim propisima", rekla je Dalić. 

 Pohvalila je prve rezultate izvanredne uprave - poslovna situacija je stabilizirana, isplaćeni su dobavljači u jednom dijelu dospjeloga duga, više od 2.000 dobavljača primilo je nakon više mjeseci čekanja jedan dio tražbina za robe i usluge, poslovanje se polako diže prema jednoj normalnoj razini, iako je pred Upravom, istaknula je, još dosta izazova.

Krediti Agrokoru ne ovise o Vladi

 Upitana tko od financijskih institucija u ovom trenutku želi dati novac Agrokoru kad se ne zna hoće li Vlada opstati ili ne, Dalić je odgovorila kako posuđivanje i financijska podrška Agrokoru ne ovise o Vladi.

 "I banke koje su na počeku izvanredne uprave posudile prvu likvidonosnu injekciju ustvari su to posudile temeljem strukture zakona, temeljem stabilnosti koju je donijela izvanredna uprava, temeljem prekida problema koji su se gomilali i početka rješavanja tih problema. Mi smo u Agrokoru svaki dan, krećemo se korak po korak prema razrješavanju problema koji su se tamo nagomilali, a upravo poslovanje sustava, poslovni kapacitet pojedinih kompanija je onaj najvažniji jamac da će Agrokor moći osigurati i ovu drugu financijsku injekciju, na kojoj izvanredna uprava radi", poručila je.

hr Wed May 03 2017 20:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59faf29db9e03e649a8b459b/80
Foto: Vlada RH

Nova radna mjesta: Ministar Pavić najavio zapošljavanje 3043 pripravnika

Za potpore za prvo zapošljavanje osigurali su 829,3 milijuna kuna u državnom proračunu i 385,5 milijuna kuna iz EU fondova za period od 2018. do 2020.

Ne gomilamo administraciju, nego zapošljavamo one koji nam trebaju, liječnike, profesore, djelatnike u socijalnom sektoru.

Izjavio je to jučer na sjednici Vlade ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, najavivši je da će država zaposliti 3043 pripravnika. Oni će biti zaposleni zdravstvu, socijalnoj skrbi i obrazovanju. Iako je na snazi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, novac za ovu mjeru zapošljavanja mladih namaknuli su iz europskih fondova. Za potpore za prvo zapošljavanje osigurali su 829,3 milijuna kuna u državnom proračunu i 385,5 milijuna kuna iz EU fondova za period od 2018. do 2020. - pišu 24sata

- Pripravništvo kao takvo još nije zaživjelo u privatnom sektoru, no imaju vrlo sličnu mjeru potpore za zapošljavanje koja je značajno skočila. Ukupni broj zahtjeva za SOR je pao za 40%. Za samozapošljavanje se više nego udvostručio odnosno porastao za 122%, a za potpore za zapošljavanje koje idu samo privatnicima porastao je za 22% u prvom kvartalu 2018. uspoređujući s 2017. - kažu u Ministarstvu rada.

Mladi se raduju pripravništvu jer druga mjera, SOR (stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa) namijenjena je onima koji trebaju polagati majstorski ili stručni ispit. Kažu kako su, da bi dobili licencu, prisiljeni raditi za minimalac.

- Ta mjera pruža podršku određenim skupinama, stoga se ne može naglo ukinuti. Cilj nam je nastaviti jačati mjere koje potiču trajno zapošljavanje nezaposlenih osoba - napisali su iz kabineta ministra Pavića. Dodali su da bilježe pad korisnika te mjere. SOR je 2012. uvela Milanovićeva Vlada.

- Broj korisnika SOR-a smanjen je s 15.059 korisnika u 2016. na 9947 u 2017., što je smanjenje za 34%. Tijekom prva tri mjeseca 2018. u mjeru stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa uključeno je 1469 osoba - rekli su u Ministarstvu rada.

Radnik na SOR-u poslodavca ne stoji ništa jer minimalac i doprinose radniku isplaćuje država. Pripravniku u privatnom sektoru država plaća 50% troškova, a njegova plaća mora biti na razini od 70 do 85% plaće predviđene za to radno mjesto, a razliku pokriva poslodavac. Cijeli članak pogledajte ovdje.

hr Sun Apr 22 2018 21:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adcbcff2af47fb68c8b46b2/80
Foto: Pixabay

„Dani tehničke ispravnosti motocikala 2018.“: Pregled vozila obavlja se besplatno

Motocikli i mopedi (i ostala vozila L kategorije) su posebno ugrožena skupina motoriziranih sudionika u prometu, stoga je ova akcija usmjerena isključivo na te kategorije vozila
U organizaciji stanica za tehnički pregled vozila, HAK-a, CVH i Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa od 23. do 28. travnja organizira se preventivno-sigurnosna akcija kontrole tehničke ispravnosti motocikala, „Dani tehničke ispravnosti motocikala 2018“ - javlja HAK

 Motocikli i mopedi (i ostala vozila L kategorije) su posebno ugrožena skupina motoriziranih sudionika u prometu, stoga je ova akcija usmjerena isključivo na te kategorije vozila.

Akcija ima isključivo preventivno-sigurnosni karakter i temeljena je na poticanju vozača motocikala i mopeda glede ispravnog i pravovremenog sagledavanja aspekta tehničke ispravnosti vlastitog vozila za sigurno sudjelovanje u prometu tj. izbjegavanja prometnih nesreća uvjetovanih tehničkom neispravnošću vozila.

Akcija je u potpunosti dragovoljna i težište je na pružanju savjetodavne pomoći glede uklanjanja eventualno utvrđenih nedostataka na motociklima i mopedima te se nikakve represivne mjere neće primjenjivati.

Pregled vozila obavlja se BESPLATNO (bez naplaćivanja naknade) za sve vlasnike vozila, odnosno vozače koji se izvanredno pojave na pregledu sa zamolbom da im se njihov motocikl ili moped pregleda i utvrdi tehnička ispravnost ili neispravnost. Besplatni pregled vozila u sklopu ove akcije ne zamjenjuje redovni tehnički pregled kojem podliježu vozila kojima se produljuje valjanost prometne dozvole ili se registriraju u tjednu trajanja akcije te se u tim slučajevima tehnički pregled naplaćuje sukladno odluci o visini naknada.

hr Sun Apr 22 2018 18:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/590c61b9b47398c3728b46b3/80
Foto: Pixabay

Kakvo će ljeto biti - ekstremno vruće ili?: Evo što je Vakula rekao...

Hoće li sljedeći mjeseci biti iznadprosječno topli kao travanj?
Posljednjih dana svjedočimo natprosječno visokim temperaturama za ovaj dio godine. Tako je i Zoran Vakula, HRT-ov meterolog kazao kako su temperature u Zagrebu kao i u većini Hrvatske visoke kao malo kada u povijesti mjerenja ovog dijela travnja. Ponegdje čak ima i ljetne vrijednosti!

No, to ne znači da će i sljedeći mjeseci nastaviti u takvom ozračju. Velika odstupanja od prosječne temperature povremeno su moguća, pa i vrlo vjerojatna, ali je mala vjerojatnost da srednja temperatura zraka cijelog mjeseca - i svibnja i lipnja - u većini Hrvatske jako odstupa od prosjeka, kao što će to gotovo sigurno biti u ovom mjesecu - diljem Hrvatske jednom od najtoplijih travanja u povijesti mjerenja. - piše Vakula za HRT

No, već za srpanj, kolovoz i rujan za ljubitelje znatnije iznadprosječnosti stanje će se vjerojatno poboljšati. Hoće li to biti dovoljno za još jednu ljetnu "ekstremno toplo" ocjenu klimatologa DHMZ-a, teško je trenutačno pouzdano prognozirati. Vjerojatnost postoji, ali nije odviše velika. Dapače!

Najmanja je u usporedbi s prošlim godinama. No, ne smije se sasvim isključiti. To je još uvijek prognoza, i još dugoročna, u kojoj su promjene moguće. A ako se i ne promijeni, taj vjerojatni izostanak velikog odstupanja od prosječne sezonske temperature ne znači da neće biti razdoblja, možda čak i višetjednih, s vrućim i nekima teško podnošljivim danima, pa i toplinskih valova koji mogu djelovati na zdravlje – sve je to ljeti uobičajeno za Hrvatsku i okolicu – ali kad će se na kraju sve analizirati – zbrojiti, oduzeti, podijeliti – srednja temperatura ovogodišnjega ljeta vjerojatno neće biti visoka kao u većini prošlih godina. - piše Vakula.

hr Sun Apr 22 2018 16:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adc91c12af47f4b898b4768/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Uzrok požara u Vrgorcu je tehnički kvar na vozilu

Nema elemenata kaznenog djela

U subotu navečer u Vrgorcu je u potpunosti izgorio kamion marke Mercedes Sprinter te dva dostavna vozila marke Citroen Berlingo Gradske čistoće Vrgorac.

Vatrogasci DVD-a Vrgorac su po dojavi susjeda izašli na teren i brzom intervencijom spasili okolna vozila.

Iako je gradonačelnik Vrgorca, Ante Pranić posumnjao da je riječ o namjernom činu, očevid je ipak pokazao da je uzrok požara tehnički kvar na Mercedesu.

- Očevidom u Vrgorcu utvrđeno da je uzrok požara tehnički kvar na vozilu Mercedes. Nema elemenata kaznenog djela. - izvijestila je policija. 

hr Sun Apr 22 2018 15:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .