Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5889d1a71eea8fc72e8b4594/80
Foto: SDŽ / Ilustracija

U turističkoj sezoni 20 dodatnih timova hitne pomoći

Hitna medicinska pomoć organizirana je na 20 punktova i provodit će se od 14. lipnja do 4. rujna 24 sata na dan, a nakon toga do 24. rujna samo vikendom, odlučeno je u petak na sjednici Upravnog vijeća HZZO-a

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) izvijestio je u petak da su osigurana sredstva za 20 dodatnih timova hitne medicinske pomoći ozlijeđenima i oboljelima na državnim cestama tijekom turističke sezone.

Hitna medicinska pomoć organizirana je na 20 punktova i provodit će se od 14. lipnja do 4. rujna 24 sata na dan, a nakon toga do 24. rujna samo vikendom, odlučeno je u petak na  sjednici Upravnog vijeća HZZO-a.

Novi lijekovi na listama lijekova HZZO-a

Na osnovnu listu lijekova uvršteno je pet  novih lijekova - bizmut oksid za drugu liniju liječenja Helicobacter pylori infekcije, kolistimetat-natrij za liječenje kronične plućne infekcije kod bolesnika s cističnom fibrozom, iksekizumab za liječenje psorijaze, klometiazol za liječenje akutnog sindroma ustezanja od alkohola i mepolizumab za liječenje astme.

Na liste lijekova uvrštene su dodatno  generičke i kliničke paralele, novi oblici i nova pakiranja već postojećih lijekova na listi (na osnovnu listu lijekova 25 lijekova u 43 pakiranja, a na dopunsku listu lijekova 5 lijekova u 10 pakiranja).

Za lijekove erlotinib, gefitinib i afatinib koji se nalaze na listi proširena je indikacija i na prvu liniju liječenja karcinoma pluća nemalignih  stanica

Stavljanjem novih lijekova na listu lijekova i proširenjem indikacija za postojeće lijekove na listi, a bez dodatnih troškova za HZZO proširuje se spektar lijekova koji osiguranici mogu za svoje liječenje dobiti na teret obveznog zdravstvenog osiguranja, navodi se u priopćenju HZZO-a.

Natječaj za popunu Mreže javne zdravstvene službe

Donesena je i odluka o raspisivanju natječaja za potrebe popune Mreže javne zdravstvene službe. Natječaj se provodi na područjima na kojima je Mreža javne zdravstvene službe nepopunjena. Provođenjem natječaja osigurava se dostupnost i kontinuiranost zdravstvene zaštite osiguranim osobama HZZO-a.

Nova Odluka o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja

Upravno vijeće donijelo je i novu  Odluku o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja te su izmijenjene odredbe vezano uz skrb djece do 7 godina.

O djeci te dobi skrbi kao i do sada pedijatar, a doktori obiteljske medicine mogu o njima skrbiti u slučaju ako se nalaze na području na kojem ne postoji mogućnost izbora specijalista pedijatra.

Izvršene su korekcije i dopune dijagnostičko-terapijskih postupaka (DTP) na razini primarne i specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite, te dijagnostičko-terapijskih skupina (DTS), kao i pojašnjenje načina evidentiranja i plaćanja istih. Također je utvrđena obveza provođenja posebnih dežurstava na razini primarne zdravstvene zaštite u svim županijama radi osiguranja dostupnosti zdravstvene zaštite za akutna stanja, kao i rasterećenje objedinjenih hitnih bolničkih prijema.

Ugovorna razdoblja produljena do kraja 2017. godine

Upravno vijeće HZZO-a donijelo Odluku o produženju ugovornog razdoblja od 30. lipnja do kraja 2017. godine za sve zdravstvene ustanove i privatne zdravstvene radnike te isporučitelje ortopedskih i drugih pomagala koji imaju sklopljene ugovore o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja ili o isporuci ortopedskih i drugih pomagala.

Facebook komentari

hr Fri Jun 02 2017 14:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/594788e2b9e03e832d8b459e/80

Ministarstvo zdravstva: Dvoje djece dobit će lijek

Za ostalo šestero djece potrebna je dodatna dokumentacija
 U Direkciji Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje održana je sjednica stručnog Povjerenstva koje je analiziralo medicinsku dokumentaciju svakog pojedinog djeteta koje boluje od visokorizičnog neuroblastoma, za ukupno osmero djece. 

Obzirom na trenutno zdravstveno stanje, provedenu opsežnu dijagnostičku obradu i do sada provedeno liječenje te medicinsku indikaciju za primjenu lijeka dinutuksimab beta (zaštićenog imena Dinutuximab beta Apeiron) koju su postavili specijalisti dječje onkologije.

 Povjerenstvo je zaključilo da se kod dvoje djece može započeti liječenje, uz prethodnu informiranost i dobivenu suglasnost roditelja za primjenu lijeka. 

Za ostalo šestero djece stručno povjerenstvo nije moglo donijeti pozitivno mišljenje jer je u tijeku prethodna terapija, dodatna dijagnostička obrada ili je potrebno radi donošenja odluke o opravdanosti primjene lijeka dinutuksimaba beta zatražiti dodatna mišljenja iz europskih ekspertnih centara koji se bave liječenjem i koji imaju iskustva u primjeni navedenog lijeka u liječenju neuroblastoma kod djece.

Povjerenstvo će nastaviti razmatrati prijedloge za odobrenjem liječenja kod svakog djeteta nakon što se pribavi dodatna medicinska dokumentacija nakon obavljenih pretraga ili se pribave zatražena ekspertna mišljenja. 
Povjerenstvo je zaključilo da se liječenje kod odobrena dva bolesnika, kod kojih je postavljena medicinska indikacija za primjenu lijeka, treba provesti u Klinici za dječje bolesti Zagreb. 
Navedena zdravstvena ustanova će i nabaviti potreban lijek za liječenje, za što će se osigurati potrebna novčana sredstva.
 

Facebook komentari

hr Mon Jun 26 2017 16:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58935251b4739872068b4568/80
Foto: Promo

Nastavak Ultre i idućih pet godina

U Banovini održan koordinacijski sastanak na temu „Ultra festivala“

Gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara, sa svojim zamjenicima Jelenom Hrgom i Ninom Velom, te ostalim suradnicima, održao je danas koordinacijski sastanak s predsjednikom  NK „Hajduk“ Ivanom Kosom i organizatorima „Ultra festivala“ koje je predvodio Joe Bašić.

Rezultat sastanka održanog u zgradi splitske Gradske uprave je obostrani optimizam i uvjerenje da će se definirati dugoročno rješenje za održavanjem „Ultra festivala“ u Splitu u slijedećih 5 godina.

Gradonačelnik Krstulović Opara naglasio je na kraju sastanka kako je interes „Hajduka“ u ovom projektu u potpunosti zaštićen, te da se krajem ovog tjedna očekuje finalni dogovor oko održavanja „Ultra festivala“ u Splitu.

Facebook komentari

hr Mon Jun 26 2017 16:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5427be331899420e5500004d/80

Zanimanje koje se u Hrvatskoj traži kao suho zlato: Ove tvrtke zaposlenike traže već na fakultetima

Što zbog boljih plaća, što zbog drugih razloga, IT stručnjaci odlaze iz zemlje

I dok domaća softverska industrija munjevito raste, imaju jedan ogroman problem. Naime, nedostaje im više od 1000 radnika. Rješenju problema, između ostaloga, pomoglo bi, kažu, kada bi se porezno rasteretile plaće IT stručnjaka. - piše Dnevnik.hr

Tvrtka u kojoj Tanja radi i koja se bavi proizvodnjom i dizajnom softvera - teškom mukom pronalazi radnike. "Mi da trenutno možemo naći još 50 zaposlenika sa znanjima koja su nam trenutno potrebna, oni bi apsolutno imali što raditi", kaže Tanja Bulbuk Jergović, voditeljica Odjela ljudskih resursa u tvrtci Infinum.

Programeri se traže kao suho zlato. "Mi smo često u situaciji da moramo neke projekte i odbiti zato što jednostavno nemamo kapacitet i resurse da se to odradi", nadodaje Bulbuk Jergović.

Domaća IT industrija je prošle godine uprihodovala više od 7 milijardi kuna što je 10 posto više nego godinu prije toga. I izvoz je rastao i to za više od 12 posto. Prošle godine je porastao i broj novootvorenih radnih mjesta, njih 1341. Zaposlenike se traži već na fakultetima.

"Nastojimo raditi sa, praktički, svim vodećim tehnološkim ili kako se to kaže STEM fakultetima kroz neku suradnju studentsku na projektima, na ljetnim praksama da bi studente s jedne strane educirali da su spremniji za svijet rada, da tako kažem i s druge strane, naravno, da bi ih privukli", kaže Ivo Špigel, član Uprave Perpetuum mobile-a.

Što zbog boljih plaća, što zbog drugih razloga, IT stručnjaci odlaze iz zemlje. Isti problem je imala i Rumunjska. Riješila ga je tako da je ukinula porez na dohodak za IT zaposlenike

"To znači da poslodavac plaća isto kao što je i plaćao, ali da radnik ima više. Na taj način su osigurali veći broj IT stručnjaka u zemlji i njihov odljev u inozemstvo. To je jedna definitivno od mjera koje možemo i mi", tvrdi Tajana Barančić, predsjednica Udruge izvoznika softvera CISEX.

"IT sektor već sad jako pati zbog takvih stvari, a mogao bi puno više vraćati državi u kojoj firme rade. Mislim da je to mjera koja sad već i kasni", kaže Bulbuk Jergović.

Njihovi napori da se dogovore s Ministarstvom gospodarstva ostali su bez odgovora.

"CISEX je radio izračune. Prije dva mjeseca smo ih poslali tamo nadležnim ljudima i nikad nismo dobili nikakav odgovor. Znači, porezna olakšica nije da tebi država nešto daje, to je situacija u kojoj država investira, odriče se dijela prihoda danas da bi sutra ubrala trostruko", tvrdi Barančić. Jer radi se o industriji koja je i globalno konkurentna. - piše Dnevnik.hr

Facebook komentari

hr Mon Jun 26 2017 10:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/594788e2b9e03e832d8b459e/80

Povjerenstvo danas odlučuje o djeci u Klaićevoj

Danas zasjeda Povjerenstvo, nakon što je vlada u četvrtak odlučila izdvojiti sredstava za nabavu lijeka za djecu oboljelu od visokorizičnog neuroblastoma.
Iz državnog proračuna bit će osiguran sav potreban novac za nabavku lijeka Dinutuximab beta Apeiron oboljeloj djeci, za koju se utvrdi da je lijek indiciran, naveli su iz Vlade, piše Index.

Slijedom te analize i preporuke Povjerenstva, Ministarstvo će vladi dostaviti prijedlog modaliteta osiguranja novca iz proračuna za nabavku spomenutog lijeka.

Danas se održava sjednica Povjerenstva koja će odlučiti koliko od sedmero pacijenata ispunjava kriterije za primjenu tog lijeka. Resorni ministar Milan Kujundžić već je izjavio kako su već sada uspostavljeni kontakti s veledrogerijama koje će potom, relativno brzo, nabaviti lijek u roku pet do deset dana.

"Sjednica povjerenstva za lijekove održat će se u ponedjeljak, tada će struka reći svoje, odnosno koja djeca imaju indikaciju za primjenu lijeka. Već sada su uspostavljeni kontakti s veledrogerijama koje će relativno brzo nabaviti lijek u roku pet do deset dana. U konkretnom slučaju, imunoterapija nije žurna terapija i tu nam ne znači ništa ni pet niti dvadeset dana", najavio je Kujundžić.

Povjerenstvo za lijekove odlučuje treba li u određenom slučaju primijeniti neki lijek, to se pitanje ne rješava "ni ulicom niti emocijama", ponovio je.

Facebook komentari

hr Mon Jun 26 2017 08:33:37 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .