Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/57736886d84d64744b8b46a3/80
Foto: D.N.

Otišli bez odjave s HZZO-a: U Hrvatsku dolaze po lijekove, zbog trudnoće...

Manje od 4 milijuna stanovnika živi u Hrvatskoj, a zdravstvenih osiguranika registrirano je 4,146 milijuna jer emigranti žele imati “rezervnu varijantu” i koristiti jeftinije usluge
U Hrvatskoj živi manje od 4 milijuna ljudi, no prema podacima HZZO-a od 31. prosinca 2018. imamo 4,146 milijuna zdravstvenih osiguranika. Očito je da brojni iseljeni unatoč propisima ne odjavljuju prebivalište ni zdravstveno osiguranje kako bi ga koristili u slučaju nužde ili da prođu jeftinije jer su, primjerice, u Irskoj odlazak liječniku, zubaru i boravak u bolnici jako skupi. 

HZZO ne zna koliko je iseljenih koji su osiguranje stekli u drugoj državi odjavilo zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj jer se u postojeći sustav HZZO-a, ističu, ne unosi razlog odjave. No polažu nade u novi sustav koji se uvodi na razini EU, a to je elektronička razmjena podataka u okviru sustava Electronic Exchange of Social Security Information (EESSI). 

Priznanja na forumima 

– EESSI sustav će olakšati i ubrzati razmjenu podataka između članica EU. Razmjena podataka putem EESSI sustava olakšat će identifikaciju osoba s dvostrukim osiguranjem te posljedično dovesti do raščišćavanja nastale situacije – smatraju u HZZO-u. 

Prema hrvatskim propisima, ističu, osoba koja je stekla zdravstveno osiguranje u drugoj državi sama treba odjaviti osiguranje u Hrvatskoj, ali nam na upit koliko je točno iseljenih samo odjavilo osiguranje nisu odgovorili jer, kažu, u sustav se ne unosi točan razlog odjave. Nisu nam stoga odgovorili ni koliko je iseljenih odjavljeno s HZZO-a od ulaska Hrvatske u EU kad je počelo intenzivno iseljavanje građana, rekavši tek da je u 2018. u odnosu na 2017. bilo oko 40 tisuća osiguranih osoba manje. No, da se iseljeni ne odjavljuju, jasno je iz njihovih priznanja na forumima. Tako jedna žena na forumu o Irskoj priznaje: 

– Ja se iz Hrvatske ne bih odjavljivala jer želim bar neko vrijeme koristiti zdravstveno osiguranje. Drugi veći razlog jest što koristimo gradski stan. Kad bi se doznalo da nismo tu, ostali bismo bez ičega. Imamo sina koji bi bio u stanu dok nas nema. Koliko je dugo moguće to skrivati, a da država ne dozna da nismo u Hrvatskoj – pita. Dok joj drugi forumaš uzvraća zašto bi im netko pomogao u kršenju zakona, žena kaže: “Ako nemam ništa, trebam ostati i bez krova nad glavom? Da, mi smo krivi za ovakvo stanje u Hrvatskoj... Što ako ne uspijemo? Ako se razbolimo? Mislite da je lako ostaviti sve i krenuti u nepoznato?” 

Niz iseljenika na forumima priznaje da nisu odjavili osiguranje u Hrvatskoj ili se raspituju za mogućnosti da dopunsko plaćaju iz Irske. Nedavno je za Glas Slavonije predsjednica Hrvatske udruge ugovornih ordinacija Josipa Rodić izjavila da se iseljeni vraćaju kontrolirati trudnoću, kronični bolesnici dolaze po lijekove, a i njezina kolegica Sanja Klajić Grotić tada je kazala da prema procjenama Udruge dvije trećine građana koji rade vani koriste hrvatsko osiguranje osobno ili preko rodbine. 

200.000 vani, a osigurani u RH 

– Kako imamo manje od četiri milijuna stanovnika, vjerojatno je danas u Hrvatskoj oko 200 tisuća osiguranika više nego stanovnika. Sustav ne funkcionira jer nismo htjeli uvesti registar stanovništva. I sad će nam trebati netko drugi sređivati podatke i javljati iz EU tko je kod njih prijavljen kako bi se to prenijelo u baze podataka u Hrvatskoj – komentira demograf Stjepan Šterc. 

Iz HZZO-a ističu da provode postupak odjave iseljenih u suradnji s drugim članicama EU ako se utvrdi da su stekli osiguranje u drugoj državi. Najčešće od zdravstvenih osiguranja tih država prime upit o statusu osigurane osobe u Hrvatskoj. No, koliko su takvih građana odjavili, ne navode jer se u sustav HZZO-a ne unosi razlog odjave! 

– Zaposleni u drugoj članici EU ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje i nije realno da postoji potreba zloupotrebe hrvatskog sustava. Problem se javlja kod osoba koje rade u članicama EU bez reguliranog radnog odnosa i/ili statusa u zdravstvenom osiguranju, zbog čega potencijalno dolazi do potrebe korištenja našeg sustava – drže u HZZO-u. Surađuju s MUP-om i, kad osoba odjavi prebivalište u RH, provodi se odjava s obveznog zdravstvenog osiguranja. Ne navode koliko su takvih odjava proveli, piše vecernji.hr
hr Thu Mar 28 2019 08:41:34 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5af7dc9b2af47f3ec48b45cc/80
Foto: PIXABAY

Vikend akcija: Policija će provoditi pojačanu kontrolu vozila i vozača

Policija će poduzimati aktivnosti usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja

Tijekom nadolazećeg vikenda provodit će se  pojačani nadzor vozila i vozača na prometnicama na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske.  U cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama policija će  poduzimati  aktivnosti usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje  najtežih prekršaja  kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, te drugih  teških prekršaja, činjenjem kojih se događaju najteže prometne  nesreće.


hr Fri Apr 26 2019 10:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bade7c8cb557a8ea08b4ee8/80
Foto: MUP

Za vikend promjena regulacije prometa u Dubrovačkoj

Budite strpljivi
Ove subote i nedjelje, od 7 do 16 sati, djelatnici „Parkova i nasada“ sadit će cvijeće u ulici Domovinskog rata, od križanja sa Solinskom do križanja s Dubrovačkom ulicom. Dio je to redovnog proljetnog održavanja i uljepšavanja gradskih zelenih površina.

Svi sudionici u prometu mole se za poštivanje privremene prometne regulacije, kao i za strpljenje u slučaju gužve, poručuju iz grada.
hr Fri Apr 26 2019 10:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cc2b92c29111c4c5c8b45da/80
Foto: Pixabay

Tri osobe u Kninu u veljači oboljele od opasno zaraženog mesa. Cijeli slučaj zataškan?

Krajem veljače u Potkonju, mjestu pored Knina, u obitelji B. M. kod tri su osobe utvrđeni klinički simptomi trihineloze, opasne bolesti koja nastaje konzumiranjem zaraženog mesa, najčešće svinjetine.
 Vijest o tome nije zabilježena u medijima, no Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede obavila je nadzor i podvrgla analizi pancetu, kobasice i suho meso zatečeno u pušnici B. M., doznaje Telegram.

Zapisnikom o uzorkovanju od 27. veljače ove godine, u čijem je posjedu portal Telegram, a kojeg je obavila Veterinarska ambulanta Knin, s potpisom dvojice viših veterinarskih inspektora Miljenka Jurjevića i Dragutina Premzla, vidljivo je kako je sumnjivo meso također pronađeno i u Kninu, u pušnici čiji je vlasnik M. B. Nakon što su analize pokazale prisutnost trihinele, svi su uzorci, kako to procedura nalaže, o trošku Ministarstva poljoprivrede, zapakirani u crne PVC vreće i zapečaćeni posebnom plombom, poslani na analizu u laboratorij Veterinarskog zavoda u Vinkovcima. I M. B. kao i B. M. veterinarskim su inspektorima rekli kako su meso kupili u mesnici čije se ime navodi u zapisniku. No, račun za meso, kupljeno oko Božića 2018., nisu imali.

Telegram se obratio Ministarstvu poljoprivrede s upitom je li ove godine otkriveno postojanje trihineloze u svježem mesu ili mesnim proizvodima u nekoj od klaonica ili mesnica.

Odgovoreno je da ”u mesnicama i klaonicama u 2019. godini nije utvrđen niti jedan pozitivan nalaz na trihinelozu”. Uz to, dodali su ”svaka svinja mora se pregledati na trihinelu, sukladno Naredbi o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2019. godini i Naredbi o obveznom pregledu mesa svinja na prisutnost oblića roda Trichinella spp. kod klanja za osobnu uporabu u kućanstvu”.

Ministarstvo poljoprivrede, dakle, tvrdi da od početka godine do slanja našeg upita ni u jednoj mesnici ili klaonici u Hrvatskoj nije pronađena prisutnost trihinele. Prema podacima do kojih je došao Telegram, mesnica koju spominju B. M. i M. B. ima istog vlasnika kao i klaonica u jednom mjestu na jadranskoj obali. Riječ je o prilično velikom pogonu u kojem se kolju goveda, ovce i svinje. Do kraja ožujka, a to su podaci kojima raspolažemo, u klaonici su obavljene tri kontrole: 27. siječnja, 16. veljače i 19. ožujka. Sve tri kontrole obavio je isti veterinar iz Benkovca, a jedine primjedbe odnosile su se na čistoću sanitarnog čvora, te, u drugoj prilici, zamjenu rasvjete.

Neimenovani stručnjak za Telegram je pojasnio da postoji više načina da zaraženo meso iz klaonica i mesnica dospije do potrošača. U legalnim klaonicama, tvrdi, provode se i takozvana “neevidentirana klanja” životinja, tako da se ne upisuju u službenu evidenciju “VetIs”, odnosno upišu se samo u slučaju ako u klaonicu, po pozivu, navrati ovlašteni veterinar. Tek se tada te životinje unesu u aplikaciju i legalizira se “neevidentirano klanje”. I naravno, tada se provedu sva propisana službena uzorkovanja.

No, ukoliko ovlašteni veterinar nije navratio u klaonicu, ili nije stigao na vrijeme, meso iz “neevidentiranog klanja” otprema se mesnicama, ili ugostiteljskim objektima bez pregleda i bez evidentiranja u službenim evidencijama (aplikacija VetIs) Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.

hr Fri Apr 26 2019 09:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8a79cc2af47f64018b46a6/80

Vrijeme opet promjenjivo: Južina, toplina, pljuskovi..

Tek u noći stiže naoblačenje s kišom i grmljavinom. Najviša dnevna temperatura od 22 do 27 °C.
Od subote će biti promjenljivo i osjetno svježije nego u srijedu i četvrtak, posebice na kopnu. Povremeno će biti kiše, u većini krajeva najobilnije potkraj nedjelje i tijekom ponedjeljka, kada je u gorju, osobito višem, moguć i snijeg. 

Osim nestalnog vremena, na Jadranu će i vjetar biti raznolik - nakon često jakog, gdjekad i olujnog juga u petak, u subotu će prolazno zapuhati uglavnom umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, u nedjelju opet umjereno do jako jugo, a u ponedjeljak i utorak mjestimice još i jača bura i sjeverozapadnjak...

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije prijepodne većinom sunčano. Zatim sa zapada porast naoblake, a krajem dana na sjeveru pljuskovi s grmljavinom. Jugo će i dalje biti umjereno do jako, a more umjereno valovito i valovito. Poslijepodnevna temperatura od 21 °C na obali do 26 °C u zaobalju.

Na jugu Hrvatske će još biti pretežno sunčano, a puhat će većinom umjereno jugo. Tek u noći stiže naoblačenje s kišom i grmljavinom. Najviša dnevna temperatura od 22 do 27 °C.

Od subote promjenljivo, svježije...

"U danima koji slijede na kopnu promjenljivo i pretežno oblačno, povremeno s kišom, pa i pljuskovima s grmljavinom, a obilnija oborina vrlo je vjerojatna u ponedjeljak. Jugozapadni vjetar okrenut će na sjeverozapadni i sjeverni, od nedjelje i sjeveroistočni. Osjetno će zahladiti, pa je u ponedjeljak u gorju moguća i susnježica i snijeg, ponajprije u višim predjelima.

Na Jadranu će biti promjenljivo, na sjevernom Jadranu u nedjelju i ponedjeljak i pretežno oblačno. Kiše, pa i pljuskova s grmljavinom u subotu će biti osobito na jugu, u nedjelju na sjevernom dijelu, a u ponedjeljak gotovo posvuda, pri čemu će ponegdje biti i obilnije kiše. Od utorka pak rjeđe i u manjim količinama. Umjereno jugo i jugozapadnjak, okrenut će na sjeverozapadnjak i buru, koji će u ponedjeljakbiti i jaki. Temperatura zraka u padu.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing.
hr Fri Apr 26 2019 08:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .