Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5da9f97729111cfebc8b456c/80

Vozači, oprez!: Vlažno lišće stvara "jesensku poledicu"

Navlaženo lišće može biti poput poledice, a najveći je problem što malo tko o tome vodi računa...
Nakupine vlažnog lišća na kolniku mogu biti opasne poput ulja ili poledice, a vozna svojstva pogoršava i suho lišće. Zbog toga treba biti posebice oprezan na cestama koje se neredovito čiste, te u blizini pješačkih prijelaza i oštrih zavoja. Sve češći nanosi lišća na cesti pokazuju kako je jesen u punoj snazi. Jeste li svjesni koliko nakupine lišća mogu biti neugodne i opasne?

Navlaženo lišće može biti poput poledice, a najveći je problem što malo tko o tome vodi računa. Dovoljno je da jedan kotač naiđe na vlažno lišće, da automobil napravi piruetu. Svake godine se dogodi desetak teških nesreća zbog nakupina lišća na asfaltu, a najopasnije je doba početak studenog, za vlažnog vremena. Ne treba ‘nagaziti’ na hrpu lišća da biste ušli u nevolje. 

Već nekoliko navlaženih listova može osjetno produžiti zaustavni put i izazvati zanošenje. Posebice su opasne noći i vlažna jutra. U gradu su problemi manji, jer komunalna služba redovito čisti ulice. Na prigradskim se ulicama i izvan većih naselja razgaženo lišće često dugo zadržava na kolniku. U svakom slučaju u predstojećim tjednima valja pripaziti i na ovu ‘elementarnu nepogodu’ te voziti znatno sporije i opreznije. 

Posebice treba biti oprezan na cestama koje se neredovito čiste te u blizini pješačkih prijelaza, jer treba računati sa znatno dužim zaustavnim putem. Zbog toga je u vožnji potrebno povećati razmak od vozila ispred, te izbjegavati velike brzine i nagle manevre.

Premda zvuči čudno, lišće može ubrzati hrđanje automobila! Nakupine lišća u žljebovima ispod haube ili blatobrana zadržavaju vlagu, a mogu i zatvoriti odvodne kanale. Tada vlaga duže zaostaje u unutrašnjosti karoserije, što pogoduje stvaranju hrđe. Lišće može ući u ventilacijske otvore i otežati provjetravanje. Često se zadržava ispred hladnjaka, a može i poremetiti rad ventilatora. 

Lišće može biti neugodno i na limu. Ako za vlažna vremena duže ostane na površini, mogu ostati neugodne mrlje. Zbog toga treba uklanjati lišće s automobila. Prilikom pranja treba pregledati i temeljito očistiti sve žljebove i mjesta na kojima se lišće zadržava. - piše autoportal.hr

hr Tue Oct 29 2019 14:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c3ba1290e4938dc788b45ae/80

Treba li piletinu oprati prije kuhanja ili pečenja?

Pileće meso može, zbog bakterija, biti prijetnja zdravlju ako se ne pripremi kako treba

 Jedna od najvećih pogrešaka zasigurno je to što pileće meso mnogi ostavljaju na sobnoj temperaturi predugo. Idealni su to uvjeti za razvoj bakterija koji mogu poremetiti naš probavni sustav.

Piletinu odmrzavajte na tanjuru, pokrijte ga folijom i stavite na dno hladnjaka, a ne pri vrh. Riječ je o tome da na pojedinim dijelovima hladnjaka temperatura varira, posebice pri vrhu ili u vratima, a najniža je upravo u donjem dijelu.

Ne biste ga trebali ispirati prije pečenja jer ćete tako bakterije s mesa raspršiti po cijeloj površini. Stručnjaci se slažu: Samo ga začinite i pecite.

Nemojte koristiti dasku za rezanje nakon što ste na njoj rezali sirovu piletinu, ako je nakon toga niste oprali. Isto vrijedi i za nož ili vilicu.

Prilikom pripreme sirovog pilećeg mesa, nemojte stavljati ostale namirnice u doticaj s mesom, kako ne biste prenijeli moguće bakterije na druge namirnice. 

Ako ste pileće meso dirali rukama, svakako nemojte zaboraviti dobro oprati ruke nakon toga prije nego nastavite s pripremom ostalih namirnica. - piše Večernji list.

hr Thu Nov 14 2019 20:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/54c545b5486f9f6e0f8b4cc5/80

Prehlada: Zarazni smo već dan prije pojave prvih simptoma

Kada se zarazite virusom prehlade, bolest možete prenijeti na druge i prije pojave prvih simptoma, znači prije nego ste uopće svjesni da ste zaraženi

Zarazni smo pet do sedam dana nakon pojave prvih simptoma, čak i ako su se ti simptomi smanjili. Također, postoje ljudi kojima je imunitet jači, no mogu biti prijenosnici prehlade.

Kada se zarazite virusom prehlade, bolest možete prenijeti na druge i prije pojave prvih simptoma, znači prije nego ste uopće svjesni da ste zaraženi. Dr. Rajsree Nambudripad iz Medicinskog centra St. Jude u SAD-u kaže da zarazni postajemo dan prije pojave simptoma, a pojasnila je i kako ti simptomi izgledaju.

"Ako imate povišenu temperaturu, ali ne pretjerano, već nižeg stupnja, osjećate bolove u tijelu, glavobolju, grlobolju, a zatim se pojavi kašalj te začepljeni nos ili sinusi, onda ste sigurno zarazni". objasnila je.

Naglasila je da smo zarazni pet do sedam dana nakon pojave prvih simptoma, čak i ako su se ti simptomi smanjili. Također, postoje ljudi kojima je imunitet jači, no mogu biti prijenosnici zaraze.

"Neki ljudi imaju jači imunitet pa ih prehlada ne pokosi u potpunosti. Oni mogu slabije osjećati bolove. To je zato što se njihovo tijelo bolje bori s infekcijom, no oni su i dalje zarazni za druge i mogu širiti virus u spomenutom vremenskom okviru ", kaže dr. Nambudripad i dodaje da je uvijek dobra ideja ostati kod kuće, čak i kada je imunitet jači, da ne bi zarazili kolege ili ljude koje susrećemo na putu do posla te kako bismo se brže oporavili od bolesti.

Liječnica napominje da jačina simptoma ne znači da je netko manje ili više zarazan. Znači, ako je nekoga prehlada baš jako pogodila, to ne znači nužno da širi više virusa oko sebe. Ipak, pretjerano kašljanje i kihanje sigurno povećava količinu virusa u okolini i zato je važno staviti maramicu na nos i usta.

'Ozbiljnost simptoma ovisi o imunitetu'

"Ozbiljnost vaših simptoma često je odraz vašeg imunološkog sustava, a ne ozbiljnosti virusa. Isti virus može uzrokovati potpuno različite simptome kod različitih ljudi. Ono što je vama možda lagana prehlada, nekom drugom može postati ozbiljni virusni bronhitis", objasnila je dr. Nambudripad.

Kada posjetiti liječnika?

"Trebali biste razmotriti odlazak kod svog liječnika opće prakse ako se pojavi groznica, lokalizirana bol u ušima ili sinusima, ili ako vaši simptomi traju više od tjedan dana bez znakova poboljšanja", smatra dr. Bertie Bregman, liječnik obiteljske medicine iz New Yorka.

Kako spriječiti zarazu?

Virusi se šire kapljično stoga je izuzetno važno paziti koliko ih ispuštamo u okoliš. Kao što smo spomenuli, kod kihanja i kašljanja dobro je staviti maramicu na nos ili usta, a ukoliko je nemate pri ruci ili je ne stignete izvaditi iz torbe, tada kao prepreku stavite ruku, možda šal ili maramu koju imate oko vrata.

Također, često perite ruke, ne dijelite pribor za jelo ili piće s drugima i ne ljubite se. Zajedničku tipkovnicu, miš i telefon na poslu prebrišite dezinfekcijskim maramicama prije korištenja.

Osim toga, uvijek imajte na umu da je važno jačati imunološki sustav - spavajte dovoljno, vježbajte i jedite zdravu hranu punu svježeg voća i povrća, prenosi Shape.

Nekoliko napitaka za jačanje imuniteta:

1. Kupite korijen đumbira, izribajte ga i skuhajte kao čaj. Nakon što se malo ohladi, dodajte med i sok od limuna, naranče ili grejpa.

2. Naribani đumbir prokuhajte u vodi, ostavite da odstoji pet minuta pa dodajte čaj od kamilice. Procijedite i dodajte sok od limuna i med.

3. Napravite limunadu s mlakom vodom i dodajte med.

4. Skuhajte cimet u vodi, ohladite pa dodajte med.

5. U sokovnik ubacite 600 g mrkve, dva grejpa i tri naranče (ili neke druge citruse) ili, ako nemate sokovnik, isjeckajte u blenderu i dodajte malo vode ili čaja od đumbira.

6. Općenito, sokovi od bilo kojeg svježeg voća dobri su za imunitet, posebno od onih prepunih C vitamina (limun, kivi, grejp...) pa kombinirajte sami. Možete dodati med, đumbir, limun, cimet...

Još nekoliko savjeta za bolji imunitet

1. Osim pripravaka za jačanje imuniteta, važno je i dovoljno spavati jer neispavanost iscrpljuje organizam i podložniji je bolestima.

2. Potrebno je piti i dovoljno vode jer ona ispire tijelo od štetnih tvari.

3. Češnjak je od davnina poznat kao odlična namirnica za jačanje otpornosti, a ako ne želite smrdjeti po njemu, jedite ga kuhanog u hrani, iako je sirov najučinkovitiji.

4. Koliko god je to mnogima teško, dobro je smanjiti konzumaciju slatkiša jer šećer slabi imunitet. On izaziva nagli porast, ali i pad energije, što jako iscrpljuje organizam.

5. Pokušajte izbjegavati stres koliko je moguće jer je on "ubojica" zdravlja.

6. Također, pokušajte češće prošetati po prirodi i svježem zraku, osim bolje cirkulacije i više kisika, blagodat je i opuštanje od svakodnevnih obveza i užurbanosti. - prenosi 24sata.
hr Thu Nov 14 2019 19:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b1e80fe2af47fa1238b4733/80

Fermentirana hrana ipak može biti i štetna za zdravlje: Utječe na migrene, napuhavanje...

Fermentirana hrana na glasu je kao zdrava, ali to ipak nije tako jednostavno. Osim, glavobolje i infekcije samo su neke od nuspojava unosa fermentirane hrane u nekim slučajevima

Fermentirana hrana trenutno je na vrhuncu popularnosti zahvaljujući nutritivnoj vrijednosti i  navodnim prednostima za zdravlje poput bolje probave, jačeg imuniteta i mršavljenja.

Neke od najpopularnih fermentiranih namirnica su jogurt, kefir, kombucha, kiselo vrhnje itd. Međutim, iako nude brojne benefite, većina ljudi ne shvaća da ti proizvodi nisu idealni za svakoga.

Primjerice, mogu izazvati i pravi kaos u organizmu, piše zivotistil.hr

1. Napuhavanje

Najčešća reakcija na fermentirane proizvode je trenutačno povećane plinovitosti i napuhavanje. To je rezultat nastajanja plina nakon što probiotici ubiju štetne bakterije u crijevima i gljivice. Iako to na prvu zvuči kao pozitivna stvar, pretjerano napuhavanje može biti izuzetno bolno. 

Unos previše kombuche može dovesti do pretjeranog unosa šećera i kalorije što također vodi do nadutosti.

2. Glavobolje i migrene

Fermentirana hrana poput probiotika, primjerice jogurt, sadrži prirodne amine, a najčešći su histamin i tiramin. Neke su osobe osjetljive na histamin i druge amine i mogu osjetiti jake glavobolje nakon unosa fermentirane hrane. 

Amini stimuliraju centralni živčani sustav i mogu povećati ili smanjiti dotok krvi što utječe na migrene i glavobolje. 

3. Intolerancija na histamin

Histamin se često nalazi u fermentiranim namirnicama. Većina nas može ga normalno probaviti. Međutim, organizmi nekih ljudi ne proizvode dovoljno enzima što znači da se histamin ne razgrađuje. 

To može dovesti do brojnih simptoma intolerancije na histamin. Najčešće su u pitanju svrbež, migrene, crvenilo očiju, umos i osip.

4. Infekcije zbog probiotika

Probiotici su uglavnom sigurni za većinu ljudi. Međutim, u rijetkim slučajevima mogu uzrokovati infekciju, a pogotovo kod osoba koje imaju slab imunitet. Kod ljudi koji pripadaju toj rizičnoj kategoriji moguće je da se jave infekcije poput pneumonije pa čak sepse ili infektivnog endokarditisa.

To su, ipak, vrlo rijetki slučajevi. 

5. Rezistencija na antibiotik

Probiotičke bakterije mogu nositi gene koji prenose rezistenciju na antibiotike. Ti se geni mogu prenijeti na druge bakterije koje se nalaze u probavnom traktu. Najčešće ti geni djeluju protiv eritromicina i tetraciklina koji se koriste za liječenje respiratornih infekcija i nekih spolno prenosivih bolesti.

hr Thu Nov 14 2019 14:37:45 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dcd51dc29111cd1e98b45f3/80
Foto: Pixabay/Ilustracija

Mjesec borbe protiv ovisnosti - kazališna predstava „Nedostajem sama sebi“

Mjesec borbe protiv ovisnosti  u Republici Hrvatskoj obilježava se u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca i provodi se s ciljem upozoravanja cjelokupne javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti, a osobito droga.
U okviru mjera prevencije i edukacije koje je PU splitsko-dalmatinska, Odjel prevencije i do sada poduzimala, u određenim gradovima na području Splitsko-dalmatinske županije biti će održana predstava „Nedostajem sama sebi“ koju izvode glumci Sinjskog pučkog kazališta.

Predstava je prilagođena djeci osmih razreda osnovne škole i prvih razreda srednje škole, a na sadržajno prilagođen način govori o problemu i štetnosti ovisnosti kod mladih.

Odjel prevencije PU splitsko-dalmatinske u suradnji sa Sinjskim pučkim kazalištem želi i na ovaj način djecu i mlade educirati o štetnosti svih oblika ovisnosti.

Sutra, 15. studenog (petak) u Vrgorcu u dvorani gradske uprave s početkom u 12:00 sati predstava će biti prikazana učenicima prvih razreda srednje škole.

Tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti predstava će biti prikazana učenicima osnovnih i srednjih škola u Trogiru (22. studenog), Imotskom (29. studenog) i Solinu (06. prosinca).
hr Thu Nov 14 2019 14:09:05 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .