Top čajevi protiv prehlade: Bazga, kadulja, metvica, šipak

Neke čajeve teško je nabaviti u vrećicama, primjerice, onaj od bazge. Baš je bazga izuzetno učinkovita jer potiče cirkulaciju, izaziva znojenje i čisti organizam od štetnih tvari. 

Čaj od bazge

– Čaj od cvjetova bazge koristi se u liječenju prehlade, gripe, bronhitisa, kašlja, početne upale pluća, astme i teškog disanja. Cvjetovi bazge pomažu kod iskašljavanja i izazivaju znojenje, što znači da se mogu koristiti protiv povišene temperature. Pri tom izbacuju toksine iz organizma putem znoja, a ova sva svojstva čine bazgu idealnim zimskim oružjem protiv prehlade i gripe – kaže fitoterapeutkinja dr. med. Ksenija Krajina Pokupec i savjetuje kako skuhati čaj.

Stavite od dva do pet grama suhih cvjetova bazge u šalicu vruće vode. Ostavite od pet do deset minuta pa procijedite. Pijte tri šalice na dan.

Čaj za prehlade

U razdoblju čestih prehlada, upala grla, bronha i sinusa doktorica predlaže pripremati čaj i biljne kapi od majčine dušice, kadulje i metvice jer te biljke ubijaju bakterije te dezinficiraju dišne putove.

Doktorica kaže kako se čaj od kadulje zbog jačeg okusa češće rabi kao vodica za ispiranje usta i grgljanje nego kao napitak, a kadulja pročišćava dišne organe, liječi upaljeno grlo, krajnike te sluznicu u ustima. Kadulja se zbog eteričnih ulja i tujona kuha otklopljena 3 minute da kako bi jaki tujon djelomično ispario.

Čajevi za podizanje imuniteta

– Kamilica djeluje protuupalno, a bijeli i crni sljez te komorač ili anis olakšavaju iskašljavanje. Kod gripe, koju izaziva virus, a ne bakterije, pije se čaj, kapi za imunitet i uzima imunomed.

Najjače imunološke biljke su imela i neven, a od eteričnih ulja čajevac, majčina dušica, ravensara i lavanda. Majčina dušica jača imunitet i olakšava probavu. U inhalacijama pomaže kod upala sinusa i bronhitisa te olakšava iskašljavanje. Za čaj prelijte žličicu suhe biljke šalicom kipuće vode, procijedite nakon deset minuta i zasladite medom – savjetuje doktorica.

Čajevi za prevenciju

Čajeve od metvice, matičnjaka i majčine dušice doktorica predlaže piti i preventivno, prije no što osjetite ikakve simptome. Najukusnija je paprena metvica, koja zimi djeluje kao prirodni tonik za jačanje organizma.

Doktorica posebno naglašava čajeve od kore vrbe i suručice jer su oni poznati kao biljni Aspirin zbog svog svojstva skidanja temperature.

Ove biljke od davnina se koriste za spravljanje čaja koji ublažava bolove i pospješuje izlučivanje otrovnih tvari iz organizma. Iako si kod gripe i prehlade možete pomoći čajevima, za liječenje ozbiljnijih bolesti nužno je posavjetovati se s liječnikom i fitoterapeutom.

Gospina trava

Hladni, tmurni dani mogu izazvati tmurno raspoloženje i sezonsku potištenost. Najbolja antidepresivna biljka je gospina trava. Tijekom zime redovito pijte čaj i tinkturu od gospine trave. 

Inhalacije 

Za inhalaciju stavite suhu biljku npr. majčinu dušicu u zdjelu vruće vode i nagnite se preko nje s ručnikom prebačenim preko glave. Tako se ljekovita para udiše i ulazi kroz pore na koži, a toplina grije sinuse.

Šipak za imunitet 

Čaj od šipka osvježava, stimulira metabolizam i razgradnju masnih stanica. Šipak je pun vitamina C i B2 te antioksidansa pa pripravci od šipka služe kao sredstvo za jačanje imuniteta. Zbog toga se propisuju kao dodatno sredstvo tijekom liječenja i oporavka. 

Bijeli sljez

Sljezov čaj odličan je za zimsko razdoblje, a priprema se tako da se žlica korijena osam sati namače u dva decilitra hladne vode ili 50 ml vode ako ga namjeravate kapati u nos. Bijeli sljez najčešće se koristi za liječenje dišnih organa, kod prehlade, gripe, upale, bronhitisa i za lakše iskašljavanje, a crni protiv promuklosti.

Za mršavljenje

Gomilanje suvišnih kilograma može se spriječiti pijenjem zelenog čaja.Osim toga, jača prirodni imunitet tijela, popravlja oštećenja stanica, ubrzava metabolizam masti, blago potiče koncentraciju i poboljšava raspoloženje.

Također, stabilizira razine šećera u krvi i snižava kolesterol. Za najbolje rezultate preporuka je zeleni čaj ispijati 2 do 3 puta dnevno. Pritom je optimalno piti ga nezaslađenog.

Bogat vitaminom C

Hibiskus je vrijedan izvor vitamina C i flavonoida koji pomaže detoksikaciji organizma. Čaj od hibiskusa je diuretik te smanjuje osjećaj napuhanosti, a dodatni plus daje i činjenica da smanjuje apsorpciju masti i šećera. – piše 24sata

POSLJEDNJE DODANO: