Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e7fe2a829111c6cb08b4759/80
Foto: Pixabay

Split je napokon turistički oživio: Broj posjetitelja raste, a turistima se dijele besplatne maskice

Najviše je Nijemaca i Poljaka, a slijede domaći gosti, Česi, Nizozemci i Francuzi

Split je napokon turistički oživio. Gradskim ulicama opet je zavladala vreva i uživa se na svakom koraku.

“Grad je prekrasan, puno je ljudi, restorani su dobri, kao i hrana, a vrijeme je lijepo”, kazao je Sanyin iz Švedske za RTL.

“Mi smo s Mediterana, iz Tunisa, ali situacija je ondje komplicirana zbog koronavirusa pa smo izabrali alternativu i došli ovdje”, kazala je Yasmin.

“Plaže, more, hrana. Ljudi su ovdje iznenađujuće ljubazni”, rekla je Sarah.

Da ima nade za spas turizma u gradu, potvrđuju i brojke.

Podaci iz Turističke zajednice govore da se s lipanjskih 11 posto, Split u srpnju popeo na 31 posto lanjskog prometa. Od početka mjeseca grad je posjetilo oko 33 tisuće turista koji su ostvarili nešto manje od 144 tisuće noćenja.

Najviše je Nijemaca i Poljaka, a slijede domaći gosti, Česi, Nizozemci i Francuzi.

Sa sve većim rastom broja turista, važno je održati i sigurnost destinacije pa su iz Turističke zajednice grada Splita zato odlučili dijeliti besplatne maskice za turiste. One se mogu preuzeti u info centrima Turističke zajednice na nekoliko lokacija u gradu.

Povećan broj turista najbolje se osjeti u splitskoj zračnoj luci.

“Ukupno očekujemo tijekom srpnja negdje oko 150.000 putnika što je dobar rast u odnosu na lipanj kad smo ih imali 27.000”, kazao je pomoćnik direktora Zračne luke Split Pero Bilas.

“Situacija je trenutno odlična. Jučer i danas smo puni. Situacija za osmi mjesec je isto tako dobra, najave su dobre. Trenutna popunjenost koju očekujemo je oko 80 posto”, optimističan je direktor prodaje hotela Antun Vuković.

Sve više posla, ali i veću zaradu, imaju i ugostitelji.

“Zadovoljni smo. Posljednja dva tjedna veliko je povećanje stranih gostiju te smo ipak odlučili ove godine otvoriti sushi bar odmah do našeg kafića”, kazao je voditelj ugostiteljskog objekta Sandro Jelavić.

Splićani se, kao i ostatak Hrvatske, nadaju boljoj turističkoj slici u nastavku sezone. - piše RTL

hr Fri Jul 24 2020 08:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f1ff1dedaf72d6d488b4568/80

Splitsko-dalmatinska županija ima 24 novooboljelih: Pozitivno i 8 osoba iz drugih županija

U karanteni se nalaze 4 strana državljanina.
Prema izvješću NZJZ – a SDŽ od ukupno 433 obrađena testa danas su 24 novooboljele osobe pozitivne na COVID infekciju sa područja Splitsko dalmatinske županije i to iz Splita 6, Imotskog 3, Kaštela 2, Makarske 3, Sinja 1, Brela 1, Klisa 2, Podbablja 1, Podstrane 1, Prološca 1, Runovića 2 i Zmijavaca 1. 

Uz 24 novooboljele osobe pozitivne na Covid infekciju sa područja Splitsko dalmatinske županije još je 8 osoba iz drugih županija pozitivno na Covid infekciju i to 2 osobe iz Osječko baranjske županije, 4 osobe iz grada Zagreba, 1 osoba iz Krapinsko zagorske županije te jedna osoba iz Brodsko posavske županije. Svi novooboljeli iz drugih županija testirani su u Splitu. Od 24 novooboljele osobe sa područja Splitsko dalmatinske županije, 11 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.
 
561 osoba nalazi se u samoizolaciji.
 
18 COVID pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split dok se 1 osoba nalazi na respiratoru.
 
U karanteni se nalaze 4 strana državljanina.
 
hr Tue Aug 11 2020 10:45:40 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/53a406321799421a762f4201/80

RIMAC USLUGE Šibenski poduzetnik: 'HDZ-u sam dao 6 milijuna eura, a jedina ti si riješila. Matere mi, u šoku sam'

Novi transkripti otkrivaju koje je sve usluge šibenski poduzetnik Ante Sladić činio i kome da bi došlo do promjene uredbe koja mu je trebala za zakup šumskog zemljišta

Današnji Nacional tvrdi kako posjeduju transkripte razgovora koji otkrivaju kako je korupcijska mreža Josipe Rimac okružila ministricu poljoprivrede Mariju Vučković te iz njenog resora pripremala pljačku tešku više milijuna eura.

Kako tvrde, Vučković je blisko surađivala sa ženama koje su bile na izravnoj liniji Josipe Rimac, a Rimac joj je iza leđa pripremala teren za veliku pljačku možda čak i više desetaka milijuna eura. 

'Prva je bila njezina šefica kabineta Ružica Njavro, druga Anita Validžić koja je bila savjetnica ministrice, a radi se i o supruzi pomoćnika ministra Ćorića', piše Nacional.

Zanimljiv je dio transkripta koji otkrivaju da je šibenski poduzetnik Ante Sladić, koji je bio u istražnom zatvoru u Remetincu, ali je pušten, dao veće količine novca samom HDZ-u. Osim toga, transkripti otkrivaju koje je sve usluge činio i kome da bi došlo do promjene uredbe koja mu je trebala za zakup šumskog zemljišta.

'Znaš šta ću ja tebi reći, ja sam potrošio na HDZ sigurno 6 milijuna eura, političkih veza nećemo uopće komentirati koje... I onda na kraju, evo, ti si jedina osoba di je rekla: 'Ante, bit će napravljeno.' Pa je stvarno napravljeno. Ja šok doživio, materemi...', dio je transkripata koje je objavio Nacional, a iz kojih se vidi i kako je Sladić vrlo često govorio Rimac 'neka bude blagoslovljena' ili 'Bog ti da, ljubim te'.

'Bila sam s našom prijateljicom. Marija je nju stavila u skrivenu kopiju. Maksimalno ju je isforsirala, uvjerila da se treba s dekanom čuti, da je on važan, da će joj on pomoći, on je sada u najužem timu', dio je razgovora Josipe Rimac sa Sladićem, piše 24sata.

hr Tue Aug 11 2020 10:11:36 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f3247e4daf72d69658b4574/80
Foto: HRT

Pomoćnik ministra najavio tri scenarija za novu školsku godinu: Online nastava najmanje poželjna

Želimo da učenici budu u svojim učionicama i da se nastava potpuno izvodi u školama, rekao je Momir Karin, pomoćnik ministra obrazovanja i znanosti, jutros u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska govoreći o novoj školskoj godini, koja počinje 7. rujna.
Karin je rekao kako postoje tri scenarija. Osim nastave u potpunosti u školama, drugi je scenarij mješovita nastava, a treći, najmanje poželjan, online nastava.

- Više neće biti kao dosad potpuna blokada cijelog sustava, nego ćemo, ako se pojavi nekakvo žarište, za njih davati jasne upute, tako da neće biti generalno za cijelu Hrvatsku, rekao je Karin.

Karin je također rekao da će biti teško pridržavati se mjera, ali i izrazio sigurnost da su djeca dovoljno savjesna i da će slušati upute. Dodao je kako će organizirati nastavu da bude što manje kretanja, da se između smjena radi vremenski razmak kako bi se prostori mogli dezinficirati...

Hoće li se morati nositi maske unutar učionica, na hodnicima?

- Vidjeli smo da u Njemačkoj također unutar učionica ne, ali na hodnicima da. To će sve odrediti stručnjaci, epidemiolozi, i sigurno će škole dobiti na vrijeme jasne upute i informacije, rekao je Karin.
hr Tue Aug 11 2020 09:25:47 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f32407bdaf72d6a658b456c/80
Foto: HRT

Splitski ViK oformio vodne redare: 'Uveli su red u Solinu i Kaštelima'

Prvi u Hrvatskoj splitski Vodovod i kanalizacija oformio je - vodne redare! Stižu po pozivu, nadziru septičke jame, kontroliraju ispuštanje fekalija u more i ilegalne priključke - u svega nekoliko mjeseci uveli su red u Solinu i Kaštelima - zasad nisu nikoga kaznili, ali mogu i to!
Fekalije iz pedeset kuća u Kaštel Sućurcu desetljećima su tekle bujičnim kanalom i ulijevale se - u more! Tek kada su na teren izašli vodni redari - problem je riješen! 

- Na način da taj kanalizacijski kolektor ne ide u potok pa završava u moru, nego je prespojen na razdvojni sustav kanalizacije, objašnjava Marijana Leontić, voditeljica Odsjeka zaštite okoliša i vodnog redarstva, Vodovod i kanalizacija Split.

Pa fekalije putuju kamo i trebaju - do pročistača u Divuljama.

Splitski vodni redari od zagađenja čuvaju pitku vodu i more; kontroliraju septičke jame, ispuštanje fekalija, ilegalne priključke, a mogu i kažnjavati.

- Što se tiče fizičkih osoba kazna je do 10.000 kuna, a za javne do 100.000 kuna. Oni su službene osobe i oni mogu ući u privatni posjed!, ističe Tomislav Šuta, direktor Vodovoda i kanalizacije Split.

Ilegalne su radnje uočene i zabilježene, ali dosad nije izrečena nijedna kazna, piše HRT.

- Ja osobno nisam za nikakve represivne mjere i kazne i ovom prilikom apeliram na sve nesavjesne građane i mislim da svaki problem možemo riješiti na način da se mijenja svijest ljudi, ističe Leontić.

"Kostur" kanalizacije Kaštela već imaju - a radovi koji su ponegdje već započeli nastavit će se kroz projekte Aglomeracija.

- Priključna okna će doći u dvorište svake kuće, a građani moraju uložiti minimum truda; razdvojit svoje interne instalacije i samo one slivne vode s krovova, s okućnica, parkinga - to smije završavati u oborinskom sustavu. Sve ostalo treba završavati u fekalnom razdjelnom sustavu na našim crpnim stanicama, naglašava direktor Tehničkog sektora Vodovoda i kanalizacije Split Ivica Perić.

Tek kada se na sustav odvodnje priključe svi - kupanje na kaštelanskim plažama bit će posve sigurno za zdravlje.
hr Tue Aug 11 2020 08:54:23 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .