Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/57559f741e353ec7148b4590/80
Foto: HRT

Javnobilježnička komora protiv Mostovog prijedloga Zakona o HRT-u

HJK odbacuje i tvrdnje da su troškovi postupaka u konačnici padali na teret obveznika plaćanja mjesečne pristojbe HRT-a, navodeći da su, upravo suprotno, padali su na teret dužnika

Hrvatska javnobilježnička komora (HJK) u utorak je priopćila da Mostove najave dopuna Zakona o HRT-u koje propisuju prisilnu naplatu bez sudjelovanja odvjetnika i javnih bilježnika "dovode u pitanje čak i osnovno pravno načelo zakonitosti takvog prijedloga".

"Opasno je na mala vrata ozakoniti da jedno tijelo samo sebi izdaje ovršnu ispravu, bez obzira ili tim više što se ovdje radi o javnoj ustanovi. Javni bilježnici, kao i sudovi, u našem pravnom sustavu osiguravaju upravo zakonitost i nepristranost provođenja jednog takvog postupka u odnosu na sve sudionike, a iako je ponekad pogrešno interpretirana naša uloga u javnosti, javni bilježnici prije svega štite interese javnog poretka, ali pružaju i zaštitu ugroženim i socijalno osjetljivim skupinama. Pri tome ne mislimo na opće prihvaćeno stajalište da bi sustav trebao štititi dužnike i poticati neuredno izvršavanje svojih obveza već upravo suprotno", priopćila je HJK.

"Budući da HRT zbog neplaćanja pretplate, prema navodima samog predlagatelja zakona, godišnje pokreće ovrhe protiv oko 100.000 fizičkih i pravnih osoba, u ukupno 180.000 ovrha, samo na njihovom adresiranju treba raditi nekoliko desetaka ljudi, a bez obrazložene financijske analize ima li Hrvatska radiotelevizija za predloženi postupak odgovarajući kadar – pravnike i administrativno osoblje, računalne programe te nužna sredstva, upitna je i stvarna ušteda ili smanjenje troška, koje najavljuju u Mostu. Ne zaboravimo da će u slučaju ulaganja prigovora, HRT i u budućnosti morati koristiti usluge vanjskih pravnih stručnjaka", stoji u priopćenju.

HJK odbacuje i tvrdnje da su troškovi postupaka u konačnici padali na teret obveznika plaćanja mjesečne pristojbe HRT-a, navodeći da su, upravo suprotno, padali su na teret dužnika.

"Ne tvrdimo da su sva rješenja Ovršnog zakona najbolja, ali bi upravo predloženim generiranjem postupka unutar same televizijske kuće teret troška pao na obveznike mjesečne pristojbe ili na teret poreznih obveznika (kroz dodatna zapošljavanja, povećanje troška dostave, formiranja spisa i sl.)", navode u priopćenju.Facebook komentari

hr Tue Oct 18 2016 17:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5809ba6f1eea8f0a718b4602/80
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

HDZ za izbore potrošio 3,16 milijuna kuna više nego je uprihodovao

Po dosad objavljenim izbornim troškovima, najviše je novca u izbornoj kampanji potrošio Most (2,2 milijuna)

 HDZ je u kampanji za prošle izvanredne parlamentarne izbore potrošio 3,16 milijuna kuna više nego je uprihodovao, stoji u HDZ-ovu Financijskom izvještaju o financiranju izborne promidžbe za izbore za zastupnike u Hrvatski sabor 11. rujna.

 HDZ je u ponedjeljak, sukladno Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, na svojim mrežnim stranicama objavio da su prihodi financiranja izborne promidžbe ukupno iznosili 10,409.165 kuna, od čega je 7,156.165 kuna bilo od donacija, a 3,253 milijuna iz vlastitih sredstava. Pritom je evidentirano 938 donacija od fizičkih i pravnih osoba. 

 Rashodi su iznosili 13.569.851 kuna i bili su za 2.016.354 kuna manji nego za prošle parlamentarne izbore u studenome 2015. godine. U HDZ-u navode kako će manjak prihoda od ukupno 3.160.685 kuna biti podmiren iz naknade troškova izborne promidžbe na ime osvojenih zastupničkih mandata.

 Inače, HDZ za sada prednjači po izbornim troškovima, dobivenim donacijama i ostvarenoj razlici između prihoda i manjka, no za konačan zaključak treba pričekati da svoja izvješća s rokom do srijede, 26. listopada u ponoć, javno objave i Narodna koalicija, Koalicija za premijera zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te koalicija Jedina opcija koju je vodio Živi zid.

 Po dosad objavljenim izbornim troškovima, najviše je novca u izbornoj kampanji potrošio Most (2,2 milijuna), a slijede IDS (965 tisuća kuna), koalicija HDSSB-a i Konzervativaca (840 tisuća), Laburisti (676 tisuća), SDSS (443 tisuće).

Facebook komentari

hr Mon Oct 24 2016 19:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5720e2380890d205028b459d/80
Foto: Miroslav Lelas

U srijedu u Spaladium Areni počinje 20. međunarodni sajam Saso

Ove godine na sajmu će nastupiti izlagači iz Slovenije, Mađarske, Njemačke, Austrije, Srbije i Hrvatske, a predstavit će 620 različitih brendova

Ovogodišnji, 20. međunarodni sajam Saso, održat će se u Spaladium Areni od 26. do 29. listopada. Riječ je o najznačajnijem gospodarskom skupu u regiji, a ove godine na Sasu će se predstaviti izlagači iz šest europskih zemalja koji će predstaviti ukupno 620 brendova. Osim devet specijaliziranih sajmova, u sklopu ovogodišnjeg Sasa održat će se pet stručnih konferencija, gospodarski susreti B2B i radionice za obrtnike. Nastupit će više od sto izlagača iz Slovenije, Mađarske, Njemačke, Austrije, Srbije i Hrvatske.

Sanja Vuković Veić, direktorica tvrtke Sajam Split koja je prije 20 godina na Žnjanu pokrenula prvi ovakav sajam, kaže kako je zajednička nit koja povezuje sve sajmove od početka mogućnost da svi izlagači nađu partnere u Splitu i naprave iskorak na tržištu.

- Mislim da bi našim sugrađanima, između ostalog, bilo zanimljivo doći na sajam zato što mogu doznati kako doći do bespovratnih sredstava pri energetskoj obnovi stambenih zgrada jer će stručnjaci iz Ministarstva graditeljstva prezentirati novi natječaj. Naši izlagači su se pobrinuli za brojne i vrijedne nagrade kao što su grafički tablet, UPS za kućanstva i urede, set za liječenje, bušilice, kao i idejno rješenje kako preurediti stan. Dovoljno je sa Saso selfijem doći po nagradu - najavila je Vuković Veić. 

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i EU integracije, Anđelko Katavić, pohvalio se kako su u zadnje tri godine sufinancirali 283 projekta te da trenutno sudjeluju u financiranju projekta koji bi poduzetnicima trebao pomoći da svoje proizvode plasiraju na tržište.

Ela Žižić, pročelnica gradske Službe za gospodarstvo, turizam, međunarodne i europske fondove, za ovaj je sajam rekla kako je postao simbol okupljanja poslovne industrije. Najavila je da će Grad i ove godine biti sudionik na konferencijama te dodala kako oni smatraju da sajamska industrija značajno utječe na turizam i punjenje turističkih kapaciteta izvan sezone.

Na ovogodišnjem Sasu Hrvatska gospodarska komora suorganizator je i sudionik na 9. Danima građevinara na kojima će održati Okrugli stol na temu "Nedostatak radne snage - prilike i mogućnosti rješavanja hrvatskog paradoksa". 

- Također, na 13. Danima arhitekata sudjelujemo u okruglom stolu na temu "Novi turizam i prostori grada Splita - zamke i mogućnosti", 11. Energetskom summitu, te sjednici Grupacije održavanja čistoće - rekao je Rade Maršić, voditelj odsjeka za promet i veze, te graditeljstvo i komunalno gospodarstvo Županijske gospodarske komore. 

Saso obuhvaća niz međunarodnih specijaliziranih sajmova: Sajam graditeljstva, Sajam drvne industrije, Sajam metalne industrije, Sajam alata, strojeva i opreme, Sajam obrtništva, male privrede i poduzetništva i SEKO-Sajam ekologije. Održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita.

Facebook komentari

hr Mon Oct 24 2016 18:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5807d9d01eea8fff6c8b457e/80
Foto: Tomislav Krišto / CROPIX

U utorak u 11 sati u Banskim dvorima sastanak premijera Plenkovića i svih ministara

Može se očekivati i da će ministri na sutrašnjem sastanku premijeru Plenkoviću iznijeti podatke o stanju u svojim resorima

Premijer Andrej Plenković u utorak će u Vladi održati prvi sastanak sa svim ministrima svoje Vlade nakon njezina potvrđivanja u Hrvatskom saboru, a početak je sastanka u 11 sati, doznaje Hina u ponedjeljak u Banskim dvorima.

Održavanje sastanka najavio je Plenković u ponedjeljak ujutro u izjavi novinarima pri dolasku, prvoga radnog dana, u Banske dvore. Rekao je i da će najprije krenuti s organizacijskim aspektom rada Vlade, potom pripremom prve vladine sjednice za četvrtak, a najavio je i vrlo skoro pripremu proračuna za 2017. godinu.

- Danas krećemo s poslom, najprije organizacijski aspekt rada Vlade, samog ureda Vlade, nakon toga konzultacije s ministrima, priprema za prvu sjednicu Vlade u četvrtak - rekao je Plenković. Potvrdio je i da će već na prvoj sjednici Vlade imenovati predstojnika Ureda Vlade te da će ovoga tjedna riješiti sve što je ključno i bitno za sastavljanje Vladinog tima.

Može se očekivati i da će ministri na sutrašnjem sastanku premijeru Plenkoviću iznijeti podatke o stanju u svojim resorima.

Facebook komentari

hr Mon Oct 24 2016 18:26:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/580e2af91eea8f3c7d8b45cf/80
Foto: Facebook

Državni službenici u Omišu dnevno rade svega tri i pol sata

Pogledajte radno vrijeme Općinskog suda - zemljišnoknjižnog odjela u Omišu
Internetom kruži fotografija radnog vremena Općinskog suda - zemljišnoknjižnog odjela u Omišu.

Ovi državni službenici bi trebali raditi od ponedjeljka do petka, no stranke primaju 
samo ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom od 8 do 10.30 te od 12 do 13 sati, sveukupno 3 i pol sata. Odvjetnici imaju na raspolaganju termine utorkom i četvrtkom od 12 do 13 sati, čak 1 sat. 

A srijeda i petak? Izgleda da tada ne rade. 

Facebook komentari

hr Mon Oct 24 2016 17:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .