Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5f82b89f6f52df040c8b4664/80

Zoričić i Blažević složni: 'Palmina Piplović treba ponovno dobiti ime vrtića, to je civilizacijsko pitanje!'

Gradsko vijeće bi trebalo, tvrdi, predložiti vrtiću Tamarin da statutom promijeni ime.

Ante Zoričić i Tonći Blažević, splitski gradski vijećnici iz redova Popravi grad i HSLS-a složili su se kako bi se trebalo vratiti ime vrtića u čast Palmine Piplović koja je jučer dobila i grafit u centru Splita.

- To je čin sjećanja na hrabrost splitske mladosti koja traje 76 godina i nepravde koja vrišti i poziva da već jednom stanemo sa kalkulacijama i podjelama i to napravimo, ako je moguće, zajedno, kažu Blažević i Zoričić. 

- Nitko razuman ne može naći protuargument težnji potomaka i štovatelja Palmine Piplović da se vrtić za čiju je izgradnju obitelj darovala zemlju ponovno zove njezinim imenom. To su odavno mogli i trebali odlučiti naši prethodnici, ali nisu. Zašto? Jer prijepore stvara iracionalan strah splitskih političkih struktura da će se činom ispravljanja ove nepravde ideološki svrstati tamo gdje ne žele biti, što je u potpunosti krivo. 

Nedostatak hrabrosti, sitno kalkulanstvo i proračunatost je ono što u ovom trenutku čini razliku između Palmine Piplović i nas koji imamo priliku donijeti ovu odluku. Osim ako se ne izdignemo iznad toga i pokažemo čovječnost i poštovanje prema žrtvi ove mlade djevojke čija sudbina upravo zbog nepotrebnog oduzimanja imena vrtića i nepoštovanje volje njezine obitelji toliko godina poslije dira i zaokuplja mnoge naše sugrađane i stvara među nama razdor, kaže Zoričić. 

Gradsko vijeće bi trebalo, tvrdi, predložiti vrtiću Tamarin da statutom promijeni ime.

- Sporiji način je da Gradsko vijeće pristupi izmjeni statuta dječjih vrtića i u isti uključi odredbu kojim se ovlašćuje Gradsko vijeće inicirati i provoditi sve pravne radnje koje ima i upravno vijeće. 

Ukoliko to u međuvremenu ne napravi sama gradska vlast na sljedećoj radnoj sjednici predložiti ću donošenje ovih odluka kroz zasebnu točku dnevnog reda. Molim Vas da me svojim potpisom podržite u tome, zaključuje Ante Zoričić.

hr Sun Oct 11 2020 09:47:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f1ff1dedaf72d6d488b4568/80

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije: Evo što vam je činiti ako imate pozitivan test na koronu ili ste bliski kontakt

Nažalost, u posljednje vrijeme, zbog velikog broja pozitivnih testova, epidemiološka služba ne stiže pozvati sve pozitivne osobe na vrijeme, poručuju iz Zavoda
Posljednjih dana Splitsko-dalmatinska županija bilježi izraziti porast oboljelih od bolesti COVID-19. 

Što vam je činiti ako imate pozitivan test na koronavirus ili ste kontakt zaražene osobe, priopćili su iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Epidemiološka služba Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ulaže ogromne napore da na vrijeme obavijesti sve pozitivne osobe i prikupi podatke o njihovim kontaktima kojima je potrebno žurno odrediti mjere samoizolacije kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze.

Nažalost, u posljednje vrijeme, zbog velikog broja pozitivnih testova, epidemiološka služba ne stiže pozvati sve pozitivne osobe na vrijeme.

Najnovijom odlukom Ministarstva zdravstva obiteljski liječnici također su ovlašteni donijeti odluke o mjerama izolacije oboljelih i samoizolacije kontakata.

Stoga se mole svi naši sugrađani koji su se testirali da obvezno ostanu u kući do pristizanja rezultata testiranja.

U slučaju pozitivnog nalaza PCR testa potrebno je HITNO SE JAVTI SVOM NADLEŽNOM LIJEČNIKU OBITELJSKE MEDICINE.

Osobe s pozitivnim testom na COVID-19 obvezne su obavijestiti svoje bliske kontakte s kojima su bili zadnjih 48 sati prije pojave simptoma bolesti zbog mogućnosti prijenosa zaraze.

(Napomena:Ukoliko pozitivna osoba nema simptome računa se 48 sati prije testiranja).

Bliski kontakti su obvezni odmah se izolirati i nazvati svog nadležnog liječnika obiteljske medicine koji će ih evidentirati u sustav i odrediti im mjere samoizolacije.

Apeliramo na pomoć, solidarnost i odgovornost svih građana, jer se jedino tako može zaustaviti daljnje širenje epidemije.  

Zahvaljujemo svim građanima na strpljenju i dosadašnjem poštivanju preporučenih mjera za suzbijanje širenja virusa te podsjećamo na one osnove – pravilno nošenje zaštitnih maski, održavanje fizičkog razmaka te učestalo pranje ruku i dezinfekciju, poručili su iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.


hr Fri Oct 30 2020 13:39:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ede66a26f2ab8275d8b4599/80
Foto: D.N.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji danas 343 nova slučaja: Preminula žena, sedam osoba na respiratoru

Preminula žena je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1082 obrađena testa danas su 343 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na COVID infekciju.

Od ukupnog broja novooboljelih 134 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.
Ukupno 1888 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju nalazi se 70 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 7 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je ženska osoba stara 93 godine. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.
hr Fri Oct 30 2020 12:18:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f9bf4dc6f52dfb72b8b4570/80

Luka Brčić: 'Spaladium Arena nije solucija, ali ništa ne isključujemo!', Julije Meštrović: 'Spremamo se za sve moguće scenarije!'

Luka Brčić je ponovio kako Torcida nije prijavila skup, ali i kako oni kao Stožer nisu mogli reagirati da sankcioniraju nepoštivanje epidemioloških mjera.
Julije Meštrović, ravnatelj splitskog KBC-a kazao je kako se treba racionalno koristiti sve stacionarne kapacitete, ali i kako je svjestan situacije u županiji.
- Razgovaramo o situaciji i pripremamo se za moguće okolnosti i scenarije. Naš cilj je da upotrijebimo sve naše stacionarne kapacitete naših ustanova da održimo naš sustav da funkionira u cijelosti i pruža zdravtvenu uslugu svima. Sve ovisi o tome koliko ćemo imati bolesnih, koliko će biti zaraženih - rekao je Meštrović.

- Mi možemo u Splitu primiti 148 bolesnika u dijelu koji je rezerviran za bolesnike s koronavirusom. Naravno da bismo mi morali reagirati prije nego što primimo 148. Prema tome pratit ćemo što se događa, brojeve, trendove i na vrijeme reagirati - dodao je Meštrović.

Klinička slika u drugom valu koronavirusa je ista kao u prvom, ali je u prvom valu bilo više onih starije životne dobi.  

- Trenutno situacija u KBC-u Split nije alarmantna. Pod kontrolom je. Hospitalizirano je 70 pacijenata, no ne možemo garantirati što će se dogoditi za pet dana. Sazvali smo sastanak da vidimo na koji način možemo skoristiti sve kapacitete. Teško je pronaći rezervne snage, ali ovo je iznimno vrijeme. Sve kapacitete iskoristiti, sve ljudske, znamo da smo pozvali i umirovljenike, angažiraju se i studenti da ne bi došli u puno težu situaciju - rekao je Luka Brčić, načelnik Stožera splitsko-dalmatinskog.

Brčića su upitali o Spaladium Areni.
-  Spaladium Arena je posao koji se može napraviti u 24 sata. Iz ovog što smo danas razgovarali to zasad nije solucija. Iscrpit ćemo sve partikularne mogućnosti prije. Ne isključujemo ništa, ali zasad nije solucija. Broj je nažalost u stalnom porastu, ali broj će nažalost i dalje rasti - kazao je čelnik Splitsko-dalmatinskog Stožera civilne zaštite.

Luka Brčić je ponovio kako Torcida nije prijavila skup, ali i kako oni kao Stožer nisu mogli reagirati da sankcioniraju nepoštivanje epidemioloških mjera.
hr Fri Oct 30 2020 12:08:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f9beef76f52df742a8b45e4/80

Domagoj Maroević odustao od bitke za splitski HDZ! Škorić i dalje važe hoće li se suprostaviti Vici Mihanoviću

Razlika između Škorića i Mihanovića je ta što je dosadašnji predsjednik splitskog ogranka HDZ-a izgubio podršku Plenkovića nakon što je vagao u unutarstranačkom izboru između Plenkovića i Kovača.

Domagoj Maroević ispada iz bitke za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a, vijest je to koja je odjeknula na kraju radnog tjedna. Prvo ime u izborima za šefa splitskog HDZ tako je postao Vice Mihanović, ravnatelj Lučke uprave Split koji za kandidaturu mora skupiti tek 156 potpisa članstva. Mihanović je spreman preuzeti i poziciju splitskog gradonačelnika.

Najveći je posao u cijeloj priči ponovno odigrao Ante Sanader koji je, po neslužbenim informacijama, dok se Maroević premišljao, u suradnji s Antom Mihanovićem Maroeviću preoteo temeljne ogranke stranke pa se, uzdanica Andreja Plenkovića, zahvalila na nastojanjima da se konačno smire strasti i 'zakopaju ratne sjekire' u gradskoj organizaciji.

Nepoznata je pozicija Petra Škorića koji će, po svemu sudeći, u izborni boj protiv Mihanovića sagledamo li činjenicu kako je podržavao Maroevića i kako je bio spreman preuzeti i mjesto potpredsjednika ogranka. Njegova odluka bit će poznata u narednih nekoliko dana, kada će se i službeno početi prikupljati potpisi za kandidate.

Razlika između Škorića i Mihanovića je ta što je dosadašnji predsjednik splitskog ogranka HDZ-a izgubio podršku Plenkovića nakon što je vagao u unutarstranačkom izboru između Plenkovića i Kovača. Ta činjenica bi baš mogla biti presudna u Škorićevom nastojanju da dobije i treći mandat na čelu gradske organizacije.

hr Fri Oct 30 2020 11:46:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .