Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed4931c6f2ab8c64d8b4568/80

Aladrović najavio: 'Nastavit ćemo mjere za određene segmente gospodarstva. Brzo ćemo se dogovoriti s poslodavcima'

U RTL-u Danas gostovao je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović

Koronakriza je nokautirala gospodarstvo, a hrvatski BDP u drugom je tromjesečju pao rekordnih 15,1 posto.

Na pitanje kako će se pad od 15,1 posto odraziti na resor koji on vodi i trebaju li se ljudi bojati otpuštanja, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović je kazao da je ovaj pad koji nam se dogodio prvi puta u dugo vremena. 

- Činjenica je da smo taj iznos otprilike i očekivali i kalkulirali sa ovom razinom pada BDP-a i nije nas iznenadio s te strane. S druge strane, tržište radne snage je dobro odolilo ovoj krizi. Podaci stagniraju od početka krize, odnosno, broj zaposlenih je nešto veći nego početkom krize. - rekao je Aladrović za RTL.

Na opasku da je to zbog mjera koje sada prestaju, Aladrović je odgovorio “ne bih rekao”. 

- Ne bih se složio da mjere prestaju. Jedan dio mjera imamo aktiviran do kraja kolovoza. Za određene segmente ćemo sigurno nastaviti mjere. U vrlo kratkom vremenu ćemo se dogovoriti sa poslodavcima u kojem obujmu i na koji način. A mjere za skraćivanje radnog vremena traju do kraja godine. - kazao je Aladrović.

Nije želio otkriti okvir za te mjere. 

- Sjest ćemo još s poslodavcima i izbrusiti, odnosno vidjeti njihova stajališta. S određenima već jesmo, s nekim drugima hoćemo. Bitno je da tu, kao i dosad nađemo konsenzus s poslodavcima. Naši poslodavci su se u ovoj krizi, naravno uz pomoć države, pokazali dosta otpornima. Dočekali smo je puno spremnijima nego krizu 2008. godine. Iz toga možemo provući nekakav optimizam za budućnost i za treći i četvrti kvartal koji nam slijede. - kazao je.

Je li potpuno zatvaranje bio pravi izbor?

Odgovorio je i na pitanje smatra li da je potpuno zatvaranje gospodarstva bio pravi izbor. 

- Ono se može dovesti u korelaciju s ovim podacima. Kada vidimo zemlje koje imaju intenzivniji pad gospodarstva od nas, to su zemlje koje su imale jači lockdown i više su ovisne o uslužnom sektoru kao što smo i mi. Epidemiološka situacija tada nam nije ostavljala puno izbora i mi smo se odlučili u tom trenutku za zdravlje. Za ljude na prvom, a ekonomiju na drugom mjestu. No, to razdoblje je iza nas. Razdoblje koje nam slijedi će nam omogućiti nekakav smanjeni pad do kraja godine, a mi očekujemo u idućoj godini i rast BDP-a i gospodarstva u cjelini. - rekao je Aladrović i dodao to zatvaranje ne može biti izlika za neki buduće slabije kretanje gospodarstva.

Kada ćemo izaći iz krize? 

Ove godine je procijenjen pad BDP-a od 9,4 posto na godišnjoj razini. Ministar je odgovorio na pitanje kada možemo očekivati da se vratimo na razinu iz 2019. godine. 

- Kada pogledamo kako je procijenjen pad, u prvom planu konvergencije smo iznijeli te procjene na 9,4 posto, i s obzirom na strukturu kako smo došli do tih 9,4 posto, sada procjene govore da će biti manji pad. - kazao je Aladrović te dodao da je turizam pokazao bolje rezultate nego se očekivalo.

- Rast sljedeće godine koji je planiran je 6,4 posto. Ako pad ove godine bude manji, a rast na tim razinama, onda možemo očekivati, ne u 2021., ali u 2022. da ćemo se u apsolutnim brojkama iznosima vratiti na stanje prije krize. - kazao je i dodao da još nema nove procjene pada BDP-a.

- Vrlo brzo ćemo izaći s revidiranim procjenama koje će biti niže nego što je bila procjena u prvom trenutku. - rekao je.

Imamo li projekte za povlačenje EU novca?

Na pitanje ima li Hrvatska spremne projekte za iskorištavanje 22 milijarde eura iz EU fondova ministar je kazao da ima te naglasio da su imali već nekoliko sastanaka u Vladi nakon godišnjih odmora koji su se odnosili na projekte.

- Mi projekata imamo. Ono što je sada izazov pred nama i ono što će odlučiti u kojem smjeru će se kretati gospodarstvo je kako ćemo prioretizirati te projekte. Smatramo da trebamo ići više prema jačanju onih izvrsnim na tržištu i više prema jačanju privatnog sektora koji može u što kraćem vremenu generirati što više dodane vrijednosti.  Zadatak pred nama je na koji način najbolje iskoristiti ova sredstva, a ne imamo li dovoljno projekata. Projekata sigurno imamo dovoljno samo ih trebamo u što kraćem vremenu provesti i provesti one koji mogu generirati rast. - kazao je Aladrović.

Kako poboljšati poduzetničku klimu i smanjiti troškove?

Najavio je izmjene Zakona o radu i reformu javne uprave, restrikciju određenih parafiskalnih nameta. “To je sve ono što čini poslovnu klimu boljnom, kvalitetnijom i što čini poduzetničku klimu privlačnijom u Hrvatskoj”, kazao je Aladrović i dodao kako za to nemaju puno vremena.

Na pitanju je li došlo vrijeme za prave rezove u javnoj upravi i na rashodovnoj strani proračuna, kazao je da su imali već dva rebalansa proračuna u kojima su rezali troškove. 

- Sigurno je to nešto što će biti i dalje pred nama. No, jako je bitno da tu odvojimo one rezove koje možemo u nekom kratkom periodu preboliti tako da ne utječu na gospodarstvo. Vidjelo se da je javna potrošnja, kada se gleda struktura BDP-a, i u prvom i u drugom kvartalu, činila oslonac. U sljedećem vremenu ćemo se više morati prebaciti na bruto investicije, izvoz i osobnu potrošnju, a javnu potrošnju držati u okvirima koji će biti u smislu gospodarskog napretka. - kazao je za RTL.

hr Fri Aug 28 2020 21:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f6fa487daf72d22a88b45ce/80

VIDEO UBOD S HVARA Obitelj je normalno šetala obalom dok ih nije odnio val

Priroda je ponovno dokazala svoju veličinu i moć.
Subota je nalikovala jednom od dana veljače. Prevrtljivo vrijeme, izmjena sunčanih i oblačnih razdoblja te grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom vidjelo se u razmaku od nekoliko sati.
Priroda je ponovno dokazala svoju veličinu i moć pa je prouzrokovala brojne probleme na kopnu, a posebice na moru jer je jak vjetar 'privezao' i brojne linije pomorskog prometa.

Ranije smo izvještavali kako je s nevremenom pala i temperatura, negdje i u dvoznamenkastim vrijednostima, a česte su pojave bile i pijavice na moru.

Zanimljiv video ubod poslao nam je naš čitatelj s otoka Hvara. Ispod poznate vile Kovač, gdje odsjedaju i predsjednici, šetala je jedna obitelj kada je, uslijed nevremena, naišao val i u potpunosti ih prekrio.hr Sat Sep 26 2020 22:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/583972851eea8fdbf28b45fb/80
Foto: Facebook

Ostojić nakon izbornog fijaska: "Hvala svima, drugarstvo nema cijene!"

U Splitu, Kolar je doslovno pomeo Ranka Ostojića koji je dobio tek 61 glas

SDP-ovci danas biraju novo vodstvo. Sve je veća vjerojatnost da će biti drugog kruga u kojeg ulaze Peđa Grbin i Željko Kolar. 

U Splitu, Kolar je doslovno pomeo Ranka Ostojića koji je dobio tek 61 glas. 

Nakon ovog izbornog fijaska, Ostojić se oglasio putem Facebook-a. 

- Gospodo moja draga, Vi ča gledate na me svisoka, Priznajen da crjeno pišen, I ne samo to gospodo, Vengo otkako za sebe znan, Ja van i crjeno dišen, I samo san jedan, Obišni mali čovik, Ča u vene nima plava zrnca, Jerbo je crjena i moja, Od roditeja dana krivca! 

Hvala svima, drugarstvo nema cijene! - napisao je.

hr Sat Sep 26 2020 21:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e58b52329111ce4568b45fe/80

Obilna kiša, tuča, pijavice i nevere obilježit će nedjelju, kasni subotnji sati donijeli prve pahulje na Dinari

Lokalno će na Jadranu biti obilnije kiše u nedjelju, bit će i tuče, pijavica na moru i nevera.

Dok se jedna ciklona premještala preko Jadrana, prognostičke karte već su nagovještavale novu. Pogoršanje u svim krajevima će doći u nedjelju, a uoči nedjelje, u kasnim satima subote, na najvišim vrhovima Dinare pao je snijeg. 

Već smo javljali kako su prve pahulje na Biokovu zabilježene oko podneva, a točnim su se pokazale i najave kako će baš u noći sa subote na nedjelju doći do novog iznenađenja. Kako drugačije nazvati promjenu vremena koja je u nekoliko dana, laički rečeno, stanovništvo 'izvukla' iz kratkih rukava i 'obukla' u debele jakne.

Lokalno će na Jadranu biti obilnije kiše u nedjelju, bit će i tuče, pijavica na moru i nevera.

Duž obale zapuhat će vrlo jako jugo, a nastavak promjenjivih epizoda dolazi već na početku novog tjedna.hr Sat Sep 26 2020 21:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59082086b473984e688b4633/80
Foto: CROPIX

SDP bira vodstvo: U Splitu Ostojić doživio fijasko, najviše glasova dobio Željko Kolar

Osim novog predsjednika, SDP-ovci biraju i 17 članova predsjedništva i 103 člana glavnog odbora

SDP-ovci su danas do 19 sati birali nasljednicu ili nasljednika Davora Bernardića. Osim novog predsjednika, biraju i 17 članova predsjedništva i 103 člana glavnog odbora.

Prema neslužbenim rezultatima, u Splitu je Ranko Ostojić doživio fijasko sa 61 glasom, a SDP u Gradu pod Marjanom je inače njegova matična organizacija. Naime, tu je pobijedio Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan, s 258 glasova!

Siniša Hajdaš Dončić rekao je za 24sata kako smatra da se predsjednik stranke neće odabrati večeras, već da će u drugi krug ići Peđa Grbin i Željko Kolar. 

- Kolega Grbin, prema prvim podacima koje imamo, vodi u svim velikim gradovima osim u Splitu. A u drugima vode kolega Ranko ili kolega Kolar, ali mislim da Kolar ima veće šanse za drugi krug - poručio je Hajdaš Dončić. 


hr Sat Sep 26 2020 20:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .