Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5f971c8f6f52df4c228b466e/80

"Potrebno je iskoristiti potencijale za jaču suradnju Splitsko-dalmatinske županije i Kanade"

Kanadski veleposlanik u nastupnom posjetu HGK – Županijskoj komori Split

Predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš primio je danas u nastupni posjet veleposlanika Kanade u RH Nj. E. Alana Bowmana

Na sastanku je bilo riječi o mogućnostima intenziviranja gospodarskih odnosa Splitsko-dalmatinske županije i Kanade, prvenstveno vezano za Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum (CETA) između Kanade i Europske unije, koji je stupio na snagu prije tri godine. Nažalost, mogućnosti koje se pružaju CETA sporazumom još uvijek nisu u dovoljnoj mjeri iskorištene, a ciljana sektorska promocija Sporazuma doprinijela bi njihovoj većoj iskoristivosti, usuglasili su se sugovornici.

- Splitsko-dalmatinska županija pruža brojne mogućnosti investitorima, poduzetnicima i mladima. Imamo sveučilišne programe na engleskom jeziku u Splitu, a želja nam je da digitalni nomadi iz Kanade prepoznaju Splitsko-dalmatinsku županiju kao idealno mjesto u kojem žele živjeti i raditi. Potencijalni investitori imaju niz pogodnosti, a poduzetničke zone diljem županije su lokacije spremne za prihvat investitora. - rekao je Tomaš.

Robna razmjena između Splitsko-dalmatinske županije i Kanade nije velika, ali ona ipak kontinuirano raste. Prostora za rast ima i u turizmu te je tako prošle godine, iako su same brojke male, broj dolazaka kanadskih turista u Splitsko-dalmatinsku županiju povećan za 10 posto, a broj ostvarenih noćenja za 20 posto u odnosu na godinu prije. Stoga mogućnosti za intenziviranje gospodarskih odnosa ima, a po Tomaševim riječima upravo je jedna od uloga HGK da otvara vrata poduzetnicima, pruži im pomoć pri izlasku na strana tržišta te bude promotor hrvatskog gospodarstva u svijetu.

U razgovoru su se dotaknuli i teme poduzetništva žena i njihove veće zastupljenosti u upravljačkim tijelima tvrtki.

- Drago mi je čuti da HGK - Županijska komora Split ima u svom fokusu djelovanja poticanje razvoja poduzetništva žena jer se snažno zalažemo i podržavamo veću zastupljenost žena u upravljačkim tijelima tvrtki. Veća zastupljenost žena izravno je povezana s boljim rezultatima poslovanja. Također, planiramo organizirati i događaj o ženama u znanosti, jer znamo da i Hrvatska i Kanada imaju stručnjake koji daju značajan doprinos u razvoju znanosti, a što je posljednjih mjeseci itekako aktualno. - naglasio je veleposlanik Bowman. 

Na sastanku je zaključeno da će se u nadolazećim mjesecima danas uspostavljeni kontakt i razgovor o otvorenim temama nastaviti, kako bi se pripremile aktivnosti od zajedničkog interesa koje će se provoditi nakon što to situacija s COVID-19 epidemijom dopusti. Jedna od planiranih aktivnosti veleposlanika je i uspostava kontakata s ključnim županijskim tvrtkama, kako bi im se približio sporazum CETA, ali i kako bi ujedno imao priliku više saznati i naučiti o hrvatskoj poslovnoj izvrsnosti.

hr Mon Oct 26 2020 19:59:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5721bd4c0890d28e008b4729/80

Objavljena dugoročna prognoza za zime, evo kakvo nas vrijeme očekuje

Sezonska prognoza za zimu u skladu je s prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Europu (SEECOF) te Klimatskog foruma za područje Mediterana i sjeverne Afrike

Oblačno, tmurno i maglovito vrijeme proteklih dana te moguć snijeg u dane vikenda (ali i sljedeći tjedan) u unutrašnjosti su nas već na neki način uveli u zimski ugođaj i novo godišnje doba. I dok su nam i vremenske, ali i druge prilike veći dio ove godine bile neobične, ponekad i teško podnošljive, možemo se nadati da nam zima donosi bolje dane. - navodi Državni hidrometeorološki zavod u svojoj dugoročnoj vremenskoj prognozi za ovu zimu.

- Prema dostupnom prognostičkom materijalu koji se koristi u Službi za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a dugoročna prognoza za zimu (klimatološki početak zime je 1. 12., a astronomski 21. 12. 2020. u 11:02 SEV), gledajući sezonu u cjelini, ukazuje na veliku vjerojatnost pozitivnog odstupanja temperature od višegodišnjeg srednjaka, dakle na još jednu iznadprosječno toplu zimu. Međutim, to ne znači da tijekom zime neće biti razdoblja s temperaturom oko prosjeka, a uz prodore hladnog zraka, temperatura u kraćem vremenskom razdoblju može biti i osjetno niža od uobičajene. Već će prvi dani prosinca donijeti hladnije vrijeme od prosjeka. - najavljuju iz DHMZ-a.

- Prognoza količine oborine na sezonskoj skali mnogo je složenija od prognoze temperature, pa je i njezina pouzdanost za dulje vremensko razdoblje manja. Što se ove zime tiče, nema izraženog signala za veće odstupanje količine oborine od višegodišnjeg prosjeka pa uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze možemo reći da je izgledna količina oborine oko uobičajene ili manja od toga. Međutim, gledajući na mjesečnoj skali, prema prognoziranoj prevladavajućoj sinoptičkoj situaciji, postoji vjerojatnost za količinu oborine veću od uobičajene u prosincu. Pritom treba naglasiti da se u hladnom dijelu godine u dugoročnim prognozama ne može precizirati tip oborine (kiša, snijeg, susnježica, kiša koja se smrzava na tlu...). Isto tako valja imati na umu da se u nastavku sezone mogu izmjenjivati razdoblja s manjkom oborine s kraćim razdobljima kada je lokalno moguća izraženija oborina, dakle obilnija kiša ili snijeg. - navode.

- Na kraju treba naglasiti da uz informacije koje nam donosi sezonska prognoza, svakako valja pratiti i vremenska izvješća i upozorenja koja se odnose na kraće razdoblje, osobito kada su u pitanju vremenski ekstremi, kao što su obilne količine oborine te nagla zahladnjenja.

Sezonska prognoza za zimu u skladu je s prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Europu (SEECOF) te Klimatskog foruma za područje Mediterana i sjeverne Afrike.

hr Sat Nov 28 2020 17:06:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e79e54329111c12a98b4588/80
Foto: Pixabay

U Šibensko-kninskoj županiji 107 novih slučajeva, četiri osobe na respiratoru

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije su 743 osobe.
U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije zabilježeno je 107 novih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. 

Trenutno je 328 aktivnih slučajeva oboljenja. U šibenskoj bolnici liječi se 30 pacijenata, od kojih je četiri na respiratoru. 

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije su 743 osobe. 

U protekla 24 sata uzorkovano je 320 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.
hr Sat Nov 28 2020 14:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/533fbe32179942fc1d7303ae/80

Splitska policija utvrdila čak 30 kršenja strožih mjera: 'U nekoliko objekata bilo je više od dvadeset osoba!'

Ipak, tijekom postupanja nije bilo značajnih negativnih sigurnosnih događaja.
Pooštravanje mjera koje je krenulo u ponoć donijelo je i mnogo posla za splitsku policiju koja je sinoć bila u obilascima objekata. Napravljene su 242 provjere, a u njih trideset utvrđeno je kršenje radnog vremena, točnije objekti su radili van propisanog roka.

- U objektima je zatečeno nekoliko osoba, a u tek njih par bilo je više od dvadeset osoba o čemu ćemo izvijestiti lokalni Stožer - kazali su iz splitske policije.

Ipak, tijekom postupanja nije bilo značajnih negativnih sigurnosnih događaja.hr Sat Nov 28 2020 14:07:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f995ae66f52df1a288b4568/80
Foto: DalmacijaNews

U Splitsko-dalmatinskoj županiji ponovno više od petsto novozaraženih, testiran je rekordan broj uzoraka!

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 70 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1309 obrađenih testova danas je 528 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 223, Hvara 5, Imotskog 9, Kaštela 51, Makarske 9, Omiša 38, Sinja 34, Solina 30, Starog Grada 6, Trilja 15, Trogira 11, Visa 1, Vrgorca 2, Vrlike 2, Bola 1, Baške Vode 1, Brela 1, Dicma 3, Dugog Rata 14, Dugopolja 3, Hrvaca 7, Jelse 5, Klisa 10, Lovreća 2, Marine 2, Milne 2, Muća 9, Nerežišća 2, Okruga 2, Otoka 4, Podgore 3, Podstrane 10, Postira 1, Prološca 1, Pučišća 1, Segeta 2, Šestanovca 2 i Šolte 1 osoba. 

Od ukupnog broja novooboljelih osoba 301 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 3017 osoba se nalazi u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 151 COVID pozitivna osoba u KBC-u Split dok se 19 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 70 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju. 

hr Sat Nov 28 2020 13:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .