Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/564b1fb0b118e1011e8b4a48/80

Penava: Obnovu vukovarskog vodotornja stopira žalba jednog od ponuđača

Na računu je 37 milijuna kuna, dovoljno za obnovu vukovarskog Vodotornja. Ponude za izvođača radova su otvorene, a među šest pristiglih izabrana je ona tvrtke Planum iz Vukovara. Kad će se krenuti s obnovom, ovisi o rješenju Državne komisije, kojoj se požalio netko od drugih izvođača koji su konkurirali na natječaj raspisan dan uoči prošloga Božića

- Morat ću podsjetiti Državnu komisiju da maksimalno budu ažurni te da dokument uzmu u hitnu proceduru jer se inače kod njih jedna žalba rješava mjesec do dva dana, a to nam uzima prilično vremena. Vjerujem kako će sve biti u redu - rekao je za tportal gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je zajedno s Gradom Vukovarom početkom prošle godine pokrenuo inicijativu obnove Vodotornja čijeg se pokroviteljstva prihvatila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, pod nazivom 'Vukovarski vodotoranj - simbol hrvatskog zajedništva'.

Procijenjena vrijednost naručenih radova iznosila je 19 milijuna kuna bez PDV-a. Najveću donaciju za obnovu vukovarskog simbola uplatila je hrvatska Vlada koja je na svojoj sjednici održanoj u tom gradu u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara donirala 18,5 miliju kuna. Najizdašnija među tvrtkama bila je, pak, Končar Elektroindustrija s doniranih 1,5 milijuna kuna čiji je predsjednik Uprave Darinko Bago takvu odluku objasnio kako Vukovar smatraju hrvatskom Masadom te da im nije bila namjera reklamirati se. Značajna svota novca, tumači Penava, uplatila je i hrvatska dijaspora, posebice iz Australije i Kanade.

- Obnova samog vodotornja bez popratnih sadržaja je 20 milijuna kuna, tolika je i ponuda koju smo prihvatili, bez PDV-a. Riječ je o radovima na samom vodotornju bez sadržaja uokolo njega poput dječjeg igrališta, sanitarnog čvora, parkirališta, ugostiteljskog objekta koji su potpuno novi, a čija se vrijednost procijenjuje na oko 5 do 6 milijuna kuna, također bez PDV-a - objašnjava prvi čovjek Vukovara.

Kada se s radovima počne, procjena je projektanata, oni će završiti u roku 16 mjeseci. Vukovarci se, pak, nadaju kako će Vodotoranj biti gotov do kraja 2018.

- Bog zna na što će se sve naletjeti kada se s radovima krene.

- On je takav kakav je, Bog zna na što će se sve naletjeti kada se krene s radovima jer on tamo 25 godina stoji nezaštićen. Nadamo se najboljem u svakom slučaju - kazuje Penava koji iščekuje rješenje Državne komisije na uloženu žalbu jednog od ponuđača radova:

- Naš odabir kao najpovoljnijeg je Planum. No, to još nije gotovo, vidjet ćemo što će se dogoditi. Prva idući ponuda nam je pet milijuna kuna skuplja zbog čega nam enormno raste cijena. Čekamo da Državna komisija da svoje konačno rješenje je li ovo u redu. Ako je sve dobro, kreće se odmah s radovima, a ako ne, vidjet ćemo što će naložiti - dodaje on.

Ostatak priče pročitajte OVDJE.

hr Tue Apr 18 2017 16:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/576a8e2fd84d64522d8b462b/80
Foto: Čitateljica Dalmacija Newsa

U Splitu nastao kolaps zbog nestanka struje i ugašenih semafora

Zbog nestanka struje nastao je prometni kolaps na ulicama.
Zbog užarene linije HEP-a pola grada je ostalo bez struje, a to je rezultiralo mnogim zbunjenim licima što u trgovačkim centrima, što u cestovnom prometu.

Na raskrižju Velebitske i Poljičke ulice nastala je prava prometna zbrka koja je paralizirala taj dio grada.

Više pogledajte na snimci koja je objavljena na Facebooku u sklopu stranice "Prometne zgode i nezgode"
hr Tue May 22 2018 23:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a75f6769e3133ea048b4587/80
Foto: Dica Čeline

Umjereni potres kod Sinja

Večeras oko 20 sati dogodio se potres nedaleko od Sinja javljaju iz Seizmološke službe RH.
Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su umjeren potres s epicentrom nedaleko Sinja. Magnituda potresa iznosila je 2.6 prema Richteru, a intenzitet u epicentru III-IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice.
hr Tue May 22 2018 23:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0430792af47f11008b4599/80
Foto: PIXABAY

Galebovi zadaju glavobolje građanima: Sve su agresivniji, a postoji i mogućnost zaraze

Gradovi na moru već se godinama bore s prekomjernim brojem galebova. Sve su agresivniji, često se zalijeću u ljude i "kradu" im hranu iz ruku.

Grad na moru nezamisliv je bez galebova. Sad već previše udomaćeni, napadaju bez straha.

Osim što iz kanti i kontejnera razbacuju smeće, svoja gnijezda savijaju na krovovima zgrada i kuća, a okupljaju se i na hotelskim bazenima gdje ostavljaju izmet.

Zbog odličnih uvjeta u kojima žive u gnijezdu se znaju naći i po četiri mlada, piše dnevnik.hr

Velika ptica sa snažnim kljunom, kažu stručnjaci, ne napada namjerno. Čini to da bi prehranila svoje leglo.

Metoda lažnih jaja

Zbog prekomjernog broja galebova Poreč koristi metodu podmetanja lažnih jaja.

"Nas zanima urbani prostor, mi ne diramo njihova prirodna staništa", govori ravnateljica ustanove Zdravi grad Poreč Nataša Basanić Čuš.

I ostali istarski obalni gradovi počeli su slijediti ovaj, zasad jedini učinkoviti primjer.

Opasnost od zaraze

Opasnost od zaraze zapravo i postoji. Galebovi se dominantno hrane na deponijima i okupe li se na nekom mjestu, primjerice bazenu hotela, u većoj koncentraciji, postoji opasnost da, ako su nosioci, zarazu prenesu i na ljude.

Galebovi kod nas nemaju prirodnog neprijatelja, a žive i do 35 godina i čitav su vijek reproduktivni. Da se eventualno bolesti ne bi širile prema ljudima, krajem ovog mjeseca stručni tim ovdje u Poreču dočekat će hrvatske ornitologe koji brinu o zaštiti ptica i uzimat će se uzorci izmeta i perja, a ptice će se prstenovati i pustiti na slobodu. Analize će pokazati čega su i jesu li uopće potencijalno nositelji.

hr Tue May 22 2018 17:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b041e692af47f0f008b4593/80
Foto: PIXABAY

Nastavljen pad nezaposlenosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Na području Splitsko-dalmatinske županije tijekom prošlog mjeseca nastavljen je pad nezaposlenosti, kako na mjesečnoj tako i na godišnjoj razini.

Kraj travnja u evidenciji nezaposlenosti na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje dočekalo je 26.672 građana naše županije, što je za 3.486 osoba ili 11,6 posto manje nego u ožujku. Osim na mjesečnoj, nastavljen je i pad na godišnjoj razini. U odnosu na travanj 2017. godine, nezaposlenost u Splitsko-dalmatinskoj županiji smanjena je za 17,7 posto.

Iz strukture nezaposlenosti izdvajamo 15.497 žena, 6.362 osobe mlađe od 30 godina te 4.714 visokoobrazovanih osoba.

Tijekom travnja na HZZ se novoprijavilo 1.698 osoba, od čega je njih 1.148 došlo iz radnog odnosa, piše ferata.hr

U istom razdoblju s HZZ-a su se odjavile 5.184 osobe, od čega njih 3.853 zbog zaposlenja, a ostali iz administrativnih razloga. Sezonski posao pronašlo je 2.309 osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije, dok je 40 osoba posao pronašlo u inozemstvu.

hr Tue May 22 2018 15:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .