Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5725a8a40890d2b1148b4691/80
Foto: Boris Kačan / www.kacan.com

Privatni iznajmljivači dobili milijun i pol kuna

Bespovratna sredstva koja je dodijelila Županija moraju se utrošiti u unaprijeđenje smještaja i ponude
Splitsko-dalmatinska županija podijelila je milijun i pol kuna bespovratnih sredstava osamdesetorici privatnih iznajmljivača za podizanje kvalitete turističke ponude. Dobili su između 15 i 30 tisuća kuna. Boris Grubišić Čabo iz Trilja dobio je 30.000 kuna za projekt terapijskog jahanja na svom obiteljskom gospodarstvu.

- Uzeli smo konje, napravili štale i pokrenuli priču, a sada idemo dalje s terapijskim jahanjem. Napravili smo i projekt Sportskog centra Arena iz rimskog doba u kojem će biti utakmice Dalmata i Rimljana, mislim da će to biti dosta interesantno za turiste – kaže Grubišić Čabo te dodaje da mu je ovo prva potpora koju je dobio.

- Naše gospodarstvo je staro 53 godine, a bavimo se unaprjeđenjem turizma kao sportska udruga, kao firma i obiteljsko gospodarstvo. Nama je ovo velika pomoć, dobili smo poticaj za daljnji rad i vjetar u leđa – opisuje Čabo.

Župan je naglasio kako imamo najbolje turističke rezultate u zadnjih 35 godina, ali kako su premalo iskorišteni potencijali Dalmatinske zagore.

- Od svih brojki i posjeta svega 1 posto otpada na posjete Zagori, a tu su ogromni potencijali. S istom mjerom nastavit ćemo i iduće godine. U gospodarskoj zoni u Dugopolju uskoro bi se trebao izgraditi Turistički informativni centar gdje bi turisti odmah po izlasku s autoputa mogli dobiti sve potrebne informacije. Počeli bi s gradnjom i ranije, ali su procedure duge. Javni natječaj je sada prošao uredu i očekujemo da će gradnja uskoro početi – rekao je Zlatko Ževrnja.

Stipe Čogelja, pročelnik županijskog Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, najavio je kako su u proračunu za 2017. godinu, koji bi se trebao usvojiti idući tjedan, planirana veća sredstva za one koji se bave turizmom, a žele se profesionalizirati, odnosno otvoriti obrt ili tvrtku.

- Potpore će se povećati za one koji će sklopiti ugovore i koji će surađivati s restoranima, malim obrtima, posebno proizvođačima autohtonih proizvoda. Nastavit ćemo i s daljnjom edukacijom malih iznajmljivača jer oni čine 70 posto ukupne ponude i osnovni cilj nam je da tu ponudu učinimo što kvalitetnijom i što boljom – zaključuje Čogelja.
hr Thu Dec 15 2016 15:33:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2a95592af47f153d8b4747/80

Zelena katedrala u Prološcu dobiva novo prometno okružje

Započeli su radovi na rekonstrukciji dijela županijske prometnice Proložac – Glavina na području Imotske krajine

Radi se o svojevrsnom prometnom “uskom grlu“ na području oko “Zelene katedrale“ koja je prometno vrlo frekventno područje. Taj dio prometnice će biti proširen, kao i postojeći most koji je na mjestima nagrižen patinom vremena. 

Ujedno, čitavo područje bit će omeđeno nogostupima. Ugovoren rok završetka radova je šest mjeseci, a investitor cijelog projekta je Županijska uprava za ceste. Vozači se pozivaju na oprez i poštivanje znakova prometne regulative.


hr Wed Jun 20 2018 19:57:16 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2a621e2af47f8a368b48bc/80

Splićani se pridružili prosvjedu protiv visine cijene goriva: Promet blokiran na sat vremena

Blokada je najavljena za vrijeme od 15.30 do 16.30 sati
U cijeloj Hrvatskoj krenula je blokada prometa zbog cijena goriva. Prosvjed je najavljen za vrijeme od 15.30 sati do 16.30 sati. Prosvjedu su se odazvali i Splićani. Tako je dio grada od bolnice do centra potpuno blokiran, a slična je situacija i na Poljičkoj cesti u suprotnom smjeru. 

Točno u 16.30 sati promet je dalje normalno krenuo...

Pogledajte u našoj fotogaleriji kako je to izgledalo. 
hr Wed Jun 20 2018 16:20:38 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0e87052af47f08058b475b/80

"Narod odlučuje" nada se da se provjeravanje potpisa neće koristiti za odugovlačenje raspisivanja referenduma

Predstavnici Građanske inicijative "Narod odlučuje" pozdravili su u srijedu zaključak saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav kojim je pozvana Vlada da provjeri broj potpisa za referendumsku inicijativu za promjenu izbornog zakonodavstva i jesu li potpisi skupljani u skladu sa zakonom, no nadaju se da se detaljna provjera neće koristiti kao opravdanje za odugovlačenje postupka raspisivanja referenduma.

Jedan od koordinatora inicijative "Narod odlučuje" Luka Mlinarić rekao je novinarima pred Hrvatskim saborom kako je zaključak da se potpisi provjere očekivan, ali pritom je Odbor po prvi puta pozvao Vladu da, uz provjeru broja potpisa provjeri i jesu li oni prikupljeni u skladu sa zakonom, na za to prijavljenim mjestima.

"Iako smatramo da se to čini samo kako bi se pokušala diskreditirati inicijativa i dodatno odužiti postupak raspisivanja referenduma, ipak pozdravljamo takav zaključak. Smatramo kako će takav detaljan rad uvjeriti institucije da smo u samo dva tjedna, uz velike napore i opstrukcije, prikupili više od 400.000 potpisa za oba referendumska pitanja, i to u skladu sa zakonom", kazao je Mlinarić.

Referendum u listopadu

Čelnici inicijative očekuju da će procedura provjere potpisa u Ministarstvu uprave bitiobavljena u roku dva tjedna, odnosno do saborske ljetne stanke koja počinje 15. srpnja, kako bi referendum mogao biti raspisan u rujnu, a održan u listopadu.

"Mi smo na volonterskoj osnovi prikupili i prebrojali potpise u roku 15 dana. Vjerujemo da i državne institucije sa svojim aparatom, s puno većim financijama i zaposlenim službenicima, to mogu napraviti u istom roku. Svako odugovlačenje vidimo kao jedan od načina da se demokratski proces uspori, ospori i slično", rekao je koordinator inicijative Dominik Knezović. 

Knezović se osvrnuo i na optužbe SDSS-ova zastupnika Milorada Pupovca o lažnom predstavljanju rezultata preferencijalnih glasova i manipuliranju stvarnim brojkama. 

"Pupovcu nikako ne odgovara da komparativno iznosimo koji broj glasova su dobili određeni zastupnici i to stavljamo u neke suodnose, kako bi se vidjeli tko u saboru ima koliki legitimitet. Zastupnici manjina su izabrani s oko 1000 glasova, a zastupniku na redovnim listama prosječno je potrebno oko 13.000 glasova. Vidimo se da se radi o velikom nesrazmjeru, a zastupnici imaju ista prava", rekao je Knezović.

hr Wed Jun 20 2018 15:49:23 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b1bbae42af47f411c8b47a7/80

Dijete zaraženo ospicama ima upalu pluća

Hrvatski zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije jučer je izvijestilo kako se broj oboljelih od ospica na krajnjem jugu Hrvatske popeo na 17.

Novi pacijenti su, kako je već objavljeno, troje djece; dvoje vrtićke dobi i jedna beba. Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, riječ je o bebi u dobi od osam mjeseci i dvoje djece uzrasta do tri godine. 

Dubrovački dnevnik doznaje kako je dvoje djece pušteno na kućnu njegu dok je jedno hospitalizirano u Općoj bolnici Dubrovnik. Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, kod djeteta se razvila upala pluća, no dijete je bolje i stabilno je. 

hr Wed Jun 20 2018 15:31:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .