Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c3c84b80e4938d6798b45b3/80
Foto: Metković NEWS

18 sezonaca s Hvara zatražilo pomoć liječnika, uzrok zaraze trenutno nije poznat

Veći broj radnika Sunčanog Hvara d.d. javio se u ispostavu Hitne pomoći u Jelsi sa simptomima povraćanja, proljeva i abdominalnih grčeva.

Dr. Linda Mihojević, epidemiologinja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, rekla nam je da je jučer ujutro dobila informaciju o grupiranju pacijenata s navedenim simptomima.
- Možemo potvrditi i to da su svi pacijenti sezonski radnici Sunčanog Hvara te da su smješteni u hotelima Bodul i Galeb, gdje nisu smješteni turisti - rekla nam je Mihojević. 

Na Hitnu pomoć u Jelsi javilo se dvanaest pacijenata, a liječniku primarne zaštite njih šest. 

Mihojević navodi da zasigurno postoje pojedinci sa sličnim simptomima, ali se ne javljaju zdravstvenim službama jer su njihovi simptomi blaži. 

Zasad nema novih slučajeva

- Hotel i radnici su pod kontrolom, a prema dojavama, trenutno nema novih slučajeva -kaže Mihojević.

Također navodi kako su uzorci stolice zaraženih radnika, ali i kuhinjskog osoblja trenutno u Splitu na analizi te dodaje da u hotelima nije bilo ostataka hrane koju se moglo poslati na analizu.

- Tek nakon nalaza nadležnih zdravstvenih službi moći ćemo sa sigurnošću utvrditi o čemu se radi, a do tada ne možemo znati uzrok - zaključuje Mihojević. 

Rezultati analize bit će poznati u petak, piše Index

hr Wed Aug 07 2019 12:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e25528729111c02088b45b5/80

I srpski mediji pišu o autobusima iz Sinja: 'Prijevoznici uglavnom kupuju polovna vozila!'

Uzroci požara u autobusima većinom su kvarovi električne instalacije, motora, dovoda goriva i sistema za grijanje
Srpska medijska kuća B92 objavila je priču o autobusima iz Hrvatske s posebnim osvrtom na sinjske autobuse te pisali o stalnim gorućim avanturama na cestama u prošloj i tekućoj godini. Hrvatska, tvrde, muku muči s autobusima kojih je prošle godine izgorjelo desetak, a na samom početku ove godine još dva: jedan školski autobus i jedan međugradski.

Uzroci požara u autobusima većinom su kvarovi električne instalacije, motora, dovoda goriva i sistema za grijanje.

Prema podacima 'Sindikata hrvatskog vozača', prosječna starost autobusa koji prevoze školsku djecu u Hrvatskoj je 12 godina, a prosječna starost svih autobusa u Hrvatskoj je 15 godina.

Nov autobus košta oko 200 tisuća eura, ali prijevoznici uglavnom kupuju polovna vozila, ističu u srpskoj medijskoj kući.

Saborski zastupnik Mosta iz Sinja, Miro Bulj upozorio je da su u Cetinskom kraju bila četiri požara autobusa zbog čega je obavijestio nadležno Ministarstvo i inspekciju koji, kako je kazao, ništa ne preduzimaju.

Ovoj priči dodajmo i kako smo u subotu kasno poslijepodne dobili fotografiju na kojoj je autobus sinjskog autoprijevoznika parkiran pokraj ceste na Klisu s otvorenim vratima pokraj kojih je vidljiv aparat za gašenje požara. 
Iako su čitatelji pisali kako je riječ o novom požaru autobusa informaciju smo pokušali doznati i potvrditi kod vlasnika sinjskog autoprijevoznika. Na pozive nam nije odgovarao.
hr Mon Jan 20 2020 08:11:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e25520529111ccc088b4578/80

Spektakl u čast Tomislava Mrduljaša: Nakon Splita 'Zovem prijatelje moje' i u Zagrebu

Sav prihod od prodanih ulaznica biti uplaćen u korist 'Zaklade vojne solidarnosti'.
Nakon fantastičnog splitskog koncerta u Hrvatskom narodnom kazalištu 'Zovem prijatelje moje', autorska večer Tomislava Mrduljaša, dobit će i svoje zagrebačko izdanje.

Zorica Kondža, Jelena Rozga, Mia Dimšić, Ivo Amulić, Giuliano, klapa sv. Juraj HRM, Alen Nižetić, Marko Tolja, Tedi Spalato, Goran Karan, Tiho Orlić tek su neki od izvođača koji će i publiku u Zagrebu ujediniti u jednom cilju - pomoći za potrebite.
Tako će sav prihod od prodanih ulaznica biti uplaćen u korist 'Zaklade vojne solidarnosti'.

Pjevače će pratiti orkestar HRM-a, a voditeljski dvojac bit će Edita Lučić Jelić i Duško Čurlić.

Tomislav Mrduljaš kroz svoju bogatu glazbenu karijeru, skladateljsku i producentsku, dobio je niz nagrada i priznanja, a ona s posebnom vrijednošću svakako je nagrada 'Porin' za pjesmu i hit godine Jugo koju su otpjevali Giuliano i Marijan Ban. 
 
U razgovoru nakon splitskog koncerta 'Zovem prijatelje moje', koji je pomogao splitskoj bolnici, Mrduljaš je o večeri kazao.
- Večer je bila nabijena emocijama, ljudi su to dobro prihvatili, a ja sam zahvalan svojima prijateljima pjevačima koji su se odazvali koncert i pokazali kako uvijek možeš računati na njih.
hr Mon Jan 20 2020 08:08:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e25514d29111c4e088b45a1/80

Akcija čišćenja: Kinezi s Pelješkog mosta pokazali koliko Hrvati ne cijene ono što imaju

More je, na jednoj od plaža u Komarni, izbacilo otpad, a marljivi Kinezi uhvatili su se 'u koštac' s otpadom
Pelješki most napreduje prema planovima, a radnici s mosta uljepšali su i kopno. Više od njih 600, koliko ih živi suživot s mještanima Komarne, organiziralo je akciju čišćenja.

Stupovi u moru, ali i na kopnu rastu. Zadovoljan je postignutim Jeroslav Šegedin, predstavnik Hrvatskih cesta na gradilištu Pelješkog mosta.
- Od toga su najviše napredovali stupovi na stupnom mjestu sedam i osam. Još radimo broj šest i devet i stup kopneni broj dva, on je stigao do kote na kojoj se već može montirati rasponska konstrukcija.

More je, na jednoj od plaža u Komarni, izbacilo otpad, a marljivi Kinezi uhvatili su se 'u koštac' s otpadom jer, kako su i sami kazali, njihove kuće su uvijek čiste pa tako žele i da bude ondje gdje trenutno žive.

Živjet će ondje, po svemu sudeći, još barem godinu i pol dana jer do tada je planirano da Pelješki most spoji more i kopno ne dođe li do klasičnih hrvatskih problema kašnjenja i zapreka.

'Lijepoj Komarni, želimo sretnu Kinesku novu godinu!', čak su i napisali veliki transparent kojim su, još jednom pokazali, koliko zapravo Hrvati ne cijene vrijednost koju imaju.
hr Mon Jan 20 2020 08:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e254fd129111ccc088b4569/80

Društvo Marjan traži hitnu objavu popisa čestica s Marjana kojima je vlasnik grad Split

Oporba je zatražila tematsku sjednicu o upravljanju i gospodarenju Marjanom te ukazala na probleme, ali u isto vrijeme gradonačelniku dala rješenja za njih
O problemima Marjana s građevinskim područjima u obuhvatu park-šume Marjan već dugi period ukazuje udruga Društvo Marjan.

Na svojim društvenim platformama tako su istaknuli kako su dobili neprovjerenu informaciju kako je gradonačelnik Andro Krstulović Opara obmanuo javnost 23. prosinca prošle godine kada je izjavio da se Grad Split upisao kao šumoposjednik park-šume Marjan.

- Prema navedenoj neprovjerenoj informaciji Grad Split se upisao na samo 7.5 od 307 hektara Park šume Marjan kao šumoposjednik.

Ukoliko je navedena informacija istinita, izjava sa službene stranice Grada Splita da su ispunjeni uvjeti za upravljanje i gospodarenje park-šumom od strane Grada Splita je laž, rekli su iz Društva Marjana.

Zatražili su, zato, hitnu objavu popisa čestica od strane Grada Splita za koje se Grad Split upisao kao šumoposjednik, prije same tematske sjednice o Marjanu koja se održava u utorak, kako bi otklonili ikakvu sumnju s izjavama gradonačelnika te znali što je istina.

Podsjetimo, oporba koju sačivanjavaju Most, SDP, Pametno i HSLS potpisima je zatražila tematsku sjednicu o upravljanju i gospodarenju Marjanom te ukazala na probleme, ali u isto vrijeme gradonačelniku dala rješenja za njih.

Istaknuli su i zamolili da sve potrebne dokumente, koje su zatražili, priprema Grad i nadležne službe.
hr Mon Jan 20 2020 07:59:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .