Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/55de0b45bd0b09a6168b456b/80
Foto: FaH

Borislavu Đukiću nova optužnica za ratni zločin

Nova optužnica za ratni zločin podignuta je protiv umirovljenog generala JNA Borislava Đukića, kojem se već sudi za miniranje brane Peruća, a riječ je o optužnici Županijskoga državnog odvjetništva u Splitu koja Đukića i još sedmoricu okrivljenika, među kojima su pukovnici i potpukovnici JNA, tereti za ubojstva 117 civila, silovanje, uništavanje objekata i protjerivanje građana Šibensko-kninske županije

Na teret im se stavlja da su od kolovoza 1991. do 4. kolovoza 1995., kao zapovjednici JNA, milicije, teritorijalne obrane i vojske protuustavne tvorevine nazvane "SAO Krajina" i tzv. RSK, izdavali zapovijedi da se topništvom i pješaštvom napadnu civilna naselja na području te županije. Kada su jedan broj naselja okupirali, tereti ih se da su izdavali zapovijedi da se iz tih okupiranih naselja topništvom tuku civilna naselja nastanjena građanima hrvatske nacionalnosti pod kontrolom hrvatskih oružanih snaga.

Okrivljenici su znali da njihovi podređeni sustavno ubijaju, tuku, zlostavljaju i muče preostalo stanovništvo hrvatske nacionalnosti na okupiranom području te da siluju žene, a isto tako su znali da njihovi podređeni pale, miniraju i na druge načine uništavaju stambene i gospodarske objekte te katoličke i kulturne objekte, navodi se u optužnici.

Optužnica okrivljenike tereti da kao zapovjednici nisu poduzeli potrebne radnje kako bi spriječili takvo ponašanje svojih podređenih već su takve radnje dopuštali, pa su njihovi podređeni, ohrabreni takvim držanjem i ponašanjem svojih zapovjednika, nastavili nesmetano i dalje s takvim radnjama te su ubili 118 civila, pet žena su silovali, a sedam žena su pokušali silovati. Mnogobrojno stanovništvo protjerano je iz okupiranih naselja, uništen je velik broj stambenih, gospodarskih, vjerskih i kulturnih objekata sve do vojnoredarstvene akcije "Oluja".

U Županijskom državnom odvjetništvu ističu kako je optužnica podignuta nakon višegodišnjeg rada policije i državnog odvjetništva na utvrđivanju činjenica i prikupljanju dokaza provođenjem ekshumacija, sudsko-medicinskih vještačenja, analiziranja dokumentacije iz Hrvatskog memorijalnog centra Domovinskog rata i dokumentacije Međunarodnog kaznenog suda za Jugoslaviju u Den Haagu, te provedenih hitnih istražnih radnji ispitivanja 450 svjedoka i provedene istrage (više od tri tisuće dokaza).
U optužnici je predloženo da se sudi u odsutnosti onim okrivljenicima koji nisu dostupni hrvatskim državnim tijelima zbog postojanja osobito važnih razloga.

Borislav Đukić je u splitskom zatvoru od 9. ožujka ove godine nakon što ga je Hrvatskoj izručila Crna Gora. Optužnicom iz 1995. godine tereti ga se za rušenje brane na Perući početkom 1993.  Tereti ga se da je kao zapovjednik 221. motorizirane brigade 9. kninskog korpusa nakon naredbe zapovjednika korpusa i srpske paravojske generala Ratka Mladića i Mile Novakovića zajedno sa majorom Milanom Koricom, zapovjednikom pogranične milicije SAO Krajine izdao zapovijed o rušenju brane s 30 tona eksploziva. Eksplozija je prouzročila štetu od 90 milijuna kuna, a na sanaciju je potrošeno dodatnih deset milijuna tadašnjih njemačkih maraka.

Đukiću se od sredine srpnja ove godine sudi na Županijskom sudu u Splitu, a trenutno se u dokaznom postupku saslušavaju svjedoci.

Facebook komentari

hr Tue Oct 18 2016 09:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5807d9d01eea8fff6c8b457e/80
Foto: Tomislav Krišto / CROPIX

Plenković: Hasanbegović nije prihvatio ponudu, meni je žao

Goran Marić i dalje je ministar u Vladi i imat će svoje ministarstvo. DUUDI će biti transformiran u ministarstvo, a do kojega on, kaže, nije došao prijetnjama ostavkom, ucjenama... Andrej Plenković dao je u utorak u poslijepodnevnim satima izjavu za medije, nakon što je imao sastanak sa svim ministrima i predstavnicima stranke

- Mi smo danas raspravljali, Hasanbegoviću je bilo ponuđeno mjesto predsjednika Odbora za kulturu i znanost, nije prihvatio, žao mi je. Ministarstvo uprave će predložiti modifikaciju zakona, napravili smo temeljitu analizu prošle Vlade. Jedan od ključnih prioriteta je bilo upravljanje državnom imovinom, i učinci upravljanja. Smatramo da jedno čvršće upravljanje imovinom može pridonijeti rješavanju niza problema s vlasništvom i državnim proračunom - kazao je o Goranu Mariću.

Bivši ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač bit će na čelu saborskog Odbora za vanjsku politiku, Jasen Mesić će voditi Odbor za informiranje, informatizaciju i medije, a bivši ministar kultureZlatko Hasanbegović odbio je ponudu da vodi Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu, izvijestio je predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva stranke.

Kada je Plenković ranije danas upitan o "slučaju Marić", samo je kazao da tog slučaja nema. No, podsjetimo da je Marić još od sastavljanja nove Vlade bio sporno pitanje, budući da je najprije objavljeno da će biti ministar bez portfelja, a kasnije se moglo čuti i da mu to ne odgovara.

U utorak je Marić kazao da nije htio biti ministar bez portfelja jer mu titula ništa ne znači, već želi urediti situaciju s državnom imovinom. Njegovu cijelu izjavu pronađite OVDJE.

Facebook komentari

hr Tue Oct 25 2016 20:59:06 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57a1ed58b3c7cc87308b4631/80
Foto: Denis Jerković / CROPIX

Petrov: Kodeks o etičnom ponašanju zastupnika za dva do tri mjeseca

Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov izjavio je u utorak, nakon sjednice saborskog Predsjedništva, kako je dogovoreno da će se napraviti nacrt kodeksa o etičnom ponašanju zastupnika, a cijeli bi posao, rekao je, ako se bude radilo kako treba, trebao biti dovršen za dva do tri mjeseca

- Danas je samo dogovoreno da će se napraviti nacrt samoga kodeksa o etičnom ponašanju koji će onda biti dan potpredsjednicima, a nakon toga će se formirati radna skupina sastavljena od svih predstavnika klubova saborskih zastupnika - rekao je Petrov novinarima nakon sastanka.

Kodeks je, objasnio je, više uputa saborskim zastupnicima. 

- To nisu penalizacije i to nije poslovnik To su upute saborskim zastupnicima kako bi se oni trebali ponašati, kakav bi trebao biti njihov kodeks dok su u sabornici, dok su u odborima, uopće u Hrvatskome saboru dok su saborski zastupnici - rekao je Petrov.

Bitan je konsenzus, a mogu reći da su svi potpredsjednici s odobravanjem prihvatili priču oko kodeksa o etičnom ponašanju, tako da ne vidim da će to biti problem, pogotovo ne ovih klubova, odnosno njihovih predstavnika koji su danas ovdje bili kao potpredsjednici. Vjerujem - ako budemo radili kako treba - da će unutar dva do tri mjeseca priča oko kodeksa o etičnom ponašanju biti završena", rekao je Petrov.


Na pitanje da komentira rasprave zastupnika Živog zida Ivana Pernara rekao je kako podupire sve saborske zastupnike koji su izrazito aktivni, pri čemu je pozvao zastupnike da nauče Poslovnik i Ustav te da se ih se pridržavaju.

- Određeno razdoblje sam dao blagu lepršavost i mogućnost čak da ne bude sve u skladu s Poslovnikom jer smatram da nekim saborskim zastupnicima koji su prvi put saborski zastupnici treba vrijeme u kojem će naučiti kako stvari funkcioniraju u Hrvatskom saboru. Samo sam prvi put pokazao kako to može izgledati ako se saborski zastupnik ne drži Poslovnika i Ustava. Vjerujem da će i saborski zastupnici unutar ova dva-tri tjedna što im je dana malo veća sloboda naučiti da sve stvari koje žele prokomentirati, sve informacije koje žele iznijeti mogu ih iznijeti i bez kršenja Ustava i Poslovnika, samo to trebaju znati. Očekujem da će u ta dva-tri tjedna svladati osnove - rekao je Petrov.

Na pitanje o mogućnosti proširenja Vlade te da se Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) transformira u ministarstvo odgovorio je kako se "ne radi samo o još jednom ministarstvu".

- Time bismo ministarstva vratili na identični broj koliko je bilo prije, ali smatram da bi način na koji se upravljalo državnom imovinom do sada mogao biti puno bolji i zbog toga, ako će to biti Goran Marić, taj dio podržavam. Mislim da se jako veliki benefiti mogu izvući u trenutku kada se stvari postave onako kako bi trebale - rekao je predsjednik Sabora.


Plenković će u Saboru obrazložiti zaključke s Europskog vijeća

Petrov je najavio i kako će sutra u sabornici predsjednik Vlade Andrej Plenković obrazložiti zaključke s Europskog vijeća.

- Sutra će predsjednik Vlade na poziv predsjednika Sabora doći u sabornicu obrazložiti zaključke s Europskog vijeća, tako da i sa strane Vlade postoji intencija da se sada češće dolazi u Hrvatski sabor i da se građanima pošalje poruka što je ono što se danas stvarno događa u izvršnoj vlasti - objasnio je Petrov.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković (HDZ) objasnio je novinarima nakon sjednice da je Plenkovićev sutrašnji dolazak u Sabor nova praksa. 

- Do sada je bilo tako da je predsjednik Vlade radio onu najmanje zahtjevnu varijantu" da jedanput na godinu predstavi što su raspravljali i koji su zaključci sa sastanaka Europskog vijeća na kojima je sudjelovao, rekao je, dodajući da će ovaj put u dogovoru predsjednika Sabora i Vlade predsjednik Vlade doći izvijestiti o prošlotjednom sastanku. "o bi trebala biti praksa, više informacija i zastupnicima, ali i hrvatskim građanima o tome koje su to važne teme o kojima se razgovaralo na razini Europske unije - rekao je Jandroković.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, koji je također bio na sjednici saborskog Predsjedništva, objasnio je kako je dosad bila praksa da jedan od potpredsjednika Vlade bude zadužen za odnose sa Saborom. 

- Bit će dodatna točka na tragu dosadašnjih najava da želimo maksimalno koristiti mogućnosti koje daje zakon o suradnji vlade sa Saborom o pitanju europskih poslova. To je intenziviranje naše komunikacije sa saborskim zastupnicima i mislim da je to jedna od ključnih stvari koje želimo s našim parlamentom ostvariti - poručio je Stier.

Potpredsjednica Hrvatskoga sabora i SDP-a Milanka Opačić rekla je novinarima: "Možemo mi donijeti kodeks, ali neodgovorni zastupnici i dalje će se tako ponašati. Mislim da svaka stranka mora voditi računa da su zastupnici njihovo ogledalo prema javnosti. Dakle, to je posao stranaka, ali nemamo ništa protiv ni da se donese etički kodeks."

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i čelnik HNS-a Ivan Vrdoljak poručio je da je kao liberal osjetljiv na limitiranje prava. 

- Ja sam liberal i strašno sam osjetljiv kad netko limitira bilo kakva prava. Zastupnici trebaju poštovati instituciju u kojoj sjede, ali ne vjerujem da se to može napraviti kodeksom. Ne znamo kakav će biti prijedlog, ali bitniji je kodeks u glavama zastupnika nego na papiru - poručio je.

Facebook komentari

hr Tue Oct 25 2016 19:47:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/580f8e911eea8f6e7f8b4588/80

Majka ljuta: Kćer mi prisiljavaju da sluša vjeronauk iz kabineta; Učitelj: Platite pa ću je čuvati

Djevojčica ne pohađa vjeronauk te umjesto da taj sat provodi u knjižnici, ona ga provodi u kabinetu učionice
Majka djevojčice koja pohađa Osnovnu školu Vrbani ostala je zatečena odgovorom koji joj je stigao od učitelja na pritužbu da se ne poštuje postignuti dogovor po kojem njezino dijete koje ide u 1. razred i ne pohađa vjeronauk, isti sat ne provodi u knjižnici kako je prvotno dogovoreno sa školom.

Umjesto u knjižnici dijete, kao i ostala djeca koja ne idu na vjeronauk vrijeme provode u kabinetu gdje kako je navela, pasivno slušaju vjeronauk.

- Poštovani,

željela bih pitati zbog čega su djeca koja ne idu na vjeronauk, konkretno A. S. A., za vrijeme vjeronauka u kabinetu, ako smo se prvi dan škole mi roditelji dogovorili s učiteljicom i vama da želimo da djeca budu u knjižnici za vrijeme vjeronauka? Ja bih i dalje željela da moja kćer bude u knjižnici za vrijeme vjeronauka i da niti pasivno ne sluša vjeronauk iz kabineta.

Također me zanima zar je dozvoljeno da tako mala djeca ostaju potpuno sama (45 minuta), bez nadzora odrasle osobe? To je više pitanje koje ide školi. Da ih mi roditelji ostavimo same kući 45 minuta, počinili bismo kazneno djelo prema Obiteljskom zakonu. Unaprijed zahvaljujem na odgovorima. Srdačan pozdrav - napisala je majka koja nije dugo čekala na odgovor učitelja Ante Pađena.

"Ako želite da pazim dijete onda me platite"


Spomenuti učitelj u odgovoru je napisao da je navela "nekoliko pitanja koja su vrlo nekorektna".

- Ako ne znate kao što vidim da ne znate trebate pitati. Inače su sva djeca u prostoriji koja je slobodna za vrijeme VJ ili nekog drugog predmeta kao što je Njemački, Informatika. Knjžnica nije za 1.b nego za učenike cijele škole.

Što se tiče pasivnog slušanja nisam znao da ste stručnjak za akustiku, a zgradu je gradila Novogradnja 1992.g. pa se obratite njima. Djeca ne ostaju sama jer su u blizini djelatnici škole, ako čuju što odmah reagiraju. 

Mene se tiče kako ćete Vi ostavljati svoju djecu, a ako želite da ih ja pazim 45 minuta morat ćete platiti taj sat jer nisam ja volonter, a plaću primam po zakonu i odrađenim satovima. Vidim da ste i pravnica pošto poznate obiteljski zakon,baš lijepo......Mogu samo reći da mi je jako žao što idem u mirovinu pa da sredim sve nejasnoće po kratkom postupku i vrlo elegantno - napisao je učitelj Ante Pađen, prenosi index.

Ravnatelj se ispričava

Index je kontaktirao i OŠ Vrbani tražeći komentar na ovaj slučaj, kako od ravnatelja tako i od učitelja Pađena. Međutim, stigao im je samo odgovor v.d. ravnatelja Mislava Batarela u kojem je iskazao kako kaže, iskreno žaljenje zbog nekorektnog odgovora učitelja majci naše učenice prvog razreda.

Ravnatelj je za index kazao da će svakako kontaktirati majku i njoj uputiti isprike zbog takve komunikacije.

Također  je kazao kako je uobičajeno da sva djeca borave u prostoru knjižnice-čitaonice za vrijeme nastave vjeronauka, ako ne pohađaju taj izborni predmet.

- Kako je unazad dva tjedna čitaonica bila zauzeta zbog vježbanja djece za natjecanje "čitanja na glas", djeca koja ne pohađaju nastavu vjeronauka bila su smještena u kabinetu.

Prema pravilniku o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi dežurstvo učitelja za djecu koja ne polaze nastavu vjeronauka se ne financira, iako oni u pravilu borave s djecom u to vrijeme.

Kako to nije poteškoća samo naše škole bilo bi poželjno da se to riješi u sustavu odgoja i obrazovanja - kazao je ravnatelj Batarelo, piše index.

Facebook komentari

hr Tue Oct 25 2016 19:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/580f72841eea8ff07d8b465e/80

RCCO na SASO 2016: Zelenim tehnologijama do novih radnih mjesta

O najsuvremenijim tehnologijama za obradu miješanog komunalnog otpada i njihovoj primjeni u budućem Centru za gospodarenje otpadom u Lećevici, predstavnici Regionalnog centra čistog okoliša (RCCO) će u srijedu, u VIP salonu na 20. međunarodnom sajmu SASO u Spaladium areni, s početkom u 13:30 sati, održati edukaciju “Ekologijom do radnih mjesta” za učenike srednjih tehničkih škola

Na skupu će govoriti privremeni upravitelj tvrtke RCCO Tomislav Šuta, voditeljica Odjela za razvitak i investicije, Vlatka Lucijanić-Justić te voditelj Odjela za tehničku provedbu projekta izgradnje Centra za gospodarenje otpadom (CGO),  Miro Trgo.  

Učenicima srednjih tehničkih škola održat će  predavanje o sustavu obrade miješanog komunalnog otpada kakav se planira uspostaviti u CGO. Radi se o suvremenom automatiziranom tehnološkom sustavu koji uspješno radi širom svijeta,  a njegova glavna karakteristika je učinkovito izdvajanje više frakcija otpada –  raznih vrsta plastike, stakla, metala, papira i gorive frakcije.  Izdvojene frakcije otpada otpremat će se u razne pogone za reciklažu, a sva novootvorena radna mjesta koja će se zbog toga pojaviti u gospodarenju otpadom, mogu se označiti kao „zelena“.

- Ovo je prvi put da organiziramo jednu ovakvu edukaciju namijenjenu učenicima srednjih tehničkih škola. Cilj edukacije je upoznati učenike srednjih tehničkih škola s primjenom suvremenih tehnologija razvrstavanja miješanog komunalnog otpada koje, uz okolišnu dobrobit, omogućavaju otvaranje „zelenih“ radnih mjesta. Iako je tema uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom zaživjela kroz Strategiju gospodarenja otpadom još 2005. godine, ona se tek u posljednje vrijeme intenzivno aktualizira ne samo u smislu pitanja zaštite okoliša nego i obveza pravovremenog ispunjavanja ciljeva koje je Hrvatska preuzela prilikom ulaska u Europsku uniji. Za ostvarenje postavljenih ciljeva potrebno je dobro zagospodariti otpadom, a za to su potrebni dobra volja i organizacija, a prije svega edukacija svih dionika – ističe Tomislav Šuta, ravnatelj Regionalnog centra čistog okoliša.

Facebook komentari

hr Tue Oct 25 2016 18:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .