Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59f1b3f8b9e03e5a918b4589/80

Pomicanje sata: Tijelo se buni, no ima načina kako si pomoći

Iako je riječ o samo sat vremena, to je velika promjena za naše tijelo koje ne voli kada mu se remeti cirkadijalni ritam. Pomozite si tako da tijelo što manje osjeti tu promjenu.

Još jedan dodatni sat u danu mnogima pričinjava veselje. Neki će ga iskoristiti za duže spavanje, a mladi će moći ostati sat duže vani. No svako mijenjanje sata, bilo da se pomiče unazad kao što je slučaj zimi, ili unaprijed u proljeće, izbacuje naše tijelo iz "tračnica". Remeti se naš cirkadijalni ritam, pišu 24sata

Slično je kao i kad putujete avionom i mijenjate vremenske zone. Ako letite na istok gubite vrijeme. Isprovocirani raniji odlazak na krevet uzrokovat će poteškoće s usnivanjem i vjerojatno ćete duže biti budni tu noć. Ako letite na zapad, dobit ćete ekstra sate. Zaspat ćete lakše ali imat ćete problema s buđenjem. 

Svatko od nas drugačije podnosi tu promjenu. Neki će se privknuti lakše, neki teže. U pravilu svima treba otprilike jedan dan da se njihovo tijelo prilagodi na jedan ekstra sat. No neki ljudi posljedice mogu osjećati još tjedan dana. 

Nesanica je vrlo česta

Iako se bioritam lakše prilagođava na pomicanje sata unazad nego naprijed, nesanica je i dalje najčešća nuspojava. Te promjene najlakše padaju noćnim pticama koje imaju dodatan sat za svoje noćne aktivnosti, potvrdila su istraživanja. 

Praktična primjena zimskog računanja vremena, osim pomicanja satova, znači i obavezno paljenje svjetla na automobilima.

Moguće su migrene, ali i pojačana osjetljivosti na vremenske prilike

Pomicanje sata utječe na unutrašnji sat i može poremetiti hormonalnu sliku što pak uzrokuje niz tegoba kao što su bolne migrene, nervoza i depresija. Zbog vraćanja sata unazad ljudi gube energiju i više osjećaju vremenske prilike kao što je južina.

Što možete učiniti da se što prije priviknete na ovu promjenu? 

Cirkadijalni ritam određuje naš unutarnji tjelesni sat, ali na njega utječu i okoliš, ponašanje i lijekovi.Budući da je svjetlo najvažnija karika u našem dnevnom ritmu pokušajte se po danu što više izlagati svjetlu, poglavito sunčevom. Čim počne padati mrak svjetlo prigušite. Nije dobro po noći biti izložen jakom svjetlu jer šalje poruku tijelu da biste trebali biti razbuđeni, umjesto da se ono počne odmarati. Ako idete po noći na toalet, nemojte paliti jaka, velika svjetla. Pokušajte si osigurati lampicu koja vas neće razbuđivati i ometati već ometen cirkadijalni ritam. Tako biste si trebali omogućiti da što bolje pratite prirodni unutarnji sat. Noć je za odmaranje, dan za aktivnosti, piše WebMD. 

Čudne stvari se događaju zbog pomicanja sata:

Istraživači su posve sigurni da je pomicanje sata i u proljeće krivac za veći broj prometnih nesreća ponedjeljak nakon promjene. Uzrok je poremećen san i manjak koncentracije koji nastaje uslijed toga. Više nesreća i nezgoda na radu u tjednu nakon promjene sata. To se odnosi uglavnom na fizički zahtjevne poslove - poput rudara, taksi vozača, radnika na gradilištu. Više je srčanih udara prva tri dana nakon pomicanja sata. 

Duže surfaju bezveze na poslu - iako to nije ništa što bi moglo ikoga fizički ugroziti, financijski šteti tvrtkama. Zaposlenici su jednostavno preummorni i slabo koncentrirani pa dnevno puno više besciljno surfaju nakon ove promjene. Učestalije su cluster glavobolje, piše Live Science.

Sve ove nuspojave češće su kod proljetnog pomicanja sata jer ljudi gube sat vremena sna i to je promjena na koju se teže privikavaju nego na ovu zimsku, kada dobivaju ekstra sat. 

U Jugoslaviji usvojili pomicanje sata tek 1983. 

Prvi je ideju o promjeni sata predstavio američki izumitelj Benjamin Franklin, koji je u 18. stoljeću smatrao da se pomicanjem sata unatrag ljeti iskorištava više dnevnog svjetla.

Ideja pomicanja sata, odnosno uvođenja ljetnog računanja vremena prvi je put zaživjela u Njemačkoj za vrijeme Prvog svjetskog rata, s argumentom uštede energije, odnosno ugljena. To je uskoro prihvatila i Velika Britanija. Nakon kraja rata, većina zemalja u kojima se sat pomicao ukinule su tu praksu, no uslijed velike energetske krize 1970-ih pomicanje je ponovno uvedeno. Jugoslavija je pomicanje sata usvojila kasne 1983. godine.

Danas se satovi pomiču u 79 zemalja, a neke su zemlje poput Rusije, odustale od te prakse te su ostali na ljetnom računanju jer se smatra pomicanje sata dvaput na godinu remeti čovjekov bioritam . Također, studije pokazuju da ono loše djeluje i na životinje.

- Poigravanje ljudskim biološkim satom ne šteti samo kratkoročno nego i tijekom sljedećih sedam mjeseci, sve dok se ne vratimo na zimsko vrijeme - pojašnjava njemački psiholog Till Roenneberg te dodaje kako se ne možemo naviknuti na tu promjenu.  

hr Sun Oct 29 2017 17:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b18b4942af47f1c1c8b463e/80

Rješenje za bijele zube: 'Ova tvar ne uništava caklinu'

Korištenje titanijevog oksida umjesto hidrogen peroksida u tretmanima izbjeljivanja zubiju vraća bjelinu a ne izaziva štetne posljedice za caklinu i zdravlje zubiju, tvrdi studija

Novo istraživanje potencijalno je otkrilo novi postupak izbjeljivanja zubi bez oštećivanja cakline. U studiji koju je objavilo Američko kemijsko društvo navodi se da bi upotreba modificiranog oblika titanijevog dioksida moglo biti učinkovitija i sigurnija metoda izbjeljivanja zubiju, piše DailyMail.

U većini sredstava koja se danas koriste u tu svrhu glavni je sastojak hidrogen peroksid - isti spoj koji se koristi za izbjeljivanje kose.

Zubi s vremenom mijenjaju boju zbog mrlja od hrane i pića, a to se posebno odnosi na tekućine sa intenzivnim bojama poput crnog vina i kave. No tretmani hidrogen peroksidom mogu imati dugoročne posljedice za zdravlje zubiju, poput oštećene cakline i osjetljivosti zuba. 

S druge strane titanijev dioksid već se naveliko koristi za izbjeljivanje plastike, papira, boje, tableta i pasta za zube, ali i u kozmetičkim proizvodima, primjerice mineralnim make-up proizvodima. 

Autori studije proveli su eksperiment u kojem kombinirali titanijevim dioksidom  s prirodnim ljepilom koji se zove Polydopamine. Ove dvije kemikalije aplicirali su na zube i aktivirali plavim svjetlom, na isti način na koji se sada izbjeljivanje provodi s hidrogen peroksidom.

Nakon četiri sata, kemijski spoj imao je isti učinak kao hidrogen peroksid, ali bez ikakvih oštećenja na zubima

Manje toksičan spoj za žive stanice

- Prije nego što novo otkriće krene u široku primjenu, potrebno je provesti dodatna istraživanja i tražiti odobrenje regulatora. Ali i sama mogućnost da postoji metoda kojom ćemo izbjeći nuspojave korištenja hidrogen peroksida je vrlo uzbudljiva - komentirao je dr. Richard Marques, stomatolog iz Londona. 

Hidrogen peroksid radi tako da izvlači nepoželjne boje iz zuba, a proces se ubrza pod plavim svjetlom kako bi zubi bili što kraće izloženi njegovim štetnim učincima. Česta upotreba hidrogen peroksida uništava caklinu zubakoja se ne može obnoviti jer za razliku od kostiju nema živih stanica. 

Nova metoda izbjeljivanja s titanijevim dioksidom manje je toksična za žive stanice, pa je samim time sigurnija za stavljanje u usta. Dodatno, prva istraživanja pokazala su da spoj ima i određena antibakterijska svojstva, pa bi u isto vrijeme mogao pomoći i održavanju zdravlja zubiju, piše 24sata.hr

hr Sat Jul 21 2018 21:33:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b5373bdcb557afa2e8b491e/80
Foto: Instagram

Vatreni mladoženja: Oženili se Vedran Ćorluka i Franka Batelić

Danas su se u crkvi Pohođenja Blažene Djevice Marije Sv. Elizabeti u Balama vjenčali Vedran Ćorluka i Franka Batelić. Vedran je u crkvu došao oko 16:40, a Franku se čekalo gotovo sat vremena.

Vedran je za kuma odabrao svog brata Hrvoja, iako se šuškalo da će ta čast pripasti Luki Modriću.

Franka je za najvažniji dan odabrala vjenčanicu modne kuće eNVy room, čije kreacije inače rado nosi.


Franka i Vedran nisu mogli odabrati bolji tajming za vjenčanje. Ovu godinu će oboje pamtiti po najvažnijem danu u životu, ali i najvećem uspjehu hrvatske nogometne reprezentacije u povijesti.

Mještani Bala su se već oko 16 sati počeli skupljati kod crkve ne bi li vidjeli kako izgledaju poznati mladenci.

Slavlje će se nastaviti u luksuznoj vili Meneghetti, u kojoj su se vjenčale i Nina BadrićSeverina, a goste će zabavljati Tony Cetinski, piše index.hr


hr Sat Jul 21 2018 19:57:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a734cf59e313310008b45e2/80

Najbolji recept za limunadu

Za pravu limunadu, onu kakvu su pile naše prabake, treba se malo više potruditi, ali rezultat vrijedi svake utrošene minute. Donosimo vam recept za recept za ultimativno vintage piće koje se upravo ovako radilo još prije dvjesto godina.

Kada sam vidjela stari recept za limunadu u kuharici moje bake, priznajem da me uhvatio smijeh. Koliko teško može biti iscijediti nekoliko limuna, dodati im šećer i vodu te sve skupa dobro rashladiti, da vam za to trebaju posebne upute. No čim sam ih počela čitati, shvatila sam da se za pravu limunadu, kakvu su pile naše prabake, ipak treba malo više potruditi, ali rezultat vrijedi svake utrošene minute.

Za ovu vintage limunadu potrebni su vam neprskani limuni (jedino takve su naše prabake imale) jer ćete od njih iskoristiti baš sve. Dobra limunada dovoljno je osvježenje za tople ljetne dane, no s vremenom je postala zanimljivija uz razne dodatke.

Limunastu bazu sada mnogi rado upotpunjuju začinskim biljem poput mente ili ružmarina, đumbirom, bobičastim voćem ili je pak "pojačavaju" nekim alkoholnim pićem. No krenimo od osnova, klasične limunade pune okusa kakvu su radili još početkom 19.stoljeća, stoga vam donosimo recept za ultimativno vintage piće.

Vintage limunada

Sastojci: 
5 limuna
4 i pol šalice vode
1 i pol šalica šećera

Priprema: 
1. Limunima ogulite koru i odrežite ih na trakice te ih pospite šećerom. Ostavite tako oko sat vremena kako bi šećer upio sva mirisna ulja tog agruma.

2. Zatim kipućom vodom prelijte ušećerene limunove korice. Pustite neka se ohladi oko 20 minuta, a zatim iz mješavine izvadite koru.

3. Iscijedite ''ogoljene'' limune i limunov sok ulijte u mješavinu sa šećerom. Dobro promiješajte, ulijte u bokal te stavite u hladnjak. Poslužite uz nekoliko kockica leda. Živjeli sto godina, piše punkufer.hr

hr Sat Jul 21 2018 18:35:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b534598cb557ad62e8b48f2/80

Frka zapalila Sinj: 16. S.A.R.S. Music and beer festival

Završio je i prvi dan 16. S.A.R.S. Music and beer festivala u ugodnoj pivskoj i glazbenoj atmosferi pred više od 800 gostiju iz svih dijelova Hrvatske i BIH.
Festival su imali prilike otvoriti sinjski bend Simbola, sa svojom svirkom uveli su goste u festivalsku atmosferu. Nakon njihovog nastupa na scenu festivala popeo se iskusni splitski bend Ekskurzija Poljoprivredne škole sa svojim starim hitovima probudili su cijeli Sinj te su imali priliku biti uvod za turbo senzaciju Nipplepeople.

Kada se na scenu pojavio maskirani dvojac publika je bila u deliriju i doživjela spektakl koji samo oni mogu napraviti. Po prvi puta elektropop senzacija nastupila je na sceni S.A.R.S. Festivala. Frka je zapalila Sinj! Osim svima već poznate pjesme, bend je izvodio stare i nove hitove, koji su rasplesali publiku.

BRKOVI SU SINOĆ DOBRO ZASUKALI BRKOVE!

Ili ih volite ili ne, oni su tu i rasturaju! Pred razgaljenom publikom Brkovi su napravili atmosferu jedinstvenu njima. U dobroj glazbi i craft pivi uživala je i starija i mlađa publika, što nam daje za pravo vjerovati da alternativna scena neće nestati.

SVJETSKI MEGACAR ZATVARA DRUGI DAN FESTIVALA

Danas s početkom u 20:30 započinje drugi dan glazbenog dijela festivala. Otvaraju ga mladi sinjski bend The Countess, Seviter i Mind ZOO koji su uvod za zagrebačke dečke iz punk sastava Šank. Za kraj nastupa mega car Rambo Amadeus, koji zatvara glazbeni line up festivala.
hr Sat Jul 21 2018 16:39:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .