Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ec42e746f2ab807348b4573/80
Foto: Screenshot/HRT

Ove sezone nema poskupljenja, ali ni pojeftinjenja cestarina

Na autocestama kojima upravljaju HAC i Autocesta Rijeka - Zagreb, u ovoj je godini, do sada naplaćeno 576 milijuna kuna cestarine, što je čak 31 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani kad je prihod iznosio 832 milijuna
Prihodi od cestarina na autocestama kojima upravljaju HAC i ARZ pali su za 30 posto - je li to jedan od razloga zbog kojih ste se odlučili na spajanje tih dviju velikih tvrtki?

- Činjenica jeste da je zbog koronavirusa promet jedan od najpogođenijih kao i turizam, ne samo u Hrvatskoj već i na razini EU-a i svijeta. Postupak spajanja Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ) je nastavak restrukturiranja sektora kojeg smo započeli 2016. kada smo odustali od monetizacije i prodaje autocesta. Rekli smo - autoceste će ostati naše ali ćemo provesti restrukturiranje čitavoga sektora. I proveli smo čitav niz mjera i više od 500 ljudi je dobrovoljno otišlo u ove 3 godine iz cestarskog sektora, učinjene su i uštede u poslovanju. I ovo je samo nastavak toga procesa. Budući da je ukupan dug čitavoga cestarskoga sektora oko 5 milijardi eura morali smo razgovarati s međunarodnim financijskim institucija i kada smo to ispregovarali, krenuli smo u spajanje. Bit će samo jedna uprava, samo jedan postupak javne nabave, dakle čita niz stvari koje će donijeti uštede, rekao je ministar potvrdivši da se ukida naplata cestarine na Krčkome mostu. Kaže da će se odluka donijeti na vladi u četvrtak i s 15. lipnjem bi se ukinula mostarina.

Hoće li ovaj manjak prihoda od cestarina poremetiti dinamiku otplate kredita koje smo uzimali za izgradnju autocesta?

Sigurno da će to imati određeni utjecaj, za sada ne. Mi smo zaista imali 3 briljantne godine i dobar prihod od cestarina. Zbog investicijskog rejtinga i svega onoga što je ova vlada radila imali smo vrlo povoljne kamate i s dva aranžmana što na međunarodnom, što na domaćem tržištu ušparali smo samo na kamati oko 60 milijuna eura godišnje. To nam je sada dalo malo prostora da možemo podnijeti ovu krizu te da možemo spojiti tvrtke, objasnio je Butković.

Neće biti sezonskog poskupljenja cestarina, no hoće li biti snižavanja cijena cestarina kako bi se privukli putnici, prije svih turisti?

- Cijene cestarina će ostati iste, otkrio je ministar.

Povremeni prijevoznici već su dva puta posljednjih tjedana prosvjedovali, najavljuju još jedan u četvrtak na Trgu svetog Marka - oni imaju problem s lizing kućama koje im kažu, šalju rate na naplatu, a oni posla nemaju - može li i kako tu država pomoći?

- Nije istina da ih nitko nije primio, bili su kod mene iako ne spadaju pod moj resor. Ja sam ih saslušao, znam da im nije lako i dao sam im podršku. Pismeno sam se obratio lizing kućama i zamolio ih da prihvate ove zahtjeve za koje mislim da su opravdani. Vidjet ćemo što će odlučiti lizing kuće. Vlada čini sve, ja sam s problemom upoznao ministar i on radi na tome da im se pomogne. Mi smo osmislili jedan paket mjera s kojim smo krenuli prema EK-u da se pomogne prometu u cjelini, očekujemo pozitivno rješenje Bruxellesa, radi se o 120 milijuna kuna. To se odnosi na javno linijske prijevoznike ali tu ćemo uključiti i povremen prijevoznike, najavio je Butković.

Croatia Airlines je, kao i sve zrakoplovne kompanije u svijetu, teško pogođena koronakrizom - može li se iz nje izvući - znamo da je i prije pandemije naš nacionalni zračni prijevoznik bio u velikim problemima?

- Mi smo krenuli u dokapitalizaciju CA, donijeli odluke  prije korone  i počeli proces pronalaska strateškog partnera. Aviokompanije su prve pogođene koronakrizom i ako želimo zadržati nacionalnu aviokompaniju morat ćemo pomoći. I pomoći ćemo, najavio je ministar Butković u Dnevniku HRT-a.
hr Tue May 19 2020 21:08:47 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed0c95b6f2ab88f468b4633/80

Ljiljana Zmijanović pristupila Domovinskom pokretu: "Domovina se voli svakim udahom, riječju i djelom"

Na predstojećim parlamentarnim izborima bit će kandidatkinja na listi u 9. izbornoj jedinici

Hrvatska braniteljica dr. sc. Ljiljana Zmijanović pristupila je Domovinskom pokretu te će na predstojećim parlamentarnim izborima biti kandidatkinja na listi u 9. izbornoj jedinici.

- Sloboda odabira je ona koja nas određuje kao ljude, a moj odabir je Domovinski pokret. Želim dati doprinos Domovini koja se voli svakim udahom, svakom riječju i svakim djelom. - objašnjava Ljiljana Zmijanović zašto se priključila Domovinskom pokretu.

Doktorica je društvenih znanosti u polju ekonomije, bila je vojnikinja u Domovinskom ratu od 1991. do 1993. godine (elitne postrojbe-borbeni sektor). 

Od 1997. do 2009. godine bila je voditeljica Službe za prezentaciju NP Krka, a uz to bila je voditeljica više projekta, znanstvenih ekspedicija i ekoloških programa. Članica je Hrvatskog društva ekonomista i Ronilačkog kluba veterana 4GBR, a dobitnica je i Povelje FEST-a „Zasluge za turizam“ 2002. i 2003.

hr Fri May 29 2020 10:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/53a406321799421a762f4201/80

Nastavlja se akcija policije i USKOK-a: Uhićena i Josipa Rimac, bivša gradonačelnica Knina!

Potvrđeno je kako se nalazi u prostorijama PNUSKOK-a u Zagrebu.
Policija i USKOK provode veliku akciju, a nakon što je uhićen predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, Krunoslav Jakupčić, ista sudbina dogodila se i bivšoj kninskoj gradonačelnici, državnoj tajnici u Ministarstvu uprave Josipi Rimac.

Potvrđeno je kako se nalazi u prostorijama PNUSKOK-a u Zagrebu.

Navodno je u pitanju gradnja vjetroelektrana kod Knina koje su se planirale dok je Rimac bila gradonačelnica.
hr Fri May 29 2020 10:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed0b76c6f2ab88f468b4612/80

Proizvodi s polja u aukciji: Splićanin Dejan Grepo spojio proizvođače i otkupljivače na jednom mjestu

Baš je ova korona kriza pokazala kako se Hrvatska može hraniti samo domaćim proizvodima, a višegodišnji problem malih proizvođača našao je rješenje u jednom ovakvom projektu.
Malo je onih koji su odvažno, bez obzira na situaciju koronavirusa, krenuli u zahtjevne projekte. S dozom straha za budućnost, ali i mnogo nade u uspjeh jedan od malog broja opisanih je i Splićanin Dejan Grepo

Njegov OPG2Go postao je najomiljenije mjesto za prodaju namirnica sa hrvatskih polja, a u nešto više od mjesec dana internet platformu posjetilo je više od 15 tisuća korisnika koji su napravili na stotine narudžbi diljem Hrvatske. O uspjehu projekta dovoljno govori podatak kako, zbog prevelikog broja za registraciju novih korisnika, taj jednostavan proces traje i nekoliko dana.

Nakon fantastičnog početka priča dobiva i još jedan nastavak. Naime, prvi puta u Hrvatskoj pokrenuli su aukciju za proizvode OPG-ova, ribara i mesara, a sve u cilju i da svaki domaći proizvod dobije dostojan uzvrat u cijeni.

- Godinama smo slušali o problemu Hrvatskih proizvođača kako propadaju mandarine, jagode, mlijeko, meso i drugi proizvodi. Rješenje je u našoj aukciji, svi ti proizvodi mogu biti ponuđeni svim otkupljivačima u Hrvatskoj u svega par klikova putem OPG2Go Aukcije namirnica. Tako se otvara jedan skroz novi tip trgovine, prvi puta u Hrvatskoj gdje će se moći nadmetati za proizvode i otkupljivači i proizvođači, govori nam Grepo dodajući kako su se za ovu opciju odlučila već dva velika trgovačka lanca.

- Cilj je omogućiti prodaju i otkup većih količina namirnica preko jednostavnog online sistema OPG2Go Aukcija te tako olakšati proizvođaču i otkupljivaču trgovanje i poslovanje. OPG2Go Aukcija uvelike će olakšati restoranima nabavku veće količine namirnica iz bilo kojeg dijela Hrvatske kao i proizvođaču prodaju nekom trgovačkom lancu, restoranu ili bilo kojem otkupljivaču, nastavlja nam ovaj mladi i posve inovativan Splićanin velikih želja i neustrašivog duha.

Baš je ova korona kriza pokazala kako se Hrvatska može hraniti samo domaćim proizvodima, a višegodišnji problem malih proizvođača našao je rješenje u jednom ovakvom projektu.

Pitali smo i Dejana što misli o Vladinim mjerama pomoći na što je ekspresno odgovorio kako uvijek može bolje

- Ovim putem pozivam Vladu Republike Hrvatske, Ministarstvo poljoprivrede i sve nadležne da se uključe jer smo spremni na suradnju. Imamo gotov projekt tehnički spreman koji može uvelike pomoći i olakšati hrvatskim proizvođačima da ponude i prodaju proizvode kao i otkupljivačima da otkupe iste u većim količinama. Treba iskoristiti tehnološke mogućnosti koje su nam danas svima dostupne te olakšati poslovanje i život, zaključuje ovu priču Dejan Grepo.

Poziv ide svima vama. Prijavite se i budite dio velikog spleta proizvođača i otkupljivača koji s ovom hvalevrijednom idejom i cijelu Hrvatsku čine boljim mjestom življenja na više polja - od zdravstvenog pa sve do gospodarskog.
hr Fri May 29 2020 09:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed0af3a6f2ab88f468b4607/80

Murterini dobili teleporter u obliku periske: iz Hrvatske u Norvešku uz pomoć pametnog telefona

Simbol je to prijateljstva između Općine Murter - Kornati s norveškom općinom Heroy.

Na Murteru, na gradskoj plaži Luke jučer je postavljen spomenik kakav još u Hrvatskoj nije viđen. Naime, radi se o 'Virtualnom teleporteru' kojim će svi znatiželjnici moći prijeći u virtualnu stvarnost u Norveškoj, putem pametnih telefona.

Simbol je to prijateljstva između Općine Murter - Kornati s norveškom općinom Heroy.

- Plaža je uređena u tri godine, u tri faze. Posljednja faza je baš ova, postavljanje spomenika prijateljstva u obliku periske kojoj prijeti odumiranje, kratko je kazao načelnik Toni Turčinov

Najavio je i kako je u planu povezivanje i s drugim mjestima te predstavljanje naše ponude koja u prvi plan stavlja prekrasnu razvedenu obalu i Jadransko more.

Dvije stilizirane periske veće su od četiri metra.


hr Fri May 29 2020 08:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .