Ovo je sve što je dosad poznato o trostrukom ubojstvu u Splitu

Danas u popodnevnim satima pronađen je kalašnjikov iz kojeg je Filip Zavadlav ubio Juricu Torlaka, Marina Ožića Paića i Marina Bobana, potvrdili su iz policije. Iz oružja je Zavadlav ispalio 36 metaka, a potom ga odbacio u kontejner u Nazorovom prilazu, nedaleko od mjesta zločina. Nakon ubojstava, Zavadlav se prevukao i otišao na piće u spinutski kafić Borsalino gdje je naposlijetku i uhićen.

Hvatalo ga je 150 pripadnika temeljne, prometne, interventne i specijalne policije uz pomoć Antiterorističke jedinice Lučko. No, bez obzira na to što su upregnute sve raspoložive jedinice kako bi se ubojica što prije maknuo sa splitskih ulica, građani iskazuju nepovjerenje prema državnim službama. Razlog tomu su dosjei ubijenih, a i činjenica da su otprij poznati policiji. Unatoč tome, slobodno su šetali gradom. Na meti Zavadlava navodno je bio i Jere M. koji, srećom, u trenutku kada ga je ovaj tražio, nije bio kod kuće

Kamatarili ga zbog bratovih dugova?

Zavadlav je u pohod na njih krenuo jer su mu navodno mlađega brata navukli na drogu, a potom, kada su čuli da je Filip pomorac, od njega pokušali iskamatariti novac. Priča se da je sve otišlo toliko daleko da su u ušli u njegov stan i prijetili nožem zbog bratovih dugova.

Unatoč brojnim porukama podrške i lijepim riječima koje su njegovima poznanici uputili medijima, osumnjičeni za trostruko ubojstvo također je od ranije poznat policiji. Naime, dobio je trideset dana uvjetne kazne zbog toga što je pretukao mlađeg brata, ali povezanosti s drogom, barem napismeno, nije imao.

Pomorac, nekada i uspješan sportaš odselio se iz problematične obitelji, ali ipak od svega toga nije uspio pobjeći.

Poruke podrške otišle su toliko daleko da se na YouTubeu pojavila snimka u kojoj zamaskiranim glasom nepoznata osoba iskazuje podršku Zavadlavu, a prijetnje upućuje policiji.

POGLEDAJTE VIDEO:


Nadalje, Jurica Torlak(38) je optužen 2004. za izazivanje prometne nesreće kada je motociklom ispred osnovne škole na Spinutu usmrtio osmogodišnju djevojčicu. Torlak i njegov suvozač pobjegli su s mjesta nesreće, a Torlak je osuđen na tri godine zatvora.

Četiri godine kasnije je porezan po vratu nakon sukoba u koji je bila uključena i sjekira.

‘Nisam šokirana’

Otac drugog ubijenog, Marina Bobana (25), jučer je divljao s prijateljem po kafiću u Dubrovačkoj ulici, a sve je eskaliralo u toj mjeri da su konobara gađali čašama i bocama pa je konobar spas potražio u skladištu. Policija je uhitila dvojicu koji su se opirali pa su primijenili sredstva prisile. Navodno su podivljali nakon što je Bobanov otac čuo da mu je sin ubijen.

 – Nisam šokirana s obzirom na to da je u mlađim danima iskazivao delinkventna ponašanja kojima institucije pridavale puno pažnje i značaja. Mislim da su se ispadi intezivirali zbog ignoriranja. Oko škole je znao paliti mačke, ali prema ostalim učenicima se ponašao skroz ‘normalno’, štoviše jako simpatičan – kaže nam sugovornica koja je s njime dijelila školske klupe, a podaci su poznati redakciji.

Šokirani ili ne, ovakvo ubojstvo je nezapamćeno u Splitu. Unijelo je nemir i nepovjerenje u institucije pa su ogorčeni građani svoje nezadovoljstvo počeli iskazivati na društvenim mrežama

 – Ako pod ‘ulovili’ mislite na to kako su vam ljudi javili da momak sjedi u kafiću i čeka da ga skupite, i to u kafiću koji je 100 metara od središta policije, a možda tri minute hoda od mjesta gdje je pucao, onda da, bravo, ulovili ste ga, sve pohvale – jedan je od komentara.

Bilo kako bilo, je li ovaj tragični događaj mogao biti spriječen i jesu li institucije stvarno zakazale pokazat će vrijeme, ali jedno je sigurno, nasilje ne smije biti odgovor na nasilje

POSLJEDNJE DODANO: