Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e1b6d5929111c94608b45a8/80

Ovo je sve što je dosad poznato o trostrukom ubojstvu u Splitu

Trostruko ubojstvo koje se jučer odigralo u Splitu potreslo je cijelu državu. Tragični događaj rezultirao je preispitivanjem rada državnih službi pa čak i porukama podrške Filipu Zavadlavu, 25-godišnjaku uhićenom zbog ubojstava.

Danas u popodnevnim satima pronađen je kalašnjikov iz kojeg je Filip Zavadlav ubio Juricu Torlaka, Marina Ožića Paića i Marina Bobana, potvrdili su iz policije. Iz oružja je Zavadlav ispalio 36 metaka, a potom ga odbacio u kontejner u Nazorovom prilazu, nedaleko od mjesta zločina. Nakon ubojstava, Zavadlav se prevukao i otišao na piće u spinutski kafić Borsalino gdje je naposlijetku i uhićen.

Hvatalo ga je 150 pripadnika temeljne, prometne, interventne i specijalne policije uz pomoć Antiterorističke jedinice Lučko. No, bez obzira na to što su upregnute sve raspoložive jedinice kako bi se ubojica što prije maknuo sa splitskih ulica, građani iskazuju nepovjerenje prema državnim službama. Razlog tomu su dosjei ubijenih, a i činjenica da su otprij poznati policiji. Unatoč tome, slobodno su šetali gradom. Na meti Zavadlava navodno je bio i Jere M. koji, srećom, u trenutku kada ga je ovaj tražio, nije bio kod kuće

Kamatarili ga zbog bratovih dugova?

Zavadlav je u pohod na njih krenuo jer su mu navodno mlađega brata navukli na drogu, a potom, kada su čuli da je Filip pomorac, od njega pokušali iskamatariti novac. Priča se da je sve otišlo toliko daleko da su u ušli u njegov stan i prijetili nožem zbog bratovih dugova.

Unatoč brojnim porukama podrške i lijepim riječima koje su njegovima poznanici uputili medijima, osumnjičeni za trostruko ubojstvo također je od ranije poznat policiji. Naime, dobio je trideset dana uvjetne kazne zbog toga što je pretukao mlađeg brata, ali povezanosti s drogom, barem napismeno, nije imao.

Pomorac, nekada i uspješan sportaš odselio se iz problematične obitelji, ali ipak od svega toga nije uspio pobjeći.

Poruke podrške otišle su toliko daleko da se na YouTubeu pojavila snimka u kojoj zamaskiranim glasom nepoznata osoba iskazuje podršku Zavadlavu, a prijetnje upućuje policiji.

POGLEDAJTE VIDEO:


Nadalje, Jurica Torlak(38) je optužen 2004. za izazivanje prometne nesreće kada je motociklom ispred osnovne škole na Spinutu usmrtio osmogodišnju djevojčicu. Torlak i njegov suvozač pobjegli su s mjesta nesreće, a Torlak je osuđen na tri godine zatvora.

Četiri godine kasnije je porezan po vratu nakon sukoba u koji je bila uključena i sjekira.

'Nisam šokirana'

Otac drugog ubijenog, Marina Bobana (25), jučer je divljao s prijateljem po kafiću u Dubrovačkoj ulici, a sve je eskaliralo u toj mjeri da su konobara gađali čašama i bocama pa je konobar spas potražio u skladištu. Policija je uhitila dvojicu koji su se opirali pa su primijenili sredstva prisile. Navodno su podivljali nakon što je Bobanov otac čuo da mu je sin ubijen.

 - Nisam šokirana s obzirom na to da je u mlađim danima iskazivao delinkventna ponašanja kojima institucije pridavale puno pažnje i značaja. Mislim da su se ispadi intezivirali zbog ignoriranja. Oko škole je znao paliti mačke, ali prema ostalim učenicima se ponašao skroz 'normalno', štoviše jako simpatičan – kaže nam sugovornica koja je s njime dijelila školske klupe, a podaci su poznati redakciji.

Šokirani ili ne, ovakvo ubojstvo je nezapamćeno u Splitu. Unijelo je nemir i nepovjerenje u institucije pa su ogorčeni građani svoje nezadovoljstvo počeli iskazivati na društvenim mrežama

 - Ako pod 'ulovili' mislite na to kako su vam ljudi javili da momak sjedi u kafiću i čeka da ga skupite, i to u kafiću koji je 100 metara od središta policije, a možda tri minute hoda od mjesta gdje je pucao, onda da, bravo, ulovili ste ga, sve pohvale – jedan je od komentara.

Bilo kako bilo, je li ovaj tragični događaj mogao biti spriječen i jesu li institucije stvarno zakazale pokazat će vrijeme, ali jedno je sigurno, nasilje ne smije biti odgovor na nasilje

hr Sun Jan 12 2020 20:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e26027529111cba068b4668/80
Foto: Pixabay

“Plutajući Bingo“ vrijedan pola milijuna kuna pogođen u Šibeniku!

Sretni Šibenčanin bogatiji je za pola milijuna kuna.
Večeras je u igri Bingo 15 od 90 izvučen “plutajući Bingo“ vrijedan 500.000 kuna!

Dobitni listić uplaćen je u Šibeniku na prodajnom mjestu HL. Sljedećeg ponedjeljka igra se za Superbingo 75 od 1.000.000,00 kn, Bingo plus 7 je 1.800.000,00 kn, a Superbingo 90 14.500.000,00 kn!
hr Mon Jan 20 2020 20:42:18 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5721bd4c0890d28e008b4729/80

Pravda za Filipa: U četvrtak mirni mimohod za žrtve sustava

Mirni mimohod najavljen je za četvrtak u 15 h.
Mirni mimohod od Rive do Šperuna najavljen je za četvrtak u 15 sati, a Mirela Znaor iz grupe Pravda za Filipa najavila je paljenje svijeća za poginule.

Za podršku i prosvjed odlučili su se iz razloga što je, kako kažu, naš sustav nikakav te ga treba mijenjati od vrha.

- Svi smo mi ovdje žrtva sustava.“, poručuje Znaor.

Filipa Zavadlava danas je prvi put posjetio i njegov odvjetnik Branko Šerić, a kako kaže, Filip ne shvaća što je napravio. Puno toga ovisit će o psihijatrijskom vještačenju, a obavit će ga stručnjaci iz Klinike za psihologiju Vrapče. U bolnici će sigurno ostati do kraja vještačenja, a možda i dulje.hr Mon Jan 20 2020 20:24:39 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e25ca0d29111c15078b4637/80

Osmoljetka na Brdima uskoro u novom ruhu s novim sadržajima

Zadovoljstvo početkom radova ne krije ni ravnateljica škole Katarina Zelić. Svi radovi i zahvati, kaže ravnateljica, trebali bi biti okončani do 1. rujna.

Zahuktavaju se građevinski radovi na obnovi i adaptaciji Osnovne škole “Brda”. Gradilište je ograđeno, a bageri, kamioni i radnici već udaraju radni ritam. Rekonstrukcija postojećeg objekta osmoljetke rezultirati će cijelim nizom novih sadržaja: od multimedijalnog centra, nove pješačke rampe i dizala za učenike s invaliditetom, do uređenog parkirališta, novog sanitarnog čvora, posve uređenog potkrovlja škole gdje će u novome ruhu djelovati knjižnica, arhiva, kabineti i uredi. Za izvođača izabrana je tvrtka „Deltron“, a ukupna vrijednost zahvata je 4,2 milijuna kuna s PDV-om.

Zadovoljstvo početkom radova ne krije ni ravnateljica škole Katarina Zelić. Svi radovi i zahvati, kaže ravnateljica, trebali bi biti okončani do 1. rujna. 

- Ovo je doista prava renesansa za našu školu, jer ćemo, među ostalim, dobiti uređeno potkrovlje koje će postati toplo i ugodno mjesto stjecanja znanja. Dugo smo čekali i konačno-dočekali - ponosno će ravnateljica Zelić. 

Predviđeno trajanje radova je ukupno četiri mjeseca kroz dvije faze, a koje predviđaju kraće prekide. Prva faza sastoji se od radove koji se mogu odvijati za vrijeme nastave i odnose se na radove istočnog dijela škole i kata koji se može izolirati od potrebe ulaska djelatnika i učenika škole. Druga faza zahvata predviđa ugradnju dizala te radove na pješačkoj rampi i parkiralištu sa zapadne strane škole koji će se raditi za vrijeme nenastavnog dijela školske godine.  

Ovom prigodom skrećemo pažnju obližnjim stanarima da strogo poštuju postavljenu ogradu gradilišta sa sjeverne strane škole i igrališta (iz pravca Mostarske ulice), kako bismo izbjegli nezgode, a s radošću i zadovoljstvom dočekali dovršetak radova i na ovoj školi. - poručuju iz Grada.

hr Mon Jan 20 2020 16:41:41 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57358510fe96ff66308b45c4/80
Foto: Facebook

Pametno: Zbog tromosti gradske uprave, plaćat ćemo penale!

Grad Split je financirao izradu analize lokacije za izgradnju sortirnice, da bi utvrdio istu lokaciju na kojoj je bila predviđena i u prethodnom mandatu gradske vlasti. Dok nam Gradska uprava tromošću oduzima vrijeme, u Splitu se gomila smeće zbog čega ćemo u konačnici plaćati penale EU.

Zadovoljni smo što je Grad Split raspisao poziv za izradu idejnog projekta sortirnice, ali ne možemo ne primjetiti da je izrađena “Analiza lokacije za izgradnju postrojenja za sortiranje prethodno izdvojenog komunalnog otpada i obradu bio otpada za područje Grada Splita – analiza lokacije Kamen“ bila gotova još u rujnu prošle godine.

- Još jedan dokaz netransparentnog rada ove gradske uprave je to što se od svoje izrade Analiza nije našla na dnevnom redu ni jedne sjednice Gradskog vijeća, nije ni javno objavljena, a radi se o dokumentu za koji postoji veliki interes javnosti”, izjavila je gradska vijećnica i predsjednica ogranka Pametno Split Kristina Vidan. 

Sortirnice su jedan od važnih dijelova cjelovitog sustava gospodarenja otpadom pa bi Gradu trebao biti cilj što prije krenuti u realizaciju. Čekalo se četiri mjeseca na raspisivanje natječaja za idejni projekt na “novopronađenoj” lokaciji pa tim tempom možemo očekivati sortirnicu za koju godinu. Činjenica je da Split i dalje odvaja svega nešto više od dva posto otpada, nastavi li se ovaj negativan trend, neminovno je da ćemo plaćati penale EU, koja nas obvezuje na 50 posto odvajanja otpada do kraja 2020. godine.

- Trebali smo već imati sortirnicu, kompostanu, sedam reciklažnih dvorišta i koncesionara za skladištenje  građevinskog otpada, a nemamo ih. Plan za sortirnicu i kompostanu na Karepovcu je postojao i u okviru projekta sanacije odlagališta Karepovac, ali je iz dnevno-političkih razloga u doba gradonačelnika Baldasara promijenjen. Nakon što su protekle godine i nakon što smo platili Ecoini d.o.o. da napravi analizu dolazimo na istu lokaciju koju smo imali prije nekoliko godina. Financirali smo izradu analize, da bi utvrdili lokaciju koja je već od prije bila poznata. Tromost Gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Oparom koštat će nas plaćanja penala, čemu ćemo svjedočiti već početkom iduće godine”, zaključila je vijećnica Kristina Vidan.

hr Mon Jan 20 2020 16:30:06 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .